icon

Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien

28. nov 2024

Ahojte,

Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).

Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.

Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.

Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?

maciatkolulu
1. dec 2024

@fajnova za mňa je neprípustné,aby jedna strana makala a druhá len čakala,čo jej kto dá do huby a bez dohody. Lebo takých je tu dosť. Keď sa rodina dohodne na nejakom systém a financujú všetko ,tak nevidím jeden dôvod, na to,aby to nerobili. Za to odrbavat systém,to je trochu už na zamyslenie. Či?

zuzanockamt
1. dec 2024

@maciatkolulu Ako píšem, reálne nepoznám ženu v domácnosti, ktorá je na úrovni, vzdeláva sa, je šikovná, sebestačná - nie z mužových peňazí a dedičstva, ale možno sú - tu vo virtuálnej realite 😂😂😂

vevesh
1. dec 2024

@fajnova preco ako chudera? Vsak je to o nastaveni paru= dohoda. Ta zena neprilozila chlapovi pistol k hlave a tresla po stole so slovami "a budem doma!". Obaja sa dohodli, obaja maju vlastnu "pracu" v ramci svojej manzelskej jednotky, spolocne peniaze, dane odvadzaju, ako nevidim, preco by sa zena mala vidiet ako chudera...

galinotchka
1. dec 2024

@zuzanockamt Tak vieš ako... Ja zas takých pár poznám. A teda túto invektívu nebudem brať osobne.

lenkakravcova
1. dec 2024

@zuzanockamt čiže
ctižiadostivosť, samostatnosť, múdrosť
- máš pocit, že debatuješ s nesamostatnou hlupaňou? Alebo čo si svojím komentárom chcela povedať, keďže si ho smerovala na ženu v domácnosti?

Inak máš pravdu, sú aj muži, ktorí to vidia opačne. A práve preto daná kultúra vymrie. Skôr či neskôr. Viď pôrodnosť v krajinách, kde ženy pracujú - pod 1,5. Časom to tu nahradí kultúra iná. Schopnejšia sebazáchovy. Mysliaca iným spôsobom.

vevesh
1. dec 2024

@zuzanockamt tak ale toto, co popisujes, pochybujem, ze je dohoda paru a rozhodnutie oboch, ze zena bude v domacnosti- ako @maciatkolulu napisala, je to o odrbavani statu s co najvacsim ziskom pre jednotlivca a nemusiet pracovat (lebo prace nie je dost v urcitych krajoch). Ale napriklad nevidim nic zle na tom, ak zena kamionistu je zena v domacnosti. Ak on donesie 3.500e, ale nie je nikdy doma (okej 2-3 dni za 2-4 tyzdne), tak cela logistika je na zene a preco by si to neulahcila, ak sa tak s muzom dohodnu? Kto som ja, aby som cudzim ludom kecala, ako si maju nastavit vztah, ked ho nezijem? Kto chce, nech sa zodrie od rana do vecera, ak ho to urobi stastnym, ale uprimne si povedzme, ludia chodia predovsetkym do prace, lebo potrebuju z niecoho a niekde zit. Toto je hlavny motivator prace...

fajnova
1. dec 2024

@vevesh pretože JA by som nezniesla, aby ma niekto živil. Byť nesamostatna a finančne závislá na mužovi. Čakať, kým mi dá peniaze by pre mňa bolo veľmi ponizujuce. Ale to som ja, viem si predstaviť, že niektorým ženám to nevadí. Mám takú kamarátku a ani za svet by som s ňou nemenila.

zuzanockamt
1. dec 2024

@vevesh Nech si žijú, ako chcú. Ja tomu rozumieť nemusím, prečo sa žena rozhodne zahodiť svoj osobný a pracovný život. Jej vec.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
katik22
1. dec 2024

Jedna otrasná debata sa tu strhla … fuj..niektoré ženy by si mohli kontrolovať slovník.. najmä tie pracujúce intelektuálky na stranu žien v domácnosti … už vás chcem vidiet, ako vsetky do jednej kariérne rastiete.. to, že je žena v domácnosti, neznamená , ze chodí ako nevzdelana matoha a nepracuje na sebe .. ak je žena v domácnosti šikovná .. robí si rôzne kurzy, uci sa jazyk a má viac času na sebarozvoj, ako pracujúce ženy .. môj názor … to že je žena v domácnosti teraz, neznamená, že tak bude aj o 5 rokov .. predstavte si, sú aj takí muži, čo sa o ženu chcú starať … ona sa zatiaľ stará o deti a domácnosť .. potom voľný čas môžu tráviť spolu ako rodina .. rodina je pokojnejšia … lebo sa nenaháňa manželka ako splašená koza .. práca, deti, domácnosť … a potom nedajbože večer od nej niečo muz bude chcieť ! Potom manželstva krachujú.. cest výnimkám samozrejme … v konečnom dôsledku, každý nech si žije ako chce.. ale písať tu na ženy ze su to lemry , ktoré si bez muža nepípnu 😂😂 je smiech .. iste sú aj take , ale nie všetky … sú aj take v domácnosti, ktoré pred tým boli totoalne sebestačné .. ktoré majú vlastnú nehnuteľnosť, ako poistku napr na odchod 😀 sú vzdelané … predstavte si, neni ich gro dňa káva a kadernicka .. majú priateľky, ktoré pracujú a najdu si na seba čas; takze nezakrpatievaju doma … milé rada by som videla jednu jedinú ženu, ktorej by toto muz navrhol..a ona odpovie nie ! Nechvem viac času venovať domácnosti a deťom … a nie nechcem mat sobotu voľnú a tráviť ju s vami.. chcem ju celu preupratovat ! Chápem, ak je to nejaká právnička, lekárka … tam niet o com, ale ženy s obyc prácou za 800e , pokial muz na to má … ako prečo nie … ale vravím, pokial na to má .. nie že chudák sa ide zodrať .. mamina je doma ,. A 4clenna rodina žije z 2000e. Takze len toľko som chcela .. aby sme sa tu ženy navzajom neponizovali … tiež žiadna žena, ktorá je doma, nepíše na vášho manžela , že sa nevie postarať .. každému vyhovuje niečo iné, každý od muža/zeny očakáva niečo iné … každý chce mat rodinu inak usporiadanú.. každý nech si žije podľa toho, na čo má .. ale urážky tu snáď nepatria .. sme Dámy ! ;) peknú nedeľu

zuzanockamt
1. dec 2024

@katik22 Mne keby toto muž navrhne, odmietam. Nikdy by som sa nevzdala svojho príjmu, svojich peňazí, svojej slobody.

katik22
1. dec 2024

@zuzanockamt môže byt Zuzka .. a je to úplne v poriadku .. nie každá žena je aj ten typ, že by ju to doma bavilo …atd atd .. mne skôr slo o tie útoky a urážky …

staromodna
1. dec 2024

Bola som takto 8,5 roka a išla som sa scvoknut. Nič iné neriešiť ako varenie, upratovanie, starostlivosť o deti a ja ako osoba nikde. Začala som pracovať a bola som spokojná. Potom však prišlo prekvapenie a mám bábo a neviem zostať iba doma a znova robiť to isté. Ano, robím, ale zároveň potrebujem aj prácu, aby som cítila aj svoju vlastnú hodnotu a zároveň budovala aj čosi iné ako iba potreby mojich najbližších, ktoré sú pre mňa najdôležitejšie, avšak naozaj zobudiť sa po 8.rokoch s tým, že a co teraz, znova budovať niečo od nuly resp prísť do firmy, kde budeš šikanovaná lebo chceš ako žienka domáca začať pracovať (lebo to je zo ženy cítiť, nevieš odpovedať primerane, nakoľko si bola roky len doma, ak nemáš sociálny kontakt), tak je to naozaj silná káva. Jedno co viem je, že v dnešnej dobe sa nedá byt len doma. Môže muž zarábať nadštandardne, ale budeš chcieť mať aj ty svoje výdavky, posielať deti na krúžky. Nie je to veru až taky med lízať byt žienka domáca

oliolijanka
1. dec 2024

@lenkakravcova
"...Či chceš alebo nechceš, takto to funguje. Tak sme nastavení /pre neveriacich - od prírody/"

Od prirody su vsetky zivocisne druhy nastavene tak, ze najneskor, ked z hniezda odide potomstvo, staraju sa samice same o seba. Nehovoriac o tom, ze väcsina z nich(skoro vsetky) sa o svoju obzivu stara aj pocas vynosenia a zaistenia potomstva.

Ale ty si to predstavujes tak, ze taka pekna vyrastena "vtačica" ostane v hniezde odkial mladata vyleteli a bude ocakavat ze samcek ju bude zivit(lebo ona mu kedysi sedela na vajciach😇).

A tu je ten zadrhel. Samcek alebo nebude chciet, alebo sa utrapi.
V ludskom svete... alebo budes na obtiaz, alebo sa stavas domacim milacikom. Bude ta treba krmit a rozhodnut budes moct tak jedine to, ci posypes knedliky cukrom alebo kakaom.
Ked ti to tak bude vyhovovat a on ta ako 50 rocnu muz necha(opusti ta pre inu, krasnu mladsiu zenu, ktora bu bude moct este rodit deti, alebo ochorie ci zomrie, si odpisana).

lenkakravcova
1. dec 2024

@oliolijanka a my tu kde tvrdíme, že žena musí byť v domácnosti celý život? Sama som písala, že keď deti odrastú, možno sa situácia zmení. Však to nie je povinné byť doma naveky. Ale pri 3-4 deťoch to takých 10-15 rokov bude.

Ale samozrejme je to na ich dohode vždy. Taká odrastená "samička" sa môže venovať pomoci ďalšej generácii - stráženim vnúčat (však vidíme ako niektore tie pracujúce babky odmietajú postrážiť dieťa čo len raz do roka..). Ktorých pri 3-4-5-6 deťoch pri rovnakej pôrodnosti bude ajajaj, takže nudiť sa nebude ani trčať doma zadarmo. Bude naďalej prospešná svojej rodine.

Inak to posledné v mojej kultúre neplatí. Muž si predsa vezme tu mladšiu k tej staršej, ak chce viac žien. Stará sa potom o obe. 😄

natalka2548
1. dec 2024

Ja trošku od veci ale ak sa môžem opýtať aký odbor si si vybrala? Tiež už mám viac rokov a zvažujem externe štúdium. Ďakujem

paulina291
1. dec 2024

@fajnova napríklad ja nečakám kým mi dá muž peniaze, tiež by to bolo pre mňa ponižujúce. Tie peniaze sú naše a miniem koľko chcem. Ja chápem ako to myslíš, ale nie je každý muž blbec, ktorý dáva žene vreckové a určuje jej, koľko má minúť.

prasiatko30
1. dec 2024

@maciatkolulu mas pravdu je uplne lepsie byt zena v domacnosti a urobi ti presne toto v 45, deti odrastene-bez naroku na vyzivne, a, este by som zabudla, nedajboze aby syn uz mal aj zenu - to nevesta nezabudne podotknut, ze ci chce svokra aby jej pomahali a svokra si bude doma sediet a sunky vyvalovat, tak akobola zvyknuta 20-25 rokov 😂😂😂😂

drahomirrra
1. dec 2024

@katik22 Rovnako ako Zuzana, ja by som na taky navrh muza nikdy nepristala, aj keby som zarabala minimalku. Praca cloveka slachti, nielen manualne, ale dusevne, a to akakolvek. Nehovori sa to nadarmo. Mozeme zotrvanie doma nazyvat akokolvek vznesene, sebavzdelavanie, sebarozvoj, hej. A naco? Ked ho nema taky clovek kde uplatnit?

ibatanecnica
1. dec 2024

@marcellka32 ja 30 rokov. Teraz som mala 4 dni volna. Parada. Ale ceky zivot asi by ma porazilo. Min na polovicny uvazok by som robila. Nech mam viac casu na sebana svoje konicky.

ibatanecnica
1. dec 2024

Auorka treba sa zamysliet aj nad tym co ak sa manzelovi nieco stane? Z.coho budes zit?

katka700
1. dec 2024

@karolinakr z nejakého podivného dôvodu ktorý s radosťou nazvem "patriarchalna týrania" sú tie takzvané "ženské" povolania vždy horšie platené. Ale keď na to upozornis tak sa na teba zlietnu uvedomeli a vzdelani ľudia hlavne ženy a budú sa biť do hrude že je to vlastne v poriadku. Takže vidíš že ten slávny feminizmus a rovnosť príležitosti začína až od určitej kasty.

maciatkolulu
1. dec 2024

@prasiatko30 ja mám už cez 45 a nič.... 😉

maciatkolulu
1. dec 2024

@drahomirrra presne ,akákoľvek a aj taká,kde nezarabas. Potom sa to nevolá práca,ale zaujmove aktivity,býva v tom napríklad dobrovoľníctvo.

fairyy
1. dec 2024

jaj autorka... takto keby som pocuvla exmanzela, ze nie zlatko nepracuj doma budes s malou (velmi chcel aby som bola zienka domaca) tak teraz pisem na modreho kona, ze co mam robit lebo manzel ma.podvadza a ja nemam peniaze na to, aby som odisla 😂😂 a este by som aj nepracovala, takze nemam ani kde normalne sa zamestnat ... a teraz toto zaziva jeho druha zena, ale tej asi nevadi, ze beha za kazdou suknou, ona je doma s dietatom spokojna 😊 nasli sa... ked hodlas stavit vsetko na jednu kartu, verit, ze sa nic nepokasle a teraz nielen, ze si najdes chlapa co si najde inu alebo je to suknickar, ale su aj ine nestastia v zivote, tak smelo....ja neviem dobre spavat, ked taha financne domacnost len jeden

karolinakr
1. dec 2024

@katka700 ja som kedysi čitala v starom Cosmopolitane, že nikto ti nebude vďačny, ked ho chceš z jarma vyslobodit.Kto sa snaži vidiet fair play, tak vidi, kde sa deje krivda.Ja napr.nie som nazoru, že žena, kt.je fyzicky slabšia, ma 2x toĺko robit a 2x menej zarabať a evidentne som asi jedina.Keby som mala nejake páky a bola vo vláde, tak tvrdo by som proti tomu išla, ale keďže čítam nazory na fcb, je mi jasne, že 90% mužov a 75% žien by bolo proti tomu ..
Čo vôbec nechápem, že ženy same seba dávaju dole pripadne niekoho iného.Je za tym rivalita, obyčajna ženska rivalita, súťaživosť zabodovať , skryte nepriateĺstvo, ktore nahlas nikto neprizná, ale funguje to, lebo inak mi to nedáva zmysel

vevesh
1. dec 2024

@drahomirrra praca cloveka slachti- akokeby zena v domacnosti ruka/nohy hore a spi od rana do vecera a od vecera do rana a jej jedina "pracovna zalezitost" bol pohyb do a z chladnicky....🤪 vsak ked ma zena cely manazment rodiny v rukach, tak sa od rana do vecera nezastavi - ranajky, obed, vecera navarit, deti obriadit, mama-taxi na kruzky, lekarov obehat, s detmi sa ucit, logistiku rodiny obehat, poupratovat (kedze tym, ze rodina je dlhsie doma, castejsie a viac sa spini..) plus veci navyse na sebarozvoj, kultura atd. -jasne, posedi si na zadku- iba akurat tak nejake socky, o ktorych sa ale nemozeme bavit, ze su zeny v domacnosti...

vevesh
1. dec 2024

@fajnova ak ma zena cakat na muza, kym jej da peniaze, tak sa nebavime o plnohodnotnom vztahu, ale o ekonomickom tyrani zeny...

katik22
1. dec 2024

@vevesh vevesh .. kašlime na to 😂😂😂 to nemá zmysel

lilian183
1. dec 2024

Keď tebe a tvojmu partnerovi to bude vyhovovať ok. Len z čoho ti o pár rokov vypočítajú dôchodok alebo príde choroba PN žiadna. Ak muž zafinancuje celé bývanie v prípade rozchodu nemusí ťa z domu/bytu vyplatiť. Deti raz vyrastú, potom budeš stále doma? Alebo keby nebodaj partnerovi sa niečo stane-uraz , choroba? Hlavne dostuduj a zariad si to ako tebe a partnerovi to bude vyhovovať. Ja si neviem predstaviť byť finančne na dakom závislá a nekúpiť čo chcem.