Chuť vyhodiť všetko z bytu
Ahojte. Ešte som sa s touto témou nikde nestretla ale verím, že sa nájde niekto, kto niečo podobné prežíva. Máte niekto, niekedy potrebu vyhodiť všetko, čo vám príde pod ruku? Viem, že to nie je normálne ale trápim sa s tým už nejakú dobu. Hlavne pri bežnom upratovaní mi začne všetko vadiť a do radu vyhadzujem veci. Akoby som v tej chvíli nerozmýšľala. Mám strach, že raz vyhodím niečo, čo mi neskôr bude chýbať alebo to oľutujem. Neviem to kontrolovať a netuším, ako to zastaviť. Máte niekto niečo podobné?
Lepšie ako hromadiť 😉 Ono sa to volá že minimalizmus a je to dosť praktická záležitosť, len teda treba si to najprv premyslieť, až tak vyhádzať.
ja som inimaliska .. nemam rada moc vyzdobu doma sosky uz vobec .. moesto toho mamdoma kvetiny .. kazdopadneveci co nepouzivam viacako rok letia.. mala predvianocami triedi hracky a oblecenie a vsetko com sa nehra ide smer charita .. plus veci s kt si niesom ista su napovale .. tammi nevdia ..
@tinagy ja tiez nemam rada vela veci...ale riesim to tak, ze do krabice dam veci co nechcem, a tu dam do pivnice. A ak nieco z toho do polroka nevyuzijem, darujem to cez appku, pripadne vyhodim. Ale take somarinybco naisto nevyuzijem, hned davam prec. Toto robim len pribveciach co si nie som.ista ;)
A poradim, radsej si nechat prejst hlavou kupu nejakej veci ako vyhadzovat zbytocne. Najdes nejaku vec, co sa ti zarucene zijde v obchode, ale doteraz si bez nej prezila ? Nekupuj ju hned, aj keby bola v akcii. Nechaj si to mesiac prejst v hlave a az potok kupuj. Takto som uz x veci nekupila, co som zarucene v ten moment potrebovala. Lebo v skutocnosti by len zavadzali
Ahoj, aj ja triedim uz vsetko.... ci oblecenie ci hracky a aj ine veci, hracky davam do krabice ako spominali vyssie zienky a ked decka tu vec nehladaju ide z domu, oblecenie co sa nenosi a stoji na spodu policiek tiez. V kuchyni som mala kopu zarucenych pomocnikov...co mi stali v suflikoch. Robim to cca 2-3 roky a davam pozor ci potrebujeme tolko novych veci, a nie pre peniaze ale presne pre to, ze sa to kopi doma a nemam nafukovaci byt. 😀
No ja toto mam, ked triedim vonku haraburdy aj kuka nadobu si rovno dotiahnem... Zase nie je to uplne bezhlave, ale co sa nepoužíva, je poškodené, prehadzujem to bez uzitku - leti do kosa. mojho chlapa ide z toho slak trafiť lebo on je zberatel smeti a haraburd. A skor mam pocit, ze odbornú pomoc treba jemu. V piatok som vyhodila týždňový kúsok (rozumej kusok, 1 rez) koláča, a skoro sa psychicky zrutil z toho, potom nejaku zostarnutu zeleninu som šupla dfo kompostu a vrchol bol ked v sobotu dostal zvlastny stav potom ako sa vyhadzovali omrvinky z pečiva. Dva dni mame tichu domácnosť 🤭
Ak mas obavy ci vyhodis co bude treba, lebo neviem co konkretne take mozes mat na mysli l, tak pouzi ten krabicovy trik. Pripadne skuste uz pri nákupe riešiť ci je to nutne kupit..
@tinagy Áno, z času načas ma to chytí. Oblečenie ide do koša Humany, zvyšok smer smetiak. Od posledného švungu však neviem nájsť vkladnú knižku. Netuším, či bola v starej kabelke alebo v kabáte. Viem iba toľko, že som s ňou chcela ísť do banky a dala som ju na také miesto, aby som vedela, kde je. 🤦
@ivanaks ja mám domácnosť zminimalizovanu, ale hľadám červené oteplovacky dobre schované, netuším kde sú
@marcellka32 Ja sa obávam, že moja VK je už v nebíčku všetkých harabúrd - ak teda bola v tej vyhodenej kabelke alebo kabáte. Tipujem na kabelku, tam som ju videla naposledy (do banky už so mnou nešla, stala sa obeťou švungu)...
@tinagy ano, poznam to, milujem to, stale nieco vyhadzujem a robi mi to dobre 🤣
Hlavne je potom uz ziadne haraburdy nekupovat a nezbierat co ta budu pri upratovani rozladovat. Tiez sa snazime zit minimalisticky, ziadne lapace prachu na polickach. Vlastne policky ani nemame doma, takze nemam potrebu nieco vystavovat. Takto rychlo utriem prach z komody a skriniek, nic nemusim prekladat. Mam tam len kvety a potrebne veci. V celom dome mam 1 drevenu sochu.
Mne sa najviac páči scéna v Pipi, keď po oslave narodenín zbalí obrus aj so všetkými paksamentami na stole a hodí do koša.. 🤣 presne tak chcem upratovať aj ja... ALE nejde to... Preto lebo ekológia, keď už niečo doma mám, nechcem to len tak vyhodiť.. krabice ktoré sa "raz zídu" mám, stále niekde veci darujem ale vždy niekto príde s inou krabicou čo sa "hodí"..
Máme hrozne veľa veci, byť minimalistkou sa dá asi len vtedy keď nemáte rodinu čo vám dá každú prkotinu a vy máte dostatočne ráznu povahu všetko odmietnuť.. ja sa často zmietam v pocite že objednať obro kontajner a všetko tam hodiť.. a aj to raz urobím, ALE to nebude moct byť furt niekto v karanténe alebo kašľať alebo soplit, alebo teplotovat.. aspoň dva týždne keby som bola doma sama, všetko výhodim.. ale takto to neviem, deti sú doma stále..
Dobieha ma povaha mojej mamy, ktora si veci tiež odkladala.. ja ich dokážem aj povyhadzovat, ale nie som dosť rýchla..
To je taký môj malý výlev.. áno chápem tie pocity 😁
ano. a stala som sa minimalistkou. a çitim sa super.
@jana_eyre_2 tiez sa tým kontajnerom vyhrážam🙂u nás je to skôr oblečenie, topánky z ktorých dcéra vyrástla nemám to komu darovat, predať sa mi to nedarí a tak len skladujem vo vakoch.Detto knižky, ktoré nečíta, hračky...staré zošity zo školy čo mi hovorí, že určite ich použije pred prijimackami🙂všetko chce odložiť ničoho sa nechce zbaviť a ja som rada, že aspoň nemám to rozhodnutie na sebe.Ja mám veľký citový vzťah k veciam pamätám si čo som kúpila na Vianoce, čo sme spolu čítali...ale kuchynské skrinky všelijaké dózy, šálky kuchárske staré knihy, časopisy to som chytila minule ošiaľ a všetko vyhodila
@luccija presne take veci ako píšeš sa u nás kopia, prekladám ich, ukladám odkladám ďalším deťom, rozdeľujem čo pôjde deťom mimo našej domácnosti.. mám doma malé logistické centrum 🤣
Na jednej strane som rada že mám čo deťom stále dávať, kupujem len nutné, ale ten priestor čo to berie mi strašne lezie na nervy.. navyše moja sestra a svokra hrozne rady nakupujú..
@tinagy ja som naučila svojho muža na minimalizmus, nakoľko jeho vecne “skreckovanie” mi už liezlo na nervy. Mali sme byt plny zbytočnosti, o ktoré sme len zakopávali, pretože “sa niekedy zídu”. Jedného dňa prišiel na mna presne tento stav, ktorý popisujes, tak som si ho pekne posadila, spravila kávu a mali sme veľmi dlhy rozhovor. Nakoniec uznal, že sú to veci, ktoré az tak nepotrebujeme, spoločne sme tie veci prebrali a polovicu vyhodili. Zvyšok šiel do pivnice a sem tam niečo z toho použije. Odvtedy sa u nás zbierky nerobia a oveľa lepšie sa nám zije.
Ďakujem za každú jednu odpoveď. Moc ste ma upokojili🙏 písala som to akurát vo svojej slabej chvíľke kedy som povyhadzovala všetku múku, čo som doma mala načatú 🤦 😁
Ide o to, že máme moc maličký byt, cítim sa hrozne stiesnene a možno si môj mozog myslí, že ak vyhodím dve múky, nerozbalený čaj od minulých vianoc tak budem mať viac miesta 😂 neviem.. taktiež som dnes vyhodila orchideu ktorú som mala už pár rokov.. ono keď ma to chytí tak poriadne.. začnem s bežným upratovaním, všetko len schovávam, prekladám až sa nakoniec zbadám, že je plný kôš 🤦
@tinagy raz za cas aj mna chyti vyhadzovacia mania a veruze som uz olutovala par vyhodenych veci. Ale je to len pocit,tie veci mi nechybaju,stali len v skrini,no aj tak lutujem ich vyhodenie. Napr storocny sveter,ktory bol po babicke a mala som ho rada. Alebo velku zbierku pohladnic,to ma velmi mrzi. Ine veci mi nechybaju,len taketo hodnotne
@tinagy Také veci, ako múku by som asi nevyhodila. Ak nie je poškodená, pokazená, tak je to normálne jedlo. Pri najhoršom hneď upiecť jeden koláč a je po múke. 🙂
Čaj - bezdomovcom, nehadzat potraviny do koša.
Orchideu susedke (ak by chcela).
Ja rada triedim, ale neznášam keď sa vecami plytvá a vyhadzujú sa do koša veci, ktoré by niekomu v núdzi ešte mnohokrát poslúžili.
Keď už potrebuješ sa takých veci zbaviť, tak to odfot a hod na bazos alebo do Fb skupín na darovanie. Do dvoch dni to máš z bytu preč a ešte niekomu pomôžeš. 🙂
@fleur1111 to ked ja naucim svojho skrecka, mojho muza, minimalizmu, tak budem tyzden oslavovat. Rozhory nepomahaju, a ja len.dufam, ze to neodkukaju deti ( zbiera vsetky letaky, brozurky a ine z muzei, galerii, hradov, casopisy, knihy, cd - ale nikdy sa do toho nepozrie, proste unho ide o pocit mat, a nie o to realne to precitat, posinut dalej..)
Ale raz rano ho osvietilo, ze vsak podme pretroefot jednu jeho policku, tak som sa hned do toho pustila a veci dala do zberu, a nastatsie dobre som urobila, lebo on si to rozmyslel, ze tie veci co sme dalinprec by sa mu zisli, ale uz sa nedalo vziat spat) .
Nemáš ponožky na vyhodenie? Teraz beží taka akcia, že ponožky bezdomovcom sa zbierajú

poznam to..ponorkova choroba na vlastny domov😀