icon

Chlapi sú takí, akí sú. Vychovávajú ich prevažne ženy

sante11
30. jan 2017

Uz asi pre rokom ne jednej verejnej diskusii s prevaznym zastupenim zien sa pretriasalo, co vsetko nam ti chlapi zle robia, vsak casto pravda je. Aj vsetky vojny v historii viedli muzi. Viac krat padlo otrepane:,,lebo chlapi su svine". Potom sa z davu nesmelo ozval jeden muz s otazkou",,ALE KTO TIE SVINE VYCHOVAVA? Ked otcovia bud absentuju pri vychove, lebo ide o deti z rozvedenych rodin, alebo preto, ze chodia z prace domov, az ked deti spia, alebo preto, ze maju vlastne konicky a zaujmy a domov sa chodia opat len vyspat. Realny vplyv na deti je casto skoro minimalny. V generacii mojich rodicov, ked otcovia pipali o 14.00 a mamy podobne sa mohli podielat na vychove asi pol na pol, ale to bolo ca.40rokov komunizmu, ktory tu predtym nebol a ktovie ci bude, ak toto obdobie odmyslime, zas nam stoji vychova chlapcov-muzov na matkach. Bud to same ozaj nezvladame, alebo ich vedieme zle? Na skole aj v praci som bola prevazne s muzmi a pocas oslav, kde chlapci popili viac ako treba sem tam z nich vychadzali laskyplne mudrosti od matiek typu: ,,vyuzi a odkopni, inak to spravia oni Tebe a podobne negativity."Zaujmaju ma nazory vsetkych mamiciek, aj ked trochu viac tych starsich, co uz volaco vychovali a co z toho bolo, ale aj mladuckych, akym sposobom vedu svojich malych syncekov. Ak to zacneme zlepsovat u nich, drobcekov, raz sa dockame generacie stastnych rodin, mozno, fakt neviem, som zvedava na reakcie.

Strana
z2
michal3691
2. feb 2017

ide o to aky dany clovek je 🙂 Podla mojho nazor rozhoduju hlavne dve veci rodina a schopnost vlastneho rozhodovania vybrat si cestu . Chlap je programovatelny len do urciteho veku neskorej ak sa vie rozhodovat vie si vybrat vlastnu cestu a ta nemusi byt vzdy zhodna so systemom a tym co iny kazu 🙂 A hlavny aspekt ktory ja vidim v tom aky ludia su je demokracia . Za sociku bolo spiclovanie trvalo zakorene v spolocnosti boli kadrove posudky kazdy hral formu aby mal dobru pracu . V dnesnej dobe je vecsinou kazdemu jedno co kto riesi tak si ludia robia co chcu a co im vyhovuje . Nie kazdeho chlapa vzrusuju nakupy alebo vymeny plienok a kocikovanie . Vecsinu zenatych kamosov ktorych mam by som diagnostikoval ako subikov ktory robia co po nich iny chcu ( napriklad zena , matka , rodina ) a chudak sa nevie rozhodnut alebo vyargumentovat veci ktore chce ktoreho naplnaju tak robi co sa od neho ocakava . A v 50 tke zisti ze ho to nebavi 🙂

sante11
autor
2. feb 2017

@majkeel Odbocim od temy, ktoru som zadala, k Tvojmu Dallasu, je fakt, ze niektore zeny nechcu pracovat, nejdem riesit ich dovody, pri detoch maju aj tak toho dost(mimochodom vraj nas moslimky lutuju kvoli tomu, ze sa starame o deti aj pracujeme). Ale su zeny, ktore si tymto dost podkuril, mna vratane, lebo som pred MD mala dlhodobu skvelu pracu a zarabala viac ako manzel, ale stale malo na to, aby som mohla zaplatit opatrovatelku. Dieta mi zo skolky pravidelne vracali domov pre ,,smrtelnu chorobu" typu soplik, ta ,,strasna choroba" zvykne trvat 3tyzdne a zamestnavatel ma po tych troch tyzdnoch cakal so srdecnym usmevom na tvari a dohodou o skonceni pracovneho pomeru. Scenar soplik versus zamestnavatel sa opakoval x-krat a neskor miesto zmluvy, boli len dohody a praca nacieno. X-zien je v tejto situacii,hlavne osamelych matiek ale aj vydatych zahypotekovanych(muz nevstupuje do rizika OCR) a bez pomoci rodicov, ktori su km daleko, alebo este pracujuci. Pred rokmi som sa cudovala nad vychodnymi Nemkami, ze take emancipovane muzatky zostavaju doma s detmi, uz chapem preco, lebo v sukromnom sektore nikto nestoji o zamestnancov s OCR a zamestnancov, ktori nemozu byt v praci od svitu do mrku, logicky, ani mne by vo firme taky velmi nevonal. Takze tento trend porastie, len neviem, kam to smeruje.

libawet
2. feb 2017

@michal3691 Ty vidíš len seba a zasa len seba. Nie si vhodný do vzťahu, pretože nie si ochotný sa prispôsobiť sa navzájom, a o tom dobrý vzťah je, o kompromisoch, inak to nefunguje. Presne ako vravíš - Ty len rob, čo chceš len Ty a prosím Ťa, zostaň sám, ženu by si urobil len nešťastnou...a ešte taká mala rada do budúcna : 1.pád množného čísla sa píše vždy mäkké " i ", slovo " vecsina " sa píše " väčšina "

sante11
autor
2. feb 2017

@michal3691 Muzi, ktorych nevzrusuju deti, plienky...rodina su urcite vo velkom pocte, skoda, ze to nevedia skor ako v 50, miesto toho aby boli zlymi otcami, manzelmi mohli z nich byt skveli cestovatelia, vyskumnici, horolezci🙂 Ked ma to nebavi, nepustam sa do toho. A so slobodou(demokraciou) inak nalozi 2rocne dieta a inak 40 rocny chlap. No, co by ten prcek tak asi spravil so zapalovacom? Ked zoberieme ,,by ocko" 50% rozvodovost, to su ti, co ,,rychlo" pochopili, ze je to pase, zvysok z toho je spolu( tak 2tretiny) kvoli detom,ekonomike, strachu, vyhrazaniu, inak sa riesia kazdy po svojom(milenec,alkohol, lieky), no a zostava nam tak 1 tretina skutocnych manzelstiev o laske,priatelstve, vzajomnej podpore, vychove deti...Pustajme sa len do toho, co nas bavi a mozno zlepsime statistiky😉

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
dorottka
2. feb 2017

@maciatkolulu to je individualne vzdy, ako v principe s tebou suhlasim, ale keby to tak bolo, tak preco je uz niekolko generacii v afroamerickej komunite 75% deti narodenych matkam samozivitelkam - podla tej logiky by to uz malo ist dole, lebo chlapi su od tych matiek nauceni viac zodpovednosti. Ale dovod netusim - mozno zalezi od typu prace (ked raz na decko nema cas, lebo robi tazku pracu a ma sa co obracat atd) :-/. Kazdopadne je pravda, ze najviac rozmaznancov poznam paradoxne z kompletnych rodin :D

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
emilia25
2. feb 2017

No ja mam muza super nema problem na varit umyt riad umyt podlahu deti okupat dokaze sa o vsetko postarat.no ale je zo 4 deti.jeden nedokaze ani do prace chodit druheho zas obskakuje zena dalsi nema nejak moc stastie na zeny.kazdy jeden je uplne ini a pritom vychovavany rovnako.takze ja si myslim ze je to proste povahou danou pri narodeni.

natalushka
2. feb 2017

Super tema..ja tak nejako neviem prispiet nejako konstruktivne..prave ako matku syna(2,5) ma tato tema velmi zaujala..kedze z neho chcem vychovat sluzneho, zodpovedneho a plnohodnotneho cloveka..spoliehame sa s muzom vlastne hlavne na to,co sme cerpali z nasich rodin..paradoxne manzel je sice z kompletnej rodiny,ale rola otca tam akosi absentovala..a manzel je aky je(uzasny,zodpovedny,pracovity,technicky zdatny,empaticky..) len vdaka mojej svokre..takze asi nie vsetky zeny vychovavaju zrovna zle..ako uz bolo niekolko krat spomenute..obrovsku rolu zohrava povaha,charakter jedinca a nasledne prostredie,v ktorom zije a z ktoreho odpozerava vzorce spravania..tie zakladne zostanu navzdy..toto ozaj zaujimava tema,velmi sa tesim na dalsie prispevky👏👍

kvetulienka253
2. feb 2017

@maciatkolulu odkiaľ máš, že je to takto? Skúsim pohľadať jeden výskum, čo som videla. Nebol síce robený na Slovensku, ale výsledkom bol presný opak. Muži, ktorí vyrástli s matkou samozivitelkou boli v manželstve a výchove detí "menej úspešní" ako ti z "klasických rodín". A bolo to pripísané tomu, že mama ich stavala vždy nad všetko ostatné a robila pre nich prvé posledné. Pri výchove nemusela robiť kompromisy, stále sa pochopielne šlo iba s jediným plánom. A samozrejme chýbal mužský vzor otca, či už v pozitívnom ( chcem byť rovnaký otec) alebo v negatívnom (nikdy nechcem byť rovnakým otcom ako je ten môj).

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
emilia25
2. feb 2017

A clovek ktory ma viac deti to tiez riadne vidi ze kazde dieta je uplne ine.ani dvojicky hoc vyzorom su rovnake nemaju rovnaku povahu.

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
michal3691
2. feb 2017

@sante11 hahaha no pravdu mas 🙂 ale nie vsetci maju silu odolavat tlaku okolia , ty si divny ze si sam , kedy sa ozenis , a hucia hucia tak to ty chlapi vzdaju ale nebavi ich to 🙂 A to je tak s vecsinou veci ked je clovek slaby a iny mu to vnucuje a jeho to nenaplna , a tie statistiky si napisala este ruzovo 🙂

deltaa
2. feb 2017

na svete su urcite tipologie osobnosti cize ludia co maju spolocne urcite crty, vlastnosti, povahy, myslienky, reakcie ...... Ja si vsimam ludi a rozdelujem ich iba do 2 skupin a to:
1. kategoria su ludia, ktori sa nechavaju ovplyvnovat inymi (ci uz vedomky ci nevedomky)
2. kategoria su ludia, ktori menia ostatnych, ktori druhych ovplyvnuju - opak 1. kategorie, tito ludia su rodeni vodcovia (daju sa rozoznam aj podla znameni, napriklad ja som skorpion a teda som v tejto kategorii)
od tychto kategorii potom zavisi ako sa ludia budu spravat v zivote, podla mna je toto zaklad ak viem ze dotycni je z 1. kategorie tak viem zistit s velkou pravdepodobnostou ako bude reagovat a to iste u tej druhej
ak ti niekto hovori alebo aj tebe sa zda ze nejako moc nieco vysvetlujes alebo objasnujes, a ani si to neuvedomujes alebo to beres ako normalny sposob komunikacie, jednoznacne si z tej druhej skupiny 😉

sante11
autor
3. feb 2017

@michal3691
@deltaa
Obaja mate pravdu s tzv.slabsimi typmi, ale vzhladom k tomu, ze muzi, ktori nemaju zalubu v rodine, maju coraz vacsie moznosti si vyplnit vlastny zivot, takze snad sa nam casom prestanu zapajat do tohto svadbovo-rozvodoveho kolobehu.(moznosti ako vesele domy, upratovacie sluzby, gurmanske restauracie).

aadenka
21. dec 2018

Podla hesla: “verim len tej statistike, ktoru si sam sfalsujem”... statistikam neverim, ani roznym prieskumom a podobnym “onym” 😄
Z akeho prostredia clovek pochadza - ci rodina, alebo okolie - na to sa moze “vyhovarat” len do urciteho casu. Potom je to na nom, co z neho bude. Na rozdiel od zvierat, my mame slobodnu volu rozhodnut sa 😉
Treba si uvedomit - na zaciatku vztahu a cez ruzove okuliare - ze cloveka neide zmenit, ak on sam nedospeje k rozhodnutiu zmenit sa.
Keby k tomuto “uvedomeniu si” dochadzalo castejsie, bolo by menej nestastnych manzelstiev a rozvodov....

Strana
z2