Čierna ovca rodiny
Ahojte.Ako sa vysporiadat s faktom,ze vas vlastna rodina odvrhla?
Nie je nato ani dovod,skor ja a manzel sme jedini v rodine,ktori sme so zivotom spokojni.
Vsetci okolo nas,teda resp vsetci iba z mojej strany rodiny,su nestastni ludia.
Ide o dve rodiny,mojich blizskych pribuznych,ktori si stale hladaju dovody ako nas neznasat.
Vzdy aj ked su u nas doma,ze ich pozveme na narodeniny,hody,trhy a tak,vzdy ma totalne na konci toho vsetkeho znicia.
Minieme vela penazi na pohostenie no na konci nemame nikdy nic,iba konflikt z ich strany,vsetko pokazene,vsetko zbytocne..
Proste si vzdy vymyslia nieco a potom grandiozne a velkolepo robia sceny a nakonci trieskaju s dverami,ked odchadzaju.
Takto na navsteve sa spravaju len u mna.
Nevedia sa ani vyzut a tak mi chodia po byte s tym,co pochodili celu Bratislavu.
Ak ich nato upozornim je zle.
Cokolvek im poviem alebo si zvolim slovicko nie,uz aj mam scenu ako vysitu,im sa nie nehovori.
Bojim sa ich no je to jedina rodina ktoru mam.
Samozrejme mam svoju rodinu,manzel a dve deti ale tato rodina je zo strany mamy,uz odmala som s nimi vyrastala.
Z otcovej strany uz nikto nezije.
Najnovsie ma vydedili vraj.Ono,mne natom nezalezi,ja som len chcela aby mi aspon jeden z nich zavolal do nemocnice ci som v poriadku,alebo ma prisiel pozriet...ale nic z toho sa nestalo.
Ja nechcem ziadne peniaze od nich,ja som vzdy len chcela nieco normalne okolo seba,istotu,opriet sa o nich,vyzalovat sa
Nechaj ich žiť tak ako chcú ale pride vždy na psa mraz a aby raz s prosikom neprišli búchať na tvoje dvere ,nechaj ich teraz tak a vrav si ja som nič zlé neurobila a nemám sa začo hanbiť ,urobila som co som mohla
Odmlč sa ,,,,,,mas šťastie ze mas milujúceho manžela a deti ,niektorý nemajú ani To a ani rodinu
Hlavne sa neľutuj
Pozri si napríklad niečo o "scapegoatoch" alebo "obetných baránkoch" v rodine. Asi by si sa v tom našla. Ja to mám doma rovnako ako ty a tiež ti viem odporučiť iba odstrihnúť sa, nikdy by to nebolo lepšie, ver mi. Skús si napríklad predstaviť, že keď toto robia pred tebou, čo ešte len robia za tvojím chrbtom.
Keď sa ku mne dostalo, ako sa o mne rodina vyjadruje za mojím chrbtom a čo všetko robili, zatiaľ čo som im pomáhala, aj finančne, aj ako opora, úplne mi to stačilo. Jednoducho, nemajú ťa za nič a nikdy ani nebudú mať. Pre nich si nikto. Toto si vždy pripomeň, keď ti budú chýbať, že zatiaľ čo oni chýbajú tebe a tebe je to ľúto, ty si pre nich ten najotrasnejší človek.
Myslím si tiež, že v tom bude aj závisť. Neviem.. ja som prajný človek a aj keď som sa mala horšie ako niekto iný, nikdy som sa takto nesprávala. Preto to v podstate ani nechápem. Ale tiež som na tom "lepšie" ako moja rodina, a toto je výsledok.
@dunajranger čo maš o tych obetnych barankoch naštudované alebo maš nejaky link na dobre vysvetlenie?
Nechaj ich žiť tak ako chcú ale pride vždy na psa mraz a aby raz s prosikom neprišli búchať na tvoje dvere ,nechaj ich teraz tak a vrav si ja som nič zlé neurobila a nemám sa začo hanbiť ,urobila som co som mohla
Odmlč sa ,,,,,,mas šťastie ze mas milujúceho manžela a deti ,niektorý nemajú ani To a ani rodinu
Hlavne sa neľutuj
@monika988 ony na moje dvere buchat nepridu,maju obe vysoke ega.A tak je to dobre,prave tie ich ega ich oberaju o vela.Proste ony su "kasta"a ja plevel...skutocnost je vsak taka,ze to moze byt presne naopak.Ale ony su o svojej grandioznosti presvedcene.Jedna sestra si mysli ze ma "modru krv"a druha roky podvadzala svojho priatela-ktory ju bohato financoval s tym,ze sak nic sa nemoze stat.A ked sa to prevalilo ona bola skutocne hlboko dotknuta,ze ju nechal.Ona uverila tomu,ze to sa stat nemoze.Ony tak vseobecne maju o sebe az nadludske predstavy,o svojej dolezitosti a vynimocnosti...no a tuto sestru co nechal frajer kvoli nevere,tak ta je najhorsia.
@anonym_autor dakujem vsetkym,ktore ste sa zapojili do tejto diskusie❤️...dalo mi to vela,otvorilo prizmurene oci,dakujem🫶
Pozri si napríklad niečo o "scapegoatoch" alebo "obetných baránkoch" v rodine. Asi by si sa v tom našla. Ja to mám doma rovnako ako ty a tiež ti viem odporučiť iba odstrihnúť sa, nikdy by to nebolo lepšie, ver mi. Skús si napríklad predstaviť, že keď toto robia pred tebou, čo ešte len robia za tvojím chrbtom.
Keď sa ku mne dostalo, ako sa o mne rodina vyjadruje za mojím chrbtom a čo všetko robili, zatiaľ čo som im pomáhala, aj finančne, aj ako opora, úplne mi to stačilo. Jednoducho, nemajú ťa za nič a nikdy ani nebudú mať. Pre nich si nikto. Toto si vždy pripomeň, keď ti budú chýbať, že zatiaľ čo oni chýbajú tebe a tebe je to ľúto, ty si pre nich ten najotrasnejší človek.
Myslím si tiež, že v tom bude aj závisť. Neviem.. ja som prajný človek a aj keď som sa mala horšie ako niekto iný, nikdy som sa takto nesprávala. Preto to v podstate ani nechápem. Ale tiež som na tom "lepšie" ako moja rodina, a toto je výsledok.
@dunajranger tato diskusia mi pomohla to prijat,vela som o tom hovorila aj s manzelom,je rad ze som urobila v sebe taky krok.Veri,ze uz posledny a ja nesklamem ani jeho ani seba.Ked ja pre ne neexistujem(ako clovek,sestra,rodina) preco by mali ony pre mna.Je to koneckoncov logicke a logika nepusti...kazdy raz skor ci neskor "vytriezvie"...Uz mi nestacia len moje nenaplnene sny o nich,uz nie....
@dunajranger tato diskusia mi pomohla to prijat,vela som o tom hovorila aj s manzelom,je rad ze som urobila v sebe taky krok.Veri,ze uz posledny a ja nesklamem ani jeho ani seba.Ked ja pre ne neexistujem(ako clovek,sestra,rodina) preco by mali ony pre mna.Je to koneckoncov logicke a logika nepusti...kazdy raz skor ci neskor "vytriezvie"...Uz mi nestacia len moje nenaplnene sny o nich,uz nie....
@anonym_autor anglicky vieš? celkom pekne vystihnuté
toto je celkom pekné a pozitívnejšie
toto si pusti
toto si pusti
@karolinakr po anglicky neviem.Slovaci sa inak asi tejto teme neak nevenuju.Sikana v rodine narcistickymi osobami-ktore si vytipuju ten najcitlivejsi clanok zo vsetkych a nicia ho-az kym ho neznicia.Na youtube som bohvieco nenasla.Iba "spoznajte sveho psychopata"na tento styl ale to(a podobne tomu)je velmi vseobecne...
@karolinakr po anglicky neviem.Slovaci sa inak asi tejto teme neak nevenuju.Sikana v rodine narcistickymi osobami-ktore si vytipuju ten najcitlivejsi clanok zo vsetkych a nicia ho-az kym ho neznicia.Na youtube som bohvieco nenasla.Iba "spoznajte sveho psychopata"na tento styl ale to(a podobne tomu)je velmi vseobecne...
@anonym_autor choré na tom je, že čierna ovca nemusí byt najhorši človek, ale može byt najlepši
ma nulovu sebahodnotu, kritizovany donekonečna, vinny za všetko čo sa zle stane v rodine, stale citi vinu
a toto robi rodina svojej vlastnej krvi
ta čierna ovca ma zmiešane pocity, je obviňovana z najväčsich zločinov, pritom ten človek môže byť dobrý, mat dobré srdce..v jeho ponímani je realita iná ako je opisovaný druhými luďmi
to je absolutne chore, cela biblia je o laske, dobrote, poctivosti, ale nikde sa tam nepiše, ako sa obete šikany maju bránit, uzdraviť, budovat si sebavedomie, sebahodnotu, určovať hranice
každy do teba bude vrtat, odpusti a iné sprostosti...
henten ujko robi semináre, odporúča tam knihy, hodim ti link, preložim ti to večer
cesta von existuje - seminar, psychoterapeut, dobra kniha o tomto probléme, jedna robi terapie - sama bola obeťou šikany, ja som sa roky modlila za odpustenie, ale už nie som ochotna hĺadat v sebe chybu
a vtedy mi kamoška posmešnym hlasom povedala, hahaha, to si ani ja nemožem dovolit, a začala mi tam menovat hriechy zpred 30rokov, aby mi " ukázala pravdu."
to už bola posledna kvapka, prerušila som s ňou kontakt
ak ti bude niekto hadzat polená pod nohy, nedaj sa!...najdem ti dobre članky o tom a knihy
a pošlem sem...chodievaj priebežne na MK! ☆♡
@anonym_autor možno to všetko by nemuselo byt, stačila by obyčajna laska od tvojich sestier, takyto ludia sa nemenia, je zbytočne na ich zmenu čakať.. ...už ked sa ti ospravedlnia, to bude zázrak
niektori ĺudia na smrteĺnej posteli sa neospravedlnia, lebo oni "vinu necítia."
ale jedno čo viem, šikanu nikdy nebudem podporovať a ani krivdy
@anonym_autor prepáč ale si hlúpa.Udržiavať vzťah len preto že to je rodina? A ešte taká rodina.... To fakt nemáš rozum? Šak máš svoju rodinu a venuj sa tej. Toto nie je blízka rodina, blízka je tvoj manžel a deti.
@anonym_autor prepáč ale si hlúpa.Udržiavať vzťah len preto že to je rodina? A ešte taká rodina.... To fakt nemáš rozum? Šak máš svoju rodinu a venuj sa tej. Toto nie je blízka rodina, blízka je tvoj manžel a deti.
@anonym_cc47d9 je to zavislost ako kazda ina.Zavislost vo vieru,ze sa to zlepsi.Ale zda sa,ze tato viera ma nicila...
Sestram sa uz neozvem nikdy.Ignoracia,posledna moznost ubolenych dusi,vyliecila uz velakrat a to aj horsie pripady ako ja...
Rodinku mam skvelu,klop klop...budujem vsetko od nuly a zijem dneskom...A ked pride recidiva ako pred par dnami,tak ju rozdycham s graciou...
Sestram prajem vsetko dobre do zivota,nie som zatrkpnuta voci nim,ani necitim nenavist.
Jednoducho nemame byt spolu,nemame si co povedat a skutocne to trva uz rok aj nieco,co som tomu odovzdana.Ver mi,ze som to prijala uz davno,len som sa v tom chcela utvrdit co nato nezavisle osobky...Samozrejme,smutok pride a aj nutkanie byt aktivnou-no potom si spomeniem ako mi je dobre v pasivite voci nim a prvy krok(ktory by bol pre mna aj tak likvidacny)po xy krat uz proste neurobim...
@anonym_autor možno to všetko by nemuselo byt, stačila by obyčajna laska od tvojich sestier, takyto ludia sa nemenia, je zbytočne na ich zmenu čakať.. ...už ked sa ti ospravedlnia, to bude zázrak
niektori ĺudia na smrteĺnej posteli sa neospravedlnia, lebo oni "vinu necítia."
ale jedno čo viem, šikanu nikdy nebudem podporovať a ani krivdy
@karolinakr my sa neuvidime ani na smrtelnej posteli tak som kludna🙂Dakujem za vrucne slova a pomoc❤️
@anonym_2c2557 neviem preco...aso preto,ze sa neviem odtrhnut od toho,ako nam bolo spolu dobre ako detom.Ale to je uz dobrych 25 rokov prec no ja radsej spominam iba nato dobre,nech sa z nich nezblaznim...po ich navsteve sa aj mesiac davam dokopy co som tak rozbita na kusky.Neviem preco sa to deje,vobec to takto nemusi byt.Mrzi ma proste hrozne moc,ze to tak je.Nie je nato jediny dovod.Ani ich dedicstvo nechcem a nehnevam sa ze ma vydedili.Cele dedicstvo by som vymenila za jediny svetly moment s nimi.Je to skutocne jedina rodina,uz potom nemam vazne nikoho z tych stran,na koho sa obratit ,je to jednoducho prec,bezdovodne...citim sa ako z detskeho domova a mam uplny des,ak si predstavim neaku hroznu situaciu,ktora sa moze udiat a ja nemam nikoho z nich..proste skutocne ma mata pocit dietata z decaku,ta hrozna osamelost,bezmocnost.neviem co s tym,mozno mi pomoze odbornik.Chcem sa hlavne venovat svojej rodine no existuje "mostik"ktory mi podava informacie o tom,ako nas nemaju radi a vzdy ma to prekvapi,lebo tomu nerozumiem a potom sa v tom pocite plavocim a dokazem byt smutna aj niekolko dni
@anonym_autor Na to sa da povedat len jedno. Bud si drbnuta,alebo Ti zachutilo.
@anonym_autor Na to sa da povedat len jedno. Bud si drbnuta,alebo Ti zachutilo.
@martin96321 pre teba a pre moje sestry to prve❤️...urcite by ste si rozumeli🙂
@martin96321 pre teba a pre moje sestry to prve❤️...urcite by ste si rozumeli🙂
@anonym_autor nic si z neho nerob, on nevie normalne odpovedat. Aj v inych temach sa prejavil ako cudak
@anonym_autor nic si z neho nerob, on nevie normalne odpovedat. Aj v inych temach sa prejavil ako cudak
@anonym_c9f456 Prepac,ze nevidim dovod rozmyslat nad druhymi ludmi a lamat si hlavu nad tym,preco sa spravaju tak ako sa spravaju. Je to ich vec a ich rozhodnutie. Co nedokazem ovplyvnit tym si hlavu nelamem. Nevidim nic dobre na tom,snazit sa vychadzat s ludmi ktorym na tom nezalezi. Ona sa tym trapi a im je to jedno.
@anonym_c9f456 Prepac,ze nevidim dovod rozmyslat nad druhymi ludmi a lamat si hlavu nad tym,preco sa spravaju tak ako sa spravaju. Je to ich vec a ich rozhodnutie. Co nedokazem ovplyvnit tym si hlavu nelamem. Nevidim nic dobre na tom,snazit sa vychadzat s ludmi ktorym na tom nezalezi. Ona sa tym trapi a im je to jedno.
@martin96321 empatia znamena vediet sa vcitit do emocii druheho cloveka aj ked jeho prezivaniu celkom nerozumies ci nesuhlasis s jeho rozhodnutiami. Autorka preziva tazke obdobie kedy ma mozno sama vycitky pre odstrihnutie sa od rodiny s ktorou by chcela dobre vztahy aj ked to nevie ovplyvnit. Mozno len potrebuje viac casu spracovat vsetky emocie a sklamania. Ty nevidis dovod rozmyslat nad ludmi, ktori sa k tebe zle spravaju. Ja napriklad ano a take veci mi nedaju spavat. Ty napises autorke ze je drbnuta, ja ze ju chapem a je mi jej luto. Kazdy sme iny. Je pravda ze nema zmysel vychadzat nasilu s ludmi co ti ublizuju ale ked to zazivas od najblizsej rodiny je to predsa ine ako poslat do teplych krajin kolegu z roboty.
@karolinakr my sa neuvidime ani na smrtelnej posteli tak som kludna🙂Dakujem za vrucne slova a pomoc❤️
@anonym_autor vieš čo, na koniec možno ani terapie nebudeš potrebovať, nevadi ti, že ťa obrali o dedičstvo, viac ti zaleži na vzťahoch, praješ im len dobrè ...to je obdivuhodné
vlastne aká bola tvoja otázka?
to je vysoka škola kresťanstva na zlo odpovedat dobrom..
ak maš pocit citoveho zranenia, možno by si s nejakym terapeutom mohla hovorit, ale inak si sa zachovala super
@martin96321 empatia znamena vediet sa vcitit do emocii druheho cloveka aj ked jeho prezivaniu celkom nerozumies ci nesuhlasis s jeho rozhodnutiami. Autorka preziva tazke obdobie kedy ma mozno sama vycitky pre odstrihnutie sa od rodiny s ktorou by chcela dobre vztahy aj ked to nevie ovplyvnit. Mozno len potrebuje viac casu spracovat vsetky emocie a sklamania. Ty nevidis dovod rozmyslat nad ludmi, ktori sa k tebe zle spravaju. Ja napriklad ano a take veci mi nedaju spavat. Ty napises autorke ze je drbnuta, ja ze ju chapem a je mi jej luto. Kazdy sme iny. Je pravda ze nema zmysel vychadzat nasilu s ludmi co ti ublizuju ale ked to zazivas od najblizsej rodiny je to predsa ine ako poslat do teplych krajin kolegu z roboty.
@anonym_c9f456 Chapem co chces povedat,myslis to v dobrom a zrejme aj autorka. Ja len vravim,ze je zbytocne snazit sa ak niekto nema pochopenie,snahu.....pani ma zrejme svoju vlastnu rodinu- muza,deti.... ma komu davat svoju naklonnost,ma sa s kym podelit o radost. Myslim,ze je to dolezitejsie ako rozmyslat nad tym preco niekomu nesedim a dufat,ze sa to niekedy zmeni. Ocividne nikdy. Robila by si Ty oslavy niekomu kto Ta ma na haku,kto Ta ponizuje a vyvolava hadky? Len si tym sypes soľ do rany........preto bolo to moje konstatovanie. Niesom mentalny masochista aby som si toto potreboval sposobovat ani mojim detom a zene
@anonym_autor vieš čo, na koniec možno ani terapie nebudeš potrebovať, nevadi ti, že ťa obrali o dedičstvo, viac ti zaleži na vzťahoch, praješ im len dobrè ...to je obdivuhodné
vlastne aká bola tvoja otázka?
to je vysoka škola kresťanstva na zlo odpovedat dobrom..
ak maš pocit citoveho zranenia, možno by si s nejakym terapeutom mohla hovorit, ale inak si sa zachovala super
@karolinakr dakujem Karoli..vies,mam to tak,ze to co som v zivote chcela,to som dosiahla.Deti,manzel,byt na hypo,splatene auto a obaja mame pracu(je to taky normalny zivot priemerneho slovaka a ja som spokojna).Skutocne,viac toho materialna v zivote nepotrebujeme.A nechcem si narokovat na nieco,co mi nepatri-iba preto,ze som sa v zivotoch mojich sestier len tak proste "ocitla".Ako je vidno,ony o to neprosili🙂.Preto sa mi zda byt fer,ak to co tu po nich zostane daju svojim kamoskam.Uz to vlastne aj urobili a s tymto som ja v pohode.No a nie som krestanka,v Boha neverim ale mam vstepene krestanske hodnoty spolocnostou,barz aj som bola cely zivot na etike.Chcem byt cista od spinavosti a vsetky tie problemy okolo dedictva su spinavosti vzdy.Ziadne peniaze zato nestoja.Radsej nech to daju inym,stastie to neprinesie nikomu.Nahromadili si toho obe vela(hmotne)no ked pozriem na ich zivoty,je to velmi malo.Vzdy sa potvrdi,skor ci neskor,ze to nestaci....chyba im to najpodstatnejsie-CIT.
Ak by si nieco do buducna pre mna nasla na youtube,budem rada ak si na tuto diskusiu spomenies a nieco sem pridas.Dakujem a ahoj💚
@karolinakr dakujem Karoli..vies,mam to tak,ze to co som v zivote chcela,to som dosiahla.Deti,manzel,byt na hypo,splatene auto a obaja mame pracu(je to taky normalny zivot priemerneho slovaka a ja som spokojna).Skutocne,viac toho materialna v zivote nepotrebujeme.A nechcem si narokovat na nieco,co mi nepatri-iba preto,ze som sa v zivotoch mojich sestier len tak proste "ocitla".Ako je vidno,ony o to neprosili🙂.Preto sa mi zda byt fer,ak to co tu po nich zostane daju svojim kamoskam.Uz to vlastne aj urobili a s tymto som ja v pohode.No a nie som krestanka,v Boha neverim ale mam vstepene krestanske hodnoty spolocnostou,barz aj som bola cely zivot na etike.Chcem byt cista od spinavosti a vsetky tie problemy okolo dedictva su spinavosti vzdy.Ziadne peniaze zato nestoja.Radsej nech to daju inym,stastie to neprinesie nikomu.Nahromadili si toho obe vela(hmotne)no ked pozriem na ich zivoty,je to velmi malo.Vzdy sa potvrdi,skor ci neskor,ze to nestaci....chyba im to najpodstatnejsie-CIT.
Ak by si nieco do buducna pre mna nasla na youtube,budem rada ak si na tuto diskusiu spomenies a nieco sem pridas.Dakujem a ahoj💚
@anonym_autor tento link som tu davala viac krat, ale mne zmenil život, lebo zrazu mi veci začali dávať zmysel, prečo ked sa aj snažim, sa veci nemenia
Takže edicia Sme - deti narcistických rodičov nepotrebujú rady o odpúšťaní a môžeš si to vztiahnuť aj na sestry, lebo je to vlatne o čiernej ovci v rodine
k tomu nadväzuje síce v angličtine
Rebecca C.Mandeville Rejected, shamed and blamed /Zahanbený, obvinený a odmietnutý/ je to na Amazone, ale zatial som to v slovenčine nenašla
https://www.scapegoatrecovery.com/introduction-...
Otázka - máš nejakého známeho alebo kamarátku, ktorá by bola ochotna čosi ti preložiť?
terapeut Jerry Wise, expert na rodinne vzťahy ma videa, seminare a knihy na tuto temu,
odporúčal knihu Cítim sa zle, ked mam povedať nie
https://www.martinus.sk/615337-when-i-say-no-i-...
A teraz musime zistiť čo s tebou, ked nevieš anglicky..Odborne si to dat preložiť, to ťa bude stať majland, najdi si nejakeho študenta, čo si chce privyrobiť a daj inzerat na univerzitu, že potrebuješ preložiť v skratke knihu a video, za nejaky poplatok, určite nie od profi prekladatela, lebo sa nedoplatiš
dalej do češtiny preložený nemecky terapeut Heinz Peter Rohr, pozri si nazvy knih a v skratke, o čom je, čo by ťa mohlo osloviť
Toto je preložene na tej stranke od Rebecca C. Mandeville o knihe Rejected, shamed and blamed - Odmietnutý, zahanbený a obvinený
Odporúčanie terapeuta: Obetovanie člena rodiny je zákerná forma „neviditeľného“ zneužívania, ktoré je ťažké rozpoznať. Preto je veľmi dôležité, aby dospelí, ktorí prežili dysfunkčné alebo narcistické rodinné systémy, pochopili, z akého typu zneužívania sa snažia zotaviť. V knihe Rejected, Shamed, and Blamed (Odmietnutý, zahanbený a obviňovaný) licencovaná psychoterapeutka a expertka na rodinné systémy Rebecca C. Mandeville využíva svoje výskumné zistenia o tom, čo nazvala „zneužívanie obetného baránka v rodine“ (FSA), aby pomohla preživším rozpoznať a zbaviť sa škodlivého naratívu „obetného baránka“ spojeného s úlohou „identifikovaného pacienta“ v rodine.
Na týchto stránkach sa dozviete:
Test sebahodnotenia FSA
Ako rozpoznať a identifikovať príznaky a symptómy zneužívania v rodine (FSA)
Prečo majú osoby, ktoré sú terčom zneužívania, ťažkosti s rozpoznaním, že sú zneužívané
Ako komplexná trauma (C-PTSD), trauma zrady a toxická hanba bránia zotaveniu z FSA
Ako medzigeneračná trauma a falošné naratívy podporujú dynamiku zneužívania v rodine
Prečo sa „empatický“ člen rodiny môže stať obetným baránkom
Stratégie na zníženie podlizovania sa/podriaďovania sa a opätovné zosúladenie so svojím „skutočným ja“
Od autora: „Obviňovanie v akomkoľvek sociálnom systéme je dehumanizujúci proces „odlišovania“. Ak ste terčom obviňovania vo svojej rodine, dôsledky na vaše duševné a emocionálne zdravie môžu byť závažné, vrátane vývoja symptómov komplexnej traumy (C-PTSD). Účelom tejto úvodnej príručky je pomôcť čitateľovi zistiť, či sa nachádza v úlohe „rodinného obetného baránka“, a zároveň ho informovať o dynamike obetného baránka v rodine a o ničivých dôsledkoch „odmietnutia, zahanbenia a obviňovania“ zo strany ľudí, ktorí by ho mali najviac milovať a starať sa o neho.“
Rebecca C. Mandeville je licencovaná manželská a rodinná terapeutka, certifikovaná odborníčka na komplexné traumy a uznávaná expertka na rodinné systémy. Má viac ako 20 rokov skúseností s liečbou dospelých, ktorí prežili zneužívanie v dysfunkčných rodinách, a to ako v klinickej, tak aj v súkromnej praxi. Ako uznávaná autorita v oblasti psycho-emocionálneho zneužívania v rodine, vytvorila pojem „zneužívanie ako obetný baránok v rodine“ (FSA) počas výskumu vplyvu obetného baránka v rodine na dieťa/dospelé dieťa, keď bola členkou katedry Inštitútu transpersonálnej psychológie. Je tiež priekopníčkou v identifikácii prekrývajúcich sa symptómov zneužívania obetného baránka v rodine (FSA), komplexnej traumy (C-PTSD), traumy zrady a ničivého vplyvu a účinkov multigeneračnej traumy na dospelých, ktorí prežili dysfunkčné, narcistické alebo zneužívajúce rodinné systémy.
©2020 - 2023 Rebecca C. Mandeville Všetky práva vyhradené