Cirkevný sobáš, rozvod a smrť bývalého manžela. Aký to je status pre cirkev?

anickabasnicka
26. nov 2022

dohadujeme se s kamaradkou,jak to je. kdyz jste uzavreli cirkevni snatek,nasledne se rozvedete a za nejaky cas exmanzel zemre,tak jaky máte status pro cirkev,jste stale rozvedena nebo vas berou jako vdovu. a jak je to napr s dalsim cirkevnim snatkem. mate nekdo takovou "neprijemnou" zkusenost?

kacena4
26. nov 2022

skusenost nemam ale pred Bohom sa sobas "konci" kym nas smrť nerozdeli, takze ano pred Bohom je ako slobodna a moze uzavriet novy sobas aspon tak mam vedomost

zuzana76
26. nov 2022

vdova, smrtou skoncilo manzelstvo pre cirkev

viestta
26. nov 2022

Po smrti manžela vdova. Mali sme v rodine civilne zosobaseny par, ktorý sa sobášili v kostole keď, a to citujem nevestu, "konečne" ten prvy manžel zomrel. Pre cirkev už bola vdova.

deti95060810
26. nov 2022

bavíme sa o kat. cirkvi?

anickabasnicka
autor
26. nov 2022

@deti95060810 ano,katolická

anickabasnicka
autor
26. nov 2022

@viestta no taky mám sousedku, která měla církevní snatek, rozvedla se, muž potom zemřel,a pak měla znovu církevní snatek. přesto si museli psát o nějaké povolení na arcibiskupství. ale o jaké a proč netuším. a právě proto se ptám,jak to vlastně je, protože rozvedená žena je pro katolickou církev jako svěcená voda pro čerta.

zuzinka888
26. nov 2022

Mozno jej novy manzel mal prekazku( civilny-a rozvod), tak asi by bolo najlepsie opytst sa susedky a nie tu takto spekulovat. Moznosti je totiz viacero.

anickabasnicka
autor
27. nov 2022

@zuzinka888 hmm, kdyby byla ta možnost nebo kdybych stála o to to vědět,tak věř, že se zeptám přímo té sousedky nebo jejího manžela a ne tady. ale ne každá sousedka je ti natolik blízká,aby ses jí mohla zeptat na cokoliv. takže proto ty "spekulace" tady.
navíc, já se ptám na něco uplně jiného, neřeším případ této sousedky, to byl jen jako příklad.a popravdě nepotřebuji ani vědět, proč někam psali.takže děkuji za zbytečnou radu nebo tam někde vidíš otazník?

rusalinka
28. nov 2022

@anickabasnicka Ahoj, je to tak, ako už napísali baby vyššie. Smrťou jedného z partnerom sa cirkevné manželstvo ukončilo, teda žijúca strana môže mať nový sobáš.
Čo sa týka susedky, aj keď sa na to nepýtaš, je naozaj možné, že sa jednalo o nejaký dišpenz pre tú druhú stranu... ale stále sú to len domnienky 🙂