Cítite sa preťažená počas predvianočného obdobia?
Mam 2 deti 3r a 8m babo. Manzela, ktory pomaha, vsetko ok. Ale tento rok to nejako nezvladam,nestihla soma avendtny veniec spravit, vyzdoba 0 bodov, darceky este nemam, nic neupratane, nenapecene ani neviem ze idu vianoce. Chodim do prace, plus este si privyrabam zacinam predavat rucne vyrobky. Ani neviem ako a je znova vecer a ja som zas nic nestihla doma. Pomoc
Drahá, adventný nemám ani ja. Výzdoba nula bodov. Upokoj sa. Na tom svet nepadá.
ja mám dospelé dieťa, dosť voľného času, zdobiť by som aj mohla - ale nechcem. všetko má svoj čas, takže začnem víkend pred vianocami. a to ani nepečiem, nakúpila som drobné vianočné pečivo a pred vianocami ešte kúpim vianočku - a bude…
To bude tym privyrabanim, ak to nie su práve iba vianocne ozdoby, ale celorocne veci, tak to aspon na Vianoce prerus. Manzelka kedysi robila( iba vianocne ozdoby, polystyrenova gula, stuzky na to, pekne ale pracne), neskutocna prplacka, unavena bola, od 7, ci 8 do 10 vecer- je ucitelka- no nie za tie peniaze to nestalo.
Cely advent unavena. Je mi luto, ze si to neuzivas, ja milujem vianocnu hudbu, stanky, harmonizuje ma to 😀 preco by ma darceky mali stresovat? Synovi som kupil( prebrali sme to so zenou, tak som vedel co) manzelke este len pôjdem. Prejdem par obchodov v klude, dam si medovinku, trdelnik a zas prejdem nejake - vzdy si beriem po vyplate v jeden deň v tyzdni druhy pol den dovolenky, aby som zienke vybral darcek- tym padom mam cas a aj doma som v normalny cas. S upratovanim pomôzem žene. Pohoda. Nenechaj tlak zvitazit nad posolstvom Vianoc. Dufam, ze si ich uzijete.
Máš dosť malé deti a ešte chodíš do prace ja som nikdy nič extra nerobila ani nerobím u nás výzdoba nebýva vôbec len stromček urobíme a to vždy až 23.12 takže u nás to vyzerá ako na Vianoce až 23.12. Večer
To privyrabenie je nutnosť, alebo skôr koníček?
Kedy sa venuješ deťom?
Veniec môžeš stále kúpiť, stále zapális ešte len prvú sviečku.
Choďte sa prejsť na trhy.
Cez víkend upečte medovníky.
Pusti večer koledy.
A máš atmosféru. Nepotrebujete vysvieteny dom. Také drobnosti úplne stačia.
To je tým, že máš bábo, prácu a ešte si privyrábaš, ani po Vianociach to lepšie nebude. Na pečenie je skoro, bordel sa doma ešte aj tak urobí a veniec sa dá kúpiť. Ale deň má len 24h a ty máš toho moc.
Ja tiež ten rok nemám adventný veniec a je mi to fuk😂
Kup si vianocnu ruzu a mas predvianocnu vyzdobu. Kup vianocny caj so skoricou - vianocna vona.
Kup hotove pernikove cesto a cez vikend so starsim dietatom vykrajujte perniky - privodi to vianocnu atmosferu.
A cela rodina chodte na vianocne trhy cez vikend, alebo sa prejdite po vyzdobenom meste/dedinke, cestou mozes kupit nejaky ten darcek. Alebo online objednaj, dovezu az domov.
Inak Vianoce sú tri dni, nestoja za mesiac stresu. 23.urobím cheesecake a metrový koláč, ak by naši chceli a ja nestíham, tak kľudne kúpim aj hotové keksové cesto (ale suché sa u nás neje) a upratuje sa tak ako vždy, žiadne vianočné vypratávanie skríň. Stromček robil muž s deťmi, tiež za chvíľu hotové. A darčeky sme vyriešili jednou hodinovou návštevou nákupného centra, vedeli sme, čo ideme kupovať.
Prajem ti požehnané pokojné sviatky❤️
Mám jedno nie moc malé dieťa, chodím do práce, neprivyrabam si , výzdoba žiadna, napečené nič, Adventny veniec každý rok ten istý a vychutnávam si predvianočný čas tým že si dcéra otvorí sa ok adventneho kalendára, pri jedení mandarínok nasavam vôňu ktorá po nich ostane a občas pozriem z okna ako to všade svieti. Časy keď muselo byť všetko piko Belo inak by to neboli Vianoce mám už dávno za sebou. A veci na šalát a kapustu kúpim aj v pondelok 23.12. stromček nechám na chlapa ako každý rok
A vanilkové "rožky" nechám robiť dcéru nech sa pohrá, spravím len cesto a potom šupnem do truby
Aku chces pomoc? Jedine co si musis upratat je v hlave. Sama si vsetko robis. My mame stromcek, do detskej na okna sme dali svetielka. Vyzdoba na cele vianoce je tymto hotova, piect sa budu iba medovnicky, upratavat tak ako pocas celeho roka. Fakt nechapem preco ludom musi zadrbavat kvoli vianociam a potom vyplakavaju.
Aby sa mesiac dopredu ľudia stresovali kvôli trom dňom 😄 akože prepáč, ale ten stres a to všetko si robíš sama. Kde je napísané, že musíš upratovať, piecť, robiť veniec? Čo sa stane, ak to mať nebudeš? Absolútne nič. Tak nestresuj, užívaj si deti, darčeky zabal večer, veniec si kúp po ceste z práce ...
AUTORKA, nie je ziadna povinnost kazducky rok mat dokonale "atmosfericke" vianoce aj doma. Potrebujes si oddychnut, nie stale byt vo svungu. Ta atmosfera moze prist aj z okolia, ulice, radia...
Takto to mam kazdy rok. Dokonca ani vypekat nestihame. Som rada, ked toto vsetko stihnem do Vianoc.
A do rici, to muži zaobstarať nevedia? Keď vás to trápi?Či im robíte len druhé mamky?Prečo?
Koláče si kúp predpokladám že deti tomu moc nedajú a ty a mužom nepotrebuješ 20 druhov upiekla by som Max medovníky a kúpila si pár ks koláčov keď nestíhaš. Adventný veniec predsa nie je povinný keď tak postáv na stôl 4 sviečky. A na Vianoce nechodí hygienik ale ježiško takže dýchaj 😊😉
Den ma 24 hodin a ty mas toho aj bez tych vianoc dost. Takze nadych, vydych. Pomalicky sa k vianociam dopracujete. A tie vianoce budu, aj ked nebude super cisto, navypekane ....
Vsetko, co nie je nutne, zrus. Ja som mala v detstve na Vianoce rada tri veci: stromcek, darceky a klud. Podla mna staci, ked budete mat cez sviatky doma toto.
@barka1 Presne, advent mal byt povodne uplne o inom.
My máme veniec kúpený a ani sviečku sme nezaplatili...ja som išla večer do práce a zvyšok rodiny zabudol. Stromček stojí napoly ozdobený, na pečenie je ozaj cas.
Fúha,tak ja mám času dosť,ale okrem pár nakúpených darčekov,aj to online , nemáš ešte nič, samozrejme veniec mám,ale to mám z roka na rok,a prečo by som už mala mať napečené a upratané? veď je 5.12
My nemame tento rok veniec (povedala som si, ze tu aj tak mame dost bordelu a upratovat kazdy den popadane ihlicie z venca sa mi nechce + aj tak je kazdemu v domacnosti jedno, ci tam nejaky veniec je alebo nie), nemame zatial ziadnu vyzdobu (vzdy riesim vyzdobu az posledny adventny tyzden), nemam nic upecene (peciem az tesne pred sviatkami), nemam upratane (upratujem priebezne a urcite sa neplanujem s tym pretrhnut pred Vianocami, lebo sa patri) a nemam ani darceky (budem vsetko dnes objednavat cez net)...
Neviem, odkedy som dospela a mam deti, tak Vianoce nejak extra neprezivam. Chcem ich spravit pekne, lebo deti sa na ne tesia, ale aby som z toho bola nervozna cely advent, tak to urcite nie. Vianocna atmosfera u nas zacne az tesne pred Vianocami.
Každý štedrý deň za celých 25 rokov, čo som býval s rodičmi, sa na štedrý deň šli všetci pokakať zo všetkého a potom večer okolo druhej, tretej, sa väčšinou jeden z rodiny urazil až na smrť. A potom sa mu trebalo prosiť, aby sadol k večeri.
V manželstve sa vlastne dosť nudíme na štedrý deň. Všetko už máme porobené, len navaríme kapustnicu a čakáme na večer :D
Adventný veniec sme ešte nikdy nemali, pretože ho nemám kam položiť. Nemáme taký nábytok, kde je polica ani skrinky s priestorom na lapače prachu, na tv stolík nemôže, tam by zavadzal, ten využívame na bežne každodenné veci.
Pre atmošku napeč pár medovníkov, ak stihneš, ale pokojne si objednajte krabicu koláčov a máš vyriešené.
Upraceš deň pred štedrým dňom, dovtedy sa aj tak nasmetí.
Najdôležitejšie sú asi tie darčeky, ale keďže máš detičky malé, nebudú to tak vnímať, nevedia, čo by sa malo diať a čo nie. Jeden darček každému a vybavené ;)
Skús trochu zvolniť
Ja napečené nemám, s dcérkou vždy pečieme dva dni pred vianocami vanilkové rožky, to je náš rituál,nič iné nepeciem. Stromček staviame spolu v nedeľu týždeň pred vianocami. Darčeky kupujem a objednávam len cez internet,keď mám chvíľu času,rýchlo objednám,nápady vymýšľam cestou do práce. Upratujem postupne, nikdy nemáme bordel,takže na Vianoce nerobím žiadne výnimočné pratanie. Takže kľud. Vianoce si urob po svojom,nikde nie je prikazane ake majú byť
@thirstymonk 😆 u nás bol folklór, že sa otec doobeda opil a šiel spať a ja som kvôli tomu plakala, poobede bola mama už riadne unavená, ale večer boli krásne Vianoce - bez sarkazmu. V mojej domácnosti máme pekný celý deň, s mužom pripravujeme všetko spoločne a deti sa navzájom zabávajú/pomahajú.
...a sranda je, ze po rokoch aj na (ten divoky) rodinny folklor spominame v dobrom, priam so slzou v oku. A mozno je to tak dobre. Nic nie je dokonale... 🎄 🎁 ⛄
@madeincssr presne tak na to spomínam
Ja som nikdy adventný veniec nemala, nemám ho kde dať,pečenie víkend pred vianocami, pečiem toho viac..všetko naraz a hotovo...stromček uvidíme,keď bude čas...mám aj inú robotu😀

Neznasam predvianocne obdobie a čím som staršia, tým je to horsie. Tie tlaky zo vsetkych stran su hrozné...
Nemáš darceky zaciatkom decembra? Kedy budeš piect? Už máš vyzdobena byt? Preco nechceš dopriat detom radost a stromeček zdobite až 23.?
Na vsetky podobne otázky som alergická a cítím sa ako Grinch.
Takže nadých - vydych a tu je moja rada:
Na veniec kašli. V sobotu pred sviatkami vyzen muza s detmi von a všetko doma prebehni handrou a vysavačom.
Vyber 3 typy keksov a tie postupne po večeroch upeč - stačí začat trebars 18.12. Za 4 večeri všetko máš, aj s pripravou cesta.
Zajtra večer si sadni za net a naklikaj nejake povinné darceky povinným ludom. Nerprehanaj to a nepodporuj konzum.
A spomal. 2 minideti a dve práce...si normalna? Pokial netriete biedu, tak sa na to vykašli. Život mas len jeden.