icon

Chcem sa rozviesť s gamblerom

libus0406
20. nov 2016

Keď som prišla z pôrodnice prasklo to! Dal mi peniaze na účet a v zápätí vytiahol a prehral. Zneužil môj účet, dva roky má klamal. Moje prvé tehotenstvo bol horor. Žila som v klamstve. Stále niekam chodil a vysvetlenie??? Vždy len uveriteľná výhovorka!!!! Chcem sa rozviesť, máme hypotéku a ja sama neutiahnem náklady na dom cca 400€ z 200€materskej. No odísť z ,,domova" nechcem. Ale asi budem musieť ak to chcem skončiť?? Ďakujem za rady

esther03
21. nov 2016

@salfusco ani po alkohole nemusis byt agresivny, ale naopak vysmiaty ako pagac 😀 A teda uprimne jedenie nekvalitnych potravin hadam nejdeme radit medzi zavislosti...

lena888
21. nov 2016

@salfusco fajcenie ma negativny dopad na socializaciu, lebo fajciar smrdi 🙂
som oduceny fajciar, tak mne 2nasobne

sardinka336
21. nov 2016

@salfusco ty nas tu nakoniec presvedčíš, ze dotyčny čo prehajdákal majlant, smrdí korunou, dluží kam se podívá, rodina zruinovana finančne, psychicky nakoniec ziadny problém nema. 😀 😀 😀 😀
Ono su aj taky kriply ze ked nemaju cigu tak su nervozny, podraždeny a su schopny zobrat zene peniaze aj z rodičaku aby mali na to vypalovat zobak.
Ale inak chapem ako si to myslel...zavislosti je vela druhov. Niektore ničia človeka viac a niektore menej. Gembler zniči všetko v okruhu par kilometrov od seba.

salfusco
21. nov 2016

ja som nervozny aj ked nemam rano kavu..ale tak ja zas na nu mam a nikomu prachy neberiem 😎
@sardinka336

sense
21. nov 2016

@liaka nuz moj muz tiez chodi z prace domov,nechodi do krcmy,herne ani milenkami a vyplatu mi nedava nie je ani treba.nemohla by sim mu vydelivat vreckove...nemohla by som byt zavisla od financii muza ale kazdemu vyhovuje iny model...

natalym
21. nov 2016

@salfusco Peňáze sú vždy problém, nie?

canama
21. nov 2016

@emilia25 ved ja to chapem, ako som pisala, ekonomicky sa musi od takehoto manzela odstrihnut a to hned ako na to pride, tam nie je o com. ja som pisala o pomoci manzelovi tento problem vyriesit, lebo toto problem riesitelny je (za riesenie nepovazujem ze mu da druhu tretiu alebo bohvie kolku sancu, ale ze realne sa zacne riesit pricina zavislosti..proste nie spadnut s nim do priepasti, ale mu podat pomocnu ruku, vyhrabat sa musi z priepasti on sam). to ze vela ludi si v skutocnosti svoju zavislost nikdy nevylieci (jedno ci drogy, alkohol, hry) je do velkej miery sposobene aj tym ze blizky sa v tychto pripadoch otocia tymto ludom hned chrbtom. dusevne chori prezivaju hanbu, a pritom za svoju diagnozu nemozu. pritom ak muz cely zivot udrziava nevhodny zivotny styl a v jeho dosledku ochorie napr. na rakovinu, povazujeme za nemoralne, ak by sa s nim manzelka v takejto chvili rozviedla. pritom to moze byt zivitel rodiny a jeho choroba rodinu takisto uplne zruinuje....tu uz nikto nehovori o tom aby chranila svoj majetok a deti...proste fyzicke ochorenie v nas vzbudzuje lutost a empatiu a psychicke odpor a snahu o vytesnenie takehoto jedinca z nasej reality. a btw, ja som mala velmi dobru kamaratku v detstve, susedku, jej mamina bola vyliecena alkoholicka. prisla o pracu, manzela, majetok aj deti....ale vyhrabala sa z toho, dceru na jej vlastnu ziadost potom zverili naspat jej do starostlivosti. bola to velmi laskava a dobra mama.

canama
21. nov 2016

@natalym presne tak, problem nie su alkohol, drogy, cigarety, automaty ani lahke zeny. problem su frustrovane a emocne prazdne duse.

emilia25
21. nov 2016

@canama lenze ked sa clovek nechce dat liecit nic s tym nikdo nespravi bohuzial.

sardinka336
21. nov 2016

@emilia25 asi jej treba dopriat minimálne 10 rokov s gemblerom, ktorý sa liečiť nechce, ona plati pozičku čo zhltli automaty, financuje deti - navyše nemaju nič, o dovolenke alebo nejakom prilepšeni len snivaju ..a za odmenu ju on klame az sa mu z huby praši. Kto sa chce liečiť a lieči sa ten nech dostane pomocnu ruku, kto sa liečiť nechce tak nema pravo ruinovat rodinu svojou chorobu nech je aka kolvek. ...Praveze vela ludi ked uz spadli na same dno...a vykašlali sa na nich všetci lebo uz sami boli vycucany, veci mali po založniach, pripadne platili uz nejaku pozičku za synačika, muža tak sa bud pozbierali a konečnéééé sa išli liečit alebo zgegli dakde pod mostom. Ale to druhe si tiez vybrali sami.

canama
21. nov 2016

@sardinka336 haha...no asi si nerozumieme...zit 10 rokov s gamblerom a platit pozicku ktoru zhltli automaty z cloveka robi spolupachatela...to je to spadnutie do priepasti, to nema s pomocnou rukou nic spolocne.

@emilia25 mam velmi osobnu skusenost s tym ze ked niekto nechce sam, druhy mu nepomoze...ale dolezite je podat tu ruku, neotocit sa chrbtom a dat priestor pre to aby ten druhy mohol problem riesit. je to dobre aj pre vlastne svedomie...ja viem ze som spravila co som mohla pre zachranu, aj ked t nevyslo, nevykaslala som sa...o to ide. a dalsia vec, ked su vo vztahu aj deti, ak je sanca ze by sa mohol vyliecit a deti by mali otca tak je to super prave pre tie deti. lebo nic moc teda mat otca gamblera, ktory zrejme skonci niekde na ulici.

mysicka36
21. nov 2016

@libus0406 Chcela som ti správu písať, ale nech sa aj na toto dá téma.
Neviem ako ho lúbiš ako muža a čo pre teba znamená. Čo cítiš, keď ti klame že sa napraví sám bez liečenia. Na jednej strane si písala, že ti vyčíta, že všetko robíš a máš pod palcom a on sa asi cíti v tomto málo chlap. Proste akože na jeho názore a snahe nezáleží. OK nahovno výhovorka, ale asi to tak cíti. Ja za seba hovorím, že môjho muža tak milujem, že by som mu šancu dala. Tá šanca by bola jediná a obsahovala by velmi tvrdé podmienky. Nazačiatok zrušiť BSM aby v prípade nejakých skrytých dlhov nevybehla exekúcia ktorá by stiahla aj teba. Nasledovalo by oznámenie zamestnávateľovi o zmene účtu, na ktorý si posiela výplatu. Posielaná musí byť na tvoj účet. Keďže hráva cez mobil, tak zaviesť novú dobíjaciu SIM kartu len na hovory bez dát. Kartu mu budeš nabíjať ty aby si vedela ako hospodári. Doma vypnúť wi-fi a filmy pozerať v TV alebo proste nepozerať 🙂 Tu sa potom ukáže ako velmi to chce zvládnuť bez liečenia. Volný čas tráviť spolu a zamestnávať ho bežnými činnosťami. Nesmieš ho odstrkovať a ty robiť všetko. Ak si obaja poviete, že to z lásky k sebe samým a k rodine a k malinkým detičkám zvládnete, tak máte šancu to aj dotiahnuť. Ak sa bude stavať na zadné, že dávaš nezvládnuteľné podmienky tak mu oznám že s doterajším fungovaním ťa nepresvedčil, že to sám zvládne a preto mu dávaš takúto šancu. Spolu nakupujte, ukáž mu kolko nabehlo peňazí a čo všetko z toho idete platiť a kolko si z toho zaslúži pre seba ako vreckové. Treba vidieť víziu kedy sa asi zbaví dlhov, ktoré spravil bez teba asi a už bude iba hypotéka. Potom môže vziať svoje financie do rúk a hospodáriť tak aby rodina bola spokojná. Inak toto prežívala kolegyňa so synom 25 ročným a tieto tvrdé pravidlá pomohli. Aj keď on bol 3 mesiace v ústavnej starostlivosti. Ale pre tvojho môže byť silnejšia motivácia rodina. Držím palce a napíš ako pokračujete.

sardinka336
21. nov 2016

@canama nie nerozumieme si....dotyčná tých pomocných ruk uz podala dost a sanci dala niekolko, chrbtom sa neotočila, tazke ona ma svedomie čiste. Liečenie navrhovala - nechce. Takze nie je o čom.

emilia25
21. nov 2016

@sardinka336
@canama moja mamka si dodnes neprizna ze je gembler a oto tu ide.ze oni vlastne nemaju problem oni nepotrebuju hrat no len do vtedy kym nemaju nejake peniaze potom ich uz palia prsty a vsetko skonci opet tam.ale budu trvdit vsetkym ja to dokazem prestat nemam s tym problem.to len ostatny.

libus0406
autor
21. nov 2016

@mysicka36 robim si sama lebo všetko u neho bolo s tyzdenou cakacou lehotou alebo nič nedorobil neurobil poriadne. Jeho výplatu nemôžem presmerovať lebo hypo sa z nej strha take pravidlo si zadala banka. Teraz má mobil len starý telefón tlacitkovy, má znemožnené prístup k svojmu účtu. Peniaze z mojej strany vždy videl kam idú..na domácnosť. Dohoda bola: nechá si na účte len na hypo a plyn ostatné mi pošle na domácnosť. Gambleri sú presvedčivý klamári ako mám vedieť či to nie je zas len jeho taktika ako ma zase dostať kam chce on. Ako to bolo doposial

libus0406
autor
21. nov 2016

@mysicka36 nedá sa ani len opísať ako geniálne má dokázal klamať. Nemôžem mu veriť lásku ku mne a k rodine..neviem či dokážem vôbec niekedy niekomu uveriť nos medzi očami 😞😞

timea7
21. nov 2016

@libus0406 nerozumiem, ako si mu mohla ďalej veriť, keď ti dal peniaze na účet a vzápätí ich vybral a prehral. Ako vôbec on mohol mať prístup k tvojmu účtu a vybrať peniaze....Viem, že ľudia jeho typu majú neuveriteľné výhovorky, ale naozaj ti od začiatku vášho vzťahu, možno ešte pred svadbou nikdy neblikala kontrolka?

zuzka_puska
21. nov 2016

@libus0406 veru, tento scenar velmi dobre poznam. Zial, gamblerstvo je choroba, ktora sa velmi liecit neda. Je to prilis silna zavislost.

Je velmi male percento gamblerov, ktori sa z toho dokazu dostat. Resp. dostanu sa z toho len ti, ktori su naozaj velmi silni a maju motivaciu, preco prestat. Kdesi som citala, ze alkoholik sa moze stat abstinentom, ale gambler nie....

No u nas to bol ten druhy pripad, abstinovat proste nedokazal.... Bol niekolko krat na Prednej Hore, niekolko krat na psychiatrii, bral rozne lieky, utlmovaky, mal motivaciu - rodina, vnucka... Naozaj sa snazil prestat. Ale bohuzial neuspesne.

Dlhy rastli, sila ktora ho tahala hrat bola coraz väcsia. Najprv prehraval len to co zarobil, casto mu kvoli tomu neostalo ani na jedlo, zaplatil si najom, nieco si nechal na cestu do prace, a ostatok vsetko prehral, do poslednej koruny(vtedy este nebolo euro). Na domacnosti tak setril - sprchoval sa v praci, do auta tankoval benzin v praci(mal to zadarmo,na cierno), telefonoval stylom - ze len prezvonil a cakal ze mu zavolame spät.

Proste vsetko tak, aby co najviac usetril - a vsetko co usetril, okamzite prehral... No to bolo tak prvych 5 - 6 rokov. Potom mu ktosi ponukol pozicku, tak skusil. Len co dostal väcsi obnos penazi, vsetko prehral. Nekupil si vobec nic, ani oblecenie, ani nic do bytu, proste nic nove, vsetko slo do automatu...

To uz musel ale splacat pozicku, takze na hru mu ostavalo menej penazi... Avsak vidina penazi ho tak tahala, mal predstavu ze hodi malo penazi a automat mu vypluje rekordnu sumu a tou sumou jednorazovo splati pozicku.

Ale, to zial nevedel ze majitelia automatov maju automaty presne naprogramovane, ak v nich je nejaka suma, vedia sice dat viac... Ale to sa stane fakt malokedy. A gambler co vyhra, to hned aj nahodi naspäť do automatu. No a tak to slo, jedna mala pozicka, dalsia mala pozicka, potom väcsia pozicka, zo zufalstva dalsie male pozicky....

Az to doslo do stadia, kedy uz prehraval tolko, ze nedokazal splacat to, co si pozical. A uroky rastli, dlhy sa zvysovali. Na zaciatku to neboli velke sumy, to sa vzdy dalo nejak podchytit, ci uz refinanc, alebo splatkovy kalendar, a pekne vsetko splatil do niekolkych mesiacov. Ale rocky ubiehali, a zavislost rastla...

Po nejakych 10 -15 rokoch uz do toho spadol tak, ze mal dlhy niekolko tisic eur(to uz medzitym sa zmenila mena na euro. Nejakych 10 - 15 tisic, za tie roky mu to tam proste naratslo. Ale, rodina pomohla, mal mamu, sestru, bol zo zamoznejsej rodiny,takze s dlhmi mu pomohli. A zasa prisiel kolobeh, psychiatria, lieky, prednostne vybavene niekolko mesacne liecenie na Prednej Hore.

Ked sa odtial vratil, mal cisty stit, ziadne dlhy, vyplateny najom, v praci ho po dlhodobej PN uz cakali. Prvy pol rok bol ozaj ukazkovy, ziadny problem. No ale ako som uz pisala, gamblerstvo je silna zavislost. Takze pomalicky do toho zas a znova spadol...

A vtedy uz pomoci nebolo, slo to velmi rychlo. Skusenosti s pozickami uz mal, avsak pre banky bol uz nedoveryhodnym klientom, vdaka omeskaniam zo splatkami v minulosti, nepozicala mu ziadna banka ani euro. Tak skusil nebankovku. No a to bola chyba. Jedna nebankovka, dalsia a dalsia, az nakoniec dlhy narastli na niekolko tisic, ale uz nie 10 tisic, ani 20 tisic, ale omnoho viac.

To uz bolo stadium kedy do automatu nehadzal mince, ani drobne bankovky, ale rovno cele 500eurovky. Za jeden vecer ich dokazal nechat v herni niekolko. Tak dosiel do stadia, kedy pre vyplatenie dlhov v nebankovkach musel zalozit svoj byt. Takze takto prisiel o byvanie... Kedze bol uz prakticky "bezdomovec", nemal co stratit, a bol uz natolko zavisly ze sa zadlzil znova v nebankovkach, a dlhy za cca rok mal zas a znova niekolko tisicove.

V tom poslednom stadiu uz nevladal ani pracovat, bol psychicky na dne. A uz nepomohlo ani liecenie, ani psychiatria, ani lieky, ani rodina, vobec nic. Mal pozicane peniaze aj od uzernikov - ked uz nechceli pozicat ani nebankovky, tak toto bola jeho jedina moznost, ku ktorej sa uz uchylil. No a to uz bol tak zufaly, nevedel co ma robit. Vedel len, ze svoju matku, sestru pripravil o strasne peniaze.

Ze mu pomohli v nadeji, ze zacne novy zivot a ze sa zmeni. Vedel, ze posledna nadej ktoru u rodiny mal, uz zhasla, lebo to uz sa kazdy z rodiny obaval, ze im narobi problemy, rodina sa mu postupne zacala odcudzovat. Brat, mama, sestra, deti, kazdy sa snazil ukazat mu ze je v rodine vitany, no musi preukazat nejaku snahu...

No nic. Ked nemal peniaze, ked nemal za co hrat, prisiel si pytat k mame, k sestre, ked mu nedali bol agresivny, slovne utocil a odchadzal strasne urazeny s hnevom. A potom sa dlho nevracal, prisiel len ked bol hladny, ked nemal kde prespat, ked bola nejaka oslava.

Potom napisal list na rozlucku, kde sa vyznal ze je mu to vsetko luto, ze ho mrzi ake problemy sposobil celej rodine(nebolo toho malo) a hlavne ten stres a strach, ktory o neho kazdy mal.... To bolo horsie ako vsetky prehrate peniaze. Napisal, ze nevladze zit dalej a nemoze sa uz pozerat ako kazdy trpi. Ale niekolko rokov po najdeni toho listu sa nekonalo nic.

Podotykam, ze to bol clovek velmi inteligentny, velmi skuseny, mal velmi dobru pracu s vybornym financnym ohodnotenim. Kadejake odmeny, premie, priplatky, proste sa nemal zle. Posledne 2 roky bol uz na dochodku a popritom este pracoval, takze prijem mal este ovela vyssi.

Mal deti, vsetky vystudovali vysoku skolu... Nasli si manzelov na urovni, boli zabezpecene, mal krasne vnucata. Vnucata ho zboznovali. Kto ho poznal, ani nahodou by si nepomyslel, ze je tak vazne chory. Vyzeral super, mladistvo, bol vtipny, pomohol kazdemu s usmevom. Vsade siril dobru naladu. No proste top clovek. Ale to, co sa skryvalo hlboko v jeho vnutri, nikto netusil.

Jedneho dna prisla ku mne domov zeleznicna policia a oznamili mi, ze ho zrazil vlak a zrazku neprezil. Dodnes nevieme, ci to takto chcel sam, alebo mu v tom pomohol nejaky "uzernik". A viem, ze sa to uz ani nikdy nedozvieme.

Neviem, ci toto niekto precita cele, pravdepodobne ani nie, ale potrebovala som to sem napisat, aby si mozno niektore z vas uvedomili, ze zivot s gamblerom nie je lahky a nie je mozne ocakavat, ze sa gambler niekedy zmeni.
A ak sa zmeni, tak len k horsiemu. Aj ked ten priebeh zmeny netrva rok, ani dva roky, ale moze sa to vliect aj niekolko desiatok rokov, ako to bolo v nasom pripade(skoro 20 rokov). Vsetkym, ktore mate doma manzelov gamblerov drzim silno palce.

Aby ste boli mozno takou oporou a motivaciou, aby sa dokazal tej zavislosti vzdat aj ked to nie je lahke.... Ale ja verim, ze to nie je nemozne. aj ked studie hovoria nieco ine..Musi predsa existovat nejaka nadej, nejaka pomoc tymto ludom.

Pekny vecer.

veronika295
Odpoveď bola odstránená
zuzka_puska
21. nov 2016

@veronika295 nie, oni si to nepripustia... A ak su uz naozaj zufali a bezradni, tak si to priznaju a idu sa rychlo liecit. Ale malokomu to liecenie pomoze... A pritom Predna Hora je "lukrativne miesto" pre liecbu zavislosti. Poznam vela alkoholikov, ktorym Predna Hora velmi pomohla zmenit zivot. Zial, vylieceneho gamblera som este zatial nemala tu cest spoznat.... Ak ma dlhy cez 30 tisic, ocakavajte to najhorsie.... Mozno casom zacne byt slaby, malatny, vecne unaveny, uboleny... Uz uvidite sama, kolko sily budete mat, aby ste mu pomohli... Ale ono tato choroba rodinu vie tak vycerpat, ze aj posledne zrniecka sily a odhodlania sa casom proste stratia. A to prave kvoli nekonecnym klamstvam a slubom na zmenu...

timea7
21. nov 2016

@veronika295 ty na to kašli,či si on chce niečo pripustiť, alebo nie, vaše dlhy to nezmenší.Čo najrýchlejšie rieš rozvod, lebo vaše dlhy budú splácať ešte vaše vnúčatá 😒

zuzka_puska
21. nov 2016

@timea7 Tak, ja som si zivot s gamblerom mala moznost vyskusat a viem pochopit kazdeho, kto s takto chorym clovekom zije... Na jednej strane je to choroba, z ktorej mame chut im pomahat sa dostat. A verime, ze ten clovek ktoreho tak milujeme, sa spamäta a zmeni sa.... A prestane hrat.

A na druhej strane k tomu istemu milovanemu cloveku citime strasnu zlost, strach z toho kolko dlhov nam zanecha, aka hanba nas caka.... A to su dve veci, ktore sa nedaju nijako sklbit ☹

A este je tu potom ta strasna bezmocnost, ktoru citime ked nas milovany nie je schopny ci ochotny prijat pomoc a snazi sa nam dokazat ako to sam zvlada,a pritom my vidime ze zakazdym zlyhava ☹

No tuto situaciu by som fakt uz nikdy nechcela zazit. A ano suhlasim s vami, v tomto pripade je asi najlepsie rozviest sa. Pomahat sa da aj po rozvode, len uz z tej bezpecnejsej strany, kazdy dalsi dlh uz robi len sebe, nie rodine...

timea7
21. nov 2016

@zuzka_puska ja sa to snažím pochopiť, aj keď som našťastie nezažila, ale tak ako som radila zakladateľke témy, môže predsa pomáhať a zároveň chrániť seba a deti. Rozvod, ďalšie dlhy budú už len jeho dlhy, môžeme naďalej spolu žiť, ak sa pôjde liečiť, jeho financie nechá spravovať mňa, okrem práce si nájde brigádu, aby splácal dlhy. Pri najmenšom zaváhaní definitívny rozchod, aj keby som ho ako mala rada. Aj seba mám rada a deti nadovšetko na svete.

zuzka_puska
21. nov 2016

@timea7 no ale, aj po rozvode budu dlhy narastat a mozu ich predsa len zdedit deti. Ak si nedaju pozor a ak sa nezrieknu dedicstva...ale ano, je to bezpecnejsie.

Ono sa to lahsie pise, ako robi 🙂 A myslim, ze kazdy z nas ma nejaky ten svoj "kriz", ktory si nesieme,a budeme si ho niest aj keby nas tisic ludi varovali. Ale urcite jej kazdy, kto radi ukoncit takyto vztah, radi dobre. Len si to potrebuje asi sama uvedomit a prinutit samu seba nejak sa odbremenit... A to tiez nie je lahke. Darmo, hovori sa ze laska nas niekedy moze aj znicit...myslim, ze to plati...

timea7
21. nov 2016

@zuzka_puska tak v takom prípade je hádam samozrejmé, že sa dedičstva vzdajú, po gamblerovi sa skutočne dajú len dlhy zdediť....

veronika295
Odpoveď bola odstránená
veronika295
Odpoveď bola odstránená
timea7
21. nov 2016

@veronika295 nechať ho padnúť na hubu a to čím skôr je pre neho oveľa väčšou pomocou, ako splácať jeho dlhy. Ešte šťastie, že nie ste zobratí, nebudeš to mať ľahké sama na tri deti, ale aspoň neťaháš za sebou guľu v podobe jeho dlhov.

veronika295
Odpoveď bola odstránená
zuzka_puska
21. nov 2016

@veronika295 asi áno. Aj my sme to uz v tom poslednom stadiu nechali tak. Da sa aj stokrát pomoct, ale zas nie donekonecna a na ukor stastia celej ostatnej rodiny. A tiez mu hrozilo väzenie za uverove podvody. Len sa uz do neho nestihol dostat.... Aj ked je to velmi tazke, psychicky narocne... Nechcem povedat ze sa to neda, urcite sa to da, len treba velmi chciet a velmi vela obetovat... A niekedy aj ta najväcsia obeta moze byt zbytocna. Taky gambler by potreboval väzenie aspon 5 rokov, aby naozaj nemal pristup k ziadnemu automatu, do ziadnej herne, hadam toto by pomohlo....

Co sa tyka Prednej Hory - nase uzasne zdravotnictvo je nastavene tak, ze zavisly clovek moze podstupit liecenie len raz za urcitu dobu, a to cele liecenie trva cca 4 - 6 mesiacov, podla toho v akom stadiu je zavislost. Podla mna je pol roka neskutocne malo, vsak to zbehne ako voda a uz je zas doma, kde mu hrozi ze do toho zas padne.