Chcem tretie dieťatko, ale muž nechce
Baby chcela by som velmi tretie dietatko.ale moj muz nechce.mam 6 a 4 rocne.uz neviem co robit,ta tuzba je neskutocna.muz je priliz setrny chce detom dopriat pekny zivot,zijeme normalne nic extra.ale uz mi je do placu ked vidim kamosky ktore su
tehotne.poradi niekto?vdaka
@sardinka335 Aký ostrý komentár, však nie sme na vojne, klídek... 😅 Nikde som sa nevyjadrila, že len tí, ktorých držia v bavlnke sú úspešní. A tiež nechápem poznámku o "typicky sebeckom vnímaní". Asi ako každý človek, vnímam to hlavne z môjho pohľadu a tak som sa aj vyjadrila. Nebudem snáď hovoriť za niekoho iného. Ty sama píšeš, že deťom dávaš toľko, aby mohli robiť a rozvíjať sa tak, ako chcú. No neverím tomu, že veľa rodín na Slovensku si vie dovoliť pre 3 deti ktovie čo, vy možno áno. O tom ma ale nepresvedčíš, že je to bežný štandard... Ja som myslela práve úplne iné rodiny, ktorých je podľa mňa väčšina 🙂 A hovorila som hlavne o tom, že byť jedináčikom je úplne normálne a 100 % v pohode... má to veľa výhod, tak ako vo všetkom treba hľadať hlavne pozitíva, žije sa tak ľahšie 🙂 A píšem môj názor na vec, sme rôzne bytosti tak snáď mám právo na vyjadrenie vlastného názoru 😉 To je tiež dôležité sa naučiť, že ľudia majú rozdielne názory, treba mať empatiu a toleranciu. Som rada, že ja toto budem môcť naučiť a viesť k tomu moje deti...
@malabiba Áno myslí si to, že ľudia, ktorí videli svet sú rozhľadenejší, inteligentnejší a vnímavejší a vidia vo všetkom úplne iný, hlbší význam. Zároveň nehovorím, že stolárov nie je potreba. Každý by mal robiť hlavne to, čo ho baví a v čom je šťastný. Ja hovorím, ako budem moje deti viesť ja 🙂 Každý máme právo na výchovu a názor, to je na tom to pekné 🙂
@sardinka335 A btw. nič mi nehovorí brigáda, ktorú som mala od 14 rokov a ani štipendiá, keď mám VŠ na červený a 5 rokov som poberala najvyššie prospechové štipendiá, čo bol celkom slušný balík 🙂 Takže nie, neviem vôbec ani len vo sne, čo to znamená 🤐
@malabiba Ja som sa nevyjadrovala koľko detí chcem mať 🙂 Len si myslím, že jedináčikovia nie sú nič menej. Niektoré maminy tu majú isto len jedno dieťa a sú rovnako šťastné ako tie čo majú viac. Proste mať jedináčika alebo aj nemať deti vôbec nie je tragédia. Niekedy to tak proste vypáli.
Pekný dokument o jednej rodine so 7 detmi ...odporcovia nabozenstva radšej nezhliadať... 😀 😀 😀
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1185258379-c...
Baby, ja verim, ze kazda z nas ma sudenych urcity pocet dusiciek, ktore cakaju niekde v casopriestore, aby sme im dali sancu prist medzi nas. Niektora ma sudenu jednu dusicku, ina tri, dalsia pat,... pokial niekto citi, ze jedno a dost, tak to je uplne v poriadku a nenechajte sa zatlacit dk rohu, ze to je malo a obhajovat svoje rozhodnutie.Ja som po dvoch chalanoch citila, ze este tu niekto je pri mne, kto sa pyta na svet. A relativne po istej nemoznosti otehotniet, cakame dievcatko. Ale uz teraz viem, ze to staci. Nevravme, ze doba je tazka.Lebo nebolo nikdy lahsie sveta zit ako teraz.Povedzme proste, mne to staci, mam jedno dieta.Preco? Lebo to tak citim
@sandra551 no vidíš...pre teba je super byť jedináčikom a pre niekoho je super mat surodencov. ja v jedináčikovi pozitíva nevidím ty ano - kazdy ma svoj nazor. Pre mna nie je dolezitá ziadna kariera a nemienim obetovat najkrajšie roky nejakej nadnárodnej korporácií od nevidíš do nevidíš...a vo vysledku ked odidem po mne ani pes neštekne. lebo všetci sme nahraditelní ..absolutne ma to nezaujima i ked vo svojom odbore sa priebezne vzdelávam lebo ma to baví - to povazujem za luxus robiť to čo ma bavi. Dovolenky v tom problém nevidim. kedze si spominala ze ako s dovolenkami ..nemam probém ist ani na chatu s latrinou a ani na all inclusive pobyt - dnes su cele katalogy venovane rodinám a pobytom s deťmi. Ale ako sledujem dianie vo svete tak vo vysledku nam ostane naozaj ta ,,Domaša,, lebo človek aby sa bal aj nos vytiahnut z republiky ze sa pri nom nejaky pako odpali...takze to ,,videli svet,, bude časom velmi obmedzené...ešte že sme stihli vidieť Egypt...dnes by som tam nešla ani keby mi cestovka nukala pobyt v 5plus hviezdičkovom hoteli zadarmo... 🙂
my sa tu dopracujeme k tomu ze dochodkovy vek bude 70rokov...resp. odchodovy vek do dochodku ...kto bude robiť na tých všetkých asociálov, emigrantov, romov?
@sardinka335 No tak v tom s tebou súhlasím 🙂 Ani ja nemienim a neobetujem najkrajšie roky nadnárodnej korporácií 🙂
@fidka79 asi tak....uz dnes maju niektorí ludia čo cely zivot pracovali dochodky pomaly také ako kde jaký ,,káričkár,, plus minus...nerobím si iluzie. 🙂
@sandra551 nemusíš so mnou súhlasiť, žijeme v demokracii, kazdy ma právo na svoj názor a dokonca ho moze verejne beztrestne prezentovať 🙂 aj ked nie som si istá, ci tvoj príspevok mal byt ozaj adresovaný mne, tak ti rada odpoviem
K téme jedináčik: píšeš ze vzdy si mala okolo seba širšiu rodinu, deti známych a podobne, to je v poriadku, no keby si kazdy povedal, ze chce a bude mat len jedno dieta, tak by ľudstvo za par generácii vyhynulo. Je to jednoduchá matematika: z ôsmych prastarých rodičov by boli 4 stari rodičia, zo štyroch starých rodičov dvaja rodičia a z dvoch rodičov jedno dieta, ktore by teda nemalo ani široký okruh bratancov, sesternic a deti v susedstve.
Ďalej- nemám viac deti len preto, aby som sa im nemusela venovať, aby sa hrali spolu, práve naopak, obcas ma to otravuje a hnevá ked sa dvaja starsi synovia bijú, hádajú a chcú aby som im robila sudcu. No zas mi to potom vynahradí ten krásny pocit, ked ich idem v noci skontrolovať ako spia a nájdem ich v jednej posteli pritulenych k sebe, alebo drziacich sa za ruky, viem ze sa majú radi a som šťastná. Nikoho neodsúvam, vzdy sa snažím na všetko deťom odpovedať, vysvetlit im co sa pýtajú, práveže aj oni navzájom na seba veľmi dobre vplývajú, lebo najstarsi je úplna hlavička, no dost bojazlivý a neprakticky, prostredný je skoro jeho pravý opak, tak najstarsi sa rad hra na učiteľa a učí nášho predškoláka písať a počítať a ten ho zasa "učí žiť v realite", inspiruje ho k tomu aby prekonával svoj strach. Najmenší ma práve rok, tak u neho este nevieme aký bude 🙂
Ďalej- vyššie finančne nároky v budúcnosti a kariéra matky: ano, ked budú deti väčšie, bude treba viac peňazí, súhlasím, no kedze teraz mam len rodicak vo výške 203 eur, tak potom ako nastúpim do prace sa aj môj príjem zvýši- teda pokryjem vyššie výdavky. Večne doma na materskej nie som, pred prvou MD som si odpracovala 3 roky, medzi druhou a treťou MD ďalšie dva roky, ked mi skončí tretia rodičovská budem mat 37 rokov a este koopeec času na kariéru do 68 rokov 🙂 Apropo v školstve sa nejaka závratná kariéra robit nedá, som učiteľka na ZŠ, plat mam daný tabuľkou.
Dovolenky- nerozumiem otázke. My chodíme na dovolenky zasadne vlastným autom a na blind- teda ideme kedy nam vyhovuje, dorazime tam kde chceme pobudnut, nájdeme si ubytovanie na súkromí, robíme co chceme, obcas si varíme, obcas ideme sa najesť von. Tak nam to vyhovuje, tak nas to baví, čiže nepoznám pravidla v cestovkách ani rodinne zľavy. S cestovkou sme boli jedine na svadobnej ceste v Egypte este bez deti. Mimochodom, ja som bola prvykrat pri mori v 15-tich, zato v detstve sme pochodili s rodičmi celé Slovensko-hrady, zámky, jaskyne, hory, jazera, stanovačky, chaty a pod., mam na to krasne spomienky- nemyslím ze pekná dovolenka musi byt nutne v zahraničí a za veľa peňazí.
K ostatným tvojim komentárom- aj my sa snažíme nejako do budúcna deti zabezpečiť, neviem o tom zeby som niekde argumentovala, ze si ved na seba zarobia, vsetkym synom sporíme peniaze, ked budú chcieť študovať, urcite im to umožníme. Aj my s mužom mame VS, pritom svokra ho vychovala v podstate sama a z minimálneho dôchodku (teda ked on nastupoval na VS ona uz bola na dochodku). Ja som počas studia brigádovala-doucovala, nemusela som, rodičia to odo mna nevyzadovali, no brala som to ako druh praxe a mala som dobrý pocit, ze si nieco sama zarobím.
Na záver troska z biológie: medzi základne prejavy života patrí rozmnožovanie. Kazdy živý jedinec ma v sebe snahu rozmnožiť sa- podať svoje gény ďalej, aby jeho druh nevyhynul. U väčšiny vyšších živočíchov majú najvyššiu šancu pariť sa najsilnejšie jedince- aby odovzdali budúcim generáciam co najlepšie gény. No u ľudí je to žiaľ akoby presne naopak- nikto sa nečuduje ked nepracujúci, nevzdelaní, často dokonca negramotní obyvatelia v osadách majú kopec deti, ktore su vačšinou odkázané samy na seba, respektíve na náš sociálny stat. No ked chcú mat viac deti vzdelani zodpovední rodičia, ktorí sa detom chcú venovať a vychovať z nich slušných, pracovitých a prospešných občanov, tak nad tým sa mnoho ľudí pozastavuje 😒
🙂 zeny, zakladatelka sa pytala, ako poriesit s manzelom tuzbu po dalsom dietatku..a posledne stranky su prispevky, preco je fajn mat jedno-dve-tri deticky, preco je fajn mat jedinacka.. 🙂
Ved kazda z nas si rozumieme najlepsie, kazda z nas si uzna sama, ci je schopna mat jedno ale styri deticky.
Niektoru ovplyvni "dnesna doba", niektoru jej detstvo, inu zase podmienky, ktore momentalne ma..nejake statistiky, a vracanie sa spat do cias nasich babiek mne osobne nepomozu 😉
Nech sa vsetkym dari..kazda z nas sa predsa snazi vychovat to svoje dietatko najlepsie, ci uz je jedno, dve alebo pat 🙂
@mk22 mas pravdu..ono sa tieto diskusie vzdy trosku zvrtnu..ale zas ono to aj suvisi s tym trosku kolko deti, ci 3 ci 2..a uz aj ci 1 alebo 4 🙂 Podla mojho nazoru je tato diskusia fajn, prave mam pocit, ze zatial diskutujeme pekne....budem velmi nerada ak sa to zvrtne do nejakeho osocovania..myslim, ze kazda ma svoj kus pravdy a je to ozaj diskusia ako ma byt..z kazdeho rozka troska
Verim, ze aj zakladatelka si cita a pomoze jej to v rozhodovani..aj tak vieme, ze hlavne sa musi porozpravat s manzelom a musia nejako najst riesenie....tak aby bol kazdy spokojny
@mk22
@m.i.r.i
presne ako pisete, zda sa, ze sme uz doooost odbocili od temy, ale podla mna je to praveze dost k nej 😉
po prve, zakladatelka sama priznala, ze je jej jasne, ze MY tu jej muza na tretie neukecame 😀 a vie, ze je to len medzi nimi dvoma uz. ale mozno jej niektore prispevky ci uz jednej alebo druhej nazorovej strany pomozu samej si ujasnit, preco vlastne to tretie tak chce, ci je realne to zvladnut, ako to zvladaju ini a pod.
suhlasim s miri, ze toto je este velmi kulturna a kultivovana diskusia, inak by som sem ja osobne uz daaaavno prestala prispievat 😎 ako sa poznam.
a to, co pisete, som aj ja a mnohe ine pisala uz vela krat za poslednych 13stran, ze nejde o to vyriesit, ci je lepsie ostat pri jednom, dvoch, troch alebo desiatich detoch,
nemozem sudit ine rodiny, zijem si v tej svojej,
s vlastnym muzom, vlastnymi detmi, vlastnym detstvom a vplyvmi z neho, vlastnymi predstavami a prioritami v zivote a v konecnom dosledku je len na mne Tebe jej a nom,
ako sa kto v zivote zariadi.
to je len ta dnesna silna moda, lajkovat a hejtovat 😀 ine nazory.
inteligent si precita, zamysli sa, povie si sranda ze takto to tiez moze niekto brat a nepotrebuje druhemu silou mocou dokazovat, ze robi hluposti, ci uz sa rozhodol pre nula alebo 5 deti.
a aj preto sem stale chodim vas citat 😀
dakujem, ze sme to tu nezvrhli zatial na minove pole 😵 😵 😵
Baby kde sme to? 🙂 zalozila som tuto temu a stratila som uz prehlad o com to tu je.pekný dnik všetkým.
Netusila som ake to bude tazke.ostala som teraz dva dni ticho,aby muz necitil nejaky natlak.chodi unaveny z prace takze s nim sa bavir je tazke.ale netusil co citim tak uz to vie.a setri na auto na jar musi kupit lebo mu odchádza a je stare.takze ked zacnem o bábätku hotovo.neviem ako pokracovat.
@carinita
obavam sa, ze budes mozno musiet aj dlhsie ticho vydrzat, ako len 2 dni 😒
a mas nejaky deadline, taky Tvoj vnutorny, napr. vek alebo co, ze dokedy by si teoreticky chcela to pripadne tretie babetko stihnut?
podla mna to nateraz isto nechaj tak, premysli si co ako sama pred sebou a skus o nejaky cas. lebo ked prilis tlacis na pilu, mozes ho len este viac zablokovat a nebude suhlasit uz z principu....
drzim palce.

tu sa spomina ta studia, co som kedysi citala,
https://en.wikipedia.org/wiki/Paternal_age_effe...
In 2005, Malaspina and colleagues detected a U-shaped relationship between paternal age and low intelligence quotients (IQs) in 44,175 people from Israel.[25] The highest IQ was found at paternal ages of 25-44; fathers younger than 25 and older than 44 tended to have children with lower IQs.[25] Malaspina et al. also reviewed the literature and found that "at least a half dozen other studies ... have demonstrated significant associations between paternal age and human intelligence."[25]
...pisu ze po cca 44 roku veku sa ot uz zase zhorsuje, ale otcovia medzi 25 az 44 mavaju deti s najvyssim IQ. pod 25 a nad 44 je to vyrazne menej.