icon

Chcem tretie dieťa, ale manžel je proti

tretiedieta
31. okt 2017

Dobry den, mam 34 rokov a moj manzel 40,mame dve deti,dcera 5 rokov a syn 2 roky.Velmi tuzim po tretom dietatku,ale manzel je zasadne proti. Deti sa navzajom velmi miluju a tiez by uvitali surodenca. Ako by ste to riesili? Dakujem

sazumak
31. okt 2017

@dai No o tej zime, tomu never...čo bývajú každoročne v TV novinách dve dediny, kde je najviac snehu, tak jedna je naša 🙂 Trojmetrové mantinely, fujavice...no som manželovi vravela, že len kvôli tomu snehu by som sa presťahovala do teplých krajín 🙂

janinah
31. okt 2017

@vandica môj manžel prijal naše tretie dieťa k svojej 50tke a šťastnejšieho som ho nikdy nevidela,/chcel aj štvrté,ale ja som už bola "stará"/takže nerob zo 40-50r. chlapov starcov,ktorí by mali výhrady voči babetku,čo sa ich veku týka,mám opačnú skúsenosť-teraz konečne v tom veku si to dieťa vedia aj užiť aj sa mu venovať,pri prvých deťoch v mladosti to bolo väčšinou len o robote a peniazoch a zabezpečení......pre autorku-mať ja dnešné životné skúsenosti a menej rokov,tak by som mala dve deti po sebe,potom prestávku 5-7r. a potom zas dve....ale nie bez manžela a jeho podpory...ak sa medzi riadkami pýtaš,či by si mala otehotnieť akože náhodou,tak nie

maciatkolulu
31. okt 2017

@vandica no a si predstav, ze je velmi vela muzov, ktorí to prave chcu, takze sa neda pausalizovat, ze 40tnici potrebuju uz svoj klud, vsakze😉,
Apropo, mam moznost porovnat mladeho otecka a otecka "45rocneho dochodcu" a poviem ti, ze jednoznacne, ten, co podla teba potrebuje uz svoj klud je 100nasobne lepsim otcom ako bol ten mladunky samec 😀

sasa1310
31. okt 2017

@dai nechce sa im do práce, tak si spravia ďalšie dieťa, aby im dal každý 3 roky pokoj...Byť celý život na krku finančne manželovi a rodiť mu jak jabloň, musí byť fakt úžasné a "naplňujúce". A každý večer sa "modliť", nech príde večer domov.

katusikkk
31. okt 2017

Ja mam akoro 40 a velmi by sme uz konecne chceli aspon jedno dietatko.Chceli by sme ho obidvaja.Mam zalozit temu??🙄

sasa1310
31. okt 2017

@sazumak čo oči nevidia, srdce nebolí. Ťažšie spraví rázny krok žena na dedine s 5 deťmi, ktorá v živote nerobila ako tá v meste, ktorá má prácu a 1-2 deti. Aj preto je rozvodovosť v meste väčšia, lebo tie ženy majú viac možností.
Čo bude tá s 5 deťmi robiť po rozvode, keď v živote nerobila iba rodila deti?
No skôr odpustí manželovi hocičo.

vienala
31. okt 2017

Ja mam tri deti a chcem stvrte. Milujem deti, velmi rada travim cas s mojimi detmi aj s ich kamaratmi, ked k nam chodia. Ja si nepotrebujem oddychnut od mojich deti, chcem si ich uzit, pokial su male. Takze preto ta tuzba po dalsom dietatku. Ale... pravdepodobne uz dalsie mat nebudeme, nakolko chcem chodit aj do prace a tam sa realizovat. Viem, mozno je to egoisticke. Keby viem, ze aj po dalsom dietati budem mat dobru pracu, tak by som nerozmyslala. Len je to tak, ze matky viac deti su casto bez prace, alebo nemaju velmi dobru pracu. Proste vela rokov su pri rodine a potom velmi vypadnu z pracovneho procesu. Iste, da sa vsetko sklbit, ale zvysujucim sa poctom deti je to narocnejsie. Mna sa uz pocas tretieho tehotenstva kolegovia pytali, ze na co mi je tretie dieta, ked mam doma parik. Zasa chapem ich zmyslanie, ked su bezdetni, alebo max. s 1 dietatom.
Dokonca aj moj manzel by nebol proti dalsiemu dietatku, nakolko peniaze nie su u nas problem, ale ja viem, ze potom by bol uz velky problem s pracou a ja nechcem ostat do dochodku doma, proste by mi to chybalo. Ale aj ked si to takto racionalne zdovodnim, stale tam ta tuzba po babetku ostava, ale jednoducho si uvedomujem, ze tri stacia.

malasandrika
31. okt 2017

Osobne by som sa aspoň na rok vrátila do práce, prispela do rodinného rozpočtu a potom riešila, či sa na ďalšie dieťa cítim a konzultovala to s manželom. Určite by som neotehotnela akože náhodou. A k tej poznámke, že deti by uvítali súrodenca, tam sa mi rozum zastavil, kúp im psa

sazumak
31. okt 2017

@sasa1310 Predstav si, že u nás aj ženy s 5 deťmi sú vysokoškolsky vzdelané, jedna dokonca v 35 rokoch je riaditeľka 🙂 Tak nechápem, o čom točíš...neviem, ako v mestách, ale sem je pomaly každý vysokoškolák, dokonca moja švagrina si robila dve školy naraz...a to svokra vychovávala 5 detí sama 🙂 Takže všetko sa dá, iné sú len výhovorky 🙂

sasa1310
31. okt 2017

@sazumak ja som nenapísala, že sú nevzdelané, tak neviem o čom píšeš.
A to, že má VŠ s piatimi deťmi ešte neznamená, že ju všetci čakajú s otvorenou náručou, aby išla k nim pracovať. Realita je iná. A prax žiadna. Svokra asi nesplácala hypotéku, všakže.
A VŠ má dnes pomaly každý druhý.

malasandrika
31. okt 2017

@sazumak načo je žene titul, keď nemá prax, lebo pol života bola doma? Snáď si nemyslíš, že sa o ňu v ,,meste" pobijú. A je rozdiel titul a titul. Je rozdiel právo na Komenského a právo v Sládkovičove. A titul je ten istý,

sazumak
31. okt 2017

@sasa1310 Ale Ty nechápeš, ako to vo svete funguje...sem sa rodia deti, to znamená aj viac práce, ženy pracujú ako učiteľky, len v našej dedine je 400 žiakov a ešte škôlka, aj tam majú ženy prácu, lebo sa rodí veľa detí a nie je to ako v mestách, že ženy musia čakať poradovník, kým ich dieťa zoberú do škôlky, ale sem zoberú všetky deti. Takže ženy môžu ísť do práce, deti nie sú problém...má napr. tri deti, odrobí 7-8 rokov, porodí ďalšie dve deti a vráti sa do práce. Čo je na tom zložité pochopiť?

sasa1310
31. okt 2017

takže všetky sú učiteľky, aha 🙂
Ty vieš ako to vôbec funguje vo veľkomeste? Keď je tam tak dobre, aby každá rodina mala 5-6 detí, tak prečo chlapi nepracujú aj tam, keď máte 400 žiakov? Načo je chlapovi 5 detí, keď ich vidí 12 týždňov v roku?
@malasandrika nevysvetlíš

sazumak
31. okt 2017

@sasa1310 Viem, pracovala som vo veľkomeste niekoľko rokov a vrátila sa naspäť na dedinu 🙂 No nechápem, čo na tie ženy žiarlite, že zvládajú 5 detí, školu, prácu? Ja ich obdivujem 🙂

malasandrika
31. okt 2017

@sasa1310 ano už som si všimla 😄 Ale máš môj obdiv, že vysvetluješ 😄

sasa1310
31. okt 2017

@sazumak žiarlim? Si vtipná. Porátaj počet matiek viacdetných rodín, ktoré pracujú? A nebavíme sa o TVOJEJ dedine, ale o celej SR. 90 % z nich sú závislé finančne na manželovi. A toto by mňa ubíjalo najviac. Nehovoriac o tom, že ten chlap je väčšinu času mimo. Čiže rodinou sú iba pár dní v mesiaci.

sazumak
31. okt 2017

@malasandrika
@sasa1310 No ženy, neviem ako Vy...ale ja musím pracovať 🙂 Aby ma nemusel živiť manžel 🙂 Takže si majte detí, koľko len chcete. U mňa budú mať viacpočetné rodiny vždy svoj obdiv a dúfam, že aj ja raz takú rodinku budem mať 🙂

dai
31. okt 2017

@sazumak to fakt tie zeny s 5-7 detmi stihaju aj karieru robit?🙂 to sa mi uz nechce verit... ako verim ze sa da 3-4 deti - sama som dokaz tak sa neidem hadat... ale viem ze uz teraz je to o hubu a to naozaj ja robim tak ze odrodim a idem naspat do prace, porobim 3-4 roky a potom dalsie babo... ale teda s 5-7mimi detmi si to uz fakt neviem predstavit🙂 mozno teda ta ucitelka - ale aj ta praca podla toho ako tu na mk pisu zeny ucitelky nekonci o 2hej ale zevraj realne o 5tej... tak neviem☹

sasa1310
31. okt 2017

@sazumak jasne, len treba najprv manžela vyslať do zahraničia. Poprípade počkať, nech príde na víkend domov 🙂

sazumak
31. okt 2017

@dai Fakt, mám dve švagriny učiteľky a skoro každú kámošku k tomu, je to naj zamestnanie pre ženu u nás 🙂 A jedna, čo má 5 detí, je riaditeľka. Poznám aj jej staršiu dcéru a stíha kopec krúžkov, takže určite nesedí doma a nebaví súrodencov. Ďalšia učiteľka má 3 deti a tá je úplne perfektná, ona Ti ešte doma poobede šije kostýmy pre svojich žiakov na vystúpenia...učila moju dcéru. No nemám slov a všetko stíhajú tie ženy 🙂

malasandrika
31. okt 2017

@sazumak no mne stačí 1 max 2, materstvo nie je mojim vrcholom v živote

@dai svokra je učiteľka, takže je to pravda, veľakrát mi spomenie, že príde domov aj o 5 a ešte doma dorába veci

lienka737
31. okt 2017

@dai ono záleží, čo si predstavujeme pod pojmom "stíhajú". Tiež poznám takú, čo všetko stíhala, ale to, že varila raz do týždna a všetci chodili pokrkvaní jak z vreca, to bolo pre nich normálne.

dai
31. okt 2017

@sazumak tak ja ti neviem... ked som v teme kde pisu ucitelky tak vsetky tvrdia ze pripravuju pisomky, opravuju a pripravuju sa na dalsi den najmenej do 16-17tej hodiny - tak teda fakt neviem ako tie tvoje zname stihaju v tom case ine veci...
a jasne, stihat sa da vela... ale teda fakt mi to pride divne ze v dedine so 400 obyvatelmi su vsetky zeny ucitelky☹ to kolko skol tam je? kto tie skoly plati?

vienala
31. okt 2017

@sazumak mas pravdu, v ucitelstve sa to da. Dokonca nevadi, ze je zena dlhsie doma, miesto jej drzia aj 8 rokov - mam kamosky ucitelky, co boli takto na retazovych materskych. Plus vykryte vsetky prazdniny. V sukromnej sfere pochybujem, ze by mi niekto drzal tak dlho miesto, preto som vzdy medzi detmi pracovala. Ja uz pracujem po tretej materskej, momentalne v novej praci na skrateny uvazok, nakolko v povodnej praci nesuhlasili so znizenim uvazku a poviem ti, ze stvrtykrat by som to po dalsej materskej v novej praci asi uz nedala. Keby sa mi tato nova praca osvedcila a bola by perspektivna s vyhliadkou pripadneho skrateneho uvazku po dalsej Rd alebo aj pocas Rd pracou z domu, este by som mozno uvazovala o dalsom dietati, nakolko sa nam s manzelom pacia velke rodiny a manzel je super otec. Ale inak nie, je to velmi narocne, takze v tomto maju ucitelia velku vyhodu.

sazumak
31. okt 2017

@dai My sme 3000 dedina, len detí v škole máme 400 a ešte asi 5-6 tried škôlkarov 🙂 No je tu asi 5 obchodov, supermarket, lekári, lekáreň, kvetinárstva, takže aj tam sa veľa žien zamestná. Alebo potom dochádzajú do najbližšieho mesta, čo je už zložitejšie. No učiteľky sa môžu pripravovať aj doma, však v škole nie sú 12hod. ako iné ženy v práci 🙂 Takže kľudne majú kopec času aj na to 🙂

dai
31. okt 2017

@malasandrika tak ale na orave je to viditelne ine ☹ ja neviem, nechcem byt ustipacna... ako pisem - myslim ze 3 deti su uplna pohoda - stihala moja mama, ja mam teda zatial len 2 a 3tie sa este len chysta na svet ale myslim ze stiham tiez vela - este aj na mk pisat🙂
mne len ten model - mat 5-7 deti a muza v zahranici na robotach pride velmi neferovy voci muzovi a sebecky z pohladu zeny... a niekde neferovy aj voci detom lebo vlastne nemaju otca a niekde ani mamu... ale moze byt ze to tym rodinam vyhovuje - nie kazda zena chce mat muza poboku, nie kazdemu muzovi vyhovuje jeho zena, nie kazde dieta si rozumie so svojimi rodicmi.. a ano, este existuje par rodin kde to funguje realne, ale tych je podla mna velmi malinko...

sense
31. okt 2017

@sazumak to nema so ziarlivostou nic spolocne....ale tiez si neviem realne predstavit byt do 17.00 v praci a plnohodnotne sa venovat aj kazdemu z poatich deti....pretoze si myslim ze kazde dieta potrebuje aj cas len s mamou a nie vzdy len pokope al jeden surodenec hladi na druheho

mm2008
31. okt 2017

súhlasím s tvojim manželom ... ked nechce tak nechce.. prežiješ... a súhlasím aj s príspevkom od @malasandrika Dnes o 11:54 ... chod do práce...

sasa1310
31. okt 2017

@sazumak bodaj by nestíhali, keď o 13tej už sú doma ako učiteľky a prázdniny s 5 deťmi riešiť nemusia. Skús dať príklad nejakej "ne-učiteľky"

siska53
31. okt 2017

@sazumak tak ale ako kde.. Nie na kazdej skole mozes odist hned po vyucovani a robit si pripravy doma. Castokrat minimalne do 15 si tam.
Kamoska uci (ok,v sukromnej),ale ta chodi domov tak najskor okolo 16..a rano mladsieho odvadza tatino,inak by nestihala do prace,aspon toho starsieho uz vodi so sebou.
Ale verim, ze este na zakladke je to relativne pohodicka,prip.ak uz mas nejake tie roky praxe a priprav za sebou,ale zacinajuci ucitel a na strednej,to je o hubu,pri malych detoch si to ani neviem predstavit (2kamosky isli takto ucit,ale po skole,videla som ich strhane tvare a mnozstvo priprav, kebyze maju deti,asi by to ani jedna nedala).