Cítim sa na všetko sama a nedocenená
Ahojte žienky, potrebujem sa vyrozprávať a dostať iný uhol pohľadu asi. Neviem, či som nevďačná, alebo...
Máme 3 mesačné dvojičky. Som s nimi cez deň sama, aj v noci spím s nimi sama, manžel dole na gauči, lebo sa potrebuje vyspať. Popri nich sa snažím upratovať, prať, žehliť, variť, myslieť na nákupy... manžel príde z práce, ideme deti kocikovat buď spolu alebo on sám na hodinu, alebo hodinu a pol. Keď ide sám, ja zas väčšinou upratujem alebo zehlim.. potom mi pomôže okupkat a s večerným krmenim. Raz za 2 týždne navarí, sem tam donesie nákup keď mu poviem, čo treba kúpiť.. a stále je unavený.. on sa v noci vyspí, ja vstávam k deťom, cez deň zriedkavo sa mi podarí pospať.. proste je všetko na mne, niektoré veci čo som od neho chcela, som mu už 300x povedala (napríklad ťažké veci povynasn mne. alebo že nech sa teda vymeníme, že on bude doma a ja mám chodiť do roboty. Rozprávanie v kľude a nič nevyriešilo, ani hnev..at na poschodie) a prešiel už aj mesiac a furt nič.. furt sú na chodbe. On keď je s deťmi, tak pri nich leží a spí alebo mlieka do mobilu a ja keď som s deťmi, musím stíhať x ďalších vecí.. on mi stále potom povie, že žiaden chlap nepomáha žene toľko čo o
Mala by si zvolnit v tych domacich pracach a najst si cas pre seba. Mas 3mes.dvojicky, tie vela neporiadku nespravia (to si uzijes ked zacnu po dome lozit, vsetko vytahovat a rozhadzovat 😅). Co stale upratujes?? Po sebe? Ci po muzovi?
Co sa varenia tyka, navar si na 2 dni, alebo to striedaj, ze 1 den polievku a druhy den druhe. O par mesiacov budes riesit prikrmy, to ti zaberie viac casu. Ak uz teraz nestihas varit a upratovat, potom budes uplne odrovnana.
Take male deticky este vela spia, vyuzi ten cas a lahni si tiez. Nemozes dlhodobo fungovat tak, ze si hore aj cez den aj v noci.
S manzelom sa dohodni, ze nakup vybavi cestou z prace, alebo cez vikend taky vacsi. Spis mu zoznam (my pouzivame aplikaciu Wunderlist- kedykolvek zistim, ze cosi treba kupit, doplnim do zoznamu a manzel v obchode len otvori appku a ide podla zoznamu).
Mame 2 deti, tretie na ceste. Manzel sa zrovna nepretrhne, nenapadne ho sameho mi pomoct. Ale ked mu poviem, ze by mohol povysavat, tak povysava. Ked cosi odo mna vecer chce a vidi, ze este treba nalozit mycku, vylozit pracku, uptatat hracky, tak pomaha 😁
Skus to zmenit postupne. Ako prve zvolni ty. Zistis, ze ozaj netreba upratovat ani varit ci zehlit kazdy den. Rozvrhni si pracu a mysli aj na oddych. Manzelovi deleguj nejake cinnosti, napriklad nakupy a vysavanie. Drzim palce
Nečítala som všetko priznám sa. Môj manžel tiež moc nepomáhal, povedala by som ze niekedy vôbec. Pretože bol neustále v práci a koľkokrát prišiel až keď dcérka večer spala. Mam len jednu radu a to nechci byť dokonalá matka! Nervózna, unavená matka nie je dobrá matka. Urči si priority. Všetky veci co nemusíš robiť nerob. Keď sa dá oddychuj aj ty keď deti spia. Nemusíš mať doma poriadok tip top, vždy navarene a co ja co ešte. Tie detičky to tiež cítia že si neni ok. Držím palce nech sa čím skôr zohráte a budes spokojná aj ty, aj celá tvoja rodina.
mam tiez dvojicky+ starsieho. mne muz pomahal s cim mohol, aj v noci vstaval, lebo sice som kojila,ale aj dokrmobala um a celactato procedura trvala aj dve hodiny, potom kym som este ja zaspala uz boli znova hore. cez den som nemohla pospat,lebo hoci som ich davala rovnako spat, vacsinou sa to nedarilo,aby naraz zaspali,alebo sa jeden velmi rychlo zobudil a proste, vzdy bol niekto hore. a ak aj nahodou nie,este tem bol ten starsi,co cakal,aby som sa mu venovala.spavala som 3 hodiny denne,aj to nie suvisle. bola som hroznee unavena,muz robil,co stihal aj s detmi aj s domacnostou, ale ja som bola z tej unavy hotova a stale som mala pocit,ze nerobi dost. zavidela som mu,ze si moze ist do prace oddychnut😂 nikdy sa mi vsak nestazoval,ze aky je unaveny,az po case mi priznal,ze tiez bol z toho nespatia hotovy.
@mima86 veď to... ľahko sa povie pospi si s deťmi, keď každé mi spí inokedy :( spia spolu len v kočíku... proste cez deň sa dá zriedkavo si pospať a v noci tiež nič moc...
@janulka257 ja ta taaaak chapem 😉
Takého chlapa by som poslala a do riti. Prepáč
Spolocne spanie povazujem za dolezite, aby vedel, ze robis aj v noci. A ked je unaveny, tak v noci spi alebo pozera nieco "dobre" na mobile ci v telke? Asi ma tazku fyz.pracu. Ale prve mesiace su najtazsie, malo by to byt postupne lahsie. Manzel zistil, co to obnasa, az ked som musela do prace a on ju obliekal a vodil do skolky...Drzim palce
@janulka257 Moja rada ide od skúsených mám, ktoré majú 4a viac detí a dokonca aj na domáce učenie doma a domácnosť a všetko stále stíhajú...
Majú harmonogram na celý týždeň.
Každý deň majú IBA 1 domácu prácu, ktorú vždy spravia.ak ju odsunu,kopi sa im to a potom začínajú nestihacky.
Na začiatku týždňa si sprav jedálniček na celý týždeň a v sobotu ráno nákup na úplne celý týždeň dopredu. Tak odpadnú nákupy.max dokúpiť čerstvé mäso, pečivo mraz.
Návrat vždy aspoň na dva dni.
Určí aspoň mini práce mužovi. Vyniesť smeti a pod.+ Ak je doma, v deň bez práce, aj väčšiu prácu napr. Umyť zem, kupelku...
Vždy v týždni máj aspoň jednu aktivitu ktorú si naozaj užívaš aspoň na hodinu. Či kúpanie sa vo vani, beh/šport, prechádzka... Proste si dopraj (ideálne aj každý deň napr cvičenie...)
Raz za dva týždne, si naplanujte aspoň 2-2,5 hodiny len vy dvaja pre seba bez detí.
Sú to naozaj zázračne veci.odporucam ;)
Aj cielene preukazovanie lásky k druhému jeho jazykom lásky je veľmi účinné ;)
Držím palce
Ahoj, drzim palce! Tiez mame dvojicky (uz 21 mesiacov), zaciatky boli tazke, manzel mi v noci pomahal (po cisarskom som mala bolesti a dve deti som naraz nevedela nakrmit)). Bude to ale lepsie, musite byt trpezlivi a pomahajte si 🙂
@janulka257 už tu bolo asi povedané všetko, ja by som len jednu vec doplnila.... Určite domáce spotrebice veľmi ale ze veľmi uľahčujú domáce práce, a to umývačka, to myslím ze máš, sušička, brutal vec a ešte jedno, neverila som ale veľmi mi pomáha, Robotický vysávač, my mame xiaomi, čo aj umýva podlahy, je to pomocník Súperovy, aj každý ho pustím, povysavat, každý Druhy deň dám nasadku na umývanie, umyje parkety a čau, jasne treba raz za čas aj normálne umyť ale je to neskutočná pomoc, odporúčam....
@janulka257 ahoj ja by som bola rada keby chlap aspoň pokocikoval 😀 no čo zvykla som si ..... Robím si všetko sama do ničoho ho nenutim on sa sám ponúkne upratať ale uprace vzdy len poschodie dole nie.... Chystá večeru kým dám deti spinkat ..... Ale už máme tretie a on nevie ani ako sa dáva plienka , ani obliekanie vyzliekanie deti mu nejde nehovorím o kúpaní raz v živote okupal keď som bola chorá a (pôrodnicu neratam) ešte s toho všetkého žijem 😄 máme v tom jasno nič od neho nevyzadujem ani on odomna.
@janulka257 ahoj je fajn ak ti ma kto pomoct, ja delenie prac neuznavam, na tom stroskotalo tiez vela vztahov. Ako ja robim to a ty zas to a ked to neurobis bude ticha domacnost. O tomto nie rodina. Neviem aku pracu robi tvoj muz, no jednoducho mu povedz nech ti pomoze.... Ja som za to, ze zena je zena a muz ma byt muzom. Je len dobre ak si navzajom pomozu a maju pochopenie. Ja sama by som nechcela muza co sa citi byt zenou, ako som tu citala jeden prispevok. 🙄😱. MIER, len moj nazor.... 🙂Skus si nastavit den ze postihas dolezite veci a ked budu deti spat, ty si vylozis nohy tiez. Ja som napr. varila skoro rano aj domace prace porobila a potom sme mali uz den pre seba... 😉 Vsetko sa da zvladnut, neboj. Poznam jednu maminu, co mala dve male deti s rocnym odstupom muz v praci od nevidim do nevidim a dala si rady. Teraz mas narocnejsie obdobie, drzim palce a hlavne pohodu v 💗.
@janulka257 Je smutný takýto prístup. Môj manžel lietal okolo deciek koľko sa dalo, keď videl aká som unavená a že v noci x krát vtávam a niekedy ani nespím, bez slova a prosieb vypratal totálne kuchyňu, umývačku dennodenne, nakladal práčku, vyvesil, stále pomohol. Vydrhol umývadlo, doplnil plienky, mydlo, hoci to vyzerá ako "drobnosti", koľkokrát na rýchlo pri bábu človek siahne na plienku a ono ju tam nájdem vďaka nemu. Nakupuje, čo treba, ale naj je napísať zoznam, nech nič nechýba😊Mnohé páry si zadelia práce. Muži nie sú na to, aby dieťa urobili a na všetko potom kašľali...on je súčasť domova, domácnosti, tak nech sa zapája. Ak doma je, spí, umýva sa, obloeka atď.,nech priloží ruku "k dielu"...a pri voacerých detičkách by to mal byť taký prirodzený "pud sebazáchovy"...ale povedzme si, mnohí ľudia len opakujú "model rodiny", ktorú zažili a ak videl čosi také doma, ťažko čakať čosi iné. Podľa mňa úprimný rozhovor a otvorenosť pomôže❤😍držím prsty
@janulka257
Ahoj. No ak muž nepomaha ale že vôbec, potom je to zle. Nie som za rozdeľovanie prac v domacnosti, to vždy robili ženy ( teraz myslim pranie, žehlenie... ) navyše ja si to vždy najradšej robim sama, lebo keď vidim ako muž vešia pradlo 🙈 musim to opravovať, ale zase však sa snažil 🙈
Mne ten môj dosť pomaha s deťmi, hra sa s nimi, venuje im prakticky dosť svojho času a deti ho zbožňuju, pretože im nieje len otcom ale aj kamaratom, a tiež vari vždy keď ma poobednu a skoro každy vikend. Aj riad umyje. Keď mu poviem, ustelie - sameho od seba ho to nenapadne 🙊
Je veľa veci, ktore by som mu mohla vytknuť ale keď vidim, že su chlapi ktori nerobia absolutne nič, tak ďakujem za to čo mam 👍🏻
@maciatkolulu určite si ho ty ucila piecť? Aj variť???
Aj moj manzel pracoval a vstaval so mnou do roka kazdu noc..Kvoli detom zmenil aj pracu..Bez neho by som to nedala.Rozdal by sa pre deti.Dnes su školáci a je taky dodnes...Je pravdou ze sa stal ocinom v 45-rokoch...
.
@janulka257 píšeš akoby fakt nič nerobil, podľa mňa ti celkom pomáha, sú oveľa horši chlapi, ti prídu z roboty a úplne nič nerobia....asi si si zvykla na pohodlie a už ti vadí úplne všetko....každopádne chlap by mal pomáhať ako len vie, snažiť sa...
@mooonika1975 nerozumiem...
@janulka257 v prvom rade, pripomen manzelovi, ake to bolo tazke s detmi, ked si bola v nemocnici.
Po druhe, skus poprosit o pomoc maminy aspon s varenim a aspon raz do tyzdna.
Po tretie, s unavou pri 3 mesacnych detoch treba rozhodne pocitat a mozno v ramci pomoci od dedkov a babiek ich poslat kocikovat a ty si musis pospat, ziadna praca... Poriadne sa nevyspis najblizsie roky.
@janulka257 tak mu povedz ze moj ide na nakup skoro kazdy den, da veci do pracky sam od seba ked je uz vela pradla a ja nestíham umyva vecer riad a naklada do mycky ja v kuchyni len varim, maleho od zaciatku prebaloval krmil kupal ked bol uz vacsi pripadlo mu to uz nastalo večer chodi moj muz z roboty az kolo 7mej tak akurat ho nakrmi okupe a ja uz dam spat kocikovat nechodil vlastne vobec kedze je do vecera v práci cez vikend robi ranajky on ked je uz kvantum veci na žehlenie chyti sa zehlicky lebo to ja vazne nemusim smeti berie vzdy ked ide rano do roboty so sebou ked poviem prezlecie postele o kvety sa stara vzdy len on sporak cisti len on teraz ma maly 2,5 r. Cakame druhe a ja som si zaplatila uz pani na velke tyzdenne upratovanie mame este aj psa muz je do večera v robote a ked chceme mat spolu cez vikend nejaky program nechcem ho cely zabit upratovanim tych 15 eur tyzdenne ozeliem. Paradoxne ked sme mali male babo robil toho viac teraz ked je vacsi uz robi neplechu neposlucha ma vzdor uz je aj muz z neho vyčerpaný a neberiem mu to je to s nim coraz tazsie. Neviem ale ci sa ti este podari prevychovat si ho uz ked ste zacali spolu byvat si si ho mala naucit ochocit rozdelit povinnosti lebo vsak je to aj jeho byt aj on tam byva nie len ty a ty mas teraz k tomu este aj dvojicky malicke! Toto by som ja vazne netrpela a ako ti baby radia neupratuj tolko cez den navar na dva tri dni umy riad alebo naloz mycku smeti mu rovno daj do ruky ked ide von alebo do prace per len plne pracky a nezehli! Len kosele ak muz nosi do prace, vsetko sa snaz este hned poskladat vyrovnat zo susiaka alebo zo susicky a postli postele to hned rano ked vstanete ty si rob hygienu vecer pred spanim a velke upratovanie staci raz za tyzden vysavat, dlazky, prach, kupelne alebo si najmi pomoc ako ja hned ti padne balvan zo srdca tieto prace moj muz nikdy nerobil kedze je do večera v robote a cez vikend chodime skoro vzdy prec takze to bolo na mne. Ak nechce pomahat nech ti da na pomocnicu v domácnosti alebo nech ti kúpi robota na vysavanie, mycku, susicku... Lebo takto to dlho nevydrzi bud tvoje zdravie, alebo vase manželstvo.
@h2 ahoj myslene tak ze sa maju dohodnut, 😁samozrejme muz ma pomahat no nie s dunutim nohy resp. panovacne., hadkou ked nic nerobi resp.nepocuvne tak sa zena bude hnevat.
Osobne poznam moja "znama" , muz prisiel unaveny z prace-manualna praca. Zena doma, dve male deti, vecer ked neumyje riad zajtra nevari, a prosim pekne dodrzala to, atd.... , uz su rozvedeny a pritom to bol bol dobry otec. Len akosi v jej ponani pomahal malo, a to kupal deti, krmil, povysaval, prechadzky.... No a teraz ma muza co pomaha o dusu no k detom vztah nema, ani ony k nemu......
Takze to zhrniem, pomahat si navzajom je prospesne v ramci pestovania vztahu. 😉
ahoj, urcite citis normalne veci, aj nahnevanie aj vycitky, pre vas oboch je to nova zivotna skusenost, proste nieco nove, tak ako tebe bude chybat spanok a budes z toho podrazdena, tak aj on, ze teraz je zivitel a podvedome vie ze sa musi o vas postarat, nech si akokolvek sebestacna... myslim, ze by sa viac mala zapojit rodina, cez vikend zapoj babky, chodte von, hoci len na chvilku a samozrejme aj chlap ocakava nieco pravidelne..asi vies co myslim.. drzim palce, ono sa to utrase a bude lepsie 🙂

Prestan zehlit. My sme toto leto prestali lebo nam bolo pri zehlicke teplo (letne horucavy) a zistili sme, ze fakt netreba 🙂 ani gate, ani tricka, ani postelne prádlo. Ani veci pre maleho. Detom oper na vyssej teplote ked tak. Usetris kopec energie.
A myslim ze muz ti pomaha malo, aspon na moje pomery. Moj je "druha mama" o syna aj domacnost sa stara vo dne aj v noci tolko co ja (ano aj perie, vesa pradlo, vari, upratuje, v noci prebaluje, robi mlieko atd). Vynimkou je nevyhnutny cas ked je v praci, kedy sa staram ja. Z domacnosti co stihnem cez den je hotove, co nie spravi on sm od seba.