Chcem počkať až do svadby
Ahojte, rozišla som sa s chlapcom,ktorý naliehal, hoci som nechcela. Bolo to z náboženských dôvodov, ale aj z vlastného presvedčenia. Chcem niečo také zažiť až po svadbe.Teraz mám kamaráta, ktorý so mnou súhlasí. Myslíte, že v dnešnej dobe je to bežné?
@miadi ale prosím ťa. Toto su prepáč ale tak otrepané frázy. Toto možno kažu niekde v dedinských kostoloch (nechcem uraziť, určite nie všade, ale niekde iste su ešte za opicami). Pre upresnenie :
Kresťanské cirkvi delíme na katolícku, evanjelickú a protestantsku....to je taký základ, lebo aj katolícka cirkev sa ešte delí na greko katol, starokatolíci....atd. Krestanske cirkvi všetky odmietaju predmanželský sex a dokonca aj Jehovisti (ktorí nie su uznanou cirkvou) Protestanti a evanjelici maju zhovievavejší postoj k antikoncepcii - dovoluju neabortívne prostriedky ako je kondom. Katolícka cirkev povoluje na reguláciu počatia symptotermálnu metodu a už som zažila aj ,,zhovievavosť,, s kondomom. Otázkou ale nie je sposob ochrany, ale POSTOJ aký k životu ako manželia a rodina máme. Či sme ochotní prijať dieťa aj keby neprišlo vhod. Kresťania su zväčša viac otvorení tomu životu - tuto bežne tri deti maju to sme v BA a v týchto komunitách rodín to nie je nič nezvyčajné. Dokonca to nie su ani sociálne prípady....
@maja22 aha, niečo sa mi tak marí a vlastne som mala aj trochu pravdu- keďže ak muž nemôže, tak určite nepríde k spojeniu 🙂 INak ja z počutia poznám že jední sa zobrali a po pár mesiacoch ešte tvrdila, že nič nebolo. To je hrozné, keďže spolu chodili aj dosť dlho. Ale podľa mňa to je aj vďaka tomu, že niektoré ženy si vyberajú iba takých, čo sú kamaráti z kostola a nevšímajú si, či je to ozaj niekto určený pre nich. ale našťastie to je problém iba málo ľudí
@nikamonika mňa napadla taká vec, že keď vo svadobńú noc zistíš aké je to super ..... myslíš, že nebudeš ľutovať, koľko rokov si žila bez toho ? 😕 😀
ale to len tak bokom..
vieš čo ? možeš kašlať na to, čo je a čo nie je bežné.. Hlavne aby ste vy dvaja vo vztahu boli spokojní .
Mozno by som sa bala situacie, kedy by mi partner po sexualnej stranke nevyhovoval, kedze si na tom dost zakladam, a preto moje vztahy zacinali vzdy opacnym poradim .. priznavam , nie vzdy je to to spravne riesenie.
ak chces cakat, cakaj. ine k tomu netreba asi ani hovorit... 😉
@miadi súhlasím s tebou ale dovolím si trošku polemizovať- podľa mňa je vyššia šanca, že si žena vyberie toho správneho muža vďaka tomu, že bude ten muž musieť čakať na sex až v manželstve. v tom čase totiž žena spozná, či vie vydržať tak náročnú skúšku (veď pre zdravého muža to je isto problém), prichádza na rad komunikácia, je čas na sledovanie budúceho partnera, ako sa správa v rozhodujúcich chvíľach atď. Tiež si myslím, že potom už ide o dvoch vyzretejších ľudí, ktorí sa budú inak správať pri prekonávaní manželskcýh alebo partnerských problémov ako tí, čo žijú na hromádke. Samozrejme všade sú výnimky, ja to beriem len ako vyššiu šancu. ale každý nech si spraví ako chce.
@timea7 ja si myslím, že je to podstatná vec aj pre tých, ktorí chcú čakať až do svadby. Pre teba bolo podstatné vyskúšať si sex pred svadbou, pre nich je podstatné vydržať až do svadby. Každý "testuje" iným spôsobom. Tej tvojej známej mi je ľúto, ale treba povedať, že ak muž nechce, je to od neho sebecké, takto sa láska k manželke neprejavuje. Otázka je, či by to zistila aj pred svadbou, aký bude po pár rokoch... Lebo nie nadarmo sa hovorí, že keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú...
@miadi anulovať sa to dá len v prípade že to zatajil vedome nie v prípade že nemôže viem to s istotou a vlastnej skúsenosti
My sme sa s manzelom milovali prvy krat az posvadbe🙂 a bolo to najlepsie rozhodnutie nasho zivota🙂
Obaja sme veriaci,nie len chodime do kostola🙂
Krasne sa mi tym aj same vyselktovali vztahy s chlapcami kt.slo len o sex
A okrem toho lahsie sa aj po svadbe dodrziava cistota pomocou plodnych a neplodnych dni🙂
Okrem toho,clovek si viacej vazi milovanie🙂
Podla mna urcite vydrzte az do svadby, stoji to za to,aj ked je to velmi narocne🙂
Drzim palce🙂
Inak v takychto manzelstvach je aj podstatne nizsia rozvodivost🙂
@sardinka333 he he, znie to super, že tuto majú aj tri deti a ani to nie sú sociálne prípady 😀 Ja mám tri deti a moja švagrina čaká štvrté, ešteže sme v cajku 😉
@slniecko2 nemyslela som to zle....ale ked som povedala, že som tretí krát tehotná tak si mnohí tukali na čelo že ,,načo nám to je,, a pomaly ako socky a ved su aj ,,riešenia,, ....česť výnimkám samozrejme.
hm,ja som to chcela tak podobne,ale nielen kvôli náboženstvu,ale kvôli vlastnému perfekcionizmu,lebo som si zaumienila,že to tak bude,poškodila som si ,lebo síce som sa nevydala,ale čakala som s tým strašne dlhoooo ,po 20-ke až ..a sa mi to neoplatilo,z čisto zdravotných dôvodov,preto každému teraz radím ,čo najskôr začať sa milovať ,vtedy,ked človek dospeje,hned od 18-ky aj skôr,lebo potom prídu ešte len problémy,ako zhrubnutá panenská blana a pod.a to sú také problémy,ktoré všetko pokazia a znepríjemnia,a operácie a hrozne diskomfortný sex.život aj život ako taký,sama som si poškodila,je to hlúposť,vytrpela som si zbytočne,nestojí to za to,ani žiadne náboženstvo ani nič za to nestojí !!!!a o zápaloch moč.mechura a ciest nehovoriac,ked naraz potom začnete nejak aktívne intímne žiť,a dovtedy vôbec nič,tak to je niečo hrozné,začnete ľutovať,že ste sa vôbec narodili
Prečo nie, poznám viaceré také páry.Ak si manželia rozumejú v inom zladia sa aj v intímnom živote. Mojim deťom hovorím, že Pán Boh nám dal desatoro nie preto, aby nás obmedzil, ale aby nám dal návod na život, nech si nenatlčieme nos.
Som toho názoru, že ani auto si nekúpiš ak ho do predu nevyskúšaš. Mala som zo pár partnerov a teraz som šťastná za muža ktorý mi vyhovuje ako aj po psychickej stráne tak aj po fyzickej. ak by som to nevedela do predu a po svadbe sa mi to nepáčilo tak čo potom... budem trpieť do konca života a nikdy nezažijem to čo teraz. Aj keď sa to môže zdať divné ale som rada že som mala pred mojím mužom partnerov a vedela o čo prichádzam ako by som to raz o niekoľko rokov mala hovoriť čo keby...
@sardinka333 mne nemusis davat lekcie o tom ake cirkvy ci sekty existuju 🙂 moji susedia su menoniti o tych si mozno ani nepocula 🙂 3deti je este ekonomicky zvladnutelna situacia pre vela ludi pisala som ze by ludia mali aj 10 😀 a nemaju Katolicka cirkev neuznava chraneny sex je to branenie pocatiu to nie je o tom aky mas postoj k manzelstvu ale o Dogme ako spravna katolicka by si ani nemala rozmyslat ci prijat dieta ked neprislo vhod to uz je vrcholne nezmyselny vyrok ina moznost proste nie je nemas na vyber..
som z Ba 🙂 A zijem v Kanade tu je vela roznych cirkvy cize tie rozdiely mne nemusis vysvetlovat otrepane frazy su skor to co pocuvas v kostole a potom si zijes podla svojho a este si namyslas aka su uzasna lepsia ako ti co do kostola nejdu(nechcem urazit ale tak to vacsinou je ) 😀 a stale platne Dogmi nazves otrepanymi frazami 😀
@sardinka333 ja viem, veď som sa len pousmiala. a čo myslíš tým riešenia?
@slniecko2 to by fungovalo za starych cias ked sa dvaja poznaju z jednej dedinky alebo jednej ulice a vyskytne sa im vela socialnych prilezitosti skumat charakter toho druheho bez fyzickeho zblizenia sa poznaju sa z videnia od 16rokov mozu sa obzerat filozoficky skumat aj 5-6rokov co v dnesnej dobe ludi nad 20r
ked je par kazdy zije v inom meste.. atd je ina doba rychlejsia aj tych socialnych prilezitosti je menej ..
Ahoj, ono to obcas vyzera ako keby ludia, co mali sex pred svadbou "testovali", ale to nie je pravda. Ja som nikdy nikoho netestovala sex bol proste sucast vztahu, nikdy som si sex nezamienala s podanim ruky, vzdy to bolo vo vztahu a z lasky a vzdy s muzom, ktoreho som si vedela predstavit ako otca svojho dietata ( rada mojej mamy - dobra rada), pocet mojich milencov zratam na prstoch jednej ruky a aj to nemusim pouzit vsetky prsty.
na tvoju otazku, poznam aj manzelstva, kde sa so sexom cakalo, su krasne, niektore obycajne a v dvoch pripadoch aj zle.
Plne sa tiez stotoznujem s tym, sex sa da naucit, ze ak sa ludia rozpravaju a su k sebe empaticky naucia sa, co ma kto rad, spolu odhalia a spoznaju svoju sexualitu - to problem nie je. Problem je, ze napriek vsetkym idealom nevies, co sex s vami spravi, zazila som na vlastnej kozi vztah, ked mal partner uplne inu potrebu sexu ako ja, napriek snaham o riesenie a komunikaciu, to neslo a navyse vzdy, ked ho nemal sa ofucal.,.. a toto nezistis, kym.... predstava, ze take sceny by som mala v manzelstve a musela by som na ich riesenie vykladat mnozstvo energie ma oblieva pot.
Kazdopadne ak vydrzite vsetka cest a moj obdiv, nie je to cesta pre kazdeho, len si nemysli, ze je to podmienka stastneho manzelstva - nie je.
@marina24 no tak toto je najvacsi gol roka 😩😆😬😬😬
Ze zhrubnuta pannenska blana lebo si nesexovala hned po 18 ale cakala "az" po 20tke 😆😆😆
Lebo zapal mocoveho mechura tie co sexuju od 12 nemozu mat co?!
Vacsiu blbost si si uz nemohla vymysliet ze?
@miadi ono, keď to niekto nechce vidieť, tak to neuvidí ako možnosť a šancu. tiež si nemyslím, že je to dokonalý návod na dokonalé manželstvo. skôr ako vyššia pravdepodobnsoť, ale to si môžem len namýšľať, keďže asi neexistujú nejaké totálne štatistiky na túto tému a myslím si, že tým, čo to nefunguje v posteli kvôli tomu, že chceli vydržať až do svadby, tak sa to dá aj čakať. dievčina chodí s chlapcom s kostola, ktorý je nemastný, neslaný, výnimočne empatický, možno sa ju ani nepokúsi omakávať a nemá problém vydržať aj 5-6 rokov. tak je jasné, že asi nie je niečo v poriadku, ale dievčine to tak vyhoduje a nerieši, lebo sa to vyrieši samo. však možno je ten jej snúbenec skoro ako baba, tak si myslí, že má naj chlapa na svete. ja poznám niekoľko párov čo sa vzali len pre rovnakú vieru a myslím, že to nie je aža také šťastné riešenie. napriek tomu tvrdím, že je lepšie so sexom počkať až do svadby alebo minimálne týždeä pred ňou 😀
V mojom okoli je vela parov co cakali az do svadby, mne osobne to pride uplne bezne. A ten argument, ze si nesadnete po sexualnej stranke mi pride taky scestny. Vase tela sa casom na seba naladia, chce to aj komunikaciu, co komu vyhovuje a tato oblast sa stava len lepsou a lepsou 🙂.
@purplelife ako kedy, niekedy aj nie a za úplne bežné čakanie do svadby nepovažujem a to sa pohybujem v čisto ženskom kolektíve dlhé roky. Netvrdím, že je to rarita, ale už len počet tehotných neviest o niečom hovorí. Poznám len jednu ženu, ktorá sa takto rozhodla, asi žijem na inej planéte, netvrdím, že sa mi s tým všetky naokolo zverujú, ale ako kolegyne prekvákame hocičo a teda asi by ťažko riešili antikoncepciu, keby čakali do svadby. Sú to ženy s VŠ, SŠ, aj učňovkou, takže mix.
Na 90% som presvedčená, že sex až po svadbe je skor domenou veriacich ludí, kresťansky založených takže nehovoríme tu o ,,bežných pároch,, ktoré otázky vierovyznia nejako neriešia, nie su v ich zivotoch v popredí. Tým samozrejme nehovorím, že su to zlí ludia, ale krestanstvo nie je ich životný štýl. Preto si to mnohí tak predstavujete, že chlapci z kostola su nemastní a neslaní, ale nebojte aj oni dobre vedia na čo ,,to,, tam dole maju. A je uplne prirodzené, že to mladých k sebe ťahá aj telesne, poznám pár kde spolu občas spavali a potom rok pred svadbou si dali pauzu.
@timea7 neviem presne co s tym ma zensky kolektiv, vsak na zdrzanlivost do svadby treba dvoch 🙂, ja poznam vela parov, kde boli obidvaja presvedceny ze pockaju do svadby a poznam aj slobodne zeny aj slobodnych muzov co tiez zdielaju toto presvedcenie, ja osobne to vobec nevnimam ako nejaku zensku zalezitost, kde sa chlap z nutnosti prisposobi
bože staromodne detinske opytať sa niečo take spať až po svatbe ved to je na smiech jasne rozišla som sa lebo to chcem až po svatbe a čo ak zistiš v svadobnu noc že to nebolo ono a chceš žiť s pocitom že to nesplnilo tvoje očakavanie mam kamarata jasne kamarata mysliš že ten kamarat bude stale kamaratom dokedy mysliš že ked začnete spolu chodiť dajme tomu rok že rok bude nasucho no to by som teda chcela vydieť kresťanske zasady koľko fararov evanielickych a aj katolicky sa môžu oženiť pred vysviackou ma ženy a žiju ako ako normalny ľudia to že budeš mať z niekym prvy sex bez svatby neznamena že nežiješ v kresťanskom duchu ved je to normalne ked sa dvaja maju radi a chcu ostať spolu sex maju aj pred svatbou čo s toho že by si to mala až prvu noc po svatbe ked by si ho ani nepoznala dobre nezhodli by ste sa a boli by dalšie problemy a už potom by si zistila že každy z vas chce niečo ine a myslim že sex po svatbe je prežitkom v hlave a nie realita dnešnej doby ako pišeš mala som vzťah rozišli sme sa lebo ja to chcem až po svatbe a čo mysliš ako dopadne to tvoje kamaratstvo počka do svatby ved sa prebud určite nie a možno si si dobry vzťah nechala rozbiť jedinou vetou až po svatbe fakt smiešne v dnešnej dobe nehnevaj sa na mňa je to čisto môj osobny nazor

@maja22 pre mňa dosť podstatná a ako som už písala vyššie, mala som aj negatívnu skúsenosť a súzvuk bol len naším zbožným želaním, u tej mojej známej ťažko nájsť súzvuk, keď chce len jeden.....