icon

Chorá návšteva a malé dieťa

1. feb 2023

Ahojte. Musím napísať, lebo mám pocit, že ma roztrhne od jedu a chcem aj vedieť názory iných mamičiek. Už neviem, či som naozaj obklopená samými ignorantmi, alebo ja nemám všetkých po hromade. Deje sa to od narodenia mojho dieťaťa v podstate. Opakovane sa stáva, že k nám chodí chorá manželova matka. Večne ma sopel, chrípku, kašle. Dokonca keď malo dieťa pol roka, došla s covidom a to už vedela, že niečo sa s ňou deje, lebo kašlala a odišiel jej hlas. Samozrejme nakazila celú rodinu. Aj cez lockdown sa večne niekde motala. Vtedy malo dieťa 3 dni horúčky a ja som nespala snáď aj 30 hodín. Vždy je to to isté. Príde ku nám a dieťa ochorie. Ja sa aj vzdy pýtam, či je zdravá a keď nie je, tak to zatají, pritom počujem jej na hlase a vidim, že kašle. To isté s návštevou u nich, opakovane sa stalo, že sme došli a boli chorí, buď svokrovci, alebo tam bolo nasáčkované choré dieťa švagrinej. Viete, mne nema kto pomôcť s ničím, na všetko som sama. Muž tomu tiež veľa nedáva, je zvyknutý, že vsetko urobím ja. S dieťaťom som ja vo dne v noci a keď je choré, je to šialenstvo, to asi nemusím žiadnej matke obzvlášť vysvetľovať. Najhoršie je, ze stale plače, nevie ešte smrkať, takže musím odsávať, čo si samozrejme nenechá. Chodim s ním po doktoroch jak na klavír a od jesene vkuse do neho cpem lieky a spreje. Chvíľu je dobre, návšteva a hotovo. Som už zúfalá .

nanka3
1. feb 2023

napadlo mi, ze mozno by som spravila tak.... ak pride svokra na navstevu chora a muz je doma, alebo aj nie je.... uvar jej caj, kavu, pripadne zapni TV, a ty sa zavri do izby z dietatom, jednoducho povedz, ze vidis, ze je chora a nechces aby ochorel aj maly, tak ju teda nechavas samu v izbe/kuchyni a ty pekne do detskej a zavriet za sebou dvere, nevyhodis, ale das pocit, ze je to u teba uz cez ciaru, a povedz jej, nech sa citi ako doma.....

cyberk
1. feb 2023

V prvom rade v tomto by ste mali byt s manzelom zajedno, u nas ked svokra bola chora a chcela dojst, tak manzel jej razne povedal, ze NIE, ak sa neciti na 100% tak smola, a ver tomu, ze by ju vyhodil od nas, keby videl, ze je chora a aj tak dojde na navstevu...
takze pokecaj s tym svojim, ak teda nie je uplny chujko, tak to pochopi, ak je, tak si podakuj s kym si si to dieta spravila a zena s rozumom by od takeho odisla...

autor
1. feb 2023

@kitycat lebo ,,on chodi do roboty,, tak pride unaveny, tak spi zvlast v izbe tak...bla bla bla

annm81
1. feb 2023

Teraz je obdobie, keď je extrémne veľa ľudí chorých. Ja, chodiť s bábätkom od jesene po doktoroch, by som spravila razantný krok. Do apríla žiadna návšteva. Chápem, že je veľmi ťažké vyhodiť svokru keď príde chorá, takže muža postav pred hotovú vec. Nech jej vopred zavolá, že ste opäť chorí a že teda najbližšie týždne chcete byť doma sami, nech sa dieťatko dá dohromady. Snáď svokre po tom, čo dva mesiace neuvidí dieťa, dôjde, kde je problém.

amiaja
1. feb 2023

No svokra je krava a tvoj muz cely po nej. Co ti poradit. Jednoducho byt tvrda. Pride k vam chora? Okamzite ju odprevadit k dveram a dovidenia. Pridete k nej a su chori? Otocka a odchod domov. A to ze mas muza ktory ti doma nepomoze lebo je tak zvyknuty je tvoja chyba. Pekne ho zapriahnut do chodu domacnosti a rodiny. Nech nie je vsetko na tebe lebo potom sa mozes stazovat aj na lamparni.

tosomja
1. feb 2023

Keď príde chorá svokra, obleč malé a choď von. Keď odíde, nech muž vyvetrá a po hodine sa vrátite dnu. Ja by som si našla kde ísť s malým. 😁 Hoci aj na kávu sadnúť niekde 🙈 a keď pôjdete vy, a zistite, že tam je niekto chorý, tak sa otočte a choďte domov. Muž nech si zostane, keď chce 💪

gabika0825
1. feb 2023

Ja nerozumiem prečo jeho mame nepovieš narovinu že keď je chora nech k vám nejde. A keď vidíš evidentne že je chora a zapiera tak by som ju normálne vyhodila. Ktovie čo má, mna by to nezaujímalo ak to má ohrozovať moje dieťa a mna celkovo, chod domácnosti tak to by som nedovolila, hlavne ak vieš že ste od nej stále chorý. Iné by bolo ak by trosku posmrkavala, občas si človek aj zdravý odkašle, sú aj rozne alergie, atd… ale keď vidím vyslovene že to je prenosné a nie raz ste od nej ochoreli tak prečo si neurobíš doma poriadok? Tvoj muž nech je radšej ticho lebo ty s tým dieťaťom si, nie on. Čiže si môžeš svoje povedať, ja by som napríklad v tomto prípade vedela že som výhradne v práve a mna by nezaujímali nejaké jej výhovorky skratka videla bY som že je zasoplena až za ušami, chrachle ako starý chlap tak by som ju najprv poprosila aby opustila vás dom a vôbec by som sa nebála to pohnať aj ďalej ak by protestovala, nebodaj by sa začal dotoho miešať muž. Ako neviem si predstaviť toto tolerovať. Ja by som to už dávno stopla

jamimo
1. feb 2023

áno, presne, nechodiť, zvrtnúť sa na päte a odísť. Manžel by neprežil? Ále prežil. Už len tento príspevok ma presvedčil, že si v pozícii poslušného dievčatka. Keď robíš, vykonávaš pokyny a to čo sa od teba očakáva, si ticho, vtedy si dobré dievča. Vieš, v psychológii sú rôzne definície dynamiky vzťahov. Taký môj obľúbený rodič-dieťa-dospelý. Mnohé variácie vo všetkých oblastiach života (zamestnanie, kamarátstva, manželstvo, susedské vzťahy) U vás =Svokra stále v pozícii rodiča=deleguje, riadi, dosiahne svoje, vtedy je spokojná... Syn vo vzťahu voči nej=v pozícii dieťaťa, snaží sa vyhovieť mamičke, vzorec správania, veď dobrý chlapec nerobí zlobu, neodvráva aby nestratil mamičkinu pozornosť a lásku, bojí sa oponovať, neprestrihnutá pupočná šnúra, mamičkár. Ty=v pozícii dieťaťa voči obom, možno trochu prejavíš vzdor, ale tam to zhasne, ospravedlňuješ si svoje nároky, zvažuješ, bojíš sa neprijatia tvojich rozhodnutí, nestojíš si za svojim. Svokra v pozícii rodiča, manžel vo vzťahu k tebe aj v pozícii dospelého, dostanú ťa tam kam potrebujú. Do kúta, do pozície poslušného dieťaťa. A vtedy si dobré dievča, keď dosiahli svoje, je ticho, pokoj... Zdravý vzťah v akejkoľvek oblasti života je dospelý verzus dospelý. Popracovala by som na tom, ak to nezmeníš v postoji voči sebe, zapamätaj si: Kde je tlak, vzniká pretlak. Je len otázkou času, kým dekel ustrelí. A potom? Pretlak aj na strope kuchyne, talianska domácnosť, a ďalej?.... napísala si si sama (rozvod)

gabika0825
1. feb 2023

@tosomja akože sorry ale prečo by autorka mala odchádzať zo svojho domu s dieťaťom preto, lebo je tam na hlavu padnuta svokra a podobný mentálne uvažujúci ľudia

henrietkatr
1. feb 2023

@gabika0825 asi tak nejak. proste by som ich v pripade, ze nie su zdravi do vnutra proste nepustila. nechapem, preco by ona mala akoze niekam odchadzat. no hlavne by si mala nad to sadnut s muzom a mali by v tomto proste stat pri sebe a nadstavit si hranice, ktorych sa budu proste drzat

autor
1. feb 2023

@jamimo skusim este s muzom hodiť rec, ale neviem ci to padne na urodnu podu.proste naozaj neviem co so zivotom a ako si nacrtla..mam vacsi problem ako len soplavu svokru

lujza123
1. feb 2023

Svokru ak je moc chorá tak vyhodiť, ak len sopli nech si da aspoň rúško.
Viac by ma ale na tvojom mieste trápil chlap ignorant. Na tomto fóre je stále dosť žien ktorým príde normálne ze komplet všetko v domacnosti aj okolo dieťaťa robia iba oni a chlap nemusí lebo "chodí do práce".
Ale normálne to nieje. Muž ktorý povie svojej chorej zene ze staraj sa ty a zavrie sa do izby aby mal pokoj je obyčajne bezcharakterne hovädo. To je presne ten typ človeka co okamžite opustí rodinu pri prvom probléme.

jamimo
1. feb 2023

presne som vedela, a úplne ťa chápem. Vieš, často človek počúva, vidí v živote mnoho nešťastných vzťahov. V prípade ako popisuješ ty a mnohé iné, tu na MK na dennej báze. Často sa používa kúzelná veta, či už zo strany mužov alebo žien : Som medzi dvoma mlynskými kameňmi. Vyhoviem mame, hnevá sa manželka. Vyhoviem manželke, hnevá sa mama. Nevyhovieš nikomu, hovorí ten frustrovaný medzi dvoma kameňmi. (nie, nie, veru nemáš nikomu vyhovieť) Pravda, na svete je vyše 8 miliárd obyvateľov, nedá sa vyhovieť každému 🤭Zdravý vzťah (akýkoľvek) je dospelý vs. dospelý. Ak som potom vyrovnaná a sebaprijatá so svojou dospelou rolou, som oslobodená od konvencií, nesprávnych vzorcov správania a oprát "záväzkov". S úsmevom na tvári, naplnením srdca, spievajúcou dušou a lahším krokom v živote. Držím palce. Posielam 💐 pre radosť, buď silná a statočná, pre lepšie zajtrajšky. Určite sa to oplatí. Možno o pár rokov sa nad tvojim príspevkom pousmeješ a spomenieš si na mňa. Ver mi, mám to vyskúšané 😉

44janica44
1. feb 2023

No keď sú aj muz aj svokra ignoranti v momente edy by sa mi zdala chorá beriem dieťa preč....von alebo do spálne nech sa aj urazí keď nepomáha vysvetliť tak treba nazornu ukážku.

milanemila
1. feb 2023

A tvoj muz nevie svojej matke vysvetlit, ze je nenormalna? Podla mna neprehanas, proste ked je clovek chory na navstevu sa nechodi, obzvlast ak je tam male dieta, podla mna neprehanas. Ak by som isla na navstevu k nim a zataja mi chorobu, tak sa postavim a odchadzam ak by prisla chora navsteva k nam, tak ich poziadam aby odisli 🤷🏼‍♀️

elenka.k
1. feb 2023

čo proste sa opýtať dotyčnej / osobe, ktorá sa hlási k návšteve / či je zdravá? ak áno môže prísť ak nie je taktne ju odmietnuť ....

tosomja
1. feb 2023

@gabika0825 no lebo zjavne nemá gule ani svokra, ani jej manžel. Tak môže mať ona. Ukáže raz dvakrát, že sa s nimi škoda baviť a verím, že potom už nepríde a dá aj vedieť dopredu, že je niekto chorí. A keď nie, tak na 4x by som už povedala, že moji milí, prepáčte, ale ja zo svojho domu odchádzať nebudem, keď nie ste schopní pochopiť, čo som tým chcela naznačiť. Ja nie som konfliktný typ, ale asi by som na 4x vybuchla.

gabika0825
1. feb 2023

@tosomja No neviem či to svokra takejto povahy pochopi. Tá to podľa mna nepochopí 🙏🏼

tana85
1. feb 2023

@gabika0825 tiez si myslim, to bud clovek pochopi alebo nie, ina cesta nie je. u nas sa povedali, ze stretavky len ked sme zdravi a plati to. tiez sa na deti lepilo kadeco, takze aspon od najblizsej rodiny som chcela, aby nam nepridavali. plati to aj opacne a ked ideme na navstevu my, tak len zdravi. moj muz chodil tiez do prace, ale spaval s nami v izbe a velakrat dceru uspaval nadranom od 2 do 4…to sa aj zle cita, ze komplet vsetko je na tebe lebo pan manzel chodi do prace. ja len, ze on si zvykne, ze vsetko robis ty a az sa vratis aj ty do prace, budes to mat tazke…

musula
1. feb 2023

Ja keď som išla na návštevu s malými deťmi. Vopred som si zavolala či sú všetci zdravý . Tiež mi to nebolo jedno.Lebo ak by ochorelo jedno.Išli by aj ostatný.

pipistrel13
1. feb 2023

dnes je doba,ze naozaj treba ludi na drzovku poslat prec,lebo si nevidia pred nos,mne je to tiez blbe, a sama neviem ako by som to dala,ale inu cestu nemas,ak by mi toto robila pravidelne,ako pises,nenechala by som si to,rozdiel je,ked sa to stane raz za pol roka (ani to nie je ok,tiez by som povedala),ale ak je to stale,normalne by som ju poslala prec
neznasam to aj ja,moja mala bolo nonstop na atb,zapal priedusiek,febrilny krc a zapal pluc,donekonecna do 5rokov,aj v skolke som to riesila,normalne som im povedala,ze ak nezmenia pristup a buud tam chore seti brat poslem na nich hygienu-zmenili to a aj jej sa zlepsil stav
teraz ma 7rokov a zlepsuje sa to stale,ale zase na alegiu uz musela aj spreje dostat
strasne ma tiez vytaca take spravanie bezcharakterne

teleskop
1. feb 2023

mna vie toto tak velmi nahnevat ze ani neviem co napisat, zazivam to roky rokuce v rodine.. medzi priatelmi, neviem ci je to bezohladnost a negramotnost Slovakov alebo je to o tom, ze debilovi nevysvetlis a je to na celom svete, cez koronu sa krasne vyselektovala ta "zberba" zazila som pribuzneho co zo srandy chodil a kaslal po ludoch na navsteve ze "hu, koronicka" , paradoxne jeho otec rok na to umrel na koronu ktoru mu synacik doniesol, lebo s nou za nim chodil, odmietal rusko, odmietal ockovanie a hlavne ODMIETAL LEICBU svojho otca, lebo chripocka, liecil ho cajom s rumom....no proste neviem ani ako ti pomoct, lebo tu musi tvoj muz s tebou drzat, bohuzial, aj moj manzel nemam taky isty nazor na hygienu a infekcie ale berie na mna ohlad a preto sa cele tri roky "ruskoval" aj vtedy kedy mozno nechcel, nemusel, ale poziadala som ho o to..proste tym chcem povedat, ze sa musis s manzelom bez hysterie porozpravat, kazda choroba nieco v cloveku zanecha, to nie je ze "jupi, vycvicime si imunitu". Trt makovy, to moze zas len blbec poveat, niektore chorby ti nechaju nasledok na cely zivot, ale potom je uz neskoro, takze prebrat to s muzom a svojkra vymedzit hranice, do riti je to tvoje dieta si povinna ho chranit, a aj seba.

veroonr
1. feb 2023

Dievca zlate, ked sa uz niekolkokrat stalo, ze ti svokra o svojom zdravotnom stave klamala, uz by som sa neobtazovala sa jej pytat ci je ok. Ked zavola ze chce prist, poviem jej ok, vtedy a vtedy budeme tam a tam na prechadzke, mozes sa pridat. Ziadne ze do bytu a ja odchadzat... A ked sa zjavi bez ohlasenia chora, bez pardonu dovidenia. Lebo toto sa bude uz len stupnovat a prerastat do viacerych oblasti... A muza budes skor-ci neskor riesit tiez

kitycat
1. feb 2023

Jasne, ze muz pracuje a zabezpecujr... Ale preco sa aj nepostara o vlastne babatko? Nechapem...

zobaka
1. feb 2023

nenávidím to, po návšteve, ktorá prišla k nám, kde malo dieťa "len nádchu" sme dostali doma takú silnú chrípku, že sa pohotovosť volala, na ďalšej oslave zase vsetci sme ochoreli od toho istého, vždy, vždy na návšteve je niekto chorý, kašlem ja na také stretnutia

autor
1. feb 2023

@jamimo veľmi ďakujem za príspevok, kiež by to tak bolo

autor
1. feb 2023

@elenka.k vždy to tak robím, každého sa pýtam. Moja rodina je poučná a ani by nikto by neprisiel kebu mu niečo bolo. Dokonca matka mi sama pivie, vieš co necitim sa dobre, nedojdeme a tak proste. Problém je manželova rodina. Neviem, či to berú inak, alebo čo, či sú ozaj vsetci šlahnutý....veď niekedy vnúča nevidia aj 2, 3 tyzdňe...vtedy je to ok...ale akonáhle niekto ochorie..už aj dieťa treba ísť pozrieť...veď len na 5 minút ho chce vidieť. Ked mala covid mala ,,fanrasticky napad,, ze pojde dieťa kočikať, že vonku je to ok...jasné, že som jej ho nedala...ale chápeš ...že ju to vôbec napadne take niečo.

autor
1. feb 2023

@gabika0825 jasné, že to nepochopí, ešte ja som ta zla vzdy ked nieco poviem.

autor
1. feb 2023

@tana85 raz som mu to pri hadke povedala, že tiež som chodila do práce a aj sa tam vrátim. A teraz tiež nie som na welnesse s kamoškami... Ale mne to pride, že tí chlapi to nechápu. Veď sa starám o jeho decko... A mimochodom chodiť do prace bola malina popri tom všetkom, čo musím stíhať teraz..a s chorým dieťaťom to plati dvojnásobne.

autor
1. feb 2023

@kitycat lebo je zvyknuty, ze to urobim ja. Nie je zly clovek, ale cim je starsi, tym je s nim horsie, nepizname sa ani rok, ani dva...velmi pri mne spohodlnel.vzdy som mu robila, co som mu na ociach videla. Trosku som dufala, ze dieta ho zmeni...viem, som hlupa.. Co uz..za chyby sa plati.