icon

Chodili by ste s človekom invalidom?

atlanta2
29. sep 2018

Ahoj. Ma 27 rokov, pracuje ako skladnik, nezarobi vela,no je to snazivy muz s dovrym srdcom. V minulosti mal zdravotne problémy vdaka ktorym ma invalidny dôchodok, trpel uzkostami, no uzdravil sa. Dost sa pre to podcenuje a sam si neveri. No je to fakt skvely clovek.Sama uz neviem.

majkeel
30. sep 2018

Ak je niekto na invalidnom so psychickymi problemami? V tom pripade nie. Je to necitlive, ale nie. Nieco ine je astma, problem s bolavym chrbatom,... Cely zivot budete riesit iba jeho, miesto riesenia realnych problemov (praca, buducnost,...) sa bude lutovat a cakat pomoc - "Dost sa pre to podcenuje a sam si neveri."
Clovek by mal prejavovat sucit, pomahat odkazanym, adoptuj si psika, macku z utulku, ale nie tak, ze si znicis zivot tym, ze si vezmes niekoho s depkami, ci schizofreniou natrvalo domov. Teraz je skvely, lebo je to nove a na zaciatku sa ludia ukazuju z najlepsej strany. Po par rokoch Ti zacne jeho hundranie, ako sa nieco neda, ako mu zivot ublizil, pripadne v horsom pripade ak sa mu depresie vratia, zacne Ta nahanat s nozom po dome a na druhy den si nebude nic pamatat, liezt na nervy. Musela by si dotycneho poznat aspon 5 rokov, aby si vedela, ako sa jeho choroba skutocne prejavuje.

marsmykkok
30. sep 2018

no ak by sa ID dával na úzkosť tak je pol slovenska invalidov, u žien možno aj 80 percent. takže ťa zavádza, museli tam byť vážnejšie psychické problémy alebo kombinácia nejakej bežnej psychickej poruchy ako tá úzkosť/depresia a plus nejaká fyzické ochorenie

anabella111
30. sep 2018

Ak je medikovany..tak ma narok na ID...a trojrocny ,,stav zdravia" moze byt len subjektivny pocit .Je tam niekde vyssie napisane..ze autorka pozna jeho spravu od lekara a doporucene lieky?..necitala som vsetko..

romiada
30. sep 2018

@atlanta2 ked si davas tuto otazku uz na zaciatku (nez vobec vztah zacne) je otazne ci ho vobec naozaj lubis. Ked clovek stretne druheho,ktory mu je sympaticky, prebehne iskra, tak nema potrebu pytat sa ostatnych ci ho ma lubit alebo nie resp.ostat s nim vo vztahu. Jednoducho to pride a je to tu. Tvoju otazku z "rozumu" by som brala ako adekvatnu jedine vtedy ak by Ste uz mali pociatocne zalubenie za sebou, pride vytriezvenie a Ty sa na zaklade toho pytas ci ma Vas vztah buducnost (kvoli invalidite,sebavedomiu atd).

montemotherone
30. sep 2018

@mpg ojoooj, by si sa čudovala, že nie len medzi mladšími 😉 Neviem koľko rokov máš ty, ale psychické problémy neobídu žiadnu vekovú kategóriu. Asi preto, že sú "psychické", a psychiku máme všetci 🙂

Každý človek sa skôr či neskôr dostane do situácie, ktorá je príliš náročná, aby ju zvládol bez podpory blízkeho milovaného človeka. Dnes je ale moderné, hľadať pri prvej "poruche stroja" lepší a bezchybnejší model. Kým sme zdraví, mladí a plní energie, neuvedomíme si, že budovať pevný vzťah ako pilier pre oboch na horšie časy, je podstatou samotného vzťahu. Na dobré časy sa partneri hľadajú veľmi ľahko 🙂 Ale zostať pri sebe aj v horších časoch, to sa dnes už nenosí. Choré, slabé, všetko čo má práve problémy... PREČ, PREČ! TO NERIEŠIM... 😕

1andrea111
30. sep 2018

@atlanta2 ak je tam ID pre psychické problémy, tak to bude niečo vážnejšie, a pri psychických ochoreniach sa takmer nedá hovoriť o uzdravení, sú len lepšie a horšie obdobia, momentálne je stabilizovaný, nie uzdravený. A tiež dá logika, že keby to tak naozaj bolo, ID by mu vzali, veď sa to stále prehodnocuje. Keď už teraz máš pochybnosti, zrejme si uvedomuješ že niečo nie je OK alebo inštinkt, zváš, či to nenechať tak.

eliska13
30. sep 2018

@atlanta2 myslím, že ak má ID musela tomu predchádzať hospitalizacia a nie jedna.Neviem koľko sa poznáte či viacerí v rodine majú nejaké problémy.Uzkost depresiu nie zrovna takú, že ľudia chcú spachat samovrazdu má veľa ľudí.Aj depresia na stupne únava, placlivost, zotrvanie na jednom mieste a nevedieť sa pohnúť vpred, skôr by som sa s ním viac rozprávala a pozistovala si viac info.Kolko ľudí dnes holduje alkoholu, tabletkami na spanie, ľudia nezvládajú tlak, ktorí je na nich vyvíjaný, ale určite by som takého človeka hneď neodsudzovala.Moja susedka managerka, ktorá lietala po celom svete dostala také vyhorenie z práce, úzkosti, depresie, že bola v nemocnici. .nikto nevie kedy je toho dosť a treba zvolnit

marsmykkok
30. sep 2018

@anabella111 určite nestačí na ID aby mal nejakú bežnú úzkosť/depresiu a bral lieky niekoľko mesiacov, musí tam byť vážnejšia diagnoza alebo veľmi silný priebeh ochorenia, kde to skončilo aj hospitalizáciou, ohrozením života a podobne. Alebo tá druhá možnosť že má nejakú menej vážnu psychiatrickú diagnozu liečenú len ambulantne liekmi a je tam ešte nejaká iná diagnoza ktorú tají a ktorá sa tiež teraz mu neprejavuje (rakovina, skleroza multiplex atd)

tykat
30. sep 2018

@atlanta2 no radsej hladaj zdraveho, zdravo sebavedomeho co dokaze zabezpecit rodinu...pud sebazachovy a zakon prezitia ti to nasepkava. Zbytocne si uviazes problemy na krk...a stiahnu aj teba. Ono byt chvilu ta uzasna, zachranujuca a obetujuca sa pre lasku a partnera je fajn pocit ...ale nic vhodne do zivota, len do nejakeho sladaku v kine, kde ked film skonci tak sa dvihnes a ziadne taketo veci riesit nemusis.

svetlana35
30. sep 2018

dievcata ono zalezi od stavu. Moj ked sme sa spoznali, mal len depky, nebral lieky ale mal stavy, ze nic s amu nechcelo a pod. Postupom casu sa striedali dobre a zle obodobia pricom cim dlhsie sme sa poznali tym viac mal len zle obdobia. Nakolko este k tomu bol hranicna emocna osobnost, cize nekontroloval svoje emocie vytocilo ho do nepricetna hocico. Stacilo sa opytat ci zavolal opravara a hned spustil, ze mu vycitam a týžden hadok. proste jemu nevysvetlis. To ze ma raz chcel potom zas nie a to v rpiebehu dna 100x (doslova) nikdy som nevedela co sa mu melie v hlave. Nespolahlivy, zabudol prist niekde kde sme sa dohodli, chybu si nikdy nepriznal, a nakolko aj egoista tak vzdy muselo byt po nom. V noci nemohol spavat, chodil do byte, kedze sa nudil hladal ulety na zoznamkach.... Mal aj dobre obodbia vtedy bol dokonaly partner, dal mi vela lasky..Lenze tie dobre obdobia boli 2x rocne na den...On neprezival smutok, lebo v ramci jeho diagnozy je to normalne, tiez sa nedokazal vcitit do pocitov druhych lebo absentovala akakolvek empatia. No revala som kvoli nemu den, noc... Aj ked som ho velmi lubila bolo to o drzku. Cize zalezi aka diagnoza to je, ake pridruzene poruchy su, ci berie lieky ten moj odmietal a to bol vysokovzdelany a vysokointeligentny muz. Takze ja uz by som nesla do toho. Da sa nieco skresat,ale je to na nervy 1 krok dopredu a 100 dozadu a stale dookola.

mpg
30. sep 2018

@montemotherone Ja mám už cez 60 rokov a muž 65, žijeme spolu nie sme rozvedený, prežili sme dobré i zlé a našťastie sme to zvládli bez liekov (na psychiku), aj keď problémov bolo dosť.
Obaja sme veriaci, pomáhali sme si - veď o tom je manželstvo, že keď jeden ochorie, ten druhý to potiahne a možno toto nás držalo v horších časoch. Takéto rôzné psych. problémy som pozorovala v práci (nosili mi PN-ky) a v okolí. Môže sa to vyskytnúť v každom veku, len teraz pozorujem, že mladší častejšie hľadajú pomoc v liekoch (my sme ju hľadali viac v rodičoch, priateľoch, vo viere.)

cervenaruza123
Autor odpoveď zmazal
catherinah
30. sep 2018

@mpg na PNke do prace nie je uvedena diagnotza, alebo sa mylim?

1andrea111
30. sep 2018

@catherinah myslím že je tam uvedený kod a ten predstavuje diagnozu

catherinah
30. sep 2018

@1andrea111 na tom papieri, co ide do prace by to nemalo byt presne z tychto dovodov. Len na tom, co mate doma.

mpg
30. sep 2018

@catherinah Niektorí, hlavne tí, ktorí boli na PN častejšie (boli to aj s psych. problémami) tak rozprávali, napr. že im nezabrali lieky alebo menili lekárov a pod. Niektorí rozprávali aj o liečiteľoch.

catherinah
30. sep 2018

@mpg ked povedia sami, to je ine, ale pokiaľ viem, na tlacive by to uvedene nemalo byť.

eliska1986
30. sep 2018

@atlanta2 ahoj chodila som s invalidom,bol telesne postihnuty.No rozdiel je chodit s s telesne postihnutym a psychicky chorym myslim co ma depresia a podobne...

mircalla
30. sep 2018

Ja nie

montemotherone
30. sep 2018

@mpg možno majú dnešní mladí v rodičoch a priateľoch menej opory, ako ste mali vy a darmo by ju tam hľadali. Možno to nie je celkom ich vina, rovnako, ako to nemusí byť len vaša zásluha, že ste nepotrebovali lieky

kathhii
1. okt 2018

Tieto psychické problémy sú určite horšie ako fyzická invalidita.
Chodila som so zdravým mužom, ale mal nízke sebavedomie, stále sa podceňoval a porovnával sa s ostatnými. No a potom mal ešte nižšie sebavedomie a ťahal dole aj mňa. Potom som už mala depky aj ja z neho...S tých jeho reči- ja som ho nevedela nakopnúť, aby začal niečo zo sebou robiť.
Nakoniec sme sa rozišli koli niečomu inému. Po roku zmenil robotu,odstahoval sa, a vyzerá, že mu to prospelo...
Všetko závisí od toho, či sa taký človek chce zmeniť, bojovať, alebo začne piť a vykašle sa na všetko..

charlie1980
1. okt 2018

Ak poberá ID, potom to nie sú "len" úzkosti, z ktorých sa údajne vyliečil, ale je to riadne diagnoza. Táto dg.ma istotne nejaké pomenovanie a iste prešiel množstvom testov, Prip.liecbou, kým mu ho schválili. Lebo to by každý mohol povedať, že má úzkosti a poberať ID.
Čiže je tam toho viac. To "uzdravenie" môže byt momentálne zlepšenie stavu, avšak psychiatrické poruchy sú vrodené, získané a nejdú "vyliečiť" Určite nie ak sú v takom rozsahu, že poberá ID. Čiže dá sa očakávať aj obdobne zhoršenie stavu pri psych.zatazi napr.
Zisti si presne, o akú dg.sa jedna.....

charlie1980
1. okt 2018

@svetlana35 Asperger ?

juliet86
1. okt 2018

uprimne...... radsej by som si nasla cloveka s fyzickym problemom ako s psychickym.... ale je to na tebe a je to individualne. a zalubena by som nediskriminovala.

mircalla
1. okt 2018

@juliet86 Ja detto

blackcat8885
1. okt 2018

Ja som este na skole mala nevidiaceho napadnika a super sme si rozumeli. No nevedela som si predstavit viac kedze bol nevidiaci proste som vedela ze to nie je pre mna. Dnes je stastne zenaty a ma vidiacu zenu a syna a ja som stastne vydata. Tiez to bol super chalan s dobrym srdcom no ja som si nevedela predstavit mat nevidiaceho partnera alw mala som vtedy 18r mozno to bolo aj vekom

svetlana35
1. okt 2018

@charlie1980 asperger + hranicna emocna porucha + schiza symptomy

kathhii
1. okt 2018

Ja by som si na tvojom mieste preverila, čim vlastne trpí- ako tu písali niektoré baby, niektoré ochorenia sú dedičné- takže to možu zdediť aj vaše deti...
Moja spolužiačka mala otca schizofrenika- v mladosti to bolo v poho, ale vekom sa mu to zhoršovalo, že musel byť často hospitalizovaný na psychiatrii- veľmi ťažko sa jej o tom rozprávalo...

veronikastrickova
1. okt 2018

Ja by som sa tiež necítila byť s niekym, kto má ID kvôli takýmto stavom. Nech by bol ja milionár. Ja na toto niesom, nezvládla by som ten stav, keď by to bolo zlé.

juliet86
1. okt 2018

ono ide hlavne o to ze zivot ako taky je narocny ba psychiku. pridu tazke zivotne chvile a ako to nanho spadne je otazne. ano aj zdravdnu fyzicky psychicky sa moze vselico stat. ale u tohti chalana je ta pravdepodobnost vyssia