icon

Chodievali ste kočíkovať novorodenca ešte pred krstinami?

lenka2710
30. jún 2020

Baby prosím vás, ako to máte vy?? Môj malý bude mať onedlho 2 týždne, krstiny sme samozrejme ešte nestihli, možno tak o mesiac budú! Normálne chodíme von na prechádzky, mam ešte staršiu dcéru a aj tu treba vyvetrať!
Ide o to, že rodina, teda hlavne mama a babka do mňa stále hucia, že nemôžem chodiť s malým von pred krstinami! Už som sa vytocila a povedala som jednej aj druhej co a ako, že proste sa nezatvorim na mesiac alebo aj na dlhšie s dvomi deťmi v byte a predsa len je krásne počasie a čerstvý vzduch ešte nikomu neublížil!
No proste ony si idú furt svoje, že mám sedieť do krstin doma, vy ste to mali ako???

Strana
z3
lenka2710
autor
30. jún 2020

Baby ďakujem všetkým za vaše názory, cením si to a len ste ma utvrdili v mojom presvedčení neveriť a nepodliehat prastarým názorom! Ale starú generáciu ľudí nezmeníme, s tým nič nenarobim 🤷‍♀️ oni majú svoj názor na život, my mladšie zasa svoj

timkao
30. jún 2020

Ach jaj 😁 ja som sa pres pár dňami pohádala s otcom kvôli rovnakej veci. Bývame ďaleko od rodiny a krstiny sme naplánovali o 2 mesiace kedy pôjdeme domov na 3 svadby. Krstiny sme chceli spravit v 2. nedeľu, čiže by sme predtým mali absolvovať dve krstiny. Vychádza mi to najvhodnejsie. Nebudeme predsa cestovať s dvoma malými deťmi cez celé Slovensko iba kvôly skorším krstinám. No a pravdaže hneď oheň na streche, lebo tradície sa majú zachovávať. O to viac ma nahneval tým ako neakceptuje naše rozhodnutie, lebo dcérku ešte ani nebol pozrieť. Vraj nevie odísť z domu, lebo kto by sa postaral o záhradu. Podotýkam, že je práve obdobie záplav. Ťažko by niečo zvädlo za 3 dni.... nie ste sama. Dôležité je povedať si, že sú to naše deti. Rodičia nám môžu radiť, ale konečné rozhodnutie je na nás a oni to musia akceptovať. Nenechajte sa manipulovať, neskôr to môžete ľutovať.

krisbar
30. jún 2020

Wtf!? To co je za hlupu poveru. Dieta ma chodit von na vzduch, zbierat vitamin D a nie byt len vo vnutri. Jezus.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
senta_sofia
30. jún 2020

@lenka2710 😂ano, caro dediny, aj mna sa pytali, ci uz sme krstili, ked kocikujem, reku nie, ani krstit nebudeme. Povedz zvysku rodiny, ze boh je vsade, takze je to ok, ked kocikujes, je pod ochranou

dollyzv
30. jún 2020

Ja som krstena týždeň pred 1.sv.prijimanim,tuším 8rokov som mala? Kokso,som nevedela že to som mala byť dovtedy zavretá a nevychádzal von 🤷🤷🤣🤣

livka_
30. jún 2020

@lenka2710 povedz babke ze si si to s krstom premyslela a nechas na slobodnu volu v dospelosti, ze nech sa same rozhodne -D eeeeeeh, prepac, nedalo mi -D

schoki
30. jún 2020

Ahoj.Ked chcete krstit,tak predpokladam,ze ste veriaci.A verit na poveri je hriech.To mozes povedat babke.My sme boli z drobcom vonku hned na druhy den-zaciatkom februara.Denne 2 prechadzky a krst bol az za 2 mesiace.A nemal ani cervenu maslicku a pobobne voloviny.

mm2008
30. jún 2020

Kedysi to tak bolo. Ja by som bola doma zavreta 20 rokov .. 🙊

jankalukasova
30. jún 2020

@hefo moj pripad to nebol ale je kopa zien, ktore este mesiac po porode nevedia ani normalne sediet, maju bolesti, krvacaju jak zaklate kravy. Potykaju sa totalnou nevyspatostou, riesia kojenie a takpovediac sa s dietatkom zabiehaju. Posledna vec, ktora ich zaujima je nejaky krst. Keby sa jednalo len o obrad krstu, tak povedzme este ano ale chystat naslednu oslavu a zvysok, dakujem pekne. Mne by sa napr. nepacilo, ze 2-3-4 tyzdnove dieta koluje rukami celej rodiny, zvlast v zime. Mnohe mamicky odkladaju krst na teplejsie mesiace. Takze ten vek 4-5 mesiacov podla mna zmysel ma. Ale u nas sa nekrstilo a ani nebude.

janulik2008
30. jún 2020

@livka_ jžš to my sme raz tak povedali malej susede čo furt otravovala že prečo malá neni krstená a my že lebo nedáme pokrstiť rozhodne sa sama to si mala vidieť 😂😂😂

komir63
30. jún 2020

@lenka2710 Povedz mame aj babke, že je 21.storočie. A prípadne sa ich spýtaj, či tušia kedy sa nechal pokrstiť Jeżiš. Či dovtedy sedel doma a nešiel "na vzduch" s mamičkou Máriou.

miriam11
30. jún 2020

@lenka2710 panebože, to snáď ani pravda nieje. Moje deti krstene nie sú. Maju 5 a 10 rokov. A chodia von. Sme normálny ľudia, takto to treba vysvetliť aj mame a babke. Žijeme si šťastné, zdravo, pri zmysloch...

merien259
30. jún 2020

@lenka2710 toto je Len výmysel aj kňaz by ti povedal ze kľudne môžeš na prechádzky.... Teraz keby si krstila o pol roka.... Tak za ten čas budeš tvrdnut doma hej?? To je tak smiešne co tie babky nakecaju

daganov
30. jún 2020

@livka_ a babku vystrie...

lenuliatko84
1. júl 2020

Boze tie zastarale nazory babiek.takmer kazda sme si tym presla.moj mal krstenie o 3 mesiace po narodeni a doma by som zosalela.asi po 2 tyzdnoch od narodenia som isla von.narodil a v july.

dominika087
Autor odpoveď zmazal
weisovameggy4444
2. júl 2020

@lenka2710 prečo sa s tým vôbec zaoberaš?

dominka63
3. júl 2020

My máme pol roka a mé nekrstili a ani sa nenahlim keď je situácia aká je

mimca77
3. júl 2020

Mamu a babku pozdravujem. Nie je to sranda. Ja napriklad nie som krstena, a preto ma mama este nepustila von, pre istotu. Mam 34, tak zvazujem, ze by som sa dala pokrstit, aby som mohla vyjst aspon za humno, na ulicu si uz netrufnem 😀

danielahamar
4. júl 2020

A dieťa ktoré nie je pokrstene nemá nikdy v živote teraz vyjsť von? Túto otázku si treba polozit

mariska1989
4. júl 2020

To by somnou musela mama byť doma do 9 rokov 😂...sú to len blbé poverí ...ja som chodila s každú dcéru názor druhých na nezaujímal ...nerob si stojí nič a keby čo tak povec že už je dávno iné storočie

mariska1989
4. júl 2020

@mimca77 😂😂😂😂😂

timkao
4. júl 2020

Ja ešte doplním, že tento zvyk vznikol v dobe, keď neexistovali antibiotiká a úmrtnosť novorodencov bola neporovnatelne vyššia ako dnes. Vtedy sa ľudia ponáhľali čím skor pokrstiť bábätká, a chránili ich pred infekciou, lebo sa mohlo stať, že úplne zdravé bábo zrazu ochorelo a pár dní na to zomrelo. Nepokrstený človek, ani dieťa sa do neba nemôže dostať. Preto všetky tieto opatrenia.... ale v dnešnej dobe to považujem za prehnané a tiež ma takýto nátlak zo strany rodiny vie riadne vytočiť.

martina2ve
4. júl 2020

My sme dceru krstili ked mala presne 6mes. Takze neviem si predstavit drzat doma taku dlhu dobu babatko🤨

vgyongyike1
4. júl 2020

Mi sme mali krstiny, ked dcera mala 3,5 mesiace, lebo krstna matka zije vo Svajciarsku, ja som normálne kocikovala, ajked mi tiez hovorili, že sa to nesmie.

mandarinka555
16. okt 2020

@sunny8 No predsa dedinské babky 🙂

blackcat8885
1. jún 2023

Švagriná má 2r dcéru a nie je pokrstena a boli aj v zahraničí. Hlavne že svokra mne ksd mal malý 3mes a nebol krsteny hovorila že nemali by sme s nim chodiť vonku 😄 takže dvojaký meter nevesta a dcéra

tiezjedna
1. jún 2023

no nič, idem sa zakopať pod zem😂

olivia1425
1. jún 2023

@lenka2710 áno áno za dávnych čias 😊 bol taký zvyk že do krstiny sa nechodilo von. Ja som 3 týždňovú vzala za hranice na výlet.chodila som s kocarom od 2 dňa čo sme došli domov a ešte aj bez červenej šnúrky 😂 a záver? 1 uchom dnu a druhým von ,🤭 prajem pevné nervy 😉

Strana
z3