Cítim sa právom ukrivdená a nahnevaná kvôli dedičstvu?
Ahojte. Otázka znie,či sa cítim právom ukrivdená,či som právom nahnevaná. Myslela som, že sa to v hlave časom upokojí,ale nestalo sa. Je nás 5 súrodencov. Keď nám zomrel otec tak ja s bratom sem boli najmladší,on 17 a ja 18. Neviem ako načo prečo,ale matka po nás deťoch chcela,aby sme sa na dedičskom vzdali nášho podielu na dome po otcovi v prospech jej- našej mamy. Lenže my sme ani nevedeli čo sme popodpisovali. Toto bol podiel na dome ktorý zdedil náš otec. Otec zomrel,tak zo zákona to malo prejsť na jeho manželku a deti rovným dielom.
My sme akurát zdedili druhý dom - nás deciek rodný dom,kde sme zdedili po otcovi podiel všetci súrodenci a polovicu mama. Je to dom v ktorom mama býva s ktorý je založený prevysokou hypotékou ktorú matka navyšovala o pár rokov neskôr ako vdova, a nevieme kam peniaze išli, my sme jej to do banky išli podpísať že súhlasíme že založí aj naše podieli na dome,s tým že jej tým pomáhame.
Teraz sme všetci dospelí, máme rodiny a až teraz napríklad ja so sestrou sme sa dozvedeli,že sme niečo také podpísali, resp. že vôbec toto po nás vlastná matka chcela. A my teraz bojujeme s otázkou prečo to chcela ? Prečo nám to spravila ?
Totižto teraz kupec ide kupovať ten dom,tak sme si súrodenci mysleli,že po predaji sa to vyplatí tak ako sa patrí. A ono nie, matka povedala, že my s tým nemáme nič,že to je jej podiel. Tým pádom sme sa potom dozvedeli už nám to trklo čo sme to vlastne podpísali.
Cítim sa dotknutá a momentálne s ňou neviem existovať v jednej miestnosti. Dištancovala som sa, to isté aj sestra. Matka je tým pádom na nás nahnevaná a rozhorčená to volala nášmu bratovi čo som si dovolila ako jediná do toho rýpať. Teraz som čierna ovca
brat tam mal socialnu kuratotku. Tvoja chyba, ze si si ako sospela neprecitala,co potrebujes. Neznalost neospravedlnuje!
@anonym_9195ee no ona povedala, že to bol podiel po otcových rodičoch že to my decka s tym nič a že platí to čo je na katastri. A tam my nie sme.
Ja naozaj netuším aký na to mala dôvod, možno preto že nás bolo vela?
Akurát teraz dostane za ten podiel peniaze a nemusí sa s nimi deliť, neviem čo si myslieť
@anonym_autor co ak chce s toho vyplatit hypo? su to jej peniaze
@anonym_d2a8a5 predať dom a kúpiť menší byt sme jej všetci radili,ale nechce. Potom jej príde nedoplatok na plyne cez 500€ a budeme sa jej zase skladať. Aj zuby má na úver
@anonym_autor je to aj tvoj dom, tvoj majetok
Ja neviem, v nasej rodine je bezne, ze sa po smrti jedneho rodica vzdaju deti dedicstva v prospech druheho. Po prve, budovali manzelia majetok spolocne a deti na tom zvycajne nemali podiel. A po druhe, vsak to zdedia po smrti matky, ak teda bude hospodarit rozumne.
Ja viem, ze na dedicstvo ma kazdy narok, ale bolo by hadam lepsie, keby to tak nebolo a kazdy sa musel spoliehat len sam na seba. Mozno by bolo menej hadok a zlodejiny. Len co s tym majetkom po zosnulych, neviem...
Mozes sa citit nahnevana aj ukrivdena, ale uz ti to zrejme nic nepomoze. Porozpravaj sa s mamou, aky bol jej zamer, ked to od vas chcela. Mozno mala na to nejaky dovod.
@renab V tomto s tebou absolutne nesuhlasim, pri neplnoletych mas povinnost obhospodarovat ich majetok, ano aj zdedeny, nie sa ich snazit ako vlastna matka okradnut, to sa tyka bratovej casti, ktory nebol plnolety. Neviem ako ste si ako manzelia budovali majetok, urcite ste aj dostali aj podedili, ale ja by som nebazila po castiach, ktore podedil alebo dostal moj muz od svojej rodiny za jeho zivota. Je rozdiel ked investujes svoj vlastny plat alebo nadobudnuty majetok.
@tiezjedna no matka má určite dokumenty,ale určite mi nedá nahliadnuť nakoľko sa teraz jeduje, že do toho rýpem.
Ona to tak hlúpo povedala. Že to je podiel po otcových rodičoch a my decka s tým nič,len jej to patrí a platí to čo je na katastri.
No už mi je jasné prečo nie sme aj my na katastri. Pretože keď som sa jej pýtala prečo,tak ona nevie
@anonym_autor matka nie je jediná, kto má tie dokumenty. Toto muselo ísť úradnou cestou. Obráťte sa na právnika.
Matka má dokumenty aj úrady a banka. Keďže si to podpisovala máš právo do nich nahliadnuť. Potom si vypýtaj kópie a zájdite za právnikom. Budeš vedieť viac.
@sovica boze co trepes. nejedna sa o sestru. pravo dozitia a hypoteka dokopy NEJDU!!!!
Tvoja matka je bud sebecka alebo fakt s peniazmi nevychadza dobre a potrebovala si prilepsit. Bolo to koser? Rozhodne nie. Ale pri vlastnej matke by som do toho nesprtala, pokial mi bola dobrou matkou a mala som pekne detstvo, aj tak ten podiel by nebol extra velky, ked je Vas 5 deti. Ked budes pocitat, ze dom po starych rodicoch dedili dvaja surodenci (Tvoj otec a jeho brat), tak po otcovi by z polky domu dostale mama polovicu a Vas 5 by si podelilo stvrtinu (mozno hovorim zle, nie som si uplne ista zakonmi). Takze nejakych 5 % domu by si mala. Po starych rodicoch je to asi stara barabizna, dajme tomu v hodnote 200 000 (a to som optimistka, ze je to na slusnej adrese). Takze Ta obrala o 10 000. Nie je to zanedbatelny peniaz, ale nie je to ani suma, ktoru by som matke nedala (teda ak bola v inych oblastiach mojho zivota dobrou matkou.
@anonym_autor že máš hnusnú a vychcanú matku
To ti píšem, ako matka, ktorá veĺmi, aleže veľmi pomohla svojim deťom k štartu do života. Moje a manželove dedičstvo, a nebolo malé, sme komplet rozdali deťom, pretože my sme ho nepotrebovali. Aj po nás budu dediť. Toto ja by som svojim deťom nikdy neurobila.
@anonym_cd246a aké krásne pomenovanie v podstate asi tvojej rovesníčky, že je vychcaná a hnusná, len na základe pár komentárov od autorky. Autorka absolútne nevedela prečo dedičstvo dopadlo tak ako dopadlo, nemá ani páru ako a načo si brala jej mama hypoteky a ty takto osočuješ cudziu ženu na základe pár neúplných informácii. O čo si ty lepšia ?
@anonym_autor tak za prvé. Hypotéka nemôže byť vo vyššej sume ako samotný dom. Ak som správne pochopila, ten prvý dom po svokrovcoch ide predávať, vy tam nemáte žiadny podiel, tak peniaze dostane vaša mama. Evidentne z toho ide vyplatiť svoju hypotéku na váš rodný dom. Kde je problém? Že si z toho prvého domu nedostala 1/6?
@anonym_cd246a aké krásne pomenovanie v podstate asi tvojej rovesníčky, že je vychcaná a hnusná, len na základe pár komentárov od autorky. Autorka absolútne nevedela prečo dedičstvo dopadlo tak ako dopadlo, nemá ani páru ako a načo si brala jej mama hypoteky a ty takto osočuješ cudziu ženu na základe pár neúplných informácii. O čo si ty lepšia ?
@anonym_d2a8a5 trefné pomenovanie pre matku, ktora pripravila svoje deti o dedičstvo po starých rodičoch a možno aj po ich otcovi. Skôr by si sa mala pozri na seba, prečo to nevadí tebe. Ja som na seba hrdá, že som pomohla deťom, keď to potrebovali a nemusia o mne zakladať diskusie, že som ich pripravila o dedičstvo. Jedine ak, aby rodičov pochválili, že im pomohli.
@anonym_cd246a tá matka vychovala 5 úspešných detí. Okrem toho pracovala aj pracuje. No to musí byť strašná matka. Baba, ktorá ti dala komentár, zjavne naznačovala, že to vôbec tak nemusí byť ako autorka píše a že autorka možno absolútne netuší, prečo tak urobila. Na základe toho, matka vôbec nemusí byť taká akou si ju označila
ty zrejme nebudeš najostrejšia ceruzka, keď máš potrebu blokovať každého, kto ti dal komentár, ktorý sa ti nepáčil. Ako z materskej školy pani dokonalá @anonym_d2a8a5
Na katastri sa objedná akýkolvek poverený právnikk nahliadnutiu do spisu o konkretnom majetku. Ja som tak bola
Získaš kópie všetkých dokumentov o domoch
Ja by som sa na to dávno vykašľala, zdravie mám len jedno a nestalo by mi za to, si ho ničiť.
@anonym_c6de92 a u koho si bola ? odo mna pravnik pytal 400eur/ hodina
@anonym_3363a5 horna dolna 🤔
Ja by som sa skor bala toho, ze jej brat ruci. Ze vas obabrala, to uz nezmenite, ale, aby vas nedobehlo to rucenie.
Ty sa na nu mozes iba hnevat. Obmedz kontakt s nou a neprispievaj na jej nedoplatky. Ked vsetko zhrabla, nech sa stara, nech jej vypnu plyn....
Ja by som sa skor bala toho, ze jej brat ruci. Ze vas obabrala, to uz nezmenite, ale, aby vas nedobehlo to rucenie.
Ty sa na nu mozes iba hnevat. Obmedz kontakt s nou a neprispievaj na jej nedoplatky. Ked vsetko zhrabla, nech sa stara, nech jej vypnu plyn....
@anonym_ad510c Aj mňa to hneď napadlo. Brat bude ešte plakať, lebo ona pôjde do dôchodku a nebude mať peniaze na splátky.
@anonym_ad510c Aj mňa to hneď napadlo. Brat bude ešte plakať, lebo ona pôjde do dôchodku a nebude mať peniaze na splátky.
@anonym_2da565 predajom domu vyplati hypo...
@anonym_autor poraď sa s právnikom, aj sa dom predáva môže sa to celé ešte zastaviť ak to bude nedoriešené. Pre svoj pokoj zisti situáciu aby si to v budúcnosti neľutovala že si sa i to nepokúsila
@anonym_2da565 predajom domu vyplati hypo...
@anonym_ad510c nikde nie je napísané, že to nemôžu zmeniť. Toto je naozaj otázka na právnika. Až ten jej môže na základe faktov a nie domnienok povedať ako na tom reálne sú.
@katarinka963 nie som si istá, že zrovna ich matka, ktorá sa neštíti ojebabrať vlastné deti, uvažuje o vyplatení hypotéky. Tá na finančne gramotnú moc nevypadá, aspo nie podľa toho, čo tu o nej padlo.
@anonym_ad510c nikde nie je napísané, že to nemôžu zmeniť. Toto je naozaj otázka na právnika. Až ten jej môže na základe faktov a nie domnienok povedať ako na tom reálne sú.
@katarinka963 nie som si istá, že zrovna ich matka, ktorá sa neštíti ojebabrať vlastné deti, uvažuje o vyplatení hypotéky. Tá na finančne gramotnú moc nevypadá, aspo nie podľa toho, čo tu o nej padlo.
@tiezjedna presne, tiez sa obavam, ci to vyplati, alebo sa jej peniazky zidu
@anonym_autor pozri sa na to očami svojej matky. Ona si s tvojim otcom zabezpečila ten dom, ona musela naň dať peniaze. Vy ste sa len narodili a nárokuje si na podiel, čo vám ho ma vyplatiť? Asi nemá z čoho. Na dom má morálne právo. Ako to spravila síce nie je kóšer. Ale ved vy aj tak budete dediť, keď mama zomrie. A asi to nemá ľahké utiahnuť všetko sama. Ak vám ide o peniaze, stále som toho názoru, že pokiaľ jeden rodič žije, má mat morálne právo žiť v dome, nedajbože bez vyplácania deti. Vy si svoj život a peniaze musíte zabezpečiť inak. Keď matka zomrie, dom predáte, resp sa dohodnete ako súrodenci ( ak niekto bude chcieť dom, vyplatí vas). Takže potom budete mať peniaze z dedičstva.
Nás je tiež viac súrodencov a ani mi nenapadlo v prípade úmrtia jedného z rodičov, robiť si nárok na podiel na rodičovskom dome. Akože zato, že som sa tam nerodila, mám chcieť aby ma pozostaly rodič vyplatil?. Delenie majetkov bude až po smrti oboch rodičov.
@anonym_5918c1 čítame rovnakú diskusiu? Ide o dom, ktorý zdedili po bezdetnom strýkovi. Akými peniazmi ho jeho mama nadobudla? A rodičovský dom je tam zaťažený hypo, že buď ju splatia za ňu, alebo dom predajú aby ju vyplatila, toľko k tomu dedičstvu. Ešte sa jej skladajú na nedoplatky.
@anonym_autor tak za prvé. Hypotéka nemôže byť vo vyššej sume ako samotný dom. Ak som správne pochopila, ten prvý dom po svokrovcoch ide predávať, vy tam nemáte žiadny podiel, tak peniaze dostane vaša mama. Evidentne z toho ide vyplatiť svoju hypotéku na váš rodný dom. Kde je problém? Že si z toho prvého domu nedostala 1/6?
@sasa1310 to sú len tvoje domnienky. Presne tak rovnako môže peniaze minúť tak, ako tie z navýšenej hypo. A deti nech platia nedoplatky a brat ešte i hypo.
@tiezjedna ojebabrat je co za slovo. to jej chyba 5% dedicstva? to na jednej nehnuteľnosti malo byt 7 vlastnikov?
@anonym_autor poraď sa s právnikom, aj sa dom predáva môže sa to celé ešte zastaviť ak to bude nedoriešené. Pre svoj pokoj zisti situáciu aby si to v budúcnosti neľutovala že si sa i to nepokúsila
@1andrea111 dom je pravne vysporiadani. vzdala sa podielu 5% takze nema narok na nic. alebo malo byt 7 vlastnikov nehnuteľnosti?

Ja neviem, v nasej rodine je bezne, ze sa po smrti jedneho rodica vzdaju deti dedicstva v prospech druheho. Po prve, budovali manzelia majetok spolocne a deti na tom zvycajne nemali podiel. A po druhe, vsak to zdedia po smrti matky, ak teda bude hospodarit rozumne.
Ja viem, ze na dedicstvo ma kazdy narok, ale bolo by hadam lepsie, keby to tak nebolo a kazdy sa musel spoliehat len sam na seba. Mozno by bolo menej hadok a zlodejiny. Len co s tym majetkom po zosnulych, neviem...
Mozes sa citit nahnevana aj ukrivdena, ale uz ti to zrejme nic nepomoze. Porozpravaj sa s mamou, aky bol jej zamer, ked to od vas chcela. Mozno mala na to nejaky dovod.