Chcem počkať až do svadby
Ahojte, rozišla som sa s chlapcom,ktorý naliehal, hoci som nechcela. Bolo to z náboženských dôvodov, ale aj z vlastného presvedčenia. Chcem niečo také zažiť až po svadbe.Teraz mám kamaráta, ktorý so mnou súhlasí. Myslíte, že v dnešnej dobe je to bežné?
kludne pockaj, ak to chcete tak obaja, je to super, ze ste sa nasli.
ja som bola tiez do svadby panna, a nemam dojem,ze by som o nieco prisla.
to, ze nemam s cim porovnavat, mi este doteraz vadit nezacalo 😀
asi som strasne konzervativna a staromodna, ale stastna som tiez 🙂
apropo, nepoznam nejako vela parov, ktori by ako jediny dovod rozvodu uviedli nesulad v sexe, ak aj, je to jeden z dovodov a skor je to dosledok celkoveho citoveho odcudzenia nez pricina ich manzelskych problemov.
inak strasne vela veci, sme s muzom pred svadbou neskusali, napr. tandemovy zoskok padakom, ale som presvedcena o tom, ze ked sa chce, vsetko sa da naucit 😉
@slniecko2 ale to nic nezarucuje kolko ludi sa zobralo a rozviedlo hoci maju deti..uz ozaj malokto ostava spolu koli detom skor je to koli majetkom ..moze sa stat ze chlapec je ochotny cakat na sex aj par rokov a az po svadbe sa zisti ze to bolo tym lebo ho viac pritahuju muzi 🙂 alebo ma nejaku uchylku..a ti co sa nerozvedu len preto ze su "veriaci"a pritom su spolu nestastni...to uz mi je teda vyhra 🙂 ostavaju spolu len koli tomu "co by povedali ludia"hoci ludia toho nahovoria ale uz to nikoho nezaujima kto s kym ako zije..kazdeho osobna vec..a kto vie co bude? Sex az po svadbe neznamena ze spolu budu ludia do smrti 🙂 Pockaju budu len randit a stretavat sa na kavicke na kolacik kinecko..kde clovek ukaze len to naj..zoberu sa zacnu spolu zit a az vtedy sa spoznaju kto je ako tolerantny doma kto ma ake zlozvyky..to nie je len o sexe ale o spoluziti..v dnesnej dobe hormonalnej antikoncepcie kondomov otehotnie nechcene len malokto iba ozaj nezodpovedni partneri
@sardinka333 veru tak kazdy to berie inak...povedala som,ak jej to tak vyhovuje ok,no ja by som do toho asi nesla,ale je to pekne,ze chcu pockat,len musia to chciet obaja,co asi aj chcu takze no problem 😀
Ľudia, ktorí spolu plánujú by sa mali spoznávať po každej stránke, ale ide o to, ako. Vieme, akí raz budeme rodičia, dá sa to vyskúšať? Nie, môžeme sa o tom rozprávať, môžeme si všímať partnerovo správanie sa k iným deťom, ale naozaj sa to dozvieme, až keď tie naše deti prídu. Sexuálny život je niečo také zaväzujúce, že "skúšať" toho druhého z tejto oblasti sa mi zdá absolútne nevhodné. Veď keď sa nad tým zamyslíme, ako dievčatá prichádzajú na svet - s panenskou blanou - ich má varovať pred tým, aby v tejto oblasti dobre zvážili, komu čo dovoliť... Sex je tá najintímnejšia vec a dnešná mládež si často tieto súvislosti ani neuvedomuje, alebo si to uvedomiť nechce, alebo jej to jednoducho len nemá kto povedať, aby si viac vážili sami seba a najmä sa chránili, svoju intimitu a delili sa o ňu s niekým, kto to nebude považovať za samozrejmé, ale si to bude vážiť a dokáže pre to urobiť aj závažné rozhodnutia, ako je napr. manželstvo. @nikamonika Neboj, stále tu žije aj mládež, ktorá toto pochopila a podľa toho aj žije.
Bežné to je v závislosti od toho, v akej spoločnosti sa pohybuješ. Ako ti už písali dievčatá vyššie, urobila si rozhodnutie, ktorým chrániš samu seba a to je dobré, držím ti/vám palce 🙂 Argument, že ak teraz nevyskúšaš viacerých sexuálnych partnerov, budeš po nich raz túžiť v manželstve, stojí na vode. A čo by bolo, ak by si ich pred svadbou vyskúšala viac? Že po x-rokoch v manželstve, keď sa aj sexuálny život pohne iným smerom, ako bol na začiatku manželského života, si spomenieš na tých, ktorí boli kedysi v posteli "dobrí"? A potom čo? Spomienky budú stačiť? Človek môže mať rôzne túžby, ale nie všetky sú dobré, od toho má rozum, aby to reguloval. 😉
Aj ja som si počkala a neľutujem to, práveže kopec kamošiek čo začali skôr sú už aj po rozvode.... ale je pravda, že sa musí nájsť aj chlapec podobného názoru a presvedčenia, človek takéto veci neustojí sám.
@nikamonika ja síce nechcem čakať až do svadby,ale určite čakám na toho pravého a v mojom veku (polstoročie krááááásne za mnou) to už tiež isto mnohým pripadá hrooozné 😀 A však nech pripadá, to nie je o "nich", ale o mne a raz o "ňom" 🙂 A som rada, že je nás takých viac 🙂
@slniecko2 neísť do postele s každým, kto sa vyskytne, po pár dňoch známosti a sorry, ale mám pocit, že čím je antikoncepcia na vyššej úrovni, tým viac zlyháva, teda aspoň podľa tém tu, na MK. Pred dvadsiatimi rokmi to bola pomaly rarita, alebo že by to bolo tým, že muži odmietajú prebrať zodpovednosť v intímnom živote na seba a ženy sa na to vykašlú, alebo to robia zámerne a myslia si, že si muža dieťaťom pripútajú....
Ahoj, myslím, že bežné to dnes nie je, skôr vzácne. A vzácne je predsa cennejšie ako bežné... My sme s manželom počkali až do svadby a nemenila by som. Samozrejme, niekedy to človeka zvádza, ale treba vydržať. Názory typu "treba to vyskúšať, aby sme vedeli, či nám to spolu pôjde..." sú podľa mňa povrchné. Veď na prvýkrát nedokážeme všetko perfektne a podľa želaní. Aj v intímnej oblasti sa treba učiť a získavať skúsenosti... Čo ak sa to na prvýkrát nepodarí? Tak sa pár rozíde? Alebo do kedy to budú skúšať? Moja skúsenosť je taká, že pokiaľ je vo vzťahu láska a každodenné odpúšťanie, tak aj v intímnej oblasti je to pekné a pravdivé. Ak je pár pohádaný, je medzi nimi neodpoustenie, tak sa to prejaví aj keď sú spolu. Môj manžel si vážil moje panenstvo, bola to pre neho veľká cena. Tak sa správa aj dnes, keď máme deti.
fakt by bolo zaujimave mat statistiky rozvodovosti s tymto bodom, lebo podla mna sa rozvadza asi viac ludi, co spolu uz aj zili pred svadbou, svadba a prvy sex pred ci po, podla mojich skusenosti maju na stastny a pevny vztah dost maly vplyv. ide skor o zrelost a zodpovednost partnerov, niekto kto je promiskuitny od mladosti sa tazko zmeni vdaka papieru ci 16.tej sexualnej partnerke 😎
@martinkaadominik nikto predsa netvrdí, že po prvom raze už bude pár vedieť, či si v tejto oblasti rozumie, alebo nie, práve preto som za, aby sa spoznali pred svadbou, ale to je môj názor, mne život ukázal, že bol správny, ale nikomu ho nevnucujem.
@nikamonika bezne to urcite nie je a mate obaja moj obdiv.hlavne,aby ta nesklamal
Počula som veľmi peknú prednášku o tom, ako sa muž najviac zo všetkého obáva nevery. Preto muži túžia vziať si za ženu pannu, lebo si je istý, že ak dokáže byť verná manželovi pred svadbou, dokáže to aj po svadbe. Inak ten červík pochybnosti môže hlodať a hlodať. Neznamená to automaticky, že každý pár bude nešťastný, sú páry, ktoré majú sex aj pred svadbou, ale cítia, že možno to až také správne nebolo a vysvetlia si to a uistia sa o svojej vernosti a láske 🙂 Nikdy nič nie je stratené, len treba chcieť a problémy manželstve riešiť, nie od nich utekať 😉.
Páry sa v dnešnej dobe začínaju spoznávať ,,naopak,,. Najprv sex...čo si budeme hovoriť, prvotná vašen, zamilovanosť a potom sa začnu vlastne spoznavať akí su v realnom živote, problemoch. Netvrdim že je to paušalne tak, ale ved stačí čítat tu na MK....maju dieťa ale rozdielne financie, pohlad na život.
My sme sa s manželom spoznali u saleziánov. Robili rozne stretká pre mladých a my sme sa nemuseli len tak tulať bez cieľa, naučili sme sa čo to je vážiť si jeden druheho, vedieť sa premocť, prekonať nechuť, ked sa nikomu nechcelo na vylete šupať zemiaky, pozorovali sme sa navzajom - svoje reakcie, správanie sa v záťažových situáciách. Mali sme také vedenie k rodinným hodnotám a to nás formovalo. čo poznám tak rozvodovosť je tam nulová, maju pekné vztahy, nehovorím, že všade je ,,vždy nedela,, ale naučili sme sa neutekať od problémov, nedorozumeniam - čo sa dnes žial často deje, ved ked mi niekto nevyhovuje tak príde další....Nehovorím, že je to 100% zaruka že vzťah výde ale z vlastnej skusenosti a pozorovania okolia vidím, že to velmi funguje.
teraz ma tu určite pár čitateliek ukamenuje ale podla mňa je sex v partnerstve minimálne tak dôležitý ako všetko ostatne láska, porozumenie proste všetko poznám veľa párov čo im to v tomto smere nefungovalo a začali sa podvádzať a bol koniec ☹ ☹ dokonca ja by som sa v dnešnej dobe asi ani nevydávala skôr akoby som nečakala dieťatko lebo to je ďalšia vec ktorá sa berie tak že by sme mali splodiť až po svadbe ale čo keď sa to nepodarí priznajme si koľko z nás chce žiť bez dieťaťa ja som tiež veriaca a nemala som veľa partnerov a nie som ani zástanca skúsiť všetko čo sa dá ale ani toho až po svadbe ale samozrejme neodhováram a neodsudzujem je to na rozhodnutí každej z nás len treba zvážiť či len pre vieru kedže život máme len jeden by som chcela žiť neštastná v prípade že by to neklapalo a viera by mi nedovolila rozvod .
@maja22 prepáč, ale to je totálny nezmysel, že ak bola verná pred svadbou, bude aj po nej....možno len nemala príležitosť na iného partnera, možno práve preto ju bude lákať po rokoch iný...a ako jej to dokáže muž, že nikoho nemal? Nerovnováha, že? Trochu mi ten názor zaváňa islamom. Tiež tu môže niekto prezentovať názor, že ak je nevesta tehotná, tak si overil jej plodnosť...ja som spokojná a šťastná, že sme sa s bývalým priateľom rozišli po dvoch rokoch, keď sme cítili, že to jednoducho nie je ono a nikdy by som si nebrala mačku vo vreci, ako sa hovorí. Pre mňa to neznamená to najdôležitejšie vo vzťahu, ale niečo veľmi dôležité. Nech každý koná tak, ako cíti, lepšie povedané, ako cítia obaja, ak sa zhodnú a sú tak šťastní, je to v poriadku. Môj názor je ovplyvnený osobnou skúsenosťou, už nie som najmladšia, ale aj príbehom mojej známej, s ktorou jej muž tiež nič nechcel mať pred svadbou a odvtedy pár krát - vznikli dve deti a skončil. Rozhovor na túto tému odmieta, obaja sú veriaci, takže to nechali tak, ale ona šťastná nie je, jeho až tak nepoznám.
@sofiadurovic zamyslela som sa nad tvojou poslednou vetou. Bola by si nešťastná, keby ti to neklapalo a viera by ti nedovolila rozvod. Opravte ma, ale jediná viera, ktorá rozvod nepovoľuje, je katolícka. Ale táto katolícka nedovoľuje ani žiť sexuálne pred svadbou. Tak potom nerozumiem tomuto postoju. Ak ti je jedno, čo hovorí toto učenie o sexe pred svadbou, prečo ti nie je jedno, čo si myslí o rozvode? Veď to je skoro to isté, máš slobodnú vôľu, rozviesť sa môžeš tak isto, ako keď žiješ sexuálny život mimo manželstva. Lebo aj keď to cirkev neschvaľuje, ľudia sa predsa rozhodujú sami.
@timea7 nuž ak žena povie snúbencovi - prepáč, až po svadbe - tak to nie je spôsobené tým, že nemala s kým, ale že skôr nechce 😉 Ak muž povie, že nikoho pred svadbou nemal, tak sa rozhodnem, či mu chcem veriť alebo nie. Ani on nezistí skôr, či panna naozaj som alebo nie, jedine ak potvrdením od lekára, ale kto čo chce, to povie... Ak by partneri od začiatku klamali jeden druhému, to by bol už aký vzťah... Celé zle od začiatku, tam potom budú aj iné problémy, ako len sex...
to je síce všetko pravda ale človek sa musí rozhodnúť a keď už mám zhrešiť tak aspoň z vedomím že to bolo pre dobrú vec tým myslím moju budúcnosť a pocit že mi to manželstvo bude klapať a je mi jasné že to nemusí byť tak ale šanca je hádam len trochu väčšia 🙂
@maja22 slovensko je katolicka krajina keby sa ale ozaj ludia drzali toho co kaze cirkev tak by manzelske pary nemali iba 2-3deti mali by ich pekne aj 10 lebo katolicka viera zakazuje bezpecny sex-antikoncepciu aj pocas manzelstva.. kazdy si vybera co sa im hodi a drzia sa len toho...ortodoxnych krestanov je velmi malo 🙂
@miadi ja poznam ludí, ktorí aj hormonálnu brali a otehotneli. ale jasné, sex až v manželstve nie je ničoho záruka. Preto som odporučila zakladateľke, aby sa spoznávali, lebo potom už to bude fakt neskoro. A čo sa týka toho, či to bude klapať v posteli- mno to je ošemetná vec, je to dôležité veď ak chlapík nemôže, tak to tuším ani nie je platné podľa cirkvených zákonov. ale to neviem naisto.
@miadi cirkev nekáže plodiť bez rozmyslu, ale odporúča niečo iné ako antikoncepciu. Ja poznám aj takých, čo sa toho držia, zasa je o tom, v akej komunite sa človek pohybuje. A že ľudia si vyberajú, čo sa im hodí - nuž, nikto z nás nie je bez viny, prehrešiť sa proti Bohu, blížnemu a sebe samému dokážeme na sto spôsobov, žiaľ.
@maja22 to áno, ale mne tu skôr išlo o ten nepomer, predsa keď nejakého muža spoznám, nemá na čele napísané, že ešte nemal žiadnu ženu. Osobne som to nikdy nezisťovala, prečo by on mal odo mňa očakávať, že budem panna? A keby som nebola a on uznáva predmanželskú zdržanlivosť? Rozišli by sme sa preto? Ak by som pre neho z tohoto dôvodu mala nižšiu cenu, tak by mi nestál za to,aby som s ním spojila môj život. U muža uznávam úplne iné hodnoty, ako to, či mal predo mnou nejaké ženy, alebo nie.
@timea7 asi si sa pomýlila, ale ja som nehovorila o hormonálnej nič teda až neskôr. takže nerozumiem tomu príspevku vyššie. Hormonálna hAK je svinstvo. sú štúdie, ktoré potvrdzujú jej účinok na chlapcov v Londýne - keďže sa bežnou čističkou neodbúra, spôsobuje že chlapci sa rodia s ženskejšími rysmi. Nikoho to netrápi a všetky ženy si myslia, že bez HAK určite otehotnejú. Nie je to tak, dá sa aj úplne inak a prirodzene a pritom ani nebudete mať desať detí. Nie je to síce príliš cirkvi po vôli, ale čudujem sa, že to neuplatäujú hlavne neveriaci alebo slabo veriaci.
@slniecko2 ano ak nemoze po svadbe da sa anulovat ..len to musi ist rovno k papezovi do rima a trva to nejaku dobu a nie je to hop sup..
Ja si myslim ze je to individualne ci niekomu vztah vydrzi ci spolu ostanu cely zivot manzelia alebo len tak nadivoko alebo ako chcu 🙂 ak si dvaja rozumeju a snazia sa je to o tom aby sa neprestali snazit aby sa starali o toho druheho aby ten zaujem nanovo v sebe prebudzali aby sa hladali cele tie roky spolu (sex je dolezita sucast da sa aj chvilku bez toho ale neda sa zase prejst do stadia kde su skor spolubyvajuci ako milenci)
Ani ten najuzasnejsi najkrajsi vztah nema nikde zaruky ze sa nepokazi nestroskota nevieme co nam zivot prihodi do cesty mozeme len verit dufat ze sme jednota a ze nas nic nerozdeli..Manzelske sluby su super len aby obaja citili aj po rokoch ich hlbku a chceli ich dodrziavat ..Svadbou nic nekonci...len zacina ..je to o kazdodennom snazeni sa pre toho druheho ..a snazit sa musia obaja..v tomto nikto nevieme ci je pre nejaky par lepsie ci horsie pockat do svadby kazdy mame len svoje skusenosti ale nie sme on ani ona nevieme co snimi bude aj oni to zistia az casom to je riziko lasky ..

@enya00 je to skor mýtus...ked si nič nemal, nemáš ani s čím porovnvať....takže ti teoreticky nemá čo nevyhovovať. Ak sa jedná o zdravého muža tak za pomoci vzájomnej komunikácie a ochoty uspokojiť toho druhého to zvyčajne nebýva problém - vlastná skusenosť. Ale samozrejme 100 ludí a 100 chutí 🙂