Chcem ísť do práce a mužovi to vadí
Ahojte,bola som na materskej 5rokov,potom ma zastihla pandemia,cize skoro rok doma.Prerasta mi to cez hlavu,hrabem sa do prace,aj ked mi nic nevychadza No stve ma,ze moj muz s tym ma problem a vobec ma nepodporuje.Citim sa hrozne!Hrozne frustrovana,znicena z deti,domacnosti a v jeho tieni.Jemu vyhovuje servis doma a stale mi vykrikuje,ze on zarobi dost,resp.viac ako ja v praci a ako potom budeme v nepohode zit,ked budeme obaja kmytat v praci.Potom akoze nejak cez zuby nasilu povie,ze hasne,chod do prace,ale citim,ze ma vobec nechape a
@majkeel tak z toho že im nechýba celý jeden plat ženy a sú v pohode finančnej som vychádzala. Predpokladám, že by nebol problém investovať bokom. Teda, aby žena mala svoje finančné zabezpečenie hoci aj v prípade rozvodu. Ak manžel nevidí finančný dôvod prečo by mala ísť pracovať a nesúhlasí s tým, tak by jej mal poskytnúť zabezpečenie pre prípad, že žena ostane odkázaná sama na seba. A ona by sa mohla pre svoje duševné zdravie venovať dobrovoľníctvu pár hodín denne mimo domu.
Máme v rodine prípad, keď manžel dôchodca zomrel ten dôchodok vyplácaný ako vdovský je na zaplakanie. Sama manželka má svoj dôchodok malý teda suma sumarum nepokrylo by to ani DD a keby nebolo deti nevyžije.
A keď fakt ešte nejaká ťažká diagnóza a lieky treba doplácať je to bez ďalších zdrojov príjmu o život.
Ale toto je generácia, ktorá sa spoliehali výlučne na štát, tak boli vedení.
My sme generácia, ktorá chápe, že sa výlučne na štát spoliehať nemôže. A vidíme to na našich starých rodičoch.
@janage deticky mame 4 r. a 7.r. ,cize skolkar a prvak....
Moj muz povedal,ze to,ze pracuje z domu, neznamena,ze je doma, ze proste musi robit.Co aj chapem,ze ked si hlavou v praci,nemozes ist umyvat riad,teda ..pokial si chlap.To mu neberiem, ale proste ak o 16.30 padla, tak povinnosti idu pekne napolovicu
@majkeel Financne to zvladame, netvrdim,ze mame na rozhadzovanie,ale asi nie sme nejak narocni, resp.neminame na hluposti, da sa povedat,ze len na bezny chod domacnosti, deti, skolu...ved viete.
Ja uz aj zacinam mat pocit,ze nic neviem,ze na nic uz nebudem mat danosti...dlho som doma a zaradit sa bude asi tazsue,a preto som potrebovala podporit.
A nakoniec som nasla podporu tu, u vas zienky ❤️ Dakujem.
Kym je pandemia, zapisala som sa na jeden kurz,uz bude zacinat,aspon sa otukam trosku.
Mojho bývalého mama to tak mala, muž jej nechcel dovoliť ísť do práce, bola doma, kým nemal malý 7 rokov. Potom už šiel do školy a ona konecne do práce. Strašne jej to vadilo, ale potom si našla nejaké aktivity a zvykla si 😁
Ja by som mu povedala Ok tak zarábaj o 500€ viac lebo ja si budem platiť dôchodkové poistenie!
@diablikovci tak pri takej sume mesačne by som ja osobne kupila investičný byt alebo garáž v meste 🙂 to na rozdiel od platenia dôchodkového poistenia sa mi zdá perspektívnejšie. Ale suhlasím s tebou aj @majkeel, žena sa má spoliehať aj na svoje zdroje a ide o nastavenie dvojice.
Autorka:
Poznala som babu, kde sa dohodli, že bude pri poslednom dieťati doma, kým ono pôjde do školy. A teda rozhodne na riti nesedela, robila dobrovoľníčku, sčítaná, rozhľadená, kopa kontaktov a spoločenský život. Urobila si nadstavbu a po poslednom dieťati začala robiť v zamestnaní, ktoré ju napĺňalo a dostala sa k tej oblasti práve počas dobrovoľníckej činnosti.
Ak teda nie sú Tvojím problémom financie - videla by som práve možnosť tam. Je to flexibilné, kým sú deti malé super. Vypadneš z domu, zmeníš vzduch a muža pomaly zapracuješ do domácich povinností.
Lebo pre neho platí opačné garde. Ak by sa náhle stalo niečo Tebe ako matke(hospitalizácia s dlhšou rekonvalescenciou) , tak ako bude zvládať deti, keď obrazne povedané má problém ich teraz vychystať do školy?
Ja zas nesúhlasím celkom s názorom, že urob si po svojom a hotovo. Môže sa potom stať, že deti uviaznu uprostred vášho pracovného vyťaženia. Viem podľa seba aká som na nervy keď mám termín, či riešim niečo pracovne dôležité a ešte do toho niečo s deťmi sa pritrafí.
Nepíšeš, kedy naposledy si pracovala, v akej oblasti, či je práca náročná, termínovaná a pod. Ci vypneš o 15.00 a padla, či si budeš aj domov nosiť v hlave.
V každom prípade vyskúšaj a uvidíš Tvoje očakávania verzus realita.
Ano aj ked clovek pracuje z domu tak je v praci a nemal by popri tom umyvat riad povedzme alebo zehlit ale usetri cas na ceste do a z prace, a ze ako on zvladne rano vychystat deti? Kedze robi z domu asi nejaka administrativa alebo IT alebo ine ale asi ma aj vysoku skolu, tak nech si to zorganizuje.
Je dost pohodlny a zvyknuty, ze ty porobis a on pomoze, ked mu to vyhovuje a citi sa na to, ak som to pochopila dobre.
Ja som doma rok a kus a uz teraz mam pocit ze napr z excelu som pozabudala kde co, aj cudzi jazyk trochu viazne, lebo nepozeram serialy ani filmy v cudzom jazyku. Priatel nevie, pri rocnom dietati si telku nepustam a ked mam volno pozeram s priatelom a teda volim filmy/serialy aby rozumel.
Citim, ze potrebujem ist do prace, takze treti rok bud pojde partner na rodicovsku, alebo mala do jasli a ja do prace. Oboznamila som ho s tym a ma moznost si vybrat.
Ten tvoj mi pride je iba pohodlny, a ozaj by som volila, plny uvazok na tvojom mieste a za cas, co ty stravis cestovanim z prace, on nech ti pripravi kavu a veceru na stol.
Presne viem ako sa cítiš! Ta práca na polovičný úväzok ti pomôže veľmi k psychickej pohode. Ja som pracovala na polovičný úväzok v callcentre, rýchlom občerstvení ( tam som zostala dlhšie lebo som si ešte dokončila VŠ) , krátkodobé brigády - upratovanie kancelárie aj bytov …držím palce!
išla by som najprvna polovičný uväzok

@janage Poistka, sporenie, investovanie. Dobry napad, ale ... Z coho to platit, ked zije par z jedneho platu a vyjde to len tak tak. A nie je nic prijemne spoliehat sa na jedinu poistku a v 60tke zistit nieco nevyhodne malym pisane v zmluve, alebo ked spadne trh, alebo dochodkova spolocnost krachne ako Enron,...
Preto je idealne mat istotu statneho dochodku PLUS uspory (cash) PLUS vlastna nehnutelnost PLUS mat zainvestovane. Aspon 4 piliere.
Uz tu bolo par diskusii, ako 20 rocne deti museli z platu podporovat matku, ktora v 50tke nebola po rozvode schopna sa uzivit sama.