icon

Chcem viac peňazí, manžel zase spoločný čas

16. okt 2023

Ahoj baby, trošku sa chcem vykecať. Som pracujúca, aj manžel, ale v poslednej dobe vnímam, že by som chcela nejakú občasnú brigádu kvôli peniazom. Nežije sa nám zle, ale nemôžeme ani vyskakovať. Máme hypo, desaťročné auto. Ja ešte diaľkovo študujem, dala som sa na "staré" kolená na štúdium.
Ja pracujem v sociálnej oblasti, zarobím 1100€. Mávame aj odmeny štvrťročné. Snažím sa šetriť, nemíňam na hlúposti. Teraz som potrebovala zimnú bundu, tak som si ju kúpila. Šetrím, ale nie som škrečok, že by som si nič nedopriala. Len ma hnevá, že tých peňazí nie je viac, lebo aj keď ušetrím, tak treba platiť, teraz napríklad STK, v decembri povinné ručenie a musíme vymeniť rozvody na aute. Takže tam pôjdu peniaze. Z každej výplaty ušetríme, ale ja chcem viac, preto aj tú brigádu by som chcela.
Ale tu je problém. Manžel nie je nadšený, pretože budeme málo spolu, podľa neho a tiež hovorí, že človek nežije preto, aby len pracoval. S čím súhlasím, ale hnevá ma, že chcem napríklad začať behať, tak potrebujem kúpiť bežecké topánky, ale je mi ľúto dať teraz toľko peňazí. Tak si poviem, že z ďalšej výplaty ich kúpim, proste je mi ľúto, teraz míňať, keď už som si kúpila bundu.
Dúfam, že som to nenapísala moc chaoticky a pochopili ste 🙂

simca06022011
16. okt 2023

a darceky.. kup take na ktore mas, menej je niekdy viac. Alebo nekup... vybavena vec.

rorino
16. okt 2023

Asi je to aj o nastavení človeka,kvantum ľudí má menšie platy ako vy dvaja,a veľa výdavkov,nie ste sami,možno sa pozri na financie,či nemáš niekde priestor presunúť ich,lebo chces brigády,chces aktívne športovať,to je všetko super,ale chodíš aj do práce,aj do školy,čiže sa musíš aj učiť.Prepac,ale už teraz nemáš čas na toho tvojho chlapa a ešte ho chces mať dobrovoľne menej.No nečudujem sa mu,že by dal prednosť tvojej spoločnosti.Kazdopafne,držím palce😉

autor
16. okt 2023

@katrinka8 Za to jedlo možno ešte viac, lebo teraz muž kupoval med od včelára, divinu a vajíčka od farmára. Tých 400 € za jedlo som spočítala len na internetbankingu, keď chodíme do Kauflandu a tak. Ja si kupujem kozmetiku ešte, to si objednávam cez net, tak ale len raz za dva mesiace, pleťová voda a keď sa mi minie krém. Tá pleťová voda stojí 12€, krém okolo 20-25€. Inak už nechodím ani na obočie, na nechty tiež nie, lebo mi je ľúto dať za nechty toľko peňazí.

autor
16. okt 2023

@simca06022011 Mala by som, ale mala by som menej peňazí na účte. Ja už som sa snažila znížiť výdaje za potraviny, ale to nejde, lebo manžel nezdieľa moje šetrenie. On si proste kúpi potraviny, mäso, on má jedlo rád. Ja už mám výčitky keď objednáme pizzu dvakrát za mesiac. Ale asi máš pravdu, ze problém je inde.

autor
16. okt 2023

Navyše ešte platím školu, takže tam idú peniaze, dentálna hygiena tiež niečo stojí, muž bol u zubára, zubári sú neskutočne drahí...atď proste stále niekde niečo platiť.

bluka2
16. okt 2023

Ja som si kúpila bežecké tenisky v čínskom decathlone za 10€…keby som nemala peniaze, skúsila by som v darovacích skupinách, rovnako aj šaty na svadbu atd. Takých veci sa ľudia stále chcú zbaviť. Zato na jedle by som tiež nešetrila, to treba kvalitne kvôli zdraviu. Takže asi sa prikláňam k jeho videniu sveta, ale tak ide o komunikáciu v tomto prípade

simca06022011
16. okt 2023

Prosim ta, naoazj je problem inde a to v tvojej potrebe mat zosatok na ucte taky aby si bola spokojna 🙂 pre istotu. Ja chodim na dentalku 2x do roka, aj dcera, aj muz.. zaplait mi to spat poistovna. Oprava zubov.. nepamatam kedy som sebe nieco hradila, za 4roky som asi jednu plombu menila za 60eur, chlap kanaliky sice a nechal 1000EUR u zubara ale to je vynimocny stav a keby nemal, tak ho vytrhne a ma pokoj.. takto nema p okoj stale :D
Upokoj sa hlavne a nemaj vycitky, povedz si radsej kolko kazdy mesiac MUSIS odlozit a tie penaize posli na setriaci ucet alebo kam uz uznas za vhodne, tak to mam ja. KEd sme nemali dieta a platili v podsate len 350EUR za byvanie=spolu, odkladala som mesacne 300EUR. Potom som odkladala 150, ked pirsiel kovid a nebolo z coho tolko, tak menj a potom som zase nabehla na vyssie sumy. Zvysok si uzi s rozumom ;) Ale nie tak, aby si prezila zivot v strese lebo nemozes si dopriat. mat vycitky kvoli 2 pizzam, alebo 30EUR masu, z ktoreho navaris doma ako v restauracii za 200EUR.. je uplny nezmysel. To uznaj 🙂)

ahhola
16. okt 2023

Je pre vás auto dôležité? To je zrut prachov, ak je staré, amen tma, 3ti člen rodiny, deti asi nemáte? Za bundu si dala nech 100€...zarobíš 1100...1/11 platu.
Vieš čo som ja dala za kabát v 1988? Kabát stal 2100 Kčs a výplata 2500. To akoby dbes teba stala ta bunda 1000.
Ja keď mám takto ceny v pamäti, handry boty mam ako super lacné a kúpim aj troje naraz... To by som si teda dopriala, nejaké bežecké boty🥾ved to je dnes od polovice zadarmo...

zmrzlinka2021
16. okt 2023

Tých 1100 je iba tvoj príjem v cistom?
Manzel zarobí kolko?

autor
16. okt 2023

@zmrzlinka2021 To je iba môj čistý príjem, manžel má o stovku viac.

autor
16. okt 2023

@ahhola Auto potrebujeme a nemuseli sme do neho doteraz nič investovať. Okrem povinných platieb. Až teraz musíme na výmenu rozvodov, to je od km. Ale asi až moc škrečkujem, aj keď si myslím, že nie.

zmrzlinka2021
16. okt 2023

1100+1200, je 2300 EUR - to zarabate celkom slusne

Kde je problem?

Nemate deti, ste dvaja, mne sa ten prijem zda celkom slusny

autor
16. okt 2023

@zmrzlinka2021 Ja si myslím, že máme vysoké výdaje. Chcela by som ušetriť viac. Dávame moc na potraviny sa mi zdá a stále niečo treba.

lucinka12356
16. okt 2023

Tak ppzri mate krásny plat co som ratala tak máte 450€hypo,50€net+mobil,200€energie...to mate 700€ poplatky co "musíte" zaplatiť.. 1600€ vám ostáva na jedlo a iné výdavky.. Keď si povieš ze cca 600€ dáte na jedlo (ste len dvaja takže to podla mňa stačí až až) stále máte 1000€...nepovedz mi ze keby 500€ odložite každý mesiac ze z tých 500€ nevyzijete keď by ste mali zaplatené co treba a aj jedlo (z tých ostatných peňazí) toto by ste mali čisto na tankovanie auta, štúdium, nejaká kozmetika a cigarety (aj keď neviem zase úplne presne koľko jazdite, koľko muž fajčí,...)

terry658
16. okt 2023

Ja som si minulý týždeň objednala oblečenie za vyše 100 eur pre seba a syna. Dnes som mu pokupila ďalšie veci za 40 eur. Ešte mu chýbajú jedny topánky. Tie stoja ďalších 40 eur. A to nejdem ani z rezervy ale z toho čo máme na mesiac.
Myslím, že preháňaš. Skús povedať manželovi, že sa cítiš previnilo, keď mi aspoň vaše peniaze a bojíš sa aby mu to neprekážalo, že toľko peňazí ide na Teba. Preto vymýšľaš s brigádou. Potrebuješ prosto počuť, že si to zaslúžiš a nech si kúpiš čo potrebuješ.

koniarova
16. okt 2023

Daj sa na to,keď máš silu. Kedy inokedy,ako teraz, pokiaľ nie sú deti. A o spoločný čas by som sa vôbec nebála. Kto chce,nájde si. 👍Obdivujem ťa a fandím ti. A úprimne? Manžel je len hnilý, tak to takto krásne zaobalil. A kopec ľudí mu to tu zožralo aj s navijakom. Lebo nič zmysluplné nenavrhol. Ja som veľmi zvedavá,ako bude chcieť tráviť spoločný čas,keď prídu deti.

simca06022011
16. okt 2023

@koniarova niektori ludia vedia o com je zivot a vztah, nie len sa nahanat v robote a doma sa ani nevidiet. Co realne pri full time praci, studiu externom, a este aj brigade naozaj maju uzasny spolocny cas :DDD prachy si do hrobu vezmeme....

tiez som bola taka krava, ze som v kancli aj 14h denne sedela., chlap o 4-5tej rano odchadzal a prisiel domov v noci, vyzmykany... na figu, na figu.. penaize si nik do hrobu nevezme... treba si aj uzit trochu. Vztahy ochladnu ale hlavne ze na ucte bude zostatok :DDD

nwnw
17. okt 2023

Ty si nekupis tenisky a muz si cigy kupuje? To robite na zmeny 12ky a striedate sa vo dverach, ked by prisiel o spolocny cas? Obcas brigada ho nemoze zabit. Ked zacnes behavat a on bude fajcit na balkone, tak tiez nebude s tebou.
Nech Ti kupi bezecke veci on.. ked si do vianoc odpusti cigy a mekače, tak bude aj s tebou aj usetri na to.

kvetinka75
17. okt 2023

@ahhola tak auto je dnes nevyhnutnosťou. Nie každý má dobré spoje do práce.

janewithane
17. okt 2023

Aku mate rezervu a aku by si chcela mat aby si bola spokojna?

walentina7
Odpoveď bola odstránená
koniarova
17. okt 2023

@simca06022011 kedy treba urobiť finančnú rezervu,keď nie pred materskou?

simca06022011
17. okt 2023

@koniarova ona nebude mať rezervu, tych pár eur.minie na topanky

luccija
17. okt 2023

Ako často by si chodila na brigádu a aký by si mala zisk?

gaborka28
17. okt 2023

Môj manzel ma podobne vnímanie ako ty: zimná bunda za 120 eur nie je problém (ma na ňu, prečo nie), ale v potravinách rozmýšľa, či kúpi na desiatu keksik za 0,30 centov alebo 0,40. Lebo to je zbytočnosť, ktorá je zbytocne draha a treba rezervu.

A rovno ti napíšem, že aj keby si si našla brigádu, celkom urcite by ti to nepostačovalo. Proste chcela by si mat viac, väčšiu rezervu. Ale výčitky nieco kupit by boli rovnaké, ak nie ešte horšie. Osobne rozumiem tvojmu manzelovi asi viac a to ja mam vrtuľu v zadku a potrebujem stále nieco robiť, aj sa sama realizovať. Ale naozaj keď nemas spoločný čas ako relax, tak peniaze aj majetky su ti na dve veci.

Možno by manzel mohol zvážiť to fajčenie a tebe kupit tenisky pod stromček. To je celkom fajn kompromis 🤭

proximaa
17. okt 2023

Vyzera, ze tvoj najvacsi problem nie je prehnane minanie ale nezdravy vztah k peniazom. Ocividne je to sposobene detstvom a obnosom penazi, ktore mala rodina k dispozicii. Viac ako brigada by ti pomohla psychologicka, s ktorou by si si vsetko presla. To by boli najlepsie investovane peniaze

mironka
17. okt 2023

No ja mam o trochu nizsi plat od tvojho,4 deti, 500 hypo,300 inkaso a ine vydavky,no muza s o trochu vyssim platom od tvojho...asi niekde robite chybu...neviem...

tanickalc
17. okt 2023

Ja ti rozumiem, len sa obávam, že vyšší príjem je návykový. Ten kzo si povie, že už nepotrebuje viac peňazí, tak klobúk dole

minisilvinka
17. okt 2023

Ahoj, skúšala si si evidovať výdavky napr. za 2-3 mesiace a pozrieť sa na ich štruktúru? Niekedy aj získanie prehľadu pomôže si utriediť vlastné priority odhalí výdavky, ktoré môžu podvedome pôsobiť znepokojivo a pritom hľadáme "vinníka na odstrel" inde. Na to dobre poslúži akýkoľvek tabuľkový program alebo appka v mobile na domáci rozpočet prípadne aj obyčajný zošit. Plus platby kartou a mobilom sú pre mňa mor - peniaze sa rozkotúľajú raz dva, lebo sú ako hra. Behaviorálna psychológia odporúča platiť v hotovosti - viac táto strata človeka "bolí" a preto si rozmyslí, čo kúpi. ;)

Keď si spomínala, že chceš viac sporiť, oplatí sa hneď po výplate poslať peniaze na sporiaci účet a utrácať iba zo zvyšku na bežnom účte. To je moja vlastná skúsenosť - keď nemám viac na karte, tak si viac rozmyslím výdavky a nekupujem až tak impulzívne. Pokiaľ máš pocit, že všetko je drahé, dá sa nakupovať v bazáre, z druhej ruky, potraviny vo väčších baleniach. Najviac sa asi dá ušetriť na tovaroch, ktoré dostanú druhú šancu.

Oplatí sa investovať i do predplatného časopisu dTest pred nákupom drahých vecí - majú databázy nezávisle testovaných výrobkov (potraviny aj nepotraviny) a v nich často i lacné produkty predčia kvalitou kadejaké značkové. Prístup sa dá zakúpiť aj jednorázovo na mesiac. Tak som vyberala veľké spotrebiče ale aj špičkové potraviny za pár centov.

Pri brigáde treba myslieť okrem iných aj na jednu vec ako píšu žienky vyššie - oberie Ťa o čas na vlastný oddych a regeneráciu. Polož si úprimne otázku, či Ti to stojí za to pri Tvojej hlavnej práci. Občas sa dá šetriť, niekedy však nie. Inokedy je správnym riešením nájsť si lepšie platenú prácu a nie oberať sa brigádovaním za pár šupov o voľno s blízkymi. Každý si paletu rôznych možností ale mieša podľa vlastnej chuti a okolností. 🙂

vuvu163
17. okt 2023

Keď si nájdeš brigádu, tak bežecké topánky nebudeš potrebovať 😂 popri tom všetkom ti neostane čas na behanie, nie to ešte na rodinu. Ako sa dá zvládať domácnosť, práca, brigáda, škola, behanie...? Jedine ze už máš veľké deti a pomáhajú a nevyžadujú si čas, lebo ak máš ešte deti, ktoré nie sú dospelé tak ten čas co teraz s nimi stratíš už nevrátis a ten by mal byť na prvom mieste.