icon

Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien

28. nov 2024

Ahojte,

Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).

Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.

Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.

Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?

veronicka88
30. nov 2024

Poznám za 36 rokov 1! Ženu čo takto bola doma 16 rokov. Po dohode s manželom,k spokojnosti oboch strán. Ja si to neviem predstaviť🙈mne by nestačila angličtina pocajntejto doby,ani žiadny kurz. Ale to som ja! Nehovorím že tomuto rozhodnutiu rozumiem.

llull
30. nov 2024

@tiezjedna ale nerozumies?nie kazdy chce kysnut doma,aj tu ludia pisu ze by im preplo keby nechodia do prace a len sa staraju o domacnost a deti. Ze je to rutina,stereotyp,kazdy den to iste. Lenze od takych s chorymi deckami sa to automaticky ocakava ze sa obetuju a daju svoj zivot a zaujmy bokom a budu len doma az im z toho realne sibne. A tu im budu pindat na MK ked idu s takymi deckami na potrat. No bodaj by nesli vsak si znicia zivot

beronsche
30. nov 2024

@bubuzu 1700e príjem, 600e hypo, 300e skolne, 4 osoby a mať pohodlný život?
Obdivujem tvoje nastavenie..

beronsche
30. nov 2024

@vevesh ale zodpovednosť za rodinu na prvom mieste sa nerovná automaticky, že muž preferuje nastavenie, ako ma autorka témy...
@flafly preco tvoj muž nechce, aby si pracovala?
Drží on pevne kasu v rukách, či máš plný prístup k rodinným financiám?

bubuzu
30. nov 2024

@beronsche vychádzam z toho, že teraz máme mesačné výdavky 1100, taký priemer. Niekedy trochu viac, niekedy menej. Nejaký výlet, plaváreň. Ale zároveň sme nastavení tak, že si nekupujeme veci, nechodíme po reštauráciách. Keďže príjem máme väčší, niečo ušetríme, čosi samozrejme minieme, lebo dom... A keď chceme, môžme ist aj do restiky, dáme donášku, kúpime si, čo treba. Ale to nie je často. A ja som doma s dcérou malou, to robí určite veľa. Aj tak mám pocit, že by sa to dalo lepšie a poznám ľudí, ktorí neminú ani to, čo my a majú bohatý zaujímavý život.

beronsche
30. nov 2024

@beatinka práve tvoja situácia je uplne iná, ako to, čo chce autorka.
Ja osobne nevidím žiaden problém v tom, byť doma, starať sa len o rodinu (aj keď osobne by som to dlhodobo nechcela). Problém je v tom, keď je dospelý človek plne finančné odkázaný na milosť a nemilost inej osoby.
Lebo život prináša rôzne neočakávané situácie, ktoré sme si ani nikdy nevedeli predstaviť..
a skončiť v 40+ a bez akýchkoľvek prác.skusenosti na ulici, alebo zotrvávať v patologickom vzťahu, len preto, aby sa žena tomu vyhla, je zúfalá vyhliadka.
Áno, viem, teraz dostanem x komentárov, že je potrebné dobre si partnera vybrať a s tým aj plne súhlasím.
Ale, ako som už písala, " shit happens" a ja by som nemohla fungovať s predstavou, že ak sa nieco nedajbože stane, nebudem vedieť sa postarať o vlastné deti. Proste nie..

Tebe sa toto stať nemôže, máš vlastné peniaze, ani ďalšej užívateľke, čo tu píše a ktorá má penazi, že by 3 rodiny uživila. Toto by sa nemalo stať ani rozumnej žene , ktorej partner má vysoko nadštandardný plat (tam je možné po dohode ženu zabezpečiť). Takže v takej situácii ostať doma - čistá pohoda..

Ale pri bežnom muzom prijme, je situácia ženy nelichotivá. A ak ešte nemá nejakú zdedenu/ kúpenú nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve, tak fuuu... Podľa mňa celé zle..

beronsche
30. nov 2024

@bubuzu neviem, no.. mne sa to proste zdá málo na pohodlny a zaujímavý život, bez stresov, čo bude.. a to tiež nie som "rozhadzovacny" typ.. aké zase chápem, že rodiny žijú aj z menších príjmov.

bubuzu
30. nov 2024

@beronsche ešte teda, naozaj je to o nastavení, samozrejme, lebo napríklad výdavky do domu sú často vysoké, ale! Nie sú to nutné veci, bez ktorých by sme nevedeli pekne pohodlné žiť. Čiže napríklad tento mesiac listy ku stenam... Kúpime, lebo môžme, ale aj keby sme ich nemali do konca života, nechýbali by mi. Máme krásnu dubovu podlahu, čiže to nevyzerá zle ani bez nich.

vevesh
30. nov 2024

@beronsche preto je tam aj ta druha cast. Ak muz nebude mat zodpovednost v charaktere, tak sa to zosmykne do roviny ekonomickeho tyrania ci tej ospevovanej zlatej klietky...

beronsche
30. nov 2024

@lenkakravcova myslíš krajiny, kde žena sama nikam nemôže? Kde musí poslúchať muža na slovo? Krajiny, kde má žena mega prúser za prameň vlasov vykukajuci spod šatky?
Áno, fantastická vyhliadka..
Hlavne, že do práce nemusí...
A ešte rozmýšľam, čo si predstavuješ pod pojmom "funguje to tam.."

beatinka
30. nov 2024

@beronsche áno, s tým súhlasím. Ja som nečítala predchádzajúce komentáre. Ja som prečítala príspevok, a reagovala na jej otázku, ako to funguje. Moja mama nemala vlastné peniaze, ale otec bol stará škola. Keby sa aj neviem čo stalo, nenechal by ju na pospas osudu. Stál pri nej do úplného konca. Čiže ona mala naozaj šťastie na muža.
Ja, hoci som možno pre niektorých “rozmaznaná”, nedokázala by som zostať s chlapom len preto, lebo by mal peniaze. Vzdelanie mám, vedela by som sa o seba postarať aj v takej situácii. No ak by mal muž zarábať ako teraz, cca 1500€, určite by som doma nemohla zostať. Keďže to nepokryje ani všetky mesačné náklady.
Čo ma na celej tejto diskusii vytáča je, ako je každá, ktorá je doma “lenivá, zanedbaná, osprostená chudera”. Ja osobne som introvert od detstva. Nikdy som nevyhľadávala spoločnosť, najlepšie mi bolo samej. To ale neznamená, že nechodím do divadla, kina, na hokej a podobne. Takže určite neležím vykotená na gauči, s kýblom zmrzliny a demižónom vína. 🤪

beronsche
30. nov 2024

@beatinka áno, to blbé skatulkovanie tiež nemám rada..
Nie kazda žena doma, ktorá je doma , je lenivá megera v špinavých teplákoch. A rovnako každá nie je ani o 10. na nechtoch a o 14. u kaderníčky.
A presne to isté platí na pracujúce.. nie každá padá na hubu a je v 40tke strhaná chudera.. pokračovať by sme mohli do nekonečna.. 🙂
Koľko ludi, toľko osudov..

beronsche
30. nov 2024

@rikarika so sociálnym systémom, aký funguje momentálne, nám podľa mňa hrozí totálny ekonomicky krach krajiny. Jednoducho je to dlhodobo neudržateľné.. a ani dane sa do nekonečna zdvíhať nedaju a tie peniaze odniekiaľ vziať musíš.
neviem, čo sa stane, aké dobré to nebude.ani len nahodou... Rátať s dôchodkami, lebo tie sa "musia" vyplacat", je totálne naivne...

silvia2013
30. nov 2024

@tiezjedna určite áno,

lapersefona
30. nov 2024

Je to v poriadku keď sa vy s manželom dohodnete. Ale ver mi pi par rokoch ti to už bude liezť na nervy. Teraz študuješ tak neostane 10 rokov doma potom.

maciatkolulu
30. nov 2024

Inak všeličo som videla a zažila,mám svoje roky, zažila som čas socializmu,ale neko ziram. Že tí,ktorí prezentujú ,najmä tu na koni,ako sloboda slova atď. A mne zmažú príspevok? Mňa tu urážali jedna radost,vysmievali,nahlásila som a nič. A ajhľa. Super tlieskam. No nevadí. Čo už. 🤣🤣🤣🤣Milujem smajlíkov. Čo už so mnou,simplexnou kozou. Aj toto sa zmaže? Simplexny je lepšie? Asi hej. Tak moja zlata @kassandra25,si simplexna🤣,lepšie ti to znie? A môžeš znova nahlásiť. Aspoň vidieť,ako ťa to škrie. Super 🤣🤣🤣🥰

moonlight1210
30. nov 2024

@moncici7 a mas teda iny interny kontakt z tej spolocnosti? Niekto, kto v nej zije?
Lebo ja mam zas aj informacie, ze to nie je uplne tak pekne, ako to pises. Spolocensky vonkajsi obraz je jedna vec a zakulisna realita manzelstiev druhy.

Podobne ako manzelstvo na Slovensku. Navonok stale panuje povedomie, ze manzelstvo ma vyssiu spolocensku hodnotu ako partnerstvo. Ale my interne vieme, ze to nie je uplne celkom tak.
Takze keby cudzinec argumentoval nami ako prikladom (pozrite na Slovakov, ako je tam manzelstvo vazene), tak sa len pousmeje, ze dobre, ako povies.
Ciastocne by mal pravdu, ale vobec by to nebolo s nami tak horuce, ako by tvrdil.
No vonkajsi obraz vytvarame zatial iny.

darmasiswa
30. nov 2024

tie, co tu spominate buduci mozny scenar, ze nebudu dochodky, je to uplne jedno. Pointa je, ako sa dotycna zena zabezpecuje na jej starobu (je jedno ci dochodkom, alebo investiciami), a este, zdravotne odvody sa musia platit, a aj keby nie, v pripade choroby, ak nie je clovek zabezpeceny, ako si bude platit liecbu? a tie, pre ktore je dochodok este daleko, a vobec sa tym nezaoberaju, mali by si pozriet system z inych krajin, kde narodenim dietata rodicia hned zacnu pre deti investovat (alebo sporit), pretoze tieto peniaze budu davat v prvom rade na vzdelanie deti, kedze tam sa za vsetko plati, bez slusnej skoly deti nemaju sancu sa posunut, a sucasne, tito ludia maju osobne investicie, ktorymi sa zabezpecuju na starobu, aby neskoncili na ulici, staci jedna tazka choroba, uraz, clovek tam pride o pracu, a bez uspor moze prist o vsetko, hlavne o dom, a moze skoncit pod mostom, a to je prave pre to, ze socialny system tam funguje inac, my nedocenujueme nase socialne istoty, ktore zatial su, bez ohladu na ich kvalitu, ale nemusia byt, a zacnem hned nasou dlhou MD, ktoru nam zavidia, preto je dolezite sa starat sam o seba a zabezpecovat sa na starobu, len my este nie sme na to zvyknuti

darmasiswa
30. nov 2024

@darmasiswa a doplnim, mesacne poistenie napriklad v usa je velmi drahe, napriek tomu sa snazia si ho ludia platit, platitelia si mozu vybrat rozsah poisteni, a aj ked si ho platia tak, aby nebolo financne likvidacne, tak rataju s tym, ze len za vyjazd sanitky musia zaplatit napriklad 1500 dolarov, takze tie peniaze a zabezpecenia su velmi dolezite, a je nutne sa to naucit vnimat aj u nas takto, treba si uvedomit, ze kazdy sa musi o seba postarat sam a nespoliehat na stat

rikarika
30. nov 2024

@beronsche vôbec sa nechápeme alebo to nechceš pochopiť, ja nikde nepíšem o tom že dôchodky sa musia vyplácať, to si si ty napísala..ja píšem o tom že dôchodcovia sú a budú veľmi silná voličská skupina a každá jedna politická strana ich hlasy potrebuje a bude potrebovať, aj v súčasnosti vláda konsoliduje,berie a zdražuje ale☝️dôchodcom štedro pridá...myslím si že ešte hodne dlho sa nenájde vládnuca strana, ktorá by si čo len dovolila dôchodky okresať resp držať na rovnakej úrovni a nieto ich zrušiť na kompletku....samozrejme že vždy na úkor školstva, zdravotníctva, diaľnic atď....takto to žiaľ funguje na Slovensku aj teraz a ešte dlho dlho to tak fungovať bude.

vevesh
30. nov 2024

@margotka17 ani setrenie na konte (lebo inflacia) a ani zivotne poistenie ti neprinesie istoty pri ID -poznam v zahranici vela ludi, ktori mali uzatvorene take poistenia a ked malo dojst k vyplacaniu, tak smola. Pokial je vyplacanie v urcitych malych %, tak poistovna nerobi problemy. Ale cim viac je ludi, ktori maju problemy, tak tym castejsie poistovna nebude plnit tie poistky. Na slovensku nepoznam nikoho, kto ma zivotnu poistku- prave kvoli tomu, ze vacsine odmietli vyplatit iste veci. Cize praca ti nedava ziadnu istotu, ze na dochodok nebudes o chlebe a vode pod mostom (aj ked budes setrit, poistis sa a budes si prikladne 40rokov platit odvody )

vevesh
30. nov 2024

@darmasiswa postarat sa o seba a nespoliehat sa na stat nevylucuje zenu v domacnosti cast zivota ci cely zivot...🫣🫣🫣

kassandra25
30. nov 2024

@maciatkolulu zamysli sa nad sebou. Je to smutné, co tu predvadzas.

darmasiswa
30. nov 2024

@vevesh suhlasim, ja prva by som ostala v domacnosti, ak by muz dokazal zabezpecit aj mna, moju starobu, moje poistenia, a to tak, ze by som nebola niakym sposobom zavisla od jeho svojvole, alebo moznych buducich udalosti, ale spravovala by som si to sama, muz by mi ale zabezpecoval tuto moznost

darmasiswa
30. nov 2024

@darmasiswa preto, ak by mi muz nedokazal dat tieto zabezpecenia, starala by som sa o seba sama, a bez prace to neide, a tym padom by som nemmohla ostat doma bez prace

vevesh
30. nov 2024

@darmasiswa a toto zavisi dost od ocakavani a standardu. Niekto ho ma vyssi a niekto nizsi. Poznam zeny, ktore pracuju aby mali 5* pobyt kazdy mesiac, a zeny, ktore su doma a staci im lowcost cestovanie a la letenky za 19e rok vopred a prespatie pod bananovnikmi...🫣🙃🙃

darmasiswa
30. nov 2024

@vevesh sposob zivotnej urovne je volba, ale nevyhnutné financne naklady predstavuju najdolezitejsiu cast, bez ohladu, ci budem dovolenkovat v stane alebo rezorte, alebo vobec, a na to uz je potrebne tie peniaze mat

lenkakravcova
30. nov 2024

@beronsche nie nemyslím tie krajiny 🙂 tvoj rozhľad nie je úplne široký. Možno skús popri tej práci niečo aj prečítať mimo Nového času.

lenkakravcova
30. nov 2024

@maciatkolulu to je bežné, že dnes sa prezentuje že je tu sloboda slova. Ale ak niekto nesúhlasí so systémom a len napíše iný názor, častokrát ho zmažú lebo vraj podkopáva slobodu.. (a tým nemyslím nejaké priame stavanie na zhodenie systému v určitej oblasti, ale proste len kritiku).
Mne tak roky dozadu zmazali blogove konto na Postoji. Asi je muslimka až príliš konzervatívna na "konzervatívny" denník 🤣

flafly
30. nov 2024

@beronsche lebo on ma takú prácu, kde sa on nijako nevie zapojiť do chodu domácnosti cez týždeň. To znamená že odíde ráno max odvezie syna do školy o 7.30 a príde mi večer o 21.30. Čiže všetko mám na starosti ja, vyzdvihnúť deti, chodiť s nimi na krúžky, učiť sa s nimi, stravu nákupy, keď su choré ja som s nimi idem riešim, keď treba v noci vstávať ja vstávam atd. Dcéra mi do minulého roku chodila do škôlky len do 12 a z toho bola takmer stále chorá. Kasu držím ja. Môj muž je taký že tu máš výplatu, a rieš. Ja samozrejme za tých 11 rokov mam svoju živnosť, ktorá mi bežala a mala som aj vlastný príjem ale viacmenej z domu. A tu sa chystá zmena bo si chcem otvoriť vyrobnu a uvidíme či doma či si dačo prenajmem.