icon

Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien

28. nov 2024

Ahojte,

Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).

Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.

Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.

Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?

Strana
z18
fajnova
1. dec 2024

@vevesh toto je chytanie za slovíčka a to ma nebaví. Proste nikto a nič ma nepresvedčí, že byť doma je strašne perfektné a normálne. Nie, nie je. Má to význam, keď sú deti malé, potom je to už o pohodlnosti ženy . A píšem to slušne, aby sa zas niekto neurazil.

darmasiswa
1. dec 2024

ja som za 😉,hned by som brala, ze mat odrastene deti, plne konto, a nechodit do prace 🙂, tolko aktivit by som mala, ze nestihala by som ani domace prace, takze by tam musela byt pomocnica 😀

zabka1000
1. dec 2024

Ja som teraz povedala mužovi akú diskusiu čítam a vravím mu,že čo keby zostanem doma,aby som mala čas na kozmetiku,masáže,fitko a on bude na to všetko zarábať 😁...mali ste vidieť ten pohľad 😁😁

maciatkolulu
1. dec 2024

@vevesh inak sranda,si vezmi,koľko žien sa pýta,či nabehol rodicak,koľko žien sa tu sťažuje,že muž jej nedá nič a má si poradit s MD,RD,neskôr s platom,ktorý je zúfalo nízky. Koľko sa tu radi,že majú podať výživné za trvanie manželstve aj na seba(aké ľahké a samozrejmé,najmä na sk). To je samozrejme ukážka tých samostatných žien a pozor,píšem aj o prípade ,že žena zarába,lebo reálne ten zarobok je niekedy zúfalý. A dosť často. Najmä po rokoch s deckami doma. Alebo sa niečo na sk zmenilo a mýlim sa. To je ok,lebo žena má príjem. Zato žena,čo je doma dobrovoľne,plynule rozpráva viacerými jazykmi,predtým pracovala,ma VS a nie rychlokvsenu,ta si samozrejme nenájde nič,kebyže chce. Pozor,píšem chce,nie musí. Je rozdiel medzi -žena doma a žena doma. To druhé -žena doma,myslím polku Slovenská,čo sa fakt váľa doma xy rokov a kysne v teplákoch na predĺžených rodicakoch,nestará sa o seba v žiadnom smere(áno,tam je zvýšené riziko,že chlap vymení model). Pokiaľ sa to myslí takto,tak to beriem🙃😉. To je naozaj zle. Ideál mať všetky deti v škôlke s papierom od dr,že dieťatu neodporúča kolektív,brať "vreckové"od štátu a kysnúť. Tam mozog zakrpatieva,to je naozaj realita. Viď MK. Vyciciavat systém,to je úplne samozrejme,že vás to poniektore zavzdusni. Ale to,keď sa dvaja dohodnú,nikoho tým nezaťažujú,to by fakt nemal byť problém druhých a teda čierne myšlienky odhodiť. Zle sa môže stať hocikomu a za hocijakej situácie. Základ je byť zabezpečený. Poväčšine z vás si predstavuje ženu doma,ako sprostu,peknu,blondatu,napichanu slepicu🤣🤣🤣🤣,nuž nie. Tie sú na iné. 😉

karolinakr
1. dec 2024

hlavne, kto je doma, mal by si najsť aktivity,aby sa nenudil..väčšinou to tak byva, že podvadza, lebo muž je 18h v robote, a to je jedno, či je doma chlap alebo žena...v Cheaters na CBS reality podvadzala domaca panička s Pizza delivery guy, a to je zatiaľ moja najobľúbenejšia časť, ked mužovi sa nepozdávalo, že žena si 3x do týždnňa objednáva pizzu.No a jasné, načapal ich v najlešom a rozotrel mu tú pizzu na predné sklo, predtým ho dobre zmastil, ženu vyhodil a rozviedol sa...ale mal pravdu, on robil na dom, auto, jej handry a ona sa pelešila...a tvrdila, že nemal na ňu čas..Na druhej strane, ked je človek v praci a ma koničky, domacnosť a je vyťaženy, nema toľko času vymýšľať somariny, a tento scenar sa dosť často opakoval v i opačnom garde, žena všetko platila, muž doma -väčšinou černošské domácnosti a on zatiaľ lozil s inými do postele

zazka666
2. dec 2024

@katik22 prečo otrasná debata? Je úplne úžasné, že sa dá debatovať na všetky témy. Jedny sú za, druhé proti. Argumentuje sa. A je to super, keď je viacero názorov.

moncici7
2. dec 2024

@zabka1000 zlakol sa ze si si zle vybrala 😂

tiezjedna
2. dec 2024

@fajnova nie každý to vníma rovnako... pre mňa to malo najväčší význam, keď dve mladšie deti nastupovali do školy. Ja napríklad vôbec neviem, čo je to klasická materská. Predstava, že tri roky po pôrode drepím doma je pre mňa až úsmevná. Ale áno, mám to skreslené. Nemohla som si nič také dovoliť, keď máš firmu, máš zodpovednosť, tá sa nepýta, či chceš byť doma. Proste sa musíš starať aby fungovala, všetko bežalo hladko a bolo z čoho platiť záväzky a poslať kolegom výplaty. Zvoľniť tempo áno, vypnúť na tri roky? Ani omylom.

tiezjedna
2. dec 2024

@zazka666 otrasná, pretože niektoré veľmi emancipované a samostatné dámy budujúce kariéru ako administratívne sily, či pokladníčky v Lidli, majú nutkavú potrebu navážať sa (dosť hlúpo) do žien, ktoré určité obdobie svojho života vidia, resp. chcú vidieť inak😎

zazka666
2. dec 2024

@tiezjedna daj príklad, nechcer sa mi čítať znovu

tiezjedna
2. dec 2024

@zazka666 skús náhodný výber takmer na každej strane

misslilac13
2. dec 2024

@monicazbb ale niekto nemá pocit sebarealizácie chodenim do roboty. Napríklad ja som za 20 rokov nenasla ešte robotu, ktorú by ma bavilo robiť . Ja by som tiež najradšej ostala len doma a nevyšla cez bránu. Niekto nájde sebarealizáciu v tom, že ma svätý pokoj od všetkého a všetkých.

misslilac13
2. dec 2024

Ja mam tiež ten pocit, baví ma praca v záhrade, zavaranie,chovám sliepky...ALE BOHUŽIAĽ, keďže chodím do roboty na tieto aktivity nemám už čas ani energiu. Chodenie do roboty ma doslova otravuje a zdržuje.

misslilac13
2. dec 2024

No už mi to je jasné, tu sa za vrchol sebarealizácie považuje tukat v kancelárii do počítača, ísť do fitka a na kozmetiku. V mojich očiach úplne zbytočné veci a venovaná energia, ktorá sa dá lepšie využiť vyrabanim veci doma.

darmasiswa
2. dec 2024

@misslilac13 ja chapem pointu upne inac, kazdy, nech sa realizuje ako chce, ci doma, ci v praci, ALE nech nikdy nezabuda na svoje vlastne zabezpecenie a svoju nezavislost v pripade necakanych zlych udalosti

lienka.7
2. dec 2024

@misslilac13 tuším v inej diskusii píšeš, že nemáte peniaze na dorobedie domu, ze? Bývali ste ako v stredoveku v izbe bez kupelne🤦‍♀️ myslím, že ty si ta posledná ktorá by tu mala mudrovat o nejakom "ostávani v domacnosti". Lebo presne pre také prípady ako ty, to nie je vhodné.

dskjhfdlkdjhl
2. dec 2024

@misslilac13 prepac, ale Ty si vtipna. Ak je pre Teba vrchol realizacie chov sliepok a smejes sa z toho, ze niekto povazuje pracu za vrchol realizacie, tak neviem, ci si robis srandu, alebo co.

jajka257
2. dec 2024

@misslilac13 no každý má vrchol kariéry niekde inde. Niekto tuka do PC, ale tuka zaujímavé veci, ktoré ty nepoznáš, niekto má svoju živnosť, lebo ho to baví a živí. Nuž a niekto chová sliepky a cíti sa nad vecou.

zobaka
2. dec 2024

@misslilac13 to bolo krasne uprimne 🤣💯🎖️
toto, ze mozno by clovek zmenil nazor, keby mal pracu dostatocne ohodnotenu a zaujimavu, bez nejakych šikan, ohovaraciek, vyhrat Eurojackpot a zit podla seba..tazko sa mi veri niekomu kto drepi v praci od rana do poobedia, ze to je fajn, je to len zmierenie so situaciou a to tiez hovorim ako pracujuca osoba

kylie1983
4. dec 2024

@katik22 krásne si to napísala! 👏🏼 Ja tu citim silnú zatrpknutost, ze niektoré musia chodiť do prace, a niektoré nemusia, lebo si to mozu dovoliť a venujú sa naplno deťom. Každý ako uzná za vhodne, základ je neškatuľkovat a neodsudzovat 👍🏼🫶🏻

katik22
4. dec 2024

@kylie1983 jasne kylie.. a hlavne, to, že je žena aktuálne v domácnosti, neznamená, že tam bude do konca života 😀ale niektoré zienky si idu aj tak svoje … ja som nejaký krátky cas doma …ale teda farbim sa sama, nechty si robím sama, masáž mi robí muz😂 (Okay, sem tam ideme aj spolu) keďže som doma, neminiem ani toľko na oblečenie do office, ako pred tým … neminiem ani na obedy , rovanko ani muz, lebo každý deň uvarim …a tých plusov by sa dalo vymenovať viac .. mám čas na kurzy anj ..mám čas na rodinu … chcem si urobiť druhu vysokú školu .. aby potom, keď na to príde, som mohla robiť , čo má baví skutočne .. nie , čo som si vybrala v 15tich 😅 atd atd .. muz nerobí 16 hod denne .. že by on chudák sa šiel zodrať a ja si doma zatiaľ veselo speakujem 😂😂 ale pre niektoré ženy sú takéto ženy zlatokopky … hlavne v prípade, že keď sme s mužom zacinali sa mu v práci ešte ani tak nedarilo.. niekto povie, že stratí soc kontakt .. no ja ho mám habadej 😀ten kontakt stratí len nejaká pani, kt nemá kamarátky asi.. tak má aspoň kolegyne .. už som sa moc rozpísala 😀prepáč .. sedim u dr v čakárni 😃 tak si mi prišla trosku do rany …

drahomirrra
4. dec 2024

@kylie1983 A niektore pracuju, lebo ich praca bavi a zarobia krasny plat. A popri tom sa detom a rodine venuju uplne normalne a stihaju vsetko.

tiezjedna
4. dec 2024

@drahomirrra ...a niektoré pracujú, pretože musia, práca ich nebaví, zarobia almužnu a nestíhajú nič. Ale budú tu dokola verklikovať niečo o samostatnosti a nezávislosti😉

katik22
4. dec 2024

@drahomirrra
@tiezjedna zhodnime sa na tom.. že je Okay aj to aj to… a každému vyhovuje momentálne niečo iné,,, a je tak spokojný 🙂 a môžeme si popriať aj pekný dnik 😁🌸🫶

drahomirrra
4. dec 2024

@tiezjedna Ano, zial aj to sa deje. O to viac mi je to luto, lebo samostatnost a nezavislost sa s tisickou ozaj dokazovat neda, zial, v tejto krajine je to tak.

@katik22 Ale ved pravdaze. Tisic ludi, tisic osudov. Vsetko, co ludom vyhovuje je v poriadku.

misslilac13
4. dec 2024

@lienka.7 ale ved ja chodím do roboty a paradoxne, prerabka domu trvala tak dlho pretože robím 6 dní v týždni dosť ťažkú manuálnu robotu, takže sme skratka nevladali/nestíhali za ten jeden deň veľa spraviť. A áno, keď prídu zaplatiť veľké položky niekoľko tisícov tak bolo treba našetriť. Ty si môžeš len tak zo dňa na deň zaplatiť 3-6000 za materiál do domu?

kylie1983
6. dec 2024

@drahomirrra Ale ved pravdaže, o tom cely cas hovorím. Ja som mal skvelú prácu, teraz som doma. Mne je luto tých žien ktoré makajú ako mulice a takmer hovno za to dostanú. To by to nemalo byt, a este po praci riešiť domácnosť. Ja hovorím o tom ze netreba útočiť ani na jednu ani na druhu stranu. Len ma naštvalo ked tu jedna napísala ze zeny doma su odkázané na muza, nemôžu mu chodiť do telefonu a musia poslúchať 🫣😆 Proste každý nech si robi ako mu vyhovuje.

didaa
27. máj 2025

Autorka, mňa by zaujímalo ako to máš poriešené na úradoch? To si ako "dobrovoľne nezamestnaná"? Či ako to funguje? Neviem, len sa pýtam 😉

anonym_c26cba
31. júl 2025

Nechápem čo vás tak rozčuľuje na živote inej ženy. A zas tie isté rýpalky. Veď nech si žije ako chce, pokiaľ nebude poberať všelijaké dávky (na ktoré mimochodom zdravý človek nemá nárok), tak neviem čo súdite, keď chce niekto zostať doma. Moja teta je v domácnosti celý život, nikdy nepracovala. A žiadna tragédii typu “muž ťa opustí/podvedie, skončíš s holou riťou” sa nekonala.

Strana
z18