Čo by ste poradili 56-ročnej žene, ktorej stroskotal vzťah?
Čo by ste poradili 56 ročnéj žene do budúcnosti? Po stroskotaní takmer 30 r. vzťahu, žije v prenajatéj garzonke.Nemá vlastný byt, s partnerom deti nemali.Doteraz má odpracovaných len 12 rokov na trvalý pracovný pomer.Plus viac rokov pracovala na živnosť ale mala velmi nízky príjem a neodvádzala odvody do socialnej poisťovne.Zvyšné roky nepracovala.Nárok na dôchodok nebude mať keď nemá odpracovaných 30 rokov.Teraz má prácu na trvalý pracovný pomer, plus cez víkendy dokladá tovar a pracuje na pokladni.Odkladá si peniaze.Ale sily jej ubújajú a ani zdravie už neni ideálne.Obáva sa budúcnosti, ľutuje minulosť.Ďalší vzťah už neplánuje, nechce si nájsť muža z bytom.Čo by ste tejto žene konkrétne poradili do budúcnosti? Prosím neriešte jej minulosť.Ďakujem.
@anonym_autor ak boli zobrati a rozviedli sa, existuje prispevok na vyzivu rozvedenej manzelky. Vid google.
@anonym_autor a este poobzerat sa, ci by nesplnala podmienky naroku na socialny byt.
@anonym_c188b1 Mozno sa obnovuju do istej miery ale stale starnes, stale. Nikdy nemladnes. Sily skratka ubudaju, nepribudaju.
@silvike ale ved ju nikto neposiela behať maratón, len normálne pracovať a potom poobede nech kľudne oddychuje ,o nikoho sa nestara len o seba ,to snáď zvladne namazat večer chleba a po sebe upratať.
Zaujímalo ma, čo tu ženy poradia, ale ako vždy sa tu zišli okrem pár výnimiek ženy, čo zjedli múdrosť sveta. Pani si pýtala rady, nie mudrovanie. Ľahko sa rozpráva, keď nechodíte v jej topánkach. Ja nemám slov na tento národ. Áno treba robiť do 100ky aj a byť ešte spokojní, dobre to je takto. Uvedomte si, že nie každý sedí v kancelárii alebo má prácu, kde bude mať energiu aj v 70ke.
@dee01 este ze TY si jej poradila a neprisla si si len pohonit ego na zvysnych zenach. Ach, aky uzasny narod veru :D
Odpoviem plne pragmaticky bez riešenia čo a prečo.. Pokiaľ je schopná naučiť sa jazyk a zvládne tú prácu- je opatrovateľstvo v AT možnosť. Pokiaľ nie (je X ľudí, ktorým proste cudzí jazyk do hlavy vôbec nejde) zabudla by som na rekvalifikácie, vzdelávanie pretože je jasné, že je odkázaná na každé euro, čo zarobí a zarábať musí. Do dôchodku je ešte ďaleko a musí sa zmieriť s tým, že pravdepodobne bude minimálne prvé roky popri dôchodku aj pracovať. Ak býva v malom meste, hypotéka na garsónku by sa možno dala, sú určite banky kde je splatnosť hypotéky do 70 rokov, dokonca PSS má až do 78 rokov a ak to príjmovo vyjde, tak sa tam dá dofinancovať aj tých potrebných 20%. Len tak orientačne, napríklad v takých Medzilaborciach stojí 1,5-i byt 27000... Takže riešenie - maličké mesto, nízka hypotéka (mala by vyjsť aj z minimálnej mzdy), ak je možnosť ešte si niečo privyrobiť, pozbierať všetky sily a zarábať koľko sa bude dať..
Na vlastny byt uz s jej vekom a prijmom asi nenasetri, takze bud rapidne zvysit prijem (smer zahranicie), dufat v dedictvo (ktovie, ci ma nejakych rodicov este, ale pri jej veku by mohla sa stat coskoro ,,dedickou") alebo si kupit aspon malu zahradnu chatku s elektrikou a vodou za par supov (sice ubohe byvanie, ale s malym prijmom a na dochodku by jej to stacilo na prezitie a v zahradke by sa mohla aj realizovat) .
Zaujímalo ma, čo tu ženy poradia, ale ako vždy sa tu zišli okrem pár výnimiek ženy, čo zjedli múdrosť sveta. Pani si pýtala rady, nie mudrovanie. Ľahko sa rozpráva, keď nechodíte v jej topánkach. Ja nemám slov na tento národ. Áno treba robiť do 100ky aj a byť ešte spokojní, dobre to je takto. Uvedomte si, že nie každý sedí v kancelárii alebo má prácu, kde bude mať energiu aj v 70ke.
@dee01 hladas radu co mas robit? 🙃
@anonym_c188b1 Mozno sa obnovuju do istej miery ale stale starnes, stale. Nikdy nemladnes. Sily skratka ubudaju, nepribudaju.
@silvike 50tnik má byť ešte na vrchole síl podľa mňa, a nie nariekať. Ale tak asi je to mentalite, kto si čo hovorí, tak žije.
Ja tak neznášam tie reči, že po 50tke je človek starý a nevyhne sa zdravotným problémom a už pomaly odchádza do záhrobia. Preboha, tak nech začne cvičiť, silový tréning, rýchla chôdza, zdravá strava a nebude mať žiadne zdravotné problémy. Veď človek kľudne môže žiť aj do 90tky, a to je predsa skoro ešte raz toľko, čo má teraz. Na Slovensku má každý pocit, že dosiahne 50, a musí začať brať lieky a pozerať telenovely. Ja budem mať čoskoro 40 a som tehotná. V 56tke si predstavujem, že budem ešte mladica zvŕtať syna na stužkovej a chodiť na rodičovské združenia. Nech sa prestane žena odpisovať a začne makať, nielen v práci, ale celkovo na životnom štýle.
@anonym_c188b1 Predstavovať si ze budeš v 56 tancovať jepekná predstava aj plánovať budúcnosť jepekne ale žiaľ niekedy to nevyjde lebo človeku sa zmení život z mesiaca na mesiac ja som si tiež v 40 predstavovala ze budem na svojej 50tke tancovať ale pol roka pred zistená rakovina dovtedy zdravá žena teraz nechcem tým povedať ze sa nemáš tešiť na budúcnosť len je trufale napísať ze budeš v 56 tancovať na stužkovej svojho syna ale samozrejme ti to prajem
@anonym_c188b1 Predstavovať si ze budeš v 56 tancovať jepekná predstava aj plánovať budúcnosť jepekne ale žiaľ niekedy to nevyjde lebo človeku sa zmení život z mesiaca na mesiac ja som si tiež v 40 predstavovala ze budem na svojej 50tke tancovať ale pol roka pred zistená rakovina dovtedy zdravá žena teraz nechcem tým povedať ze sa nemáš tešiť na budúcnosť len je trufale napísať ze budeš v 56 tancovať na stužkovej svojho syna ale samozrejme ti to prajem
@anonym_803ea7 ale ja nehovorím o extremoch a výnimočných situáciách. Tvojej situácie mi je ľúto, ale na rakovinu ochorie aj dieťa. Ja predsa píšem o mobilite, o vysokom tlaku, cukrovke, nadváhe, a takých bežných chorobách, ktorým sa dá vyhnúť životným štýlom. Áno, to, či človek dostane rakovinu, neovplyvní, ale čo sa dá ovplyvniť, treba na tom pracovat. Tu hovoríme o žene, čo sa cíti stará už len z princípu. Nemá rakovinu.
Ďakujem
@anonym_autor na dochodok jej aktualne staci 15 odpracovamych rokov + dochodkovy vek. A este nie je taka stara, aby si nenasla partnera, najlepsie s nehnutelnostou.
@anonym_autor Len aby sme sa nedivili, ked ani tie, co sme pracovali roky rokuce, sme nemali na konci dochodok (lebo nas uspesny stat). Takze by som pani nezahanbovala a neposudzovala, pribehy su vselijake.
@anonym_autor moze predavat , bezne v tescu za pokladnou su dochodkyne, preco by nemala vladat nech sa neopusta uplne zbytocne
@anonym_7cf158 nesedia za pokladnou musia aj vykladat tovar a starat sa o celu prevadzku a to je ina makacka to nedavaju ani mladi
@silvike 50tnik má byť ešte na vrchole síl podľa mňa, a nie nariekať. Ale tak asi je to mentalite, kto si čo hovorí, tak žije.
@anonym_c188b1 tie uz po 50 tke velmi rychle ubudaju a choroby pribudaju
Ja tak neznášam tie reči, že po 50tke je človek starý a nevyhne sa zdravotným problémom a už pomaly odchádza do záhrobia. Preboha, tak nech začne cvičiť, silový tréning, rýchla chôdza, zdravá strava a nebude mať žiadne zdravotné problémy. Veď človek kľudne môže žiť aj do 90tky, a to je predsa skoro ešte raz toľko, čo má teraz. Na Slovensku má každý pocit, že dosiahne 50, a musí začať brať lieky a pozerať telenovely. Ja budem mať čoskoro 40 a som tehotná. V 56tke si predstavujem, že budem ešte mladica zvŕtať syna na stužkovej a chodiť na rodičovské združenia. Nech sa prestane žena odpisovať a začne makať, nielen v práci, ale celkovo na životnom štýle.
@anonym_c188b1 no aby ste neboli prekvapena ako rychlo sa po 50tke meni zdravotny stav !
@anonym_autor podla mojich vypoctov 26rokov bola bud nezamestnana alebo teda pracovala na zivnost. Ma nieco nasetrene? Zdedene? Tazko teraz radit nieco co by jej zabezpecilo dostojnu starobu, najhorsie za mna nie je to ze nedostane dochodok,ale ze nema zabezpecenu bytovu otazku. Radila by som ist do zahranicia a tam zacat novy zivot.
@silvike nie, práve tým silovým tréningom si bunky obnovujes. Ale väčšina Slovákov sa po 50tke už len ľutuje a nič pre seba nerobí. Ja mám skoro 40, cítim sa stále akoby som mala 20. Cukrovka, nadváha, vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, to sú "choroby" životného štýlu, ktoré vôbec nemusia byť, Keď mi povie 85 ročná babka, že už starne a má zvýšený tlak, tak budiš. Ale nie 56 ročná žena. Len treba aj niečo pre to spraviť, a nie len sedieť na riti.
@anonym_c188b1 Táraš nezmysly. Svaly sa dajú budovať áno, ale len do istého veku a potom už len ubúda svalová hmota z toho čo je, takže ak doteraz necvičila, nemá základ tak ťažko teraz bude stavať na vode. Tiež to čo píšeš o obnove buniek silovym tréningom je dríst ako hrom. To keby sa dalo, tak ľudia žijú naveky.
@anonym_c188b1 predstavovať si môžeš, čokolvek chceš😌
@anonym_autor podla mojich vypoctov 26rokov bola bud nezamestnana alebo teda pracovala na zivnost. Ma nieco nasetrene? Zdedene? Tazko teraz radit nieco co by jej zabezpecilo dostojnu starobu, najhorsie za mna nie je to ze nedostane dochodok,ale ze nema zabezpecenu bytovu otazku. Radila by som ist do zahranicia a tam zacat novy zivot.
@denithestrange1993 do zahranicia? ty vies ake su tam ceny za byvanie?
@anonym_c188b1 Táraš nezmysly. Svaly sa dajú budovať áno, ale len do istého veku a potom už len ubúda svalová hmota z toho čo je, takže ak doteraz necvičila, nemá základ tak ťažko teraz bude stavať na vode. Tiež to čo píšeš o obnove buniek silovym tréningom je dríst ako hrom. To keby sa dalo, tak ľudia žijú naveky.
@anonym_4122a8 Sila, svaly a tréningu seniorov
Po 60. roku života dochádza k úbytku rýchlych svalových vlákien (glykolytických vlákien (typ IIx)), ktoré sú kľúčové pre rýchlosť pohybu a prevenciu pádov. Štúdia (Grgic et al, 2020) ukázala, že aj ľudia vo veku 60+ dokážu aj po rokoch neaktivity budovať svaly podobne ako mladší jedinci, pokiaľ zaradia pravidelný odporový tréning (cviky s činkami, odporovými gumami alebo vlastnou váhou).
@anonym_autor odchod do zahraničia - chyžná, opatrovanie....
@anonym_autor odchod do zahraničia - chyžná, opatrovanie....
@magdalienka11 Ked sa cely zivot valala doma, tak na chyznu moze zabudnut. To tempo nezvladne. To je pre mladych a trenovanych. Mam skusenosti z tej oblasti.
Ako vždy najviac mudrujú tie, čo ešte nie su v menopauze.Potom uvidíte ako rapídne ide zdravotný stav dole, sila, energia aj u trénovanej zeny, nieto ešte u pasívneho človeka.40 a 50 a 60 rokov je teda poriadny rozdiel .Az raz budete v tom veku, spomeňte si na túto diskusiu
Ako vždy najviac mudrujú tie, čo ešte nie su v menopauze.Potom uvidíte ako rapídne ide zdravotný stav dole, sila, energia aj u trénovanej zeny, nieto ešte u pasívneho človeka.40 a 50 a 60 rokov je teda poriadny rozdiel .Az raz budete v tom veku, spomeňte si na túto diskusiu
@anonym_95efd2 presne tak. Mám o 5 mesiacov 56. V 50 pohoda, aj 52-53 ešte som bola frajerka 🙃. Za posledné dva roky si pripadám že som zostarla o 100.

@anonym_4aee87 Tak ona zrejme zila v tom, ze zazemie ma. Ktovie co bolo dovodom rozchodu atd.
@silvike Ako tu napísal niekto vyššie, bude to vymyslena téma. A mat zázemie je niečo iné ako žiť s mužom v jeho dome alebo byte len tak bez ničoho.