icon

Cítite sa preťažená počas predvianočného obdobia?

5. dec 2024

Mam 2 deti 3r a 8m babo. Manzela, ktory pomaha, vsetko ok. Ale tento rok to nejako nezvladam,nestihla soma avendtny veniec spravit, vyzdoba 0 bodov, darceky este nemam, nic neupratane, nenapecene ani neviem ze idu vianoce. Chodim do prace, plus este si privyrabam zacinam predavat rucne vyrobky. Ani neviem ako a je znova vecer a ja som zas nic nestihla doma. Pomoc

dharmasanata
5. dec 2024

Toto obdobie nieje o tom uhnať sa, či ozdobovať byt, veď ešte je len piateho 🤦 to len ľudia už nevedia vyčkať a zdobia stromček už v novembri.
Buď vďačná za zdravie, deti a manžela, nie každý má to šťastie..
Ozaj my vyťahujeme stromček až 24. December, pečiem deň pred 🤷 a nič nám nikdy neutečie..

ndrag
5. dec 2024

Ja som si tento rok dovolila uplne odignorovat advent (nemame ani veniec, noaco), ozdoby mam vsetko z minuleho roka a nemienim dokupovat dalsi sezonny odpad, nekupovala som si ani len saty na firemnu vianocnu party, mam toho aj tak dost. Darceky sa riesia iba pre deti a s muzom sme si povedali, ze potom si kupime nieco spolocne. Ja si kupim darcek sama z premii. Piect budem len nutne minimum, ale vysantim sa na stedrovecernom menu, ale to je este daleko.

podbel2512
5. dec 2024

Ja milujem Vianoce. Milujem zdobiť,piecť. Ale pre boha je 5 decembra! Nič z toho ešte nerobím. Pre nás je to strašne zavčasu. Jesť 3 týždňové pečivo? Adventný veniec som kúpila. Načo ho chces vyrábať? V obchode ich je málo? A najmä načo máš dve práce pri 8m babu? S ním si kedy? Deťom som darčeky objednala naraz. My s mužom len voňavky. A kúpili sme si nové stoličky ako darček.

marse
5. dec 2024

A? Vianoce nie su závod ani súťaž.... NAJhlavnejšie, že sa stretnete všetci zdraví pri štedrovečernom stole... 😉

scila
5. dec 2024

Tiež som nestihla veniec, ozdoby sú ešte v skrini. Upečené zatiaľ nič lebo robota, krúžky, povinnosti.... ani upratané. Vonku rastliny čo už mali byť dávno zazimované v pivnici. Darčekov kúpených len pár.
No čo už. Hlavne aby sme boli zdraví, možno budúci rok budeme stíhať lepšie.
Naložila si si toho priveľa. Tu na MK vyzerá, že všetci stíhajú vence, výzdobu, piecť ale kdeeee, je nás kopa takých čo nie 😉

mikadooo
5. dec 2024

Uch... Drž sa... Je to úplne ok, nenechaj sa zmanglovať reklamami❤️❤️❤️. Koľkokrát som darčeky nakupovala 22heho o desiatej večer v lokalnom tescu 🫣. (3 deti). Teraz už sú väčšie, dve už vedia ako je to s Ježiškom, tak je to lepšie celkovo. Nebuď frustrovaná. Je to len fáza. Naklikaj nejaký eshop s hračkami a tam jednorazovo vybav darčeky a ostatné hoď za hlavu, evtl najbližší obchod aj "napečie" nejaké tie linecké koláče a oblátky 🤷. Drž sa... Hlavne nech sú deti sýte a v čistom 🤷🤷🤷.

qwert87
5. dec 2024

Dnes sa to strasne preháňa. Vyzdoba už od novembra, pomaly ešte ani sviečky na hroboch zosnulých nestihli vyhorieť. Sociálne siete a reklama nám tlačia do hlavy co všetko musíme stihnúť, nakúpiť, vyzdobiť. Kto ma najdokonalejšie výzdobu, najlepšie darčeky. Piecť už na konci novembra (ako nechápem komu chuti jest na Vianoce pomaly mesiac staré kolace). Adventny kalendar pre deti musí byť vyrobený, inak si zla s leniva matka a nevenuješ sa dostatočne deťom. A to upratovanie. Pokiaľ upratujem priebežne počas roka, tak na Vianoce ma nejaké upratovanie nemôže prekvapiť. Strašna doba je dnes, uponáhľaná, diktuje nám co všetko MUSIME stihnúť. Takže kľud, Vianoce pridu ci budeš mat napecene 10 druhov zakuskov, či 2. Ci budeš mat prečačkanu výzdobu alebo len stromček v obývačke. Či tie okna umyjes teraz alebo až na jar. Spomaľ, vypni, pusti si vianocne pesničky, venuj chvíle deťom. Vytváraš im spomienky a o pár rokov keď si spomenieš na Vianoce práve tie spomienky a chvile s detmi ti budu vytvárať úsmev na tvári, nie vyluxovany byt, precackana vyzdoba a darčeky.

earlgrey
5. dec 2024

Ja nemám nič (okrem jedného darčeka pre dcéru) a som veeeeľmi šťastná a spokojná 😀

karmen118
5. dec 2024

Tak darčeky mám zatiaľ nakúpené len pre moje a sestrine deti, ale to kupujem postupne od septembra po troche, aby toho nebolo naraz veľa a väčšinu objednávam z e-shopov takže sa nemusím naháňať po obchodoch, pre muža ešte len nejakú drobnosť budem kupovať, aj on mne. Piecť ešte nepečiem, cez víkend s deťmi ideme 1x piecť perníky - ale max urobíme 4 druhy koláčikov po troche do Vianoc, výzdobu nerobievam - len som vyložila pár vianočných sošiek, čo som dostala na poličku v obývačke, svetielka mávajú deti celoročne v detskej na parapete lebo syn sa bojí tmy, tento rok som dala jedny svetielka aj do obývačky lebo malý chcel, vence doma nemáme ...stromček robievame tesne pred Vianocami, sviečky si dovolím až na Štedrú večeru, aby mi decká nepodpálili byt, ale ak niečo robím doma pustím si k tomu vianočné pesničky - trochu to navodí atmosféru. A ešte tento rok deti dostali od starkých adventný kalendár - ja nikdy nevyrábam žiadny, kde je Betlehem, tak ten od 1.12 pomaličky skladáme. Upratujem priebežne počas roka, takže ak nestihnem nejaké extra upratovanie do Vianoc nevadí. Takže kľud, stále nie si v takom sklze, ale darčeky by som už začala riešiť aspoň pre deti, aby to stihlo prísť do Vianoc, my si inak dospelí v rodine nič nedávame - len s mužom si vymením niečo pod stromčekom, lebo keď sme nič nemali tak sa deti pýtali či sme boli zlý počas roka, že nám Ježiško nič nedal 🙈

ina2405
5. dec 2024

@karmen118 u nás si dávame darčeky každý len svojim deťom a potom starým rodičom, o starosť menej lebo neterí a synovcov mám 17

x_mery_x
5. dec 2024

Som na tom rovnako, ale ja sa neutapam, stale vravim, ze je este dost casu. :D :D :D ale tak ja vzdy myslim optimisticky :D

karmen118
5. dec 2024

@ina2405 tak keby som mala neterí a synovcov 17 ako ty, tak by sme tiež kupovali len svojim deťom, ale ja mám len jednu sestru - viac súrodencov nemám - a tá ma deti tiež ako ja - dve, takže im kupujeme a ona mojim deťom - ale máme limit na darček max do tých 20-25 e na dieťa, dospelí si nekupujeme nič - sme tak dohodnutí, alebo ak niekto chce doniesť, že sa oslavujú napr. okrúhliny tak vyslovene donesie drobnosť - čokoláda, víno a tak. to skôr urobíme spoločnú grilovačku, posedenie. A je to tak lepšie - menej stresu a nemusí človek vkuse vymýšľať xy darčekov počas roka 😇

ina2405
5. dec 2024

@karmen118 jasné chápem 🙂

kvietok1233
5. dec 2024

Som na tom rovnako a mam to na haku 😂 vyzdobu mame len advetny veniec a to je vsetko budeme mat stromcek a vianocny obrus viac nam netreba....piect budeme s dcerou cez vikendy a darceky objednavam az na vyplatu vobec si s tym nerobim tazku hlavu

louise
5. dec 2024

Ja mám každoročne najviac hektiky v práci v decembri. Deti väčšie (9 a 13), ale dosť učenia a opakovania denne + tréningy 3x do týždňa. Manžel robí na smeny. Tak som tiež minulý rok zistila, že miesto užívania si predsviatočného obdobia som vystresovaná, unavená, alergická na plné obchody. Tento rok je toho veľa rovnako, ale s iným nastavením v hlave. Spravila som si plány, čo chceme s rodinou zažiť a stihnúť (chodiť sa korčuľovať, upiecť medovníky, ...) a s ostatným si hlavu nelámem. Nemám potrebu sa s niekým porovnávať výzdobou či počtom domácich koláčov, dôležitejšia je usmiata mama ako klbko nervov. Tak odporúčam na chvíľu sa zastaviť, určiť si priority pre toto obdobie a zariadiť sa podľa seba a možností, ktoré máš. 🙂

svetlonos
5. dec 2024

Si uplne super vies o tom? Vlastne nevieš, inak by si toto sem nenapísala. Mas dve deti, pracu a popri tom ešte niečo vyrábať na predaj???
Pozri ja ta ukludnim.
Som tehotna, deti majú 4,5 a 1,5 roka. Dohodla som si teraz budúci a ďalší týždeň pani na upratovanie.
Vianočnú večeru tento rok objednáme hotovú! Bide plnený maly moriak na koreňovej zelenine.
Z kúpeľného hotového cesta sme upiekli perníky. Cesto na vanilkové rožky urobila a piekli sme - ostali nám k dnešnému dňu 3 kusy 😁
Ešte urobím jedno/dve cesta cesta, vykrojíme upečieme a zvyšné kolace dokúpiť! Tortu mam objednanú z Billy, fantastickú čokoládovú biela/tmavá. Stojí 28e, bez roboty, bordelu, nervov a výsledok zaručený 😉.
Nálepky mam kúpené už týždeň, snáď stihnem dnes nalepiť Mikuláša na stenu so šatami.
Mam naaadhernu výzdobu- v hlave! Doma nedokoncenu 😆.
Včera ma napadlo, ze treba vrecka na mikulášsky balík, nemám.
Maly je konečne adaptovať v jasliach, ja nanesení, ze všetko stíham. Mam nádchu a brutálny kasel, ako tehotna môžem tak akurát paracetamol a čajík 😂 Začínajú pokasliavat aj deťúrence, paráda.
Nestíham a je mi to fuk. Takže pani príde, pomoze upratať.
Darčeky mame každému po 3-4. Keďže sa poznam, riesila som už v septembri, už len nejaké puzzle a malemu knihu.
A od kedy name deti, tak sme Vianoce už dva roky o týždeň posúvali koli našim a ich chorobám!
A co si myslia ostatní?
Mam fakt v pazi ale ze ze uplne 🙂 Stacilo povedať, pani nám uprace a jedlo objednane ak kolace z časti, ojojoooj .... to sa na SK nerobi, lebo tam sa všetci radset vystresujz a Vianoce sú o nervoch.
Ďakujem neprosím! Na tvojom mieste by mi ta pani na upratovanie podľa mojich inštrukcií aj tie nálepky lepila aj retiazku na okno dala.
Urob si to tak jednoducho ako len môžeš. A pokial mas co I len trošičku možnosť - nájdi si niekoho na to upratanie. Je to obrovská pomoc aj keď nie si lenivá.
Keď mal prvý 8 mesiacov, veru som nepísala nič sama a zrovna tiez na vianoce mal tých 8 tiez. Kúpili sme, aj malý živý stromček, dekorácia okolo stromčeka a vybavene.
A inak adventný veniec mam ešte v krabici a chýbajú mi naň sviečky 🫣.
Urob si to co najjednoduchšie ako sa ti da.
Asi som ti veľa nepomohla, ale aspom vies, ze nie si sama. Každý to ma inak, tak sa netráp, ze suseda ma už mesiac parádne výzdobu vianočnú 🙂 Mozno je to jej hoby (co je krasne🙂) alebo nema deti a ostatný stres. Vtedy som paradoxne stihala.
Drzim palce a prajem pekné Vianoce.

eva8
5. dec 2024

@veronika2316 ze na Vianoce nechodi hygienik, ale Jezisko 😃👍🌲

simca06022011
5. dec 2024

5.12. nemusis mat ani napecene, nemusis mat ani upratane... darceky pre pokoj v dusi by som uz zariadila :DDD
Ked mas toho vela, ja odporucam normlane napisat vsetko na papier co treba a odfajkavat, ja mavam zoznam presne, co kupit, kedy, co kedy piect, co kedy robit... a pomedzi to si robim pracu a tak.

deedol
5. dec 2024

adventny veniec som tento rok prvykrat kupila od znamej, co ich vyraba. vyzdobu (rozumej par nalepiek na okna a jedny svetielka) sme robili so synom teraz cez vikend, lebo bol chory, tak bol cas. nic ine nemam a do 15. ani mat nebudem, lebo mam vela prace. potom mam tyzden cas, tak budem riesit. ale som uplne v klude, pohoda 🙂

sisska96
5. dec 2024

Ja mám veniec z minulého roka. Sviečky som dokupovala. Výzdoba tá istá ako minulý rok. Pečenie ešte má čas. Upratovanie? Cez rok neupratuješ?

mane01
5. dec 2024

Akoze, neexistuje ziadna sablona na to, ako by mali Vianoce vyzerat a co vsetko musi byt porobene. Ja napriklad peciem pocas adventu, ked sa mi chce, do Vianoc to pojeme a hotovo. Ked mame aj pocas sviatkov na nieco sladke chut, kludne otvorim bonbonieru alebo upeciem babovku. Ja napriklad nijako specialne neupratujem. Velke upratovanie robim, ked sa mi chce… a nikdy sa mi nechce ked je vonku tma, ked pridem domov z roboty a ked je vonku zima. Vyzdobu neriesim, max si urobime stromcek o nieco skor, ak sme vobec na Vianoce doma. Uz 2 roky sme nemali ani ten 🤷🏼‍♀️… boli sme prec do 27.12. tak mi to prislo zbytocne. Nestresuj sa ocakavaniami inych… ty si ty a ty si sama urcujes, co je dolezite. Pri takom malom dietku pracujes a este tvoris veci na predaj, co by si chcela viac? Vsak si len clovek. Vsetko sa neda. Nebud na seba taka prisna, daj si pecivo napiect a adventny veniec tiez nie je povinnost.

slavomira236
5. dec 2024

Ja som doma a este nic nemam. Do vianoc casu dost..veniec nemam nikdy. S vyzdobou to neprehanam nemam nervy to potom odkladat. Strom robim az 23 v noci

slavomira236
5. dec 2024

Inak to upratovanie do vianoc budem upratovatveste vela vela krat..vytsavat treba stale aj prach utierat aj postele este 2jrat prezleciem

slavomira236
5. dec 2024

Na okne mam este tekvice na parapatoch aj sviecku velku tekvicu😆

carolynka
Autor odpoveď zmazal
rorino
5. dec 2024

Kluuud,aj Ježiško sa narodil v maštali,😉deti sú malé,význam im ešte nedochádza,niečo určite zoženiem a tieto sviatky nemajú byť o Tom,že všetko má byť ako z dizajnérskeho katalógu,ale o pokoji a radosti😉

luccija
5. dec 2024

Hlavne kľud...ja som od soboty chcela robiť veniec na streche mám piaflor a veci nebolo nikoho čo by mi zniesol krabice v sobotu sme išli na trhy, že veď ti to dám dole v nedeľu.V nedeľu prišiel stolár opraviť skrinku tak sa s ním vykecaval potom hokej, formula veď prídem v pondelok z roboty dám ti dole.V pondelok prišiel neskoro z práce...skratim to včera som sa nasrala a isla si kúpiť piaflor ostrihala kríky na dvore a konečne mám veniec.Vcera večer išiel na strechu, lebo videl, že už máme výzdobu a chýbajú ostatné veci🤪darček nemám ani jeden, piect budeme len linecké a na to je čas.Moja mama už hysterci, že treba kúpiť rybu a dá ju zamraziť, lebo minulý rok obmedzili predajné miesta.To, čo chcela minulý týždeň tento už nechce ešte, že som to nekúpila.
Snáď budem mať niekedy Vianoce, že si sadneme do auta a odídeme niekde na chatu a budeme sa sankovat jeden darček a finito.Cely tento cirkus nakúpiť, darčeky, muž má veľa v práci decko chce ísť na všetky vianočné trhy v okruhu 100 km😆už som znechutená.takze kľud napečené vieš aj kúpiť v núdzi, máš malé deti tie poteší čokoľvek.mas toho tak či tak dost

luccija
5. dec 2024

@svetlonos presne tak my sme dvoje Vianoce dostali pár dní predtým Covid a boli sme vybavení trčali sme doma, nikto nejedol, ja s ruskom pri večeri a decko sa bálo, že ochorie to bola ešte ta prva zlá vlna muž ani z izby nevyliezol ako bol chorý.tolko zhonu a všetkého ako už mám veľké dieťa nejako to straca caro

mamamoni
5. dec 2024

Mne sa zdá, že niektoré si Vianoce pomýlili s oslavou osvetlenia a výzdoby a poprotom zabudli, že je to oslava narodenia Ježiša. Ten sa ešte ani nenarodil, ale oni sa už predbiehaju , ktorá bude mať vyzdobené, osvetlené, strom v izbe....veď je to trápne a smiešne.... Chvalabohu, že v mojom okolí žijú ľudia čo sa nenechajú strhnúť komerciou a majú svoje zásady. Vianoce niesu o výzdobe, pečení,darčekoch.....Takže kľud, stihneš všetko čo plánuješ úplne v pohode 😊

clementisa
5. dec 2024

Ja tiež nemám rada tú omáčku okolo toho všetky tie prípravy naháňanie sa, tri dni pred vianocami upečiem medovníky nejaké drobné pečivo na drahé darčeky si nepotrpíme hlavne že sme všetci spolu a zdravý výzdoba nemusí byť prehnaná kľud pohoda návštevy a je po sviatkoch