Čierna ovca kvôli očkovaniu
Ahojte ženy dala som sa očkovať keďže mi nedávno kamarát 34 r umrel na covid už mám dve dávky len odkedy sa z mužovej strany dozvedeli že som očkovana tak som s a jeho rodine stala čiernou ovcou keďže hlavne obe sestry môjho muža a ich manželia sú prostí očkovaniu normálne sa somnou aj prestali baviť..akoby som niekoho zabila .a tým že ja môj muž zvažuje očkovanie keďže vidí že nemám z toho žiadne následky už na mňa kydaju že aj jeho som donútila aby išiel .a že keď nám z toho dačo bude nemáme ísť plakať ..ako nechápem
som rada, ze si cierna ovca kvoli ockovaniu, a nie opacne 🙂 kiezby bolo takychto ludi viac, co zmenia nazor a pojdu sa zaockovat
@eva112014 To, že slovenskí občania maďarskej národnosti žijúci na Slovensku neovládajú úradný jazyk je problém slovenského školstva. Môžme prijať zákon, ktorý im zakáže činnosť - čo tým získame? Môžme im zaplatiť kurzy jazyka - len keby sa radšej investovalo do ich výuky v detskom veku, bolo by to o dosť lacnejšie.
@annm81
https://www.narodnostnemensiny.gov.sk/zoznam-ur...
Čo im ideš platiť? 🤷
Mam kopu zahraničných lekárov, aj praktického a neriešila som nikdy slovenčinu. Odborníci perfektni. Gynekologicku som mala Rusku, uzasna zena ktora vysvetlila, pomohla bez nejakych pozlatok, nasi Sr lekari sa pri nej mohli schovat... Detto chirurg v zv, perfekne mu slape ambulancia, vysetri poriadne, komplexne, pomôže... Aj teraz mq ide zase zachraňovať asi Arab, kedze slovenski lekari riesia iba kovid 🤦🏻♀️ pohadzuju pacientov ako horuci zemiak (cest vinimkam, urcite nie kazdy, bohuzial kazdy ktoreho som stretla). Ja som s lekarmi spokojna, mali by byt brani podla odbornosti, ľudskosti a nie narodnosti. Neverim ze v ds maju problém aa dohovoriť po slovensky, pravdepodobne to nie je ich bežný komunikačný jazyk (obyvatelia tam bezne madarsky vedia, mali sme tam centralu firmy a vsetko co sa hybalo rozpravalo po madarsky a ked sme prišli z celého slovenska nikdy sme nemali problém) ale dohovoria sa urcite. Rovnako ako ine juzne mesta.
Ako ja už toto nechápem, naozaj prepáčte nechápem 🤦 ja som neočkovaná ani sa nedám, ani časť rodiny...ale, aby som kôli takejto somarine ako je očkovanie/ neočkovanie prerušila kontakty s rodinou, aby som kydala na niekoho, že sa rozhodol očkovať/ neočkovat to je už cez čiaru. Ja by som si to na tvojom mieste nebrala k srdcu, kašli na nich...ty si spravila rozhodnutie, oni tiež a tvoj muž ho urobí tiež a nikto ani jednému z vás nedržal pištoľ pri hlave, aby sa rozhodol.
@eva112014 Pochádzam z dediny pánu Bohu za chrbtom v Trebišovskom okrese, a všetci moji bývalí spolužiaci z gymnázia sme poctivo vyštudovali vysoké školy na Slovensku a zvládli štátnice v slovenčine. Z toho 4 lekárky, ktoré by len ťažko vychodili medicínu u nás bez znalosti štátneho jazyka. Ak existuje lekár, ktorý u nás študoval a odmieta komunikovať v slovenčine, tak je to obyčajný šovinista a debil, určite však vie dobre po slovensky. Pochybujem, že pediater v Dunajskej Strede si môže dovoliť nemať slovenských pacientov. Ten príspevok ma zaskočil.. spomenula som si však na jednu moju bývalú učiteľku na výške, ktorá išla presviedčať každého v triede, že v Kráľovskom Chlmci na Úrade práce vydávali úradníčky rozhodnutia v maďarskom jazyku... len tak svojvoľne. .čo je donebavolajúca sprostosť a klamstvo, lebo aj keď tá úradníčka hovorí doma či s kolegyňami Maďarkami po maďarsky, verte mi, že by sa jej zadok zapotil, kým by nejaké rozhodnutia, na ktoré je automaticky zvyknutá v slovenčine, preložila do maďarčiny. Lebo jedna vec je kuchynská maďarčina, a druhá úradná. Denne prepínam oba jazyky v hlave tak, že si to ani neuvedomujem, keď používam slovenčinu, v slovenčine aj rozmýšľam/počítam a pod., keď používam maďarčinu, tak maďarsky. Mám klientov aj z HU a aj keď maďarčinu používam denne, a je pre mňa prirodzená, tak verte mi, že mám čo robiť, ak s nimi komunikujem, najmä priamo a nie emailom a riešim právne výrazy a pojmy - práve z dôvodu, že aj keď mojim materinským jazykom je maďarčina, celý život som chodila do slovenskej školy a najmä aj na vysokú školu na SK a všetky tie odborné výrazy sú pre mňa prirodzené v slovenčine. Rovnako sú na tom aj tí lekári. Samozrejme, že poznám ľudí, ktorí majú problém so slovenčinou stále - sú to však buď už staršie ročníky, resp. jednoduchší ľudia, alebo takí, čo vyštudovali strednú/výšku v HU a vrátili sa domov, ale určite to nebudú lekári, ktorí študovali u nás.
@annm81
@oblecenie99
@viestta
Kočky, ja pochádzam z Južného Slovenska. Ja viem po maďarsky. Mne osobne maďarčina nevadí. Ako dieťa si pamätám vzájomné útoky ľudí na jednu, alebo na druhú "skupinu" ľudí. Iba kvôli jazyku. Delili sa na Slovákov a na Maďarov. 🙈
Preto som sa opovážila také čosi tvrdiť, že Slovensko by s multikultúrou si ťažko poradilo. Dokonca aj na VŠ v Nitre som sa stretla s týmto, bohužiaľ.
Čo sa týka toho príspevku o DS som sa zapojila i ja ako pochybujúca osoba. Že dnes? Toto? Práve preto, že mladá generácia vie po slovensky. Mne sa toto veriť nechcelo. V ďalšom príspevku píše jedna mamička, že ani robotu si nevie nájsť v DS, že nevie po maďarsky. A stále DS, neviem prečo.
Inak hovoria, že ukrajinčina nie je ťažká. 😂 (na margo mojich príspevkov vyššie)
@oblecenie99
Ja viem, čo hovoríš. Mňa zavolal šéf, aby som mu prekladala. Odborné veci. 🙄 A ešte k tomu môj slovenský dialekt. 🙃
Ale ten je zase dobrý v Nemčine. To si robíme vždy srandu, že ako sa zdraví Maďar po nemecky:" Gutän Morgän"! 🙂
@viestta 😂 Aj moja babka! Jaaj, nech je jej zem ľahká. Ona sa rozčuľovala, že načo hovorím s malou po slovensky. Zomrela v roku 2016, ale nezmierená s týmto. To aj po mojom ujovi odkazovala. 😂
Hlavné, že ona všetky svoje deti zapísala do slovenskej ZŠ. Inak vedľa slovenskej ZŠ máme aj maďarské ZŠ.
@vanda323 Je na tej formulácii niečo nesprávne? Rozhodla si sa sama. Nepríde žiadne komando vykopnúť ti dvere a nasilu ťa zaočkovať, tak ako ti nikto proti tvojej vôli nebráni ísť si po vakcínu. Sama si sa vyjadrila, že sa nemieniš obetovať pre dobro spoločnosti. Takže moja otázka, či nemáš pocit, že je sebectvo zo spoločnosti len brať a v čase krízy nič nedať, je úplne legitímna.
@tayla Ja som jej to už vyššie písala, stačí si prečítať. Mala celé štúdium zadarmo, má zdravotnú starostlivosť zadarmo, využíva infraštruktúru postavenú spoločnosťou. Má sociálnu starostlivosť o akej sa väčšine ľudí ani nesníva. Čo keby si tak niekto, kto sa rozhodol makať na svojej kariére, zarába násobne viac ako ona (a teda platí podstatne vyššie dane), povedal, že prečo by on mal financovať škôlky, školy, školské obedy, verejné ihriská, materské a rodičovské dávky jej trom deťom, keď on žiadne deti nemá? Súhlasila by si s ním? Jej prístup "nebudem sa obetovať pre dobro spoločnosti" je úplne rovnaký, ako jeho prístup "nebudem sa obetovať pre cudzie deti a ženskú, čo sedí roky doma na materskej".
@annm81 Počkaj počkaj. Ja som tejto spoločnosti dala dosť. Porodila som jej troch daňových poplatníkov.
A teraz k veci takto to vnímam ja. Moje deti aj ja majú vsey povinné očkovania, kt. Sa očkuje už veeeeelmi dlho. Píšeš správne že komando mi domov nepríde a nezaockuje má na silu. Mne dokonca ani nevadia opatrenia, a prímam ich s pokorov. Čo mi vadí je zastrašovanie ľudí médiami, všade na Vás čiha smrť! Ja som si vedomá že na Covid umrelo množstvo ľudí, je mi každého jedného ľudského života ľúto.
Táto vakcina je tu rok. Niesom virológ , no sledujem aj iné ako Markíza, Jojka atď. Ktoré mám pocit sú už podplatene aby rozprávali čo sa komu hodí. Minule som tu na MK čítala že sám Pán Lengvarsky není očko. Hlavne že v médiách nabáda k tomuto kroku. Ďalej sa mi nepáči to preočkovavanie....keby sa zaockujem raz za rok beriem ....ale toto čo sa tu deje sa mi nepáči. Ktovie koľko tých vakcín ešte bude. Raz tu niekto pridal takú srandu akože konšpirácia...že ich bude 12 no neviem či to nakoniec tak aj nebude. Nezlahcujem Covid ! Mala som v Októbri a nebolo mi všetko jedno! No vakcina ma straší viac! Moje vnútro na ňu není pripravené ani stotožnené s ňou. Keď vidím ako sa ľudia ockuju strasie má.
@vanda323 Tvoje deti predpokladám zatiaľ žiadny daňoví poplatníci nie sú. (Toto si teraz neber osobne, hovorím o deťoch všeobecne a samozrejme ti želám aby tvoje deti patrili k bohatým platcom daní) Možno sa ani nedožijú dospelosti, väčšina bude mať podpriemerné mzdy a teda bude podpriemerne prispievať do systému (čistá štatistika), možno sa odsťahujú do zahraničia. Teda mi príde argumentovať tým, že som porodila deti a mám nárok ako nie úplne korektné. Navyše nežijeme v dobe, keď záležalo na počte rúk, čo dokážu makať na poli. Tempo robotizácie v priemysle sa zvyšuje a zvyšuje. Dnes už nepotrebujeme masy ľudí, aby sme mali produkciu. Dnes potrebujeme naopak menej ludi, aby sme dokázali viac investovať do ich rozvoja a tým zvýšili ich produktivitu. Také Kongo má rovnako veľa obyvateľov ako Slovensko, ale GDP násobne nižšie. Dnes už to ozaj nie je o počtoch a viac detí znamená jednoducho viac nákladov.
Neviem, prečo sa ľudia cítia zastrašovaní médiami, ale je pravda, že markízu nepozerám. Ale čítam bežné seriózne noviny a časopisy a weby (nie nový čas a podobné). Že je pandémia hlavnou časťou správ je snáď pochopiteľné, nič neovplyvňuje dnešný svet viac ako covid. Realita je, že zatiaľ nemáme žiadne lepšie riešenie ako očkovanie. Kto používa fakty, to dávno vie. Odporcovia očkovania používajú skôr emócie a pravidelne pod článkami o číslach nakazených a mŕtvych vidím ich vyrehotané smajlíky, takže mi az tak vydesení neprídu, skôr naopak.
Preočkovanie je vec, o ktorej sa hovorilo od začiatku. Vychádzali štúdie o tom, v akej miere a ako dlho asi protilátky vydržia. Preočkovanie je úplný štandard aj pri iných vakcínach.
@annm81 Ja som to o mojich deťoch a daniach samozrejme myslela v rámci srandy, aby naša debata nebola taká strohá.
Naše a celkovo svetové zdravotníctvo je na vysokej úrovni.
To nepopieram. Ja píšem ale od začiatku o mojom vnútornom pocite.
Vyrehotane smile pod príspevkami s počtom nakaz. Ľudí. Je primitívne. No bohužiaľ, nie všetci kt. Sme neočko. S tým súhlasíme. Ale hádžu nás do jedného vreca.
@vanda323 ok, vidím, že som ťa asi nesprávne zaradila do tej masy typických antivaxerov. Tak len jedna priateľská rada - ak hovoríš, že k tomu pristupuješ s pokorou, nepoužívaj súčasne vety ako že sa nikdy nemieniš obetovať pre spoločnosť
Taká formulácia totiž nevyznieva pokorne, ale naopak arogantne 😉