icon

Cítim sa stratená. Ako nájsť nový začiatok?

25. jún 2025

Dobrý deň. Mám 27 rokov a momentálne som už týždeň na úrade práce. Predtým som 5 rokov opatrovala člena rodiny, hneď po škole. Mám vyučený 3 ročný odbor, ktorému sa nikdy nebudem venovať. Bývam v dedinke na východe s rodičmi, no je to tu hrozné. Čím ďalej tu bývam, tým viac som na tom psychicky zle. Chcem odtiaľ čo najskôr vypadnúť lebo mám pocit že prídem čoskoro o rozum. Ale je problém nájsť si prácu. Takisto mi každý hovorí aby som si spravila maturitu. To aj chcem, no predstava, že si mám niekde po blízku nájsť prácu a študovať, pokiaľ bývam u rodičov ma desí. Nemám nikoho, ani kamarátky ani partnera že by sme išli spolu bývať. Ja neviem čo mám spraviť. Najradšej by som išla niekam ďaleko, ale ponuky pre niekoho v takomto veku, s výučným listom, bez maturity, bez praxe sú strašne obmedzené. Šetriť si, pokiaľ bývam v mama hoteli nemá zmysel. Akože na čo si mám šetriť? Vzťah nechcem, čiže s nikým hypo nezoberiem.
Raz ma na chvíľu napadlo že si proste budem hľadať prácu niekde v supermarkete v BA a pôjdem tam, keďže tam je plat okolo 1000 netto. No je to príliš naivné. Ako som vravela, počet ponúk je obmedzený a duplom keď som na opačnej strane Slovenska a bez praxe v akomkoľvek zamestnaní. Čo iné si človek ako ja v tom meste nájde aby prežil?
Už neviem čo ďalej. V mladosti som spravila kopec chýb ktoré mi teraz spôsobujú vážne problémy. Môžem si za to sama viem. Som úplne stratená a vážne sa bojím o svoju budúcnosť. Už z toho chytám panické záchvaty. Každý cieľ ktorý si dám je pre mňa nedosiahnuteľný a to nie sú ktovieako veľké ciele.

Strana
z2
balerina2025
25. jún 2025

toto nemyslis vazne?

''Šetriť si, pokiaľ bývam v mama hoteli nemá zmysel. Akože na čo si mám šetriť?''

januska12323
25. jún 2025

Tak si nájdi prácu s ubytovaním, nemusíš bývať s rodičmi.

janai1
25. jún 2025

No napríklad v tom mamahoteli by si si mohla šetriť na to aby si mohla odísť niekam. Záloha, nájom, strava, cestovné atď nie je zanedbateľná suma na začiatok.
Otázne z čoho chceš šetriť keď nepracuješ.

blaazi
25. jún 2025

Preco hned prave Bratislava? Skusila by som Kosice alebo Presov. A na zaciatku by som sa nebranila ani praci v odbore, ak je moznoat zamestnat sa. Naozaj je potrebne setrit, mat financnu pripravu na dalsi krok dalej, aj studium, cestovanie, uz nehovorim najom +depozit, stoja nieco

balerina2025
25. jún 2025
@janai1

No napríklad v tom mamahoteli by si si mohla šetriť na to aby si mohla odísť niekam. Záloha, nájom, strava, cestovné atď nie je zanedbateľná suma na začiatok.
Otázne z čoho chceš šetriť keď nepracuješ.

@janai1 ona si mysli ze byvanie je zadarmo, asi. vazne nechapem ze to napisala.

stvura
25. jún 2025

tak si najdi nejaku pracu v cudzine a ides...ako kde je problem?

anjelicek26
25. jún 2025

Hladaj pracu s ubytovanim - hotel napriklad,, studium externe alebo vecerne... nejako to pojde.

oceanahory
25. jún 2025

Zapracuj na sebavedomi...aby som ti ho troska aj ja pomohla zvysit, pises velmi rozumne, takze tak zle to s tebou nebude. 😉
Opatrovanie clena rodiny je normalna praca, za mna tazsia, ako akakolvek ina. Treba si poriadne napisat zivotopis, motivacny list, zapracovat na prejave a niekde zacat odznova. Vykrocit zo svojej komfortnej zony, prestat fnukat a ist si za svojim!

billy_jean
25. jún 2025

Aj niektore firmy v KE alebo v PO ponukaju ubytovanie, aj ked prioritne je urcene pre cudzincov. Kazdopadne by som skusila ist niekde na hotel napriklad. Moja znama robi chyznu v hoteli na Liptove a ma tam ubytovanie. Tiez nema vzdelanie. Pracu si pochvaluje.

1gramofon
25. jún 2025

Na fcb je skupina podnájom ba. Ja som si takto našla prvé bývanie. Prácu predavačky tu nájdeš ľahko. Peniaze by som si šetrila práve na ten začiatok pretože tu nebude nikto kto by ti finančne pomohol. Budeš sama. Väčšina ide najprv do Košíc a Prešova takže aj tam môže trvať kým si niečo nájdeš.

martinka13
25. jún 2025

Práveže teraz si môžeš našetriť najviac. Ja by som postupovala takto: nájsť prácu (akúkoľvek). Spraviť si maturitu, popri tom šetriť. Následne odísť do väčšieho mesta. Na úvod budeš mať našetrene na bývanie (napr.na začiatok aj zdieľané) a postupne sa to utrasie. Nariekať nema zmysel. Kde je vôľa, tam je cesta....

deti95060810
25. jún 2025

prečo hneď Ba? skús niečo bližšie - napr. Tatry. možno natrafíš na prácu s ubytkom...

dixitka
25. jún 2025

ty si tu už písala, nie? Osamostatniť sa raz musíš - ak ťa láka Bratislava, tak kľudne - práce je tu dosť, izby v zdieľanom byte sú bežne dostupné, kopa mladých tak býva. Ak by to nešlo, stále sa môžeš vrátiť domov, no keď to ani nevyskúšaš....

petamich
25. jún 2025

Pevne verim, ze mojmu dietatu raz vstepim ine hodnoty a pohlad na zivot 😵‍💫 ze na co setrit - ved uz len izba v BA v zdielanom byte je 400-500€, vacsinou chcu dva depozity, kym ti pride prva vyplata alebo si najdes pracu...tak sa tie usetrene zidu (budem brutalne uprimna, ze neviem uplne co chces pracovnemu trhu ponuknut bez poriadneho vzdelania, praxe a s tymto mind-setom) ale pokojne nariekaj do 30, byvaj u rodicov a to este len potom bude komplikovane. Dievca pre svoje vlastne dobre, skus to cele prehodnotit. Skus nieco usetrit, osamostatnit sa, skusit nejake vacsie mesto na zaciatok a potom pokojne aj ta BA, drzim paste!

1gramofon
25. jún 2025

A život v ba nie je lacný. Ako predavačka nezarobis najlepsie, ale dokážeš sa o seba postarať a časom môžeš ísť vyššie.

doriiis
25. jún 2025

A čo ti bráni ísť do BA a robiť predavačku?

klotildabazarik
25. jún 2025

Co sa vyhovaras, maturitu ti v dnešnej dobe, vobec netreba, co chces robit? Si na urade prace tyzden byvas s rodičmi a vyplakavas, co maju robit ti ktory su na úrade 5 mesiaciov a s detmi,sa spametaj pis na profesiu a nie na kona😂

klotildabazarik
25. jún 2025
@doriiis

A čo ti bráni ísť do BA a robiť predavačku?

@doriiis nech sem ani nejde, s takymto ptistupom a za predavacku ju sni nevezme nik, uz tu robia ukrajinci predavacky

doriiis
25. jún 2025
@klotildabazarik

@doriiis nech sem ani nejde, s takymto ptistupom a za predavacku ju sni nevezme nik, uz tu robia ukrajinci predavacky

@klotildabazarik ..,nastavenie má problémové.To je jasne.Ale východiskovú polohu a podmienky ideálne,aby mohla začať kdekoľvek s čímkoľvek.

bessie12
25. jún 2025

Nemáš žiadne záväzky, tak choď do zahraničia. Vždy máš možnosť sa vrátiť domov, ale aspoň uvidíš aký je život v inej krajine.

janai1
25. jún 2025

A inak autorka, čo tak Jasná? Teraz tam hľadajú chyžné, recepčné, čašníkov - ponúkajú ubytovanie, stravu a celkom fajn plat. Prečo hneď BA? Nie je to tu zem zasľúbená...

macatt
25. jún 2025

Nájdi si niekde zdieľané ubytovanie, treba mať na začiatok cca 500€, oprášiť AJ a skúsiť aj nejakú brigádu, to už si mohla riešiť skôr, ale keď otvoriš profesiu je tam toho stále dosť..
Nikto z teba neodkusne, držím palce

bale1rinka
25. jún 2025

ja by som šla au pair robiť, si v zahraničí, staráš sa o deti, bývaš a ješ s rodinou a učís sa jazyk, po čase, môžeš vymeniť rodinu a po ďaľšom čase rodinu za prácu s ubytovaním keď vieš jazyk a manuálne pracovať..príde to,ale musíš dáko začať, 5 rokov by som si dala ako plán, v 32 už vedieť jazyk a hľadať prácu a čas ukáže, môžeš sli dáke kurzy urobiť podľa potrieb na trhu práce tam v tej krajine, možno niekoho stretneš...ale aspoň nebudeš hlúpnuť tam kde momentálne si.(tvoje slová)

domkakvet
25. jún 2025

Toto co si napisala sa neda ani citat, ze na co budes setrit, peniaze asi nikdy nebudes potrebovat, ze za mladi a teraz co si uz stara? Hypo si mozes zobrat aj sama a vsetko ostatne, cele zle.

zltalienka
25. jún 2025

Pozeram na nete, ze vyska opatrovatelskeho prispevku na 1 osobu je 615,50€. Pokial si stale byvala u rodicov, mala si mat davno nasetrene. Pokial si zvyknuta kazdy mesiac len na seba minut 600€ tazko sa Ti bude zit z 1000€ hrubej mzdy kdesi v BA, kde treba platit najom, stravu....
Za 5 rokov, co si sa starala o TZP osobu, si mohla mat maturitu spravenu.

sisska96
25. jún 2025

Nechápem čo je na tom také ťažké nájsť si robotu s ubytovaním. do BA by som nešla. tam budeš veľa platiť a budeš žiť v králikárni. Radšej by som šla do Rakúska opatrovať, tam ti dajú aj ubytovanie

sevrin
25. jún 2025

"Šetriť si, pokiaľ bývam v mama hoteli nemá zmysel. Akože na čo si mám šetriť?"
(...)
"Som úplne stratená a vážne sa bojím o svoju budúcnosť."

A keby si mala TERAZ našetrených, povedzme nejakých 20 000, tiež by si sa bála o svoju budúcnosť? Ak nemáš nič, nezúfaj, najdôležitejšie je ZAČAŤ. Tak začni. Lebo dopadneš ako jeden kolega odtiaľto z MK, ktorý má cez 40 a chodí vyberať kontajnery aby mal večer na rožok a tri kolieska salámy.

bystrozraky
25. jún 2025

Nechápem, prečo píšeš, že tvoje ciele sú nedosiahnuteľné. Každý cieľ je dosiahnuteľný, len si cestu k nemu musíš rozdeliť na dostatočne malé časti, ktoré sú ľahko dosiahnuteľné. Tvoj problém je skôr v tom, že máš strach, a preto nič nerobíš. To v tebe vyvoláva beznádej, a preto si tam, kde si. Proste vyvíjaj akúkoľvek aktivitu, ktorá ťa bude posúvať k tvojmu cieľu, a užívaj si tú aktivitu samotnú. Hlavne odstráň tvoju paralýzu zo strachu – o nič nejde. Ak to nepôjde, tak máš mamahotel a nič sa nemôže stať. Hlavu hore a začni niečo robiť – to je jedno čo. Užívaj si každú aktivitu, ktorá ťa má priviesť k cieľu. Prajem veľa šťastia 🙂

luccija
25. jún 2025

Teraz máš niečo našetrené?Čo myslíš, že Ba je zlatá baňa?Ak chces byť predavačka musíš niekde bývať, stravovať sa, doprava, mobil to ti z platu zostane tak 400 eur rátam, že zarobis cca 1000 eur.Hladaj prácu s ubytovaním v hoteli chyžná atď...včera som pozerala profesiu boli ponuky aj s ubytovaním.Tiez by som sa orientovala na cestovný ruch ako na obchod a bližšie.Vsade to bude ťažké s tým rataj.Ked si na úrade práce sprav si aspoň opatrovateľskú kurz, pokým bývaš doma.Teraz je najlepší čas šetriť, kým si doma.
Maturita ti bude raz chýbať, keď budeš chcieť iné zamestnanie.Dobre ponuky som včera videla do DM drogérie čistá robota a celkom fajn plat oproti tomu ako sa narobia v reťazcoch.Nic nie je stratené len sa musíš rozhýbať čo chces ..

luccija
25. jún 2025

Môj muž mal kolegu z práce, ktorý je z Revúcej veľká hypo, rodinné problémy zomreli mu rodičia a núdza ho priviedla do Rakúska nevie vôbec po nemecky je na sezónu v Alpách v kuchyni pomocné práce, umývačka riadu majiteľ je Slovák a zostáva dlhodobo vždy medzi jednou a druhou sezónou ide domov.Ale hľadal na FB v skupinkách mal cieľ zarobiť a odísť z diery.U muža v práci čo zarobil to minul.Nudza ľudí doženie k veľkým veciam

balerina2025
25. jún 2025
@sevrin

"Šetriť si, pokiaľ bývam v mama hoteli nemá zmysel. Akože na čo si mám šetriť?"
(...)
"Som úplne stratená a vážne sa bojím o svoju budúcnosť."

A keby si mala TERAZ našetrených, povedzme nejakých 20 000, tiež by si sa bála o svoju budúcnosť? Ak nemáš nič, nezúfaj, najdôležitejšie je ZAČAŤ. Tak začni. Lebo dopadneš ako jeden kolega odtiaľto z MK, ktorý má cez 40 a chodí vyberať kontajnery aby mal večer na rožok a tri kolieska salámy.

@sevrin tovazne tu je taky clovek?

Strana
z2