Olutovali ste rozhodnutie mať tretie dieťa?
Mam velku dilemu. Zijeme v zahranici, mame 2 deti (5 a 9), nemame tu rodinu. No vybudovali sme si pekne priatelstva, vypomahame si so susedkami a kamoskami. Raz ja moje a ich deti vyzdvihnem zo skolky, odveziem na anglictinu alebo gymnastiku, inokedy to urobi ina mamicka, niekedy sa cely den hraju na tomto dvore, inokedy u niekoho ineho. Financne sa mame velmi dobre, mame toho viac ako potrebujeme, cestujeme viackrat do roka. Ja pracujem 30 hodin/tyzden, obaja mame vela homeofficu. Proste idealny zivot aky som vzdy chcela mat.
Budem mat o chvilu 35 rokov. Manzel by velmi chcel dalsie dieta, dcerky chcu surodenca.
Mne to uz dlhsie vrta v hlave.
Na jednej strane sa bojim ze prideme o ten luxus ktory mame (v zmysle ze deti su uz samostatne a ja mam vela casu aj pre seba). Na druhej strane sa bojim ze budem maz 40, a zacnem lutovat ze sme to 3. dieta nemali. Ze ma ten pohodovy zivot zacne nudit.
Citala som, ze clovek nikdy neolutuje to dieta ktore ma, ale to ktore nikdy nemal.
Tak sa pytam vas, olutoval niekto z vas tretie dieta?
Ako by ste sa na mojom mieste rozhodli?
Neolutovali sme tretie 😊 Ale prislo s vaznou diagnozou a ano, zamiesalo mnohe karty. Ale toho ste si asi vedomi, ze kazde dalsie tehotenstvo aj dieta moze priniest vela lasky, ale aj rizik ci zmien, ktore clovek necakal.
Nevidim na Tvojej situacii nic co by mi branilo v tom mat tretie. Samozrejme, v zivote nie je zaruka nicoho, a neda sa cely zivot prezit ze "Co ak...".
Drzim palce pri rozhodovani.
Vo vasej situacii ze vsetci chcete a mate taketo moznosti, nad cim vlastne vahas...ano na jednej strane vas novorodenec stiahne co sa tyka vyletov na startovaciu ciaru, ale na druhej strane moje deti si ten rok, co som bola doma neskutocne uzivali... tym, ze su o tolko starsi, beru maleho skor ako "na neho radsej dozriem" ako na nejaku rivalitu, je to velmi fajn...
Tiez si uzivame toho najmensieho 3r,mam uz starsie deti,pomaly mi z hniezda vyletia ale venuju sa malemu,raz jeden potom druhy,potom 3ti,4ty.Ma tolko pozornosti od kazdeho.Mala som ho v 37r,a muz mal vtedy 47r.Takze pre nas je maly taky stred vesmiru vsetkych.O prazdniny mame vystarane,kym vystrieda surodencov bude aj konec prazdnin.Uz teraz si to deti planuju,ako si maleho zoberu na prazdniny.
Vždy som chcela mať tri deti, ja aj manžel. Máme dve, obe sú našťastie zdravé, robia nám radosť. Finančne nám nič nechýba a utiahli by sme aj tretie dieťa. Vekovo sme na tom tiež dobre, obaja máme 30 rokov. Dom veľký, dieťa by mohlo mať aj samostatnú izbu. Manžel je plnohodnotný partner a na výchove sa podieľa rovnako ako ja. Ale rozhodli sme sa, že zostaneme len u dvoch. Priznám sa, že mentálne by som už ďalšie tehotenstvo a dieťa nezvládla. Ten neustály kolobeh, celý môj deň sa točí len okolo domácnosti a detí, chýba mi práca, chýba mi moja osobnosť, ktorá nie je len mamou. Mladší je teraz vo veku, kedy sa z neho stal parťák, rovnako ako z dcéry. Viac si užívame výlety a zážitky a pomaly sa dostávam z toho kolobehu varenia a prebaľovania. Tiež už nechceme pokúšať, bojíme sa, že by sa v ďalšom tehotenstve mohlo niečo vyvŕbiť a dieťa by mohlo byť choré. A môj sen sa stane nočnou morou. Záleží len na vás. Ak ste vnútorne presvedčení, že tretie dieťa chcete, smelo do toho.
@anonym_autor máte finančný nadbytok, pokoj, deti nie sú závislé od teba 24/7, ja by som do toho tretieho išla práve teraz. Určite to ľutovať nebudeš. Na luxus a kľud budeš mať dosť času keď budeš staršia, ak to dieťatko chcete tak neváhaj.
@anonym_autor toto jediné ma zarazilo: "zacnem lutovat ze sme to 3. dieta nemali. Ze ma ten pohodovy zivot zacne nudit." Dieťa ako hračka, prostriedok proti vlastnej nude je dosť chabý argument, prečo priviesť dieťa na svet
@anonym_autor tak jasne ze ti nikto, kto sa mal pohodovy zivot a rozhodol sa pre 3-tie dieta, ktore sa narodilo s vaznou diagnozou kvoli veku nepovie, ze to lutuje. Ake je to tak.lebo ten pohodovy zivot u nikdy mat nebude a ani cela rodina nie. Neriskovala by som.
Načo tretie dieťa, keď už máte dve? Máš už vyšší vek, čo ak sa narodí postihnuté? Treba ti to? Načo si chceš komplikovať život?
Načo tretie dieťa, keď už máte dve? Máš už vyšší vek, čo ak sa narodí postihnuté? Treba ti to? Načo si chceš komplikovať život?
@anonym_8d068e prosím ťa, 35 vôbec nie je vyšší vek 😅 poznám ženy, čo po 40-ke tehotenstvá krásne zvládli a deti majú zdravé.
@anonym_8d068e ano kvalita vajicok ide dole, ale potraty maju mladsie aj starsie zeny bohuzial a to sa tyka aj postihnuti...lebo starsie zeny su castejsie monitorovane a vady sa odhalia omnoho castejsie a potom odporucia potrat... je omnoho viac postihnutych deti mladych zien paradoxne - lebo tam to lekar odpinka - ze ved mlada zdrava a prekvapko pri porode... tu statistiku si pozri, kolko ma priemerna rodicka pri narodeni postihnuteho dietata... 35+ to nie je... len to cele skresleny obraz dava takto podane...
@anonym_8d068e prosím ťa, 35 vôbec nie je vyšší vek 😅 poznám ženy, čo po 40-ke tehotenstvá krásne zvládli a deti majú zdravé.
@anonym_3ed240 ano, pozeram si statistiku a riziko DS vekom stupa, to neodsriepis, ci ty pozeras inu statistiku? Hod ju sem.
@qrstxyz to je teda logika. Ja zas poznam ludi, co nepouzivaju bezpecnostny pas v aute a nic sa im nestalo. Ani ty nemusis pouzivat, faaakt.
Tak už keď niekto aj ma to tretie, tak co už, aj keby ľutoval, tak nepovie.
Ani náhodou už tretie nie. Však konečne sú už väčšie. A teraz by si mala všetko začať odznova, prebalovanie, kŕmenie, nespavosť a podobne.
Moja sestra ma 3 deti, najmensie ma 4 mesiace....vobec to nelutuje, praveze zvazuje este 4 dieta.
@qrstxyz to ze Ty poznas nejake 40tnicky co maju zdrave deti a zvladli tehotenstvo, neznamena, ze je to pravidlo - ale skor vynimka. A to nemyslim v zlom.
Su prodto fakty, ze so stupajucim vekom klesa kvalita vajicok a tiez je fakt, ze pri replikacii DNA je vo vyssom veku vyssia chybovost. To nie je moj nazor, ani susedy, to je proste biologia.
Lebo vies, 40 tnicky sa nechvalia ak maju za sebou x potratov uz v tomto veku, alebo deti s problemami. Kamoska pracuje v spec skole - autisti a spektra - a povedala jedno. Spolocny menovatel 90% vsetkych deti su "stari" rodicia. Rodicia, co rodili a plodili po 40tke. Drviva vacsina. Toto je len jeden priklad z praxe.
Milujem, ked niekto argumentuje stylom "ale ved poznam aj 40tnicku co prave porodila a vsetko je v pohode". Vidis, to je asi tak ojedinele, ako ked ja som porodila v 30tke a v pohode nebolo. Su jednoducho zakonitosti, ktore aj vramci veku zohravaju rolu. A choroby, diagnozy a chybovost DNA jednoznacne uzko suvisi s vekom a ich pravdepodobnost percentualne stupa. To su hole fakty.
Ja som mala neskôr ako v 35ke a nelutujem, som zaň velmi vďačná.
@anonym_autor Toto je téma, ktorú práve riešime so ženou. Ja by som 3. dieťa chcel, žena nie. Najprv bola kategoricky proti, teraz je už taká, že možno aj áno v budúcnosti.Ja mám po 40ke a ak ho budeme mať, tak určite pred zeninou 40kou.
nie neoľutovala.
Pozri. Niekedy aj to "chcem" je malo. A jednoducho uz nepride. Ale aspon nebudes mat vycitky. Ja som si povedala v 35-tke ze radsej teraz ako v 40-tke.
Ak nemate ziadne "minus" tak minimalne to skusit mozte 😉
Mam strach z tehotenstva. Mala som 2x strasnu tehotensku nevolnost az do 30. tyzdna, stravila som aj dlhsi cas na infuziach v nemocnici lebo som bez prestavky zvracala. Ale stalo mi to za tie moje 2 uzasne deti...
Dalej mi po 1. dcerke vypukla autoimunitna thyreoditita, koli ktorej som mala 2 spotanne potraty a diagnozu som dostala az ked mala 2. dcerka 1 rok. Cize mame neskutocne stastie ze som ju donosila a ze je zdrava. No teraz uz diagnozu mam, viem o tom, beriem lieky, takze v podstate je riziko ovela nizsie ako bolo pri 2. dcerke.
V podstate to pisem len preto ze si to prave v hlave urovnavam. 😅
Niekto tu spominal ze chcem dieta na zabavu, aby ma nenudil zivot. Tak som to nemyslela. Bavi ma byt matkou. Ak ked som uspesna aj v praci a bavi ma, rovnako ma bavi byt matkou. ☺️ Citim sa v tejto pozicii dobre a trochu sa bojim ze to prilis skoro skonci a to budem lutovat.
Ak by mohol byt tehotny manzel a mali by sme vacsi dom tak si viem predstavit zivot aj s 5 detmi 😅
@anonym_autor máme 3 a je to skvelé. Ale u mňa je dôležité vedomie, že aj keby sa medzi nami (rodičmi) niečo zomlelo, tak ich v pohode uživím sama bez akejkoľvek zmeny ich ani môjho štandardu.
@anonym_autor Nie, nikdy. Naozaj, som stastna, ze ho mame, ze nam bol este dopriaty. ❤️

My sme mali tretie po mojej 40tke. Kazdý den zaň dakujem.Prišlo v odbobi kedy ma valcoval stereotyp a uvazovala som o dalsej škole alebo o praci v charite. Prišiel syn . Nič lepšie sa nemohlo stať.