Chcem druhé dieťa, ale muž nechce prísť o svoje pohodlie

21. nov 2022

Ajojte. Mam jedného 5 rocneho syna. Mam 29 rokov a moj manžel 35. Uz dva roky pracujem. A akosi som zatuzila po druhom babatko, co je podla mna prirodzene. Nikdy som nechcela mat len jedno dieta. Uz to pár týždňov spominam doma, aj maly si pyta súrodenca, ale muž akosi nechce. Cítim sa este mladá a hovorim si, ze vsak ten správny čas pride a ked mam mat babatko, tak budem mat. No miestami ma hnevá, ze manžel je taky sebecky. Boji sa ako by sme to zvládali. Nemame moc peňazí ale vyžili by sme. Zarába okolo 1000 až 1200 euro, ako kedy sa zadarí, ja by som mala materskú potí rodicak a mame svoj byt (hypo) a pomáhajú nam aj svokrovci. Prvy syn ma vsetko v rámci možnosti a v rámci našich hodnôt a hraníc. Skusala som mu dávať aj argumenty, ake by bolo pre prvého uzasne mat súrodenca aj do budúcnosti. Aj pre nas by to bolo krasne v starobe mat väčšiu rodinu. Je mi smutno. Zažili ste nieco podobne ? Alebo aky mate na to nazor. Muž je dobry otec ale nechce asi prist o pohodlie, maly je samostatný a nechce sa asi priskrtit finančne. 😌

autor
21. nov 2022

Este dodám, ze som mu povedala, ze ak uz v zivote nechce druhé dieta, tak nech mi to povie narovinu , ale povedal, ze chce, ale je zlá doba. Moja odpoved bola, ze aj za vojny sa deti rodili a rodiny vselijako.

amelia1234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelca84
21. nov 2022

Muz rozmysla dobre, mysli na to, ci vas uzivi ked budes na rodicaku. Podla mna si skor ty sebecka, lebo ty chces a hotovo. Ved si porataj, ci vyzijete z jeho prijmu + rodicak, ked mate aj hypo.

autor
21. nov 2022

Hypo mame len 150 euro a ziadne ine splátky len bežne účty eletrika plyn byt telefóny skolka

mamamasama
21. nov 2022

Hlavne by ste mali chcieť dieťa obaja. Aj môj chce mať 4, ale ja nie. Má si to odo mňa vynútiť? Rodičia ste obaja.

henta
21. nov 2022

Tak ti napíšem, teraz je vojna, pred 3r začala korona, o rok môžeme byť na pokraji chudoby, za 5r bude sa cítiť starý 🤦‍♀️ kto chce bude mať to ,,ale,, mne neprídeš sebecká ale skôr manžel, veď nepíšeš,že si zijete zle. Kedysi boli Vianoce o tom,ze sa spoločne rodina najedla, dali si niečo čo vytvorili, boli šťastné rodiny, teraz sa len kupuje a kupuje, mamička aby mala 6kocikov počas materskej, handry neviem aké značkové.
Dá sa uskromniť, zasa to dieťa nepotrebuje mesačnú investíciu 500e mesačne. Zo začiatku budeš mat materskú, potom rodicak, dvíhajú daňový bonus, pôrodné dostaneš, keď z tohto budete vedieť odložiť tak nechapem ten strach.
A ked čítam hypo 150e,tak je naozaj sebec

h2
21. nov 2022

Ak tvoj muž chce druhé dieťa, len sa mu na to teraz zdá zlá doba, tak to nie je dobrý argument. Nie je na čo čakať. Nikto nevie, aká bude doba o rok, o dva... Keby dieťa nechcel vôbec, to by bolo iné. Ak ho však chce, tak podľa mňa čím skôr. Aj kvôli synovi, aby nebola medzi nimi veľká veková priepasť.

nevenka
21. nov 2022

Tak ja mam 39 rokov a cakam 4.dieta, takze nie, nezazila. Financne sme na tom celkom dobre, kvoli manzelovej dobrej praci, za co som vdacna Panu Bohu, deti maju 9, 7 a skoro 2 roky. Vacsina penazi nam ide do prerabky stareho domu, takze hoci prijem ma manzel dobry, je to tam bezodna diera a citit to aj na potravinach, zvlast, ked mam jedakov doma. Ale zatial zvladame a radsej nekupim 3 zbytocnosti, ale o to viac jedla, oblecenie dedia, mam este nakupene aj latky spred rokov, tak nieco obcas aj usijem, vela kupujem na bazari. Su tam perfektne veci, hlavne take vacsie polozky ako zimne bundy. Nemusia mat nove.
Ja topanky napriklad nosim do rozpadnutia a od roku 2020, ako zacal covid, vlacim vsade jednu a tu istu kabelku a vobec neriesim 🤭. Ale teda nechodim do prace teraz uz tie 2 roky, takze to je asi ine.
Moja starka je z tych, co sa vydavala v roku 1942 pocas vojny a mala v 1943 aj prve dieta. Mali vtedy krcmu, chodievali tam Nemci, aj partizani a zazila si vselico, aj maleho chorobu, mal vysoke horucky a nemecky lekar, co bol u nich, jej zohnal lieky. Do smrti na neho spominala, ze kde asi skoncil, ze taky dobry clovek to bol. Zazila aj to, ako ju daky ozraty velitel chcel znasilnit a susedia ju ukryvali a taketo perly. Jej brat jej zomrel na tyfus, ked mal 9 rokov, ostala jedinacik. Otec bol ozran a prepil vsetok majetok, tu krcmu potom mala s manzelom, co narobil poriadky aj so svokrom. Jej mama mala jej muza, mojho starkeho, velmi rada, ze konecne dobry clovek prisiel do rodiny, co sa postara a nepije. V tom dome sa potom narodila aj moja mama, ako ich tretie dieta, ktore uz ani neplanovali. Takisto moj ocino je dieta cislo 3 a starka, jeho mama, ked som cakala tretie, lamentovala. Tak jej oco povedal, ze co lamentuje, ze aj ona mala 3 deti a vychovali, ze aj tazsie sa kedysi zilo. A dala mu za pravdu. Ono, kazda doba ma svoje pre a proti. Je doba ina ako vtedy, je tazka tiez, inym sposobom, od deti sa pozaduje tam kruzok, tam toto, tam hento. Ale vies co, mam 2 VS, ale nesilim to ani s kruzkami u deti, snazim sa ich nezatazovat nadmerne a za to, ze ja som nemala moznost chodit na kruzky, neboli na to kapacity tiez..., tak nebudem si svoje embicie realizovat cez deti. Chcem hlavne, aby boli stastne, mali aj povinnosti, ale aj aby sa vedeli nudit. Som toho nazoru, ze z nudy casto prichadza vela dobrych napadov. To tak zosiroka, ze fakt tie deti nemusia mat vsetkeho nad hlavu, da sa zit aj skromnejsie. A vidim, ako sa ti dvaja maju radi, pomahaju si, spolu sa obohacuju, dievca a chlapec a toho tretieho drobca tahaju tiez k sebe, vedia ho zabavit, velmi ho lubia. A tesia sa na dalsieho drobca. S kazdym dalsim dietatom sa ta laska znasobuje a az ju citit vo vzduchu. No...a ked su chore, tak pekne jedno po druhom, ze ano...ale to uz je zase iny pribeh...😇.
Toto si musite Vy dvaja s manzelom prediskutovat. Ak nepovedal, ze nikdy dalsie, mozno je tomu aj nakloneny, ale musi to spracovat a aj ten strach, pripadne zapracovat na tom, aby trosku viac zarobil, hned sa bude lepsie dychat a rozhodovat, ak to pojde. Nam sa navysili tiez vydavky s tym, ze sme museli kupovat ine auto, aby sme sa pomestili siesti. Ale zaroven manzelovi zdvihli trosku aj plat. Verim, ze to dame.
BTW., my mame hypo cca 640 eur...pre predstavu 🙃.

mima595
21. nov 2022

jedno dieta je pre strach...tak ako vy ste par, aj deti si zasluzia byt dvaja...mat surodenca je fajn...toto nie je o peniazoch, kde sa vychova jedno dieta, vychovaju sa 2 aj 3...najhorsia je zmena zivotneho stylu...

liljana
21. nov 2022

Dalej trpezlivo diskutovat. Mas 29, zostava relativne dost casu. Nesnaz sa dieta si vydupat za kazdu cenu, inak tu potom budes chodit a nadavat, aky je kre.en, ze netaha aj v praci a po praci doma s detmi a v domacnosti, aka si unavena, ako je malo penazi,...

autor
21. nov 2022

@nevenka Dakujem strasne za tvoje slova, síce ma rozplakali ale dodali aj nádej a podobne to cítim aj ja, ze nemusíme mat vsetko. Ja som z piatich súrodencov a nemam ziadnu traumu z toho, ze som nemala nikdy drahe oblecenie ani som nechodila na platené krúžky Ani sme nechodili na drahe výlety ale mam krasne spomienky na detstvo.

h2
21. nov 2022

@mima595 Prepáč, ale "jedno dieťa je pre strach" je taká blbosť, že až. Keď máš dve, už sa o nich nebojíš?

autor
21. nov 2022

@liljana presne to nechcem. Davam mu jemne najavo, ze ja som pripravená a cakam. Ochranu nepoužívame ziadnu, prerušovaná suloz a ja Dufam, ze pride čas, ze sa prestane vyťahovať 😀

autor
21. nov 2022

@henta Dakujem ti ♥️ Nežijeme si zle a mam vela veci aj po malom. Mam postieľku, oblecenie, Ano hračiek by sa tolko nekupovalo ako pri prvom. Jediná väčšia investícia by bol kočík a to nepotrebujem mat drahý, stačí mo z druhej ruky ako pri malom, cize pôrodné by som si vedela odložiť. A mam zlatých svokrovcov, pomáhajú veľmi, davaju mi domace potraviny vrátane masa a financie, ked malemu treba cosi kupit, vzdy daju aj nasilu.

mima595
21. nov 2022

@h2 - vieš, že presne takú odpoveď som cakala? Ta veta nie je odo mna, ale od hlavnej sestry z onkológie. Ja mám 3 deti a bojím sa o všetky rovnako, ale mám v blízkosti švagrinú, ktorej umrel jediny syn, jedine dieta...každé dieťa je dar (aj ked je za tym vela obetovania) a nedopriať dieťatu surodenca kvoli "pohodlnosti" ....je to na kazdeho rozhodnutí...

sense
21. nov 2022

Píšeš ze nemáte moc peňazí, ze aj svokrovci pomahaju hoc obaja pracujete.
Myslím ze obavy manžela sú na mieste. Využijete aj keď budeš mat ty namiesto príjmu len rodičak a svokrovci prestanú pomáhať? A je jedno ci pomáhajú potravinami alebo financiami.
Mate nejakú rezervu, vedela by si dve deti utiahnuť keby sa mužovi niečo stane?

Chrániť sa nechráni té, tak chlap berie na vedomie ze pri trafiť sa môže len to nechce cielene.
A ak chceš dokázať mužovi ze sa mýli, ze to finančne zvládnete v pohode tak to co vám dajú svokrovci a to o co by si mala menší príjem odlož na bok aspoň polroka a budete vidieť obaja ako to budete zvládať keď ta pomoc nebude a bude len rodičak miesto druhého príjmu

kvetinka75
21. nov 2022

možno sa len bojí čo bude a možno už chce mať svoj kľud a nie zase malé dieťa doma. Píšeš, že vám svokrovci pomáhajú. Ale tí tu nebudú večne. Možno sa bojí toho, čo bude potom. A čím sú deti väčšie zvyšujú sa aj náklady. Plus v dnešnej dobe rôzne choroby.

kvetinka75
21. nov 2022

ale tu nejde o oblečenie a výbavu pre novorodenca. Čím budú deti staršie, tým budú vyššie náklady. Škola, škôlka, krúžky, oblečenie, strava.

autor
21. nov 2022

@kvetinka75 to mas pravdu.

jaskolka
21. nov 2022

Pozri, síce chápem tvoju túžbu, ale reálne ma, aspoň momentálne pravdu muž. Mate malý príjem, hypotéku, pomáhajú aj svokrovci. Materskú budeš mat pol roka a potom ostaneš na rodičaku. To už nie je taká pekná suma. Čiže v podstate bude o s príjem menej ale o člena rodiny viac.
Ú nás muž bol ten, ktorý vždy chcel aspoň tri deti. No keďže sú vzal mňa, o 6 rokov staršiu ženu, tak reálne pochopil ze viac ako dve deti už nikdy nebude. A co ma robiť? Nútiť ma silou mocou do tretieho?
Nie, tam proste nastúpil rozum, mam 40,dve deti a jednoducho viac nebude.
Vy síce nemáte vekovú prekážku, ale aj iné existujú a tie tiež treba brať do úvahy

autor
21. nov 2022

@sense mame aj finančnú rezervu samozrejme. Sme zodpovední ľudia a vieme, ze sa vselico moze stať. Nemame Ano ziadne ine splátky na veci, ktoré si nemozeme dovoliť v hotovosti (ako niektorí ľudia beru na splátky vselico) a sme aj nefajčiari, nepijeme. Dost si nechávame záležať na strave ale aj to by sa dalo priškrtiť, teraz si vyskakujeme ked mozeme. Mozno sa aj toho obava.

mima595
21. nov 2022

ano, to poznam, ak si z vacsej rodiny, aj ty si naklonena mat vacsiu rodinu - proste sa v nej dobre citis...a financne, dobre, budes mat rodicak,. ale aj pridacky a danovy bonus ide hore, budes dostavat na drobca napr. 200€ - co nebude zanedbatelne...ved byvanie poriesene mate a ci ste 3, ci 4 - toto sa nemeni...a ked bude vacsi, a bude potrebne všetko to, co vyssie pisu, skola, krizky, on zarabat budes...takže toto nie je argument...ja ked som bola na rodicaku, mali sme viac casu na vylety, ako ked obaja pracujeme...

mandzula
21. nov 2022

Ja tvojho muza nevidim ako sebeckeho, ale racionalne uvazujuceho.

jarmillka
21. nov 2022

Popravde, aj ja by som si to momentalne 100x premyslela.. 😔 nie koli peniazom, ale koli situacii.. Co sa deje okolo, kolko zloby, nenavisti je v ludoch..nemyslim, ze to dopadne dobre… Aj moj manzel chcel este jedno.. Ja uz nie.. Ale tak my mame 2.. Chapem aj teba, aj tvojho manzela..

petamich
21. nov 2022

za mna nie a suhlasim s tvojim muzom - ja som ale ovplyvnena tym, ze sme sa cele detstvo uskromnovali 🤷‍♀️ a pre moje dieta toto nechcem, takze sme s muzom chceli jedno, mame jedno a takto sme spokojni

zmrzlinka2021
21. nov 2022

@h2 no vies, ked ti jedno zomrie, mas druhe 😀 Logiku nehladaj....

sense
21. nov 2022

Ale to si protirečí, lebo na jednej strane píšeš nemáme peňazí nazvys, a na druhej strane píšeš ze si vyskakuje te. Ale urob ako som ti písala začni žiť len s tým co by ste mali keď budeš na rodičak a bez pomoci svokrovcov

h2
21. nov 2022

@zmrzlinka2021 Nechcela som to až takto surovo napísať, ale presne to mi napadlo. 😳

zmrzlinka2021
21. nov 2022

@autorka

Mas este len 29. Rozpravaj sa o tom vsetkom s manzelom ale v ziadnom pripade na neho netlac, nevydieraj ho. Nechaj to volne plynut.

autor
21. nov 2022

@sense neviem kde som to napisala a nechce sa mi to hľadať, myslela som, ze v jedle si vyskakujeme, kupuje kvalitu a je to drahe, ze v tomto by sme sa vedeli napríklad uskromnit. Nekupujem si drahe značkové bečí, nechodíme na dovolenky do zahraničia, nemame drahe auto. Sme taka normálna rodina, ze aj ideme na nejaky výlet s malym na hrad, kupat sa atd, aj hračky kupujeme, aj do dokážeme ist sadnúť s kamošmi na kavu, vino …, aj vieme odložiť, ale nie sme boháči proste. Ja tiez zarábam teraz cca 900 euro, tak je nam dobre, ale horšie by to bolo na tom rodicaku.