Cítim sa na všetko sama a nedocenená
Ahojte žienky, potrebujem sa vyrozprávať a dostať iný uhol pohľadu asi. Neviem, či som nevďačná, alebo...
Máme 3 mesačné dvojičky. Som s nimi cez deň sama, aj v noci spím s nimi sama, manžel dole na gauči, lebo sa potrebuje vyspať. Popri nich sa snažím upratovať, prať, žehliť, variť, myslieť na nákupy... manžel príde z práce, ideme deti kocikovat buď spolu alebo on sám na hodinu, alebo hodinu a pol. Keď ide sám, ja zas väčšinou upratujem alebo zehlim.. potom mi pomôže okupkat a s večerným krmenim. Raz za 2 týždne navarí, sem tam donesie nákup keď mu poviem, čo treba kúpiť.. a stále je unavený.. on sa v noci vyspí, ja vstávam k deťom, cez deň zriedkavo sa mi podarí pospať.. proste je všetko na mne, niektoré veci čo som od neho chcela, som mu už 300x povedala (napríklad ťažké veci povynasn mne. alebo že nech sa teda vymeníme, že on bude doma a ja mám chodiť do roboty. Rozprávanie v kľude a nič nevyriešilo, ani hnev..at na poschodie) a prešiel už aj mesiac a furt nič.. furt sú na chodbe. On keď je s deťmi, tak pri nich leží a spí alebo mlieka do mobilu a ja keď som s deťmi, musím stíhať x ďalších vecí.. on mi stále potom povie, že žiaden chlap nepomáha žene toľko čo o
Ja som zase kocikovala rada, do neviem predstaviť že voľný čas by som trávila upratovaním. Ani omylom. Môj chlap na tyzdnovkach, dve malé deti, u nás išla bokom domácnosť, nebola som otrokom. Varila dom zdravo, osobitne im, ale upratovanie pre mňa bolo na poslednom mieste. Radšej som šla s nimi von, vyvetrať sa aj ja. Medzi ľudí, mamičky.
@mooonika1975 nie, prečo? Veľa vecí som sa naučila ja, ale koláče, torty robí iba on o vianočnom pecive ani nehovorím...
@janulka257 nemalo by sa hovorit ze "muz mi pomaha" a pod. je to aj jeho domacnost, jeho deti, jeho rodina. Len zial vysoke % chlapov zije v predstave ze pomahaju zenam s niecim po dome. A v zivote bud mas stastie ze mas chlapa co mu je samozrejme aby riadil domacnost alebo natrafis na niekoho typu ze zena sa stara o vsetko po dome. Ak ti chlap nepomaha, ty rob len kolko musis a to je nakrmit, prebalit, ist na vzduch s babatkami a ty aby si sa najedla, aby si s detmi vladala. Ostatne vsetko bokom, a neboj sa nezruti sa svet. A ked budes mat 5 min volna, sadni si , daj si kafe alebo caj, pozri tv, zdriemmi si, proste nieco co sa to hodi.
No pozri...vyser na vsetko na okolo...my mame maly byt ,mame 12 rocnu a 2 rocnu...ale ja napr.kazdy den idem von,do obeda,po obede...cez obed mala spi...varim len rychle veci..polievku na dva tri dni, a bud slize s makom,alebo francuzke na dva dni a vsetko proste tak na par dni...a upratujem raz za tyzden...max tri krat povysavam ale ziadne take ze by som tu behala ako slahnuta s handrou a stale utierala prah...jednoducho urcite vwci vyhod na druhu kolaj...nemusite mat doma sterilne...a ak chce nech ti zaplati zenaku ktora pride upratat...si unavena a preto to takto vnimas..alebo nechsa paci jedno dieta daj svokre aspon na dve hodiny a na dalsi den naopak...a este jedna vec trebto len vydrzat,len nebud nahevana a ustvana a namosurena lebo tvoj chlap tomu aj tak nerozumie ako kazdy chlap,lebo nevedia co mi vaetko cez den stihame...proste domacu pracu nevidis pokial ju neprestanes robit....potom ju zbadas....a aj tvoj muz...ale tym chcem len povedat nepokaslite si vztah...a ked si ich on zoberie ty chod do fitka alebo len tak lez a ser na vsetko...naozaj ti to pomoze...aj ja som sa skludnila ked som tu prestala pobehovat ako slahnuta...a nezehli....ked aj peries tak povytriasaj veci, apekne zaves a ked ich davas dole hned ich ukladaj...trva to dlhsie ale nemusia hodiny zeit...ja nezehlim uz od leta a cudovala by si sa ma kolec volneho casu...drz sa....
@janulka257
Nemas to lahke ale neboj sa postupne ako deticky budu rast a budu viac samostatne a aj ty sa zotavis z porodu to bude lepsie a lepsie.
- Co sa tyka pomoci od manzela - snazila by som sa s nim dohodnut na trvalych veciach, ktore bude mat na starosti (napriklad nakupovanie 3x do tyzdna, jedna noc s detmi do tyzdna, ked sa vrati z prace tak po pol hodinke ich ma vylucne on na hodku na starosti 3x atd) ale porozpravat sa s nim v takom case, ked je trosku oddychnuty - napr cez vikend, ak by to nepomohlo pouvazuj nad spolocnou konzultaciou v manzelskej poradni (netreba taku vec brat ako strasiaka, mozno staci pohlad ineho cloveka a tiez aby ste sa obaja mohli vyrozpravat)
- spomenula si svokru - ak mas clenov rodiny, ktori by ti mohli pomoct tak ich rychlo zapoj, uz len kocikovanie na hodku parkrat do tyzdna je velka pomoc, alebo donesenie jedla
- upratovanie je na poslednom mieste, pokial sa nejedna o ohrozenie zdravia 😀
- ak vam to rozpocet dovoli tak skuste opatrovatelku na par hodin 2x tyzdenne (cca 4/5Eur za hodinu sa da najst) - moze byt s drobcami u vas doma a ty si vklude navaris alebo sa osprchujes v klude
- naozaj sa pokus spat cez den, ked deticky spia
Drzim ti palce !
Neupratuj toľko, vypusti to, nezehli veci ktoré naozaj nemusíš, odvykneš si Navar na 3 dni
Skus sa opýtať na výpomoc na obecnom úrade, keďže mas dvojičky mas na to nárok
@janulka257 ja som to robila presne takto ako ty pri prvej dcere ... všetko doma tip top upratané atd, nakúpené, navarené, nočné vstávanie atd a muž si oddychoval ... bola som časom taká unavená, ze som začala byt zlá na dcéru od únavy a frustrácie no potom som sa zobudila a začala meniť veci ! Pri druhej to uz bolo inak. Keď spala ona, spala som aj ja, podlaha sa neleskla čistotou, dom nebol tip top uprataný, obed sme si kúpili ... ale ja aj moje deti boli oveľa, oveľa spokojnejsie pretože nemali vyhorenú a unavenú mamu. Mužov nezmeníš, pre nich je materská dovolenka “ dovolenka” lebo ved si len doma tj.v ich očiach často “ nič “ nerobíš lebo to ON chodi do práce a to ON zarába peniaze a to ON musí oddychovat 🙄
@maciatkolulu tým chcem povedať, že sa chvalite ako chlapi robia kadečo, ale zrejme je z domu naučený, potom my ženy, čo máme chlapov ako autorka, trpíme 🤔😂
Ako vidím veľa chlapov sa tvári že starostlivosť o dieťa a domácnosť sa ich netýka. Podľa mňa by si mala žiadať nech ti viac pomáha, pri dvojičkách to musí byť veľmi náročné. Ja mám dve deti a manžel od začiatku robi všetko okolo detí, neexistuje že príde z roboty a oddychuje, najskôr sa postaráme o deti a oddych máme večer keď už spia. Cez víkendy vari a pecie väčšinou iba on, nákupy robí iba on, proste sme tím a pomáhame jeden druhému ☺
Vsak ale kto tych chlapov vychovava odmalicka, ze nemusia nic robit? Matka.Priklad v rodine.Zena kmita kym muz lezi pred televizorom.Moj tatko nerobil vobec nic jakziv som ho nevidela prstom pohnut ale ja som musela, ja som dievca.Preto som sa zaprisahala, ze ked budem mat chlapca, budem ho zapajjat aby nenadobudol dojem, ze zena je sluha.Rodovy stereotyp
@karolinakr presne moje slová, ked matky chlapcov nezapajaju ako malzch do domácich prác v puberte uz vobec nie, nevysvetluju neskor ako to funguje, nepochopia to v dospelosti, im to treba vysvetlovat uz v detstve, pretože oni vidia len to že mama žena vari pecie nakupuje, upratuje, robi ulohy chodi do roboty, hotova služka a tatkovia z roboty nic , robota a doma nic ako moj svokor urobil si zo svokry za cely zivot poskoka , sluhu, nemeho sluhu a este mu je za vela prist si do kuchyne pre pivo, toto robia zeny same
V prvom rade,ak je unavený,mal chcieť svoju únavu riešiť,lebo či chce,ci nechce,uz nie je sam. Je zodpovedný za niekoľko bytosti a nejde tu len o pomoc.Ak potrebuje spánok,tak mu ho dopraj(znie to strašne viem,spanok potrebuješ najmä ty),bez vycitania mu povedz fajn,chod a vyspi sa,ale potom už začni niečo robiť.Ak únava neprejde ani po spánku,mal by zájsť K doktorovi,mozno je chudokrvny(bez srandy) . No ak lekár nezisti žiadnu príčinu unavy a vylúči aj psychickú príčinu, je tvoj muž zrejme len poriadne lenivý a pohodlný a v takom prípade by som asi prestala Od neho očakávať akúkoľvek pomoc,vyrovnala sa so skutočnosťou,ze si panou svojho života aj života svojich deti a uvidíš,ako sa ti zrazu úľavi. 😉
Mám 2 ročného chlapca ktorý je od narodenia minimálne za dvoch.....ako sa narodil chodím spať o 4 ráno muž mi nikdy nepomohol s malým ešte ho v živote neprebalil ani doma si ešte v živote pohár po sebe neumyl....takže tak..my kvázi vydáte slobodné matky vieme o čom je reč.... ženy dajme hlavy hore a povedzme si že bude lepšie ja sa teším keď bude syn aspoň 3 a pol 4 roky aspoň trocha nachvíľu vyložíme nohy a najem sa v kľude ....
Nie len odhryznut z niečoho ale reálne celý chleba poprípade celý obed....😅
To bude luxus nech už ten kráľovský život príde....a hlavne konečne spánok aspoň od ,22:00 do 08:00 mám už čierne kruhy pod očami za tieto 2 roky ...proste som z v......😂😂😂😂
@fedka333 ja len tolko k tomu, nikto nepochopi, kym nezazije. tie co maju muza, neprecitia, ake to je, ze nie je nikto kto by vybavil nakup, urady, postu, vyniesol smeti, vyvencil psa..vsetko s dietatom. obliekat, vyzliekat. pokakci sa medzi dvermi. chori nechori treba minimalne s tym psom ist. ked sa muz vrati, tak v mojom pripade je to aj sportovec, takze polroka ma sezonu, cj ze skoro kazdu sobotu ma zapas co je na poldna alebo cely den prec.. stari rodicia pracuju ale byvaju aj pn /vek, zdravotne problemy operacie/. no ale co si budeme hovorit, su zeny, ktore toho muza nemaju ani ten jeden az jeden a pol dna cez vikend :/
@jeliz59 prečo chodíš späť o 4 ráno????
@lucinkaboz Ano, to ti verim.Nasi rodicia a svokrovci pochadzaju este z generacie,, ked sa prace delili na zenske a muzske a bralo sa za samozrejmost, ze zena vsetko robi a take nazory, ze muz co umyva riady nie je chlap. Rychlo som z toho vytriezvela, ked mi mama povedala v 6 rokoch, ze uz mi nenalozi do taniera, lebo som velka a mojmu tatkovi nakladala este v 60ke a umyla po nom tanier.A vtedy som si tak uvedomila co to znamena narodit sa dievcatom alebo chlapcom Muzi maju privilegia v zivote ale je zaujimave, ze stale frflu a znevazuju zeny hoci sa maju v zivote lepsie a nemaju sa na co stazovat.Inak zazila som taku srandovnu prihodu ze moja chora 60 ocna susedka, ktora sa vratila z nemocnice ovesana nakupom letela domov, lebo ze jej syn 30 rocny chce jest a je hladny.Hovorim jej ci sranduje, ze si nevie nalozit sam a ona to myslela uplne vazne.Dokonca kolegyna nesla na dovolenku iba manzel, lebo kto bude varit 27 a 29 rocnemu synovi?? Dalsia zas vstavala rano o 4.00 aby varila creej rodine.No taketo obete ja robit nebudem ..Kamoska bezne naklada 30r synovi do taniera ..hehe citim sa diskriminovana😂😂
@karolinakr tak, ale to je chyba tých žien a matiek a nemôžu sa potom sťažovať, okrem iného vychovávajú úplných zdegeneeovanych debilkov.... Ale tak poznám aj ja také, že rýchlo domov, lebo chudáčik syn 23,je hladný. Vojenský výcvik späť na nich😂😂😂ale inak skôr naopak ja vidím ako chlapi makaju, snažia sa zabezpečiť rodinu, bývanie, dovolenky a mamičky sú dnes naozaj doma na kadejakých predlzenych rodicakoch, dieťa staslivo v skolke a tak. Ono naozaj mat doma.jedno,dvezdravé, normálne deti a byť na rodičaku nie je až taká drina.... Ja som si schuti pospala poobede, v pokoji varila, upratala len tak😂😂😂boli sme vonku, deti sa hrali, teraz keď mám tretie mé, kvazy jedináčik, tak sa fakt nemôžem sťažovať a vôbec. Skôr občas psychická záťaž to bola, rutina atď a to mi fakt s malým žiadni starí rodičia nepomáhali. Spal so mnou, kojeny bol dlho, krásne sme chápali, cez deň, keď som cítila únavu, tak som si s ním ľahla a bolo. Cez deň spal v kociku. Žiadne desivé odstavovania, oducanianod flasiek, plienok, žiadne musí spat sám vo svojej posteli, alebo v detskej, pekne som robila a aj robím co nám vyhovuje. Žiadna hysteria😂😂😂😂. Muž kupal, prebalovat, aj pokakaneho, varil a robi sa co je potrebne. Nejako neodratavam co robím ja a co on a co by mal, lebo susedovie ondro to robí. Neverím, že chlap, ktorý príde domov a absolútne nič nepomôže a ani nemá záujem a iba brble, že nebol taký aj pred narodením dieťaťa a pokiaľ to nevadilo XY mesiacov, rokov predtým, tak nechápe prečo to vadí zrazu po pôrode.... Takže milé ženy a matky robíte si to aj samé, lebo najskôr sa obskakuje a potom co? A o rozmaznanych deťoch, nielen synoch, písať radšej nebudem...
@jeliz59 ako prepáč ale je to asi aj trocha tvoja vina, chlapa bolo treba zapájať od narodenia do starostlivosti o dieťa, proste mu ho zaniesť, treba ho prebaliť a basta. Ako ja toto nepochopím, nikdy si neumyl pohár? Potom aký vzor bude mať aj tvoje dieťa? Bude sa rovnako správať ku svojej žene. Prepáč že tak priamo ale ja by som chlapa v živote takto neobskakovala. Potom jasné že si nič neváži a ak žena potrebuje nie je schopný sa ani o dieťa postarať.
@maciatkolulu presne tak súhlasím s tebou,veľa žien si za to môže sama. Majú chlapa ako v bavlnke a potom keď príde dieťa tak jasné že sa mužom nechce makať okolo domácnosti a deti. V mojej rodine to vzdy bolo tak že muži pomáhali, pre mňa je to úplne samozrejmé ale ako vidim nie všade to tak je
@interneta no presne kto nezazije nevie... Ja ho mam doma tak dokopy možno deň v týždni... A tak isto starý rodicia pracujú a keď nepracujú vždy sa nájde niekto skôr ako ja kto im hodí vnúčatá aj na celý víkend aj cez týždeň tak šanca není ani lekára vybaviť ani na hodinu... Ale tak co treba myslieť pozitívne raz tie deti vyrastú 😂😂😂
@janulka257 Môj muž mi s deťmi pomáha, vždy pomáhal, aj s domácnosťou a nikdy som mu nemusela nič hovoriť. Nákupy robí on, kuchyňu vždy večer uprace jeden z nás, druhý ukladá deti. Oblečenie mám na starosti ja, ale nežehlím, na to som si našťastie našla jednu šikovnú tetu, ožehlí krajšie ako keby som to robila ja. Upratovanie domácnosti ako stíhame, pri troch deťoch niekedy nestihnem za týždeň ani povysávať. S najstaršou robím úlohy takmer výlučne ja, ale mňa to baví. Na krúžky vozím deti ja, logicky, lebo som doma, zasa muž robí veľa okolo domu, ja nekosím trávu ani neokopávam záhradu, skôr výnimočne, nie že by ma to nebavilo, ale nemám čas na to. Unavení sme obaja takmer stále, ale tak pri troch deťoch si neviem predstaviť, ako by sme si to mali nastaviť, aby sme si aj oddýchli, zas na druhej strane, nájdem si čas aj na seba, chodím aj cvičiť, behať...a to najmladšia má iba 3 mesiace. Musíš si nájsť čas na seba a rešpektovať aj to, že aj tvoj muž má nárok na to, aby si oddýchol. Ale verím ti, pri dvojičkách to musí byť náročné, ale bude lepšie, nie hneď, časom. Ale myslím, že je normálne, aby ste sa obaja cítili unavení. Ja zaspím každý večer ako drevo v sekunde, ako si ľahnem. Proste, musíte sa nastaviť na rovnakú vlnovú dĺžku, nečakať, že pri deťoch bude život rovnako easy ako pred deťmi, ťahať za jeden koniec lana, rovnakým dielom sa podieľať na domácnosti (jasne, nedá sa to každý deň, ale aspoň v globále). Držím palce!
@karolinakr hovoris mi z duse, mnoho žien je pretažených tymto, že žena sa stara o celu rodinu, ale ved žena taktiež chodi do práce, a doma ju caka sichta a mužov , niektoré akoby sa bali, muži strasne vykrikuju že robia mužske práce, ale co každy z nich doma opravuje, majstruje, maluje kazdy den? cest vynimkam naozaj mužom, ktorí su uvedomuju že su sucastou rodiny a rodičovstva, tvoja mam nakladá otcovi v 60 tke,hrozne toto , vacsina rodin, a čo chlap naložit žene obed, spytat sa si hladná? mnohe zeny beru ako svoje matky a zeny im dovolil tento luxus, v tejto dobe v niektorých rodinách matky nechcu zatažovat vraj deti domácimi prácami a kedy teda potom chlapci pochopia rodinu ako ma fungovat ked nie odmalička
@karolinakr kto si ako zariadi tak ma.. u nas sme si rovni vsetci. Robime rovnako, striedame sa. Deti si po sebe upracu aj pomahaju.. takze kto chce kam, pomozme mu tam.
Vychovávať a starať sa o dieťa tak to je najťažšie zamestnanie na svete, lebo to je práca na 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Keď je tvoj manžel v práci tak aj ty pracuješ. Povieš si po 8 hodinách, že padla a teraz už sa nestarám lebo som unavená? Sú to vaše spoločné deti a spoločne by ste sa o nich mali starať. Žijete v spoločnej domácnosti a aj o ňu by ste sa mali spoločne starať. Kým tvoj manžel pracuje tak ty sa staráš o deti. Tiež môžeš povedať, že si unavená.
@janulka257 ahoj, úúúplne Ta chápem, tiež mám dvojky, uplne ako by som Tvoj "problem" čítala o sebe... bolo pol 1 poobede- ešte som bola v pyžame, lebo som sa venovala deťom. V noci po konečne si ľahnutí vstávala hod. a pol k druhej dcére. S dojčením som to mala komplikované, tak som dávala UM, ale i tak - nakrmiť 2kilové babo musela som po jednom, obe naraz a tak malé som nevedela naraz. Samozrejme kým som neprišla na určité finty - časom. Lebo obe vedeli plakať na celé hrdlo, kým som im pripravovala mlieko.. Nie, nebol času na nič, ani na raňajky, kávu, wc-ko, nedajbože učesať sa, obliecť alebo umyť si vlasy.. Pomoc??? ..kedze ženy nechodia do dôchodku v 55-ke, tak mi babky pomôcť nevedeli. Ked tak, tak večer, poobede, cez den sem-tam, ale oni boli viac ukecané, že skôr ma poučovali, príbehy zo života rozprávali - tympadom aj mna zdrzovali.. kočíkovať sem-tam, raz za čas... ach staré časy... ťažké, aj pekné, ale.. toľko ťažkých chvíl som mala, samozrejme muž ako opisuješ -Ty presne to isté. Radšej ani nekomentujem. Hlavu hore, tieto časy rýchlo prejdú a budú aj ťažšie dni.. ale ak Ti pravdu poviem - sú to len dve deti 🙂 Mne do 20 mesiacov pribudol syn a po dalších 16 mesiacov dcéra. Mala som a ešte stále mám o zábavu postarané. Ale už je to o trošíčku lepšie.. teraz majú 7, 7, 5, 4 rokov..
@antonia008 a na aké finty si s deťmi prišla? Ja im tiež davam UM, nemohla som kojit...
@maciatkolulu Uplne suhlasim s tymto, aj ja som taketo chyby robila, ale zase poviem tak, ze ked som sa aj ozvala, ani za slobodna som si velmi nepomohla, a kedze bez tych deti je to ozaj omnoho lahsie, clovek tak nejak mavne rukou, ze nebudem sa rozculovat, ze ten moj nechce riady umyt, resp. umyva ich tyzden. "A kvoli takej hluposti sa fakt clovek nebude rozchadzat nie?" Myslim ze malokoho napadne, aky dopad to bude mat casom, ked sa narodia deti. Ja som nemala absolutne potuchy aky zaberak to bude.

@maciatkolulu no že keď doma tvoj muž vari a pečie, či si ho to učila ty?