Cítim sa ako osamelý rodič
Dobry den, potrebujem sa vyrozpravat, lebo uz neviem ako fungovat a zaujimalo by ma, ci som extrem alebo je to rovnake vo viacerych pripadoch.
Mame jedno dieta, zo skolky ho vybera vacsinou muz, akonahle pridu domov tak mam pocit, ze do pol hodiny ide telka a takto ide vela krat kym nepridem domov aj o pol siedmej. Velakrat som sa snazila, aj normalne vysvetlit muzovi, ze jedna dve kratke rozoravky ok, ale aby jej nechal bezat televizor takmer nonstop tak to je uz moc.
Nikdy sa s nou nevedel zahrat, ako rastie stale sa jej nevie venovat, ja som z toho podrazdena a nastvana. Neorbittujem za dietatom ani ja nonstop, ale telku nepustim a najde si svoju zabavu. Pri muzovi raz pipne a telka hned pustena.
Mozem povedat nazor aj milionkrat normalne, proste nic, z jeho strany ziaden dovod, vysvetlenie nic, len odvolavka kolko ludi nechava dieta na tablete a pod.
Unava uz presla a nastala iba frustracia, mam pocit ze dieta vychovavam sama.
Uvedomil sa niektory muz, ak mate podobneho alebo ste sa iba zmierili s tym aky je?
jemu telka nevadí, tebe vadí? kto vás rozsúdi? on si myslí, že má pravdu. ty zas naopak.
keď sa s ňou doteraz nevedel zahrať už sa to nenaučí.
Mne by to nevadilo. Nie som zástanca celodennej TV ale keď som bola dieťa a išla som k starým rodičom tak tam išla telka najprv minimax neskôr disneychannel celý deň a neubudlo zo mňa a dokonca ani nepotrebujem okuliare. Toto ja by som asi ani neriešila ako potešilo by ma keby sa aj otec dieťaťa vedel zahrať a venovať sa mu ale keď nechce tak ho nemáš ako donútiť jedine, žeby si vyhodila TV ale to potom asi by dal do rúk mobil, tablet, notebook alebo nejakú inú elektroniku, ktorú máte doma.
Reagovala by som ako v každej situácii - komunikovala by som o nejakom kompromise. Pretože on problém v TV nevidí, Ty áno. Tak navrhni, aby párkrát do týždňa po TV malej aj niečo pred spaním čítal, nech ho nemá spojeného len s TV.
Inak ja som decko odrastené na cartoon Network a jediné, čo to na mne zanechalo bola celkom dobrá znalosť slovíčok a fráz z ANJ a veľmi dobrá výslovnosť. Nám rodičia TV nezakazovali, aj tak sme boli väčšinu dňa vonku.
Úprimne , výchova je väčšinou na žene. A co robí on kym mala sedi pri telke ? Vari večeru upratuje ?
Myslím, si že samotná tv nie je problém skôr to čo je zatým schované. že človek je nevypočutý a nie je tam úcta a rešpekt a viazne komunikácia. lebo si myslím, že ak by s Tebou komunikoval úprimne prečo mu to vyhovuje a dal výhody nevýhody tak možno by si prehodnotila svoj názor ako beztuché že Ty komunikuješ čo Ti vadí a on to ani v trubke nemá. To je podľa mňa prejav neúcty voči druhému. Alebo môžeš začať Ty ako vnímaš výhody a nevýhody tv a mozno pochopí prečo Ti to vadí. Držím palce v komunikácii. 🍀
Dam hromadne:
Nie som apriori proti TV, pozrieme si aj spolu nieco, aj ja jej pustim telku, ale ja sa s nou dohodnem, tolko a tolko a to sa snazim dodrzat.
On pusti a ide to do umoru. Negativum toho celeho je, ze aj spravanie je ine u dietata a naozaj to dieta ma otca spojeneho iba s televiziou.
Snaha bola to opakovat dokola, ale on sa ani neposnazi nieco ine urobit.
Kym dieta pozera televiziu, otec je na mobile, este sa nestalo zeby upratal, navaril, pripravil na veceru.
Mozno je vacsinova vychova na zene, ale aj tak si myslim, ze otec by sa mal podielat a nie byt iba element, ktory privezie/odvezie dieta, nevidi potrebu v dodrziavani nejakeho rezimu, mozno to vnimam zle, bude fajn to vediet.
nevnímaš to zle, ale kedy sa ten chlap zmenil? 🙈 predtým navaril, upratal?
@endzi83 ano problem v komunikacii mame, pisem, ze mne by ani nevadilo, aby si pozreli telku, ale ja to vidim tak, ze on chce mat pokoj, aby nemusel nic, co sa mu splni, ked je pustena telka a on moze surfovat po nete. Beriem aj to, ze ma telefon ako sposob relaxu, co mu tiez neberiem ale stravit tam dve hodiny a ja ked pridem z prace nastartovana lebo presne viem co ma caka tak uz som zla iba ja.
@mondolina obcas nieco pripravil, vacsinou mame aj navarene, alebo cokolvek v chladnicke, nikto hladom neumrie.
Mna hneva to, ze on sa vobec neposnazi s malou nic robit. V zime je prilis zima a von on chodit nebude, v lete je prilis teplo to tiez nie.
Myslim, ze poznam odpoved, on sa neuvedomi a neposnazi, lebo sa mu nechce, tak bud to vezmem alebo nie.
Vyzerá to tak, ze on nerobí doma nič a ani sa nevenuje dieťaťu.Lebo to ze "je navarene" zjavne znamená, že ty si navarila .Ja som sa venovala oveľa viac ako muž, ale mňa to aj bavilo a on zabezpečoval servis
Von som s nim išla rada sama, ale to nás čakala večera po príchode a hlavne nebojkotoval moju vychovu.Ak som povedala ze tv nie tak nepustil.
No, najvyšší čas zapojiť muža do činností spojených s domácnosťou a naučiť ho tráviť aktívne a zmysluplne čas s dieťaťom. Ukáž mu, ako sa s ním môže hrať doma, ísť na ihrisko, kresliť... Ak je taký magor, že to odmieta s tým, že to všetko je Tvoja robota, zamysli sa, či má zmysel byť v takom vzťahu. A to ešte neriešite školu, známky, krúžky... Tam prídu ešte len nezhody vo výchove. Skús sa s ním porozprávať. Prečo to vlastne robí, keď vie, že napr. s nekonečne dlhým čumením do telky nesúhlasíš?
viem, že ťa trápi, ako si bude otca vaše dieťa pamätať. to je však problém tvojho muža. nie tvoj.
No ja by som mala asi nervy že on si 2hodiny doma leží a ja prídem z práce a mám vypľuť dušu 😅 týmto štýlom keď bude chodiť už do školy ešte aj s úlohami budú čakať na teba. Ja by mu vždy dala aspoň jednu činnosť urobiť v domácnosti a dcéra nech je aspoň navecerana alebo okupana keď prídeš alebo niečo. A niekedy by som išla po práci na nákupy alebo posedieť s kamoškou, kolegyňami. Nech ju dá na poriadok, poupratuje a dá ju aj spať. Nájdi si čas sama pre seba. Alebo aj cez víkend
Autorka, a ako je to cez vikend ci cez prazdniny? Venuje sa vam aspon vtedy, ci to stale takto?
On v tom problem nevidi, ani nevie preco by to mal menit. Este ty budes za zlu, lebo mu hovoris co ma robit. Ja by som si ale neodpustila nanho poznamku, ze si buduje vztah s mobilom a nie s vlastnou dcerou, tak nech sa za par rokov necuduje. A ak sa mu nieco na dcerinom spravani nebude pacit, dostal by to kazdy raz pripomenute.
ja som to riesila oznamovacou vetou do eteru "dieta, obliekaj sa, ides s tatom von"/"dieta, mama vari, chod za tatom, postavte dom z lega, pridem sa pozriet"/"dieta, chod za tatom, zlozte pradlo zo susiaka, nauci ta skladat si ponozky".. nahlas, zretelne, normalnym priam veselym tonom 😁
Ty nie si osamelý rodič, si rodič dvoch detí 🫤 Toho staršieho treba začať pomaly vychovávať. O telku ani tak nejde. Skôr o to, čo všetko nerobí keď nie si doma. Jediná možnosť je prestať to robiť. Príď domov vyvaľ sa k nemu na gauč a čum do mobilu, až kým "deti" nevyhladnú. A vtedy je čas sa s ním porozprávať a poukázať ako by to dopadlo, keby ste to robili obaja.
Neviem ci mam este silu a chut na nieco. Vela krat som poprosila, ci moze urobit to a ono, potom to urobi do nejakeho casoveho horizontu, ale takto to je to dlhodobo. Tiez si myslim, ze je prejavom zaujmu o druhu osobu urobit nieco automaticky, ked sto krat poprosim, potom uz iba rozkazem nieco, a aj tak povedzme ze klietku vypratavam vacsinou ja, lebo ak nepoviem, ze treba vypratat tak to neurobi.
Moja chyba je, ze uz nie som moc mila velakrat, ale ja to vnimam tak, ze som na vsetko sama a ked nieco chcem dostanem odpoved, ze tlacim a buzerujem.
Skús nežiadať o pomoc : “Mohol by si vyčistiť tú klietku? alebo “Kedy už konečne tú klietku vyčistíš?” V prvom prípade chlap si preloží: “Mohol, ale niekedy inokedy a možno to urobíš Ty”! A v druhom prípade to berie, že mu rozkazuješ, buzeruješ.
Skús len krátko: “Prosím, vyčisť teraz tú klietku, ďakujem!” Žiadaj to bez nervov, nedávaj viac úloh a nepoužívaj zložité súvetia. Krátko a stručne! Keď to nezaberie, treba reklamovať (na adrese SVOKRA) a žiadať o vrátenie vadného kusu.🤪 Pevné nervy!!!
To pozerá až príde domov zo škôlky, nie celý deň a to do siedmej cca? Niekedy kratšie? Takže je to dokopy koľko? Dve, tri hodiny?
mala by si sa asi ty uvedomiť, keď chodíš o pol siedmej domov a nie si s dieťaťom. To ten osamelý rodič bude skôr tvoj muž
@sasa1310 ano, on ako osamely rodic ktory vie kedy ma dieta vecierku tak ho automaticky okupe, umyje zuby, sprace kuchynu a ja tie razy ked pridem o pol siedmej domov, dieta uz absolvovalo celu predvecernu rutinu, v kuchyni ziaden bordel, oprate veci spratane a ja iba vykotim nohy na gauc a hram hry na telefone.
a čo ty stihneš urobiť s dieťaťom, keď prídeš o pol siedmej v takej zime?
Tie práce čo píšeš, veď to sú maličkosti. Spratať oprané veci pre 3 ľudí nie je nič, to máš 5 minútovú záležitosť a predsa neperieš každý deň. Keď aj áno, o to menej prádla. A spratať kuchynu, však určite sprace a do večera sa zasa nakopí predsa
@sasa1310 nechodim domov kazdy den o pol siedmej, a ked spratat veci pre troch ludi trva 5 minut moze to stihnut aj on ked je s dietatom doma od stvrtej, kuchyna vzdy pocka na mna. Obaja mame cely uvazok, dieta je nas oboch, domacnost rovnako a nejde o veci za posledny mesiac ale dlhodobe a hlavne to ze ak sa snazime nieco vykomunikovat nikam to nevedie.
ale ja chápem, že obaja pracujete a obaja máte čo robiť, ale nemôžeš jemu vytýkať nevenovanie sa dieťaťu, keď on s tým dieťaťom aspoň celé poobede je, čo ty nie si. Ja len na to narážam. Možno je pre neho ešte len moc malá. Možno keď bude staršia budú spolu chodiť niekde na jeho hobby a pod. Alebo bicyklovať spolu, na hríby, do lesa atď.
Uzavriem to, budem rada ked raz pridu na spolocnu zalubu.
Mňa sa moj manžel na prvom alebo druhom rande pýtal, či si myslím, že by som vedela vychovávať deti “tvrdou rukou”. Lebo že on o sebe vie, že je k deťom mäkký a nikdy nebude ten “výchovný element” ale bude ten rodič pre zábavu.
A presne takto fungujeme. Manžel je skvelý otec, hrá a blázni sa s deťmi kľudne aj cely deň (máme baby 5,3,1 rokov). Dokáže ich okúpať, uspať a byť s nimi kľudne niekoľko dní bez matky (teraz prežili 4 dňový výlet keď sme boli s kamoškami).
ALE nikdy nedodrží režim, nepovie ím nič keď sa bijú, keď neposlúchajú, keď nepadajú, keď sa nechcú očesať ich nechá strapaté atď… presne tak, ako mi povedal na prvom rande 😂
Čo som ale chcela povedať. Manžel je od dieťaťa športovec a stále aktivne športuje. Preto má “nekonečno” energie a vďaka tomu zvláda byť aktívny aj pri deťoch. Ťahá ich do športu, na záhrade ím vymýšľa hry, olympiády, organizuje “preteky” pre deti z celej ulice, premieta pre deti susedov rozprávky na stene domu a organizuje tak letné kino atď atď.
Neviem aké koníčky a záľuby má tvoj manžel ale možno si nájdu niečo spoločné, neviem či majú napríklad bajky ale mohla by si ho “dokopať” že nech skúsia ísť vedľa do dediny alebo mesta na kofolu alebo zmrzlinu, možno sa ím to zapáči.
A ešte k upratovaniu - neviem ako ste na tom finančne ale v dnešnej dobe ti príde niekto upratať dom za 7-10€ na hodinu. Nám chodí jedna pani na materskej 2x týždenne po cca 2 hodiny a zachránila mi dve tony nervov a zbytočných konfliktov 🤙🏽
Mám rovnakého ! Bohužiaľ on ešte sedí aj na mobile cely voľný čas keď sme doma … vysvetlenia nepomáhajú tiež neviem čo s tým

Odober kábel od televízora a hotovo. Problém vyriešený. 🙂 Alebo ho zakóduj, aby bez hesla fungoval len do určitej hodiny. 🙂 No, každopádne ti prajem veľa šťastia. Takéto prebudenie občas trvá dosť dlho a vyžaduje dlhodobú komunikáciu. Spýtaj sa ho, či počuje, čo mu hovoríš, a či to berie vážne. Spýtaj sa to milo a možno po pár razoch to konečne pochopí. 🙂