icon

Chcem tretie dieťa, ale manžel je proti

tretiedieta
31. okt 2017

Dobry den, mam 34 rokov a moj manzel 40,mame dve deti,dcera 5 rokov a syn 2 roky.Velmi tuzim po tretom dietatku,ale manzel je zasadne proti. Deti sa navzajom velmi miluju a tiez by uvitali surodenca. Ako by ste to riesili? Dakujem

katarinka289
31. okt 2017

@sasa1310 suhlasim.Ved ani moj nie je v praci 12hod.denne... No kedze chodim z prace skor a ako ucitelka v MS mam ovela menej narocnejsiu pracu,tak by som sa sama pred sebou citila trapne,strcit mu po navrate z prace vysavac

katarinka289
31. okt 2017

@dai a v com mi ma akoze pomoct? Oprat?Povysavat?...chodim z prace skor.To mam cakat od obeda do vecera s vylozenymi nohami,aby povysaval a navaril? Deti okupe,mycku vylozi...A to ze z neho mam penazenku si vyprosim.Existuju aj sebestacne zeny.S rozhodnutim mat deti sme cakali preto,ze som mu - nam chcela ulahcit stavbu domu,kedze som zarabala vysoko nadpriemerne a velkou castou som prispievala.Aj vdaka tomu mame minimalny,skoro ziadny uver na vlastne byvanie a tym padom nie je teraz zatazeny rozpocet.Nemusi len makat,ako si to napisala.Je uplne normalny pracujuci muz.Ci ako je to podla teba idealne,aby sa aj detom venoval? V praci 3x do tyzdna na 6hodin a zarobit 2000€?

dai
31. okt 2017

@katarinka289 halooo... neviem kde sme presli okolo seba - ja som sa nestazovala ze mi muz nepomaha - to si ty pisala☹ nerozumiem preco sa teraz takto branis, len som reagovala na tvoj prispevok...
A hej, da sa aj tak pracovat ako popisujes...neviem kto robi 12 hodi denne, vacsina ludi 8 hodin a popritom sa podla mna v pohode o deti starat da... ako si to kto zariadi tak ma

katarinka289
1. nov 2017

@dai ja som sa vobec nestazovala.Citas medzi riadkami.Ja som len napisala,ze muzovi sa nic tretim dietatom nezmeni.Chodit bude do prace a z prace ako vzdy.Dojcit nebude,takze aj na obcasne vyrazenie s kamosmi moze ist (u nas je to aj tak len raz za dva mesiace). Ja od neho nevyzadujem a ani by mi nenapadlo vyzadovat,aby po praci este domace prace vykonaval,nedaj Boh okna umyval...ano 8hodin,no nejaky cas trva aj presun do prace a z prace.A nechodi na 5tu,ale na 7mu

dai
1. nov 2017

@katarinka289 oki... ja som praveze necitala medzi riadkami, len co si ty napisala - logicky mi z toho vyplynulo nieco ine ako tebe...
neviem - podla mna ak mas uz 2 deti tak sa zmeni pre muza dost tretim - najmenej ten prvy mesiac vlastne viac menej plne prevezme zvysne 2 deti - ja teda budem rodit december/januar - urcite s novorodencom nebudem chodit rano a vecer do skoly:-/ cize bude musiet tato... uvidime ake babo sa narodi - ak narocne tak je dost mozne ze aj ucit sa pripadne zabezpecovat stravu na zaciatku bude musiet on - ja to tak vidim ze nejaky rezim plus pocasie mi umozni zacat fungovat normalne popri zvysnym detom mozno v marci ( ideal aby som mohla chodit kocikom aspon pre nich - to mozno zial aj neskor , uvidime aka bude zima...) A dalsie veci ako prebdene noci - neviem co robi tvoj muz, ale teda moj sa musi dost sustredit v praci a teda urcite pokial bude mat babatko nejaky rytmus tak toto zasiahne celu rodinu a jasne ze cela rodina sa bude musiet zosynchronizovat - zvyknut si na noveho clena domacnosti.. my uz mame vacsie deti, cize s prichodom drobceka sa zase zaplni byt miminkovskymi vecami, hrackami - deti , hlavne ten 6rocny, si budu musiet zvyknut hrat sa na vyhradenych miestach so svojim malickym legom ci figurkami a tak...

neviem, pre mna tie financie - no, jasne ze to zasiahne rozpocet - vypadne moj, nie nizky prijem, a pribudnu dalsie vydavky a bude to musiet pokryt moj muz... ale teda tych zvysnych veci ktore sa zmenia je omnoho viac... A napr. ked my sme sa rozpravali normalne pragmaticky o dalsom babu, tak najcastejsie sme sa bavili o tom, ci sme ochotni sa opat vzdat znacnej nezavislosti ktoru uz popri nasich detoch mame , ci sme ochotni zmenit plany na najblizsie roky co sa dovoleniek napr. tyka ( mali sme planovanu mensiu vypravu napr. do roka, dvoch po niekolkych kontinentoch - toto budeme musiet opat odlozit ), co s mojou pracou - budem sa vediet s 3mi detmi do nej ste vratit? a pod. .... cize tych otvorenych otazok okrem financii je podla mna omnoho viac...

skumavka
1. nov 2017

@dai presne toto sme absolvovali nedávno a bolo to tak ako popisujes🙂 Ale- stojí to za to!

skumavka
1. nov 2017

Inak my keď sme čakali tretie, prevazujuce reakcie okolia boli také, že sa nám dostalo aj ľútosti, lebo sa nám zrejme pošmyklo omylom, alebo potom si nechápavo klepkali po čele, že na čo tretie dieťa, keď už máme "PÁRIK"!
Že bábo bolo normálne plánované a chcene, napadlo len blízkej rodine a 1 dobrej kamoske (ktorá má 6 deti).
Chápete to nastavenie spoločnosti?

katarinka289
1. nov 2017

@dai podla mna je to len v nas dospelych,ze sa zasa musime niecomu novemu prisposobit.No uz ked ta zmena pride,tak si nevieme predstavit,ze to niekedy bolo inak.Ja som to vsetko na sebe pozorovala uz pri prvom.Ze uz nic nebude tak ako predtym.Nie je.Je to ovela lepsie a krajsie.Za mna radsej tri nez ziadne

dai
1. nov 2017

@skumavka ono zas asi velmi zalezi kde sa pohybujes - ja som si teraz uvedomila ze vacsina nasich mamin v skole je starsich - vacsina mi hovori ze by do toho este isla ale uz maju po 40 tak uz nechcu - uprimne, vsetky vyzeraju na najviac 35 - fakt pekne maminy, takze som bola aj prekvapena ked mi zacali hovorit kolko maju realne rokov🙂 ale ja som sa s negativnou reakciou nestretla - ano , boli otazky ci sme chceli ( u nas su vsetky deti chcene a planovane, vratane tohoto🙂), ale inak len velke gratulacie a fakt pozitivne emocie😉 moji deti nechodia ale do sr skoly a teda v tej kde chodia je vela velkych rodin s mamami doma, kedze to nie su slovenky a sem prisli len ako doprovod muzov - vacsina si pracu ani nehlada a najdu si nieco na skole - citaju detom, pomahaju ucitelkam na vyletoch a tak... ta nasa skola je taka rodinna🙂 vonku surodenci spolu, takze mozno preto tie pozitivne reakcie napriek tomu ze som v BA...

Inak ako sme sa bavili o tej orave ako velmi specifickom regione s vysokou porodnostou - mna vzdy prekvapi ze vlastne po tej orave v porodnosti je na druhom mieste suverenne prave BA a okolie ...

dai
1. nov 2017

@katarinka289 o tom s tebou urcite neidem polemizovat a suhlasim😉

mircalla
1. nov 2017

@sazumak Ja len - predstav si situaciu, ze z nejakeho dovodu ostane matka so 6-7 detmi na Orave sama bez manzela? Pripadne bez prijmu. Stat sa moze vselico.
Toto je take kratkozrake - ja zastavam nazor, ze zena nema byt 100% zavisla na manzelovi a ma byt schopna rodinu zabezpecit aj sama v pripade potreby. Takze ono to je vsetko pekne, ale pokial vypadne manzelov prijem ci nebodaj rozvod alebo sa s manzelom nieco stane, tak tie vyhlady nie su take ruzove - zena s nulovym ci nizkym prijmom a k tomu 7 deti. Aj keby pracovala, nema sancu riesit 7 deti aj taku pracu, ktora by rodinu uzivila. Treba uvazovat aj takto

skumavka
1. nov 2017

@dai áno, asi to bude aj tým. Naši chodia do slovenskej školy, tzv.lepsej a teda v drvivej väčšine sú tam matky, ktoré mali dieťa cca okolo 40-tky a majú jedno, či dve. Hmotne všetky rodiny dobre zabezpečene, čo je však smutné a už som to tu vo fóre niekde písala, že v podstate každý druhý synov spolužiak má rodičov rozvedených a stále ich pribúda ( teraz je stvrtak). Deti taktiež sú veľmi materiálne orientované, keďže sú väčšinou z dobre situovaných rodín, avšak správanie častokrát nič moc. Niečo sa v tej našej spoločnosti deje a tie deti mnohokrat svojim správaním akoby volali o pomoc...

mircalla
1. nov 2017

@skumavka Cize ak to spravne chapem, tak deti z lepsie situovanych rodin spravanie nic moc, deti z chudobmych pomerov spravanie super. Deti z lepsie situovanym rodin - rozvody, deti z chudobnych rodin - nie.

No dovolim si vstupit. Mozno by si mala definovat, co je to lepsie situaovana rodina. Ja som povazujem za normalnu strednu triedu, to znamena ziaden luxus, ale nazvime to slusny standard. Syn mi chodil do sukromnej skolky. Deti vzdelanych a velmi slusnych udi, dalo by sa povedat ten isty mozno vyssi zivotny standrad, mile, slusne vychovane deti, ziadne rozvody (aspon, co mi je zname). Normalni pracujuci rodicia, pripadne manzelka na RD.
Aby sme si rozumeli, ziadne rozmaznane deticky arogantnych zbohatlikov, co si vsetko kupia (taki tam neboli) ale normalne deti vzdelanim pracujucich rodicov. Tito arogantni zbohaltici su casto polo mafiani v podstate bez vzdelania, len maju gule na to, any dosiahli, co chceli. Vacsinou aj ta vychova tak vyzera. Vidim to u sestrinho ex, vyuceny instalater, nasledne rozne pochybne ksetfty, dnes vlastnik niekolkych firiem

Naopak si myslim, ze nasilie, rozvody, zavislosti su castejsie u rodin, kde je nedostatok prostriedkov a nizsie vzdelanie. Mozno sa mylim - v podstate vychadzam len z informacii v tlaci

mircalla
1. nov 2017

@skumavka Inymi slovami - automaticky neznamena, ze lepsie zarabajuci clovek vedia deti k materializmu, povrchnosti atd. To sa velmi mylis.

dai
1. nov 2017

@skumavka tak neviem - ta nasa skola je sukromna a nie prave najlacnejsia, cize slovenske deti co su tam su tiez z tej vzdelanej vrstvy - lekari, pravnici, manazeri, vlastnici firiem a tak... a teda moja dcera je 5tacka a zatial 1 rozvod zazila a dost to v triede deti riesili lebo to nepoznaju, jedinacika ako som pisala mame len jedneho ( prave od tejto rozvedenej mamky ), syn mi chodi do tej istej skoly a detto, rozvodovost viac menej nulova...
ja tu casto pisem ze ja prave ten tlak na materialno som doteraz necitila absolutne a to tam mame deti co chodia v gucci oblecene, mamky v porsche a podobne... nikdy moje deti neriesili kto co ma na sebe, jasne ze chceli pokemon karty ked kazdy mal ci tie tociace blbosti... ale to su teda parcentove zalezitosti, nic financne narocne... ja som sa stretla s tym materializmom az minuly rok ked k dcere prisli do triedy 2 deti zo slovenskej klasickej skoly a zacali jej rozpravat ake drahe sukne nosi - mala sa ma zacala vypytovat kolko to stalo lebo ze jej vravia ze im take rodicia nekupia ( ja kupujem detom drahe kvalitne veci ale teda vo vypredajoch🙂 cize rl, dolly a tak v cene h&m, zarru v cene f&f...) - no a pomalinky zacinam vnimat u starsej take ze mobil - vsetci maju apple preco ona samsung, a ze potrebuje pocitac ( s tym aj suhlasim ) a tak... ale co sa oblecka tyka tak absolutne znacky nepozna - bude mat 11... akurat ma veci co ma rada a co nie🙂 ak ju sveter picha moze to byt channel a neobleciem to na nu ani nasilu😀

cize skor mam pocit ze to je taka ta slovenska natura co prahne po znackach a riesi ich, a najviac ich riesia ti co nato realne nemaju☹ ja napr viem ze mame na skole deti aj z mafianskych rodin ( takych v mediach prepieranych ) - je ich velmi malo ale su tam - ale teda velmi sa snazia zapadnut, ich otcov som tam nikdy nevidela a mamy su velmi tiche a mile, deti vychovane, snazia sa nevytrcat - asi vedia preco☹

som sa rozpisala, prepac, len tiez narazam na ten stereotyp ze deti z lepsie situaovanych rodin su automaticky rozmaznane a povrchne a teda ta moja skusenost je ina... ono asi fakt zalezi ci sa k tym peniazom rodicia dostali vseliakymi podvodmi alebo realnou pracou co deti denne doma vidia...

skumavka
1. nov 2017

@mircalla
Ale to som nikdy nepovedala, takúto rovnicu. Snáď len toľko, že spoločnosť mi miestami pripadá až príliš materialisticky založena a príliš v niektorých veciach kalkulujúca, stracajuca skutočne hodnoty, ale to je len moje pozorovanie a môj pocit.

dskjhfdlkdjhl
1. nov 2017

@skumavka ja mam velmi podobnu skusenost ako @dai. Deti, ktorych rodicia nemaju pomaly ani na byvanie, mali vzdy medzi prvymi tie lepsie mobily a ovela lepsie sa orientovali v znackach, ako napr. moja dcera, tu to ani nezaujimalo, lebo oblecenie vyberame podla uplne inych kriterii.

mircalla
1. nov 2017

@skumavka s tym suhlasim. ale zaroven si nacrtla urcite typy spravania synovych spoluziakov, z coho som vychadzala. ja som sa s nicim takym zatial nestretla. kazdopadne moje deti ficia na H&M a veciach z bazaru z modreho konika. cokolvek luxusne je pre mna totalne plytvanie
dcera je mala, nastastie syn nikdy neprejavil zaujem o nejake drahe veci, ozaj jedine co ficalo su pokemon karty a fidget spinery. proste je tak vychovany, tak ho to ani nenapadne. jedine, co im doprajem je kvalitna strava a aktivity/zazitky - kruzky, vylety....izba ikea a oblecenia bezna konfekcia. nikdy nemal potrebu pytal ani mobil. iste, je dost deti, co chcu a dostanu v 7 rokoch iphone, ale vsetko je vychova. nema to nic s prijmom, ako si naznacila

dai
1. nov 2017

@mircalla tak ja kupujem pekne veci ale to je skor moj problem, ktory si plne uvedomujem a snazim sa na nom pracovat ( dalsia materska mi v tom urcite pomoze😀 ) - deti sa natom nepodielaju absolutne🙂 ale ako pisem, kupujem to za normalne ceny...
moja dcera dostala mobil na 10te narodeniny a stale maju v triede deti ktore ho nemaju a definitivne to nie je preto zeby ich rodicia nato nemali🙂

sazumak
1. nov 2017

@mircalla Moja svokra takto zostala bez príjmu s 5 deťmi, dokonca na invalidnom. Všetko sa dá prežiť, traja vyštudovali výšku, dvaja sa tiež dobre uplatnili v živote. Švagrina dokonca študovala dve výšky naraz. Majú prácu, deti a rodiny. Absolútne nič im nechýba, ani svokre. Mať viac detí sú len výhovorky pohodlných ľudí, že si to nemôžu dovoliť. Kedysi mávali aj 10-15 detí a vychovali. Teraz sú ľudia pohodlní...

cecilia68
1. nov 2017

@sazumak Na každej strane je 10 tvojich príspevkov 😢 Už by si sa mohla ukľudniť a nevnucovať ženám 10 detí 😂 Ty si maj aj dvadsať, keď ich dokážeš uživiť a muž ťa nevymení za mladší model😝

monise
1. nov 2017

@vandica ake trapenie zeny😖ona dieta chce a pyta sa spravne,ja poznam ten pocit a mne sa splnilo ze som dosiahla ciel a mam tretie a necitim sa utrapena,naopak pohoda,veselo,stastne.🙂

sazumak
1. nov 2017

@mircalla A to svokra nemala ani rodičov z jednej, či druhej strany...súrodencov mala ďaleko, takže bola na všetko sama. Aj moji rodičia nás mali 4 a vychovali nás, nechodievali sme síce na dovolenky k moru, ale len po Slovensku, Česku...ale teraz si to vynahrádzame a aj im. Keďže sa o nás postarali a pomohli pri stavbách domu, tak im teraz my šetríme na dovolenky, či u nás, alebo za hranicami. A oni sa tešia z detí a toľkých vnúčat 🙂 Aj svokra má už 15 vnúčat a vždy sa z nich teší, každý deň sa u nej zastavia, aspoň nie je sama.

sazumak
1. nov 2017

@cecilia68 Si píš, že nevymení...u nás sa ľudia nerozvádzajú pre každú prkotinu 🙂 No dúfam, že nejaké to dieťa ešte pribudne 🙂 Keď vidím, aké sú tie, čo máme doma, talentované a šikovné, bola by škoda, nemať ďalšie 🙂

malasandrika
1. nov 2017

@sazumak prečo by boli ľudia pohodlní? Niekto chce mať veľa detí, niekto nie.
A neviem prečo neustále argumentuješ vyštudovaním VŠ, nie je to nič výnimočné. Len taká ironická poznámka - čo už budem na materskej robiť, aspoň VŠ si spravím 😄

dai
1. nov 2017

@sazumak pozri, ono zalezi asi aj co clovek od zivota ocakava, co sa mu paci a tak... neviem ci to je o pohodlnosti. Moja babka tiez sama vychovala 4 deti a 2 maju VS, ale teda zivot tych deti nebol med lizat a ja by som chcela mojim dopriat ine detstvo... a ano, babka mala vela vnucat a este viac pravnucat... ale neviem teda ci toto ma byt ciel, ci inak sa prezit zivot neda, ci je to ta najvyssia hodnota - asi ako pre koho...
ja napr. chcem zit urcity standard - jasne ze keby mame 1 dieta tak je aktualne velmi vysoky, mame 2 je ok, uvidime aky bude ked budeme mat 3... ako bezdetni by sme asi cely zivot cestovali a ulietali na restauraciach a somarinach - rozhodli sme sa pre deti, ked sa ale niekto iny rozhodne pre inu cestu je to tiez ok - hlavne aby bol spokojny...
a tolko aj k tebe a k tym oravskym rodinam - ak to vsetkym vyhovuje tak super, nech si tak ziju - ja som uz pisala ze mne by uz ani ten tvoj model nevyhovoval, urcite by som do neho 3tie dieta nechcela, ani druhe... urcite by som hladala riesenie ako zit ako rodina spolu a az potom by som riesila deti... tebe a aj tvojim kamaratkam to vyhovuje tak ako vyhovuje - je to ok😉 pre teba a tvoje kamaratky🙂

sazumak
1. nov 2017

@malasandrika Prečo? Lebo tu niektoré označili ženy, čo majú viac detí za tie, čo neprispievajú do rodinného rozpočtu a nechávajú sa živiť manželom, sedia len pri deťoch a menia plienky 🙂 Treba čítať s porozumením 🙂

malasandrika
1. nov 2017

@sazumak ja práveže čítam, preto som spomenula Tvoje neustále omielanie VŠ 😉

miluna777
1. nov 2017

@sazumak Ja si zasa myslím, že človek by mal mať toľko detí, koľko chce a je schopný uživiť. Ale prvé je to dôležité - koľko chce! Keď chce niekto iba jedno, dve deti, nevidím dôvod, prečo by to hneď mal byť pohodlný sebec a silou mocou si zaobstarať 6 detí, lebo "môže", aj keď nechce, aby naňho náhodou niekto nezazeral ako na rozožratého buržoja.

sazumak
1. nov 2017

@malasandrika Nečítaš s porozumením 🙂 Lebo by si potom nenapísala to, čo pred chvíľou 🙂