Čo by ste poradili mladej mamičke v ťažkých časoch?
Ahojte,
rada by som sa opýtala, čo by ste poradili jednej mladej mamičke. Neviem, úplne všetky detaily, napíšem to, čo viem. S priateľom sa zoznámili na VŠ, otehotnela, školu nedokončila. Narodili sa im dve deti, jedno má tri roky a druhé má rok. Priateľ mal úraz (nepracovný) a o prácu prišiel, je aktuálne na čiastočnom invalidnom, v budúcnosti možno bude pracovať, teda dúfa, ale aktuálne nie je schopný. Výšku jeho ID neviem, ale nebude to viac asi ako 400-500 eur, podľa mňa aj menej. Čo sa však stalo je to, že jej priateľ prišiel domov, že svadbu nechce, že sa zamiloval do inej ženy, že to trvá dlhšie. Že sa vráti späť ku rodičom, aby sa dal zdravotne dokopy. Že už s ňou nechce byť, ale deti miluje. Nikde ju nevyháňa, môže tam ostať s deťmi (v byte jeho rodičov), kým mladšie nepôjde do škôlky alebo kým si niečo nenájde, neosamostatní sa. Ale bude musieť platiť energie, elektrinu, tv, proste všetko to, čo ťahal on. Zároveň, že jej bude prispievať na deti, ale nemôže viac ako 90 eur na jedno dieťa, že aj to je vzhľadom na invaliditu pre neho veľa. Ona nemá našetrené nič, výšku jej rodičáku neviem. Nemá sa kam vrátiť, má len otca, ale nestretáva sa s ním, je alkoholik. Čo by ste jej poradili. Samozrejme ísť do práce, dieťa do jaslí. Dieťa nie je odplienkované a z toho, čo som videla, na jasle nie je pripravené a má trochu oneskorený vývoj. Starší začal chodiť do škôlky, ale je veľmi často chorý a bol viac doma s ňou, ako v škôlke. Pracovné návyky tam zrejme veľké nebudú, hlavne ani skúsenosti. Čo by takéto mladé dievča malo urobiť? Podľa informácií sa nemá veľmi na koho obrátiť, nemá jej kto pomôcť.
V prvom rade neodkladne opatrenie, deti do svojej starostlivosti, urcenie vyzivneho
Rodičia, svokrovci, súrodenci nepomôžu? Či opäť nikto z nich neexistuje? Keby to môj brat spravil, platila by som aj za neho, za debila. Sestre by som tiež pomáhala.
Bude to mat velmi tazke. Nasekat si dve deti s "priatelom", pocas VS a potom ju nedokoncit, zaroven nemat ziadne pracovne skusenosti, to je tolko chyb, ze bude tazke sa z toho vyhrabat. A ked sa nema ani na koho obratit, tak zrejme jej ostava len dufat ze pomoze charita. Lutujem vsak iba deti-budu vyrastat v chudobe, ukratene o moznosti, s vystresovanou mamou
Rodičia, svokrovci, súrodenci nepomôžu? Či opäť nikto z nich neexistuje? Keby to môj brat spravil, platila by som aj za neho, za debila. Sestre by som tiež pomáhala.
@anonym_c44f91 neviem o jej súrodencoch, ale ak ich aj má, zrejme nie sú v kontakte, keďže ich nespomínala. O otcovi píšem, mamu už nemá.
@anonym_autor Ťažko radiť, nevieme lokalitu, odkiaľ mladá žena je. Ale niektoré nemocnice majú svoje vlastné škôlky (možno aj jasle) a ubytovne s príspevkom na bývanie. Možno toto by bola cesta, hľadať takého zamestnávateľa, nižšiu pozíciu v zdravotníctve. Na vyššiu zatiaľ nemá školu, ale možno časom by zamestnávateľ vyšiel v ústrety aj štúdiu popri zamestnaní. A samozrejme, čo radili kočky vyššie: žiadať výživné a starostlivosť matky.
Veľa možností nemá, osobne by som sa s priateľom dohodla,že tým,že on je na invalidke a nepracuje, bude bývať s rodičmi, nech sa o deti stará on, resp aspoň o to menšie aspoň do času, kým by nešlo do jaslí, vo s umiestnením býva tiež problém, a ona teda do roboty. Pre začiatok nech zoberie čokoľvek, aj upratovanie, to býva aj popoludní, aspoň na začiatok nejaká brigáda. Prípadne Tesco, Kaufland, Lidl, tak vedia baby zarobiť aj okolo 1000€. Časom hľadať nejaké menšie bývanie aspoň do prenájmu. Ak by to nešlo touto cestou, že by jej s deťmi nechcel pomáhať, zistiť možnosti krizoveho centra
@anonym_c44f91 neviem o jej súrodencoch, ale ak ich aj má, zrejme nie sú v kontakte, keďže ich nespomínala. O otcovi píšem, mamu už nemá.
@anonym_autor no predsa zalozit zbierku na donio.sk🙃 minule tu bola pridana zbierka nezamestnanej vysmiatej rodinky, ktora chcela aby sa jej ludia poskladali na nedoplatok na elektrine🙄
@anonym_autor Ťažko radiť, nevieme lokalitu, odkiaľ mladá žena je. Ale niektoré nemocnice majú svoje vlastné škôlky (možno aj jasle) a ubytovne s príspevkom na bývanie. Možno toto by bola cesta, hľadať takého zamestnávateľa, nižšiu pozíciu v zdravotníctve. Na vyššiu zatiaľ nemá školu, ale možno časom by zamestnávateľ vyšiel v ústrety aj štúdiu popri zamestnaní. A samozrejme, čo radili kočky vyššie: žiadať výživné a starostlivosť matky.
@lenka_da aké reálne súd schváli otcovi výživné, keď je na ID s dôchodkom do 400 eur a má pred sebou ešte cestu, kým sa zaradí do života? Ak sa zaradí. Ak má ID 400 eur, koľko bude výška výživného na dve deti?
Nech strazi deti on a ona nech ide do roboty - hypermarket za pokladnu, upratovanie.
Kde byvaju teraz? Píšeš, že priateľ sa vráti späť ku rodičom a zároveň, že ona môže ostať bývať u jeho rodicov
Mamicka do prace a musi zivit svoje deti sama, ked je otec na ID. VS nedokoncila, ale dve deti stihla? No detstvo a selanka skoncila, je na rade zodpovednost za dve deti a treba zabrat v praci. A uz ziadne dalsie deti, ani omylom.
Veľa možností nemá, osobne by som sa s priateľom dohodla,že tým,že on je na invalidke a nepracuje, bude bývať s rodičmi, nech sa o deti stará on, resp aspoň o to menšie aspoň do času, kým by nešlo do jaslí, vo s umiestnením býva tiež problém, a ona teda do roboty. Pre začiatok nech zoberie čokoľvek, aj upratovanie, to býva aj popoludní, aspoň na začiatok nejaká brigáda. Prípadne Tesco, Kaufland, Lidl, tak vedia baby zarobiť aj okolo 1000€. Časom hľadať nejaké menšie bývanie aspoň do prenájmu. Ak by to nešlo touto cestou, že by jej s deťmi nechcel pomáhať, zistiť možnosti krizoveho centra
@lilinka88 on sa nevie aktuálne postarať poriadne sám o seba a nie to ešte o dieťa. Určite si nemôže zobrať dieťa k sebe. A za byt a za energie/TV/net apd bude platiť okolo 300 eur. A má k dispozícii 2i byt. Kde zoženie lacnejšie bývanie za 300eur? Jedine ak samostatnú izbu niekde.
@lenka_da aké reálne súd schváli otcovi výživné, keď je na ID s dôchodkom do 400 eur a má pred sebou ešte cestu, kým sa zaradí do života? Ak sa zaradí. Ak má ID 400 eur, koľko bude výška výživného na dve deti?
@anonym_autor Nemyslím si, že má ID 400 eur, ak sa sám ponúkol, že bude platiť 90 eur na každé dieťa. Podľa mňa sa už niekde radil a zisťoval, koľko by mu cca priklepol súd a to výživné sa bude hýbať približne v tejto sume. Ak by mala šťastie a našla by zamestnávateľa, ako som hore vyššie radila, pre začiatok by jej stačil aj menší úväzok, kým sú deti maličké, tak ani výdavky nie sú až také veľké. A postupne sa rozbiehať, nie všetko naraz, chápem, že musí byť pred zrútením.
Kde byvaju teraz? Píšeš, že priateľ sa vráti späť ku rodičom a zároveň, že ona môže ostať bývať u jeho rodicov
@anonym_8fded4 v byte jeho rodičov. On sa vrátil ku rodičom do svojej izby.
@anonym_autor Nemyslím si, že má ID 400 eur, ak sa sám ponúkol, že bude platiť 90 eur na každé dieťa. Podľa mňa sa už niekde radil a zisťoval, koľko by mu cca priklepol súd a to výživné sa bude hýbať približne v tejto sume. Ak by mala šťastie a našla by zamestnávateľa, ako som hore vyššie radila, pre začiatok by jej stačil aj menší úväzok, kým sú deti maličké, tak ani výdavky nie sú až také veľké. A postupne sa rozbiehať, nie všetko naraz, chápem, že musí byť pred zrútením.
@lenka_da no robil vo výrobe a nezarábal 1200 v čistom, určite menej. Bol radový operátor vo výrobe, východ slovenska. Tak koľko môže mať ID? Podľa mňa to nie je ani 400 eur.
@lenka_da no robil vo výrobe a nezarábal 1200 v čistom, určite menej. Bol radový operátor vo výrobe, východ slovenska. Tak koľko môže mať ID? Podľa mňa to nie je ani 400 eur.
@anonym_autor Pozri, toto sú dohady, ktoré k ničomu nevedú. Ponúkol sa platiť 90 eur na každé dieťa, tak od toho sa treba odraziť. Ak by skutočne našla napríklad tú nemocnicu so škôlkou a ubytovňou (v krajskom meste takú máme), išla by robiť za minimálnu mzdu, t.j. 915 eur (v čistom je to spolu s 2x daňový bonus na deti 928 eur. Chápem, že je to situácia úplne na h...o, ale tak musí zabojovať dievča. Ako hovorím, ak bude šikovná, v zdravotníctve jej umožnia aj dorobiť si vzdelanie popri práci.
Ísť bez hanby na upsvar a popýtať sa na všetko na čo má nárok.
Chlap nie je absolútne schopný pracovať? Nijak? Ani si porobiť kurz a niečo z domu začať vykonávať? Či už s ňou nechce byť tak ako vyžije s deťmi nie je jeho problém?
Ak ide o prežitie a nemá jej kto pomôcť, tak sa musí začať pýtať v jasliach, či jej dieťa zoberú a ísť do roboty.
@anonym_autor On dokoncil VS? A pracoval vo vyrobe?
@anonym_autor On dokoncil VS? A pracoval vo vyrobe?
@zuzana76 nie, on chodil na tú VŠ ale nedokončil ju. On odišiel z VŠ kôr ako ona. A zamestnal sa najprv niekde inde a potom v tej výrobe. Inak ale aj môj manžel má VŠ a robí vo výrobe, prečo?
@anonym_autor aku ma strednu skolu? ked chodila na VS, tak mozno ma aj gymnazium, cize asi by mohla mat dobre zaklady zo ZS a gympla, asi najst si miesto pedagogickej asistentky, celkom dobra prac doba a viac dovolenky by mala a zacat studovat VS, najlepsie pedagogickeho smeru, aspon ako matka samozivitelka nebude mat take problemy ako vykryt prazdniny.
@zuzana76 nie, on chodil na tú VŠ ale nedokončil ju. On odišiel z VŠ kôr ako ona. A zamestnal sa najprv niekde inde a potom v tej výrobe. Inak ale aj môj manžel má VŠ a robí vo výrobe, prečo?
@anonym_autor ze ked by mal VS, tak aj ked mal uraz, tak by si mohol hladat miesto niekde inde, nie vo vyrobe, nakolko zrejme nejake nasledky budu a nebude to zvladat. Aby mohol platit lepsie vyzivne.
@anonym_autor aku ma strednu skolu? ked chodila na VS, tak mozno ma aj gymnazium, cize asi by mohla mat dobre zaklady zo ZS a gympla, asi najst si miesto pedagogickej asistentky, celkom dobra prac doba a viac dovolenky by mala a zacat studovat VS, najlepsie pedagogickeho smeru, aspon ako matka samozivitelka nebude mat take problemy ako vykryt prazdniny.
@zuzana76 neviem akú má ona strednú školu, ale asi nič špeci. Treba myslieť na to, že jedno dieťa nie je schopné ísť do jaslí a druhý starší je v kuse chorý. A jej prácu na doma sotva niekto dá, keď nemá čo ponúknuť. On má skončenú asi nejakú priemyslovku, s maturitou. Na gympel viem, že nechodil.
@zuzana76 neviem akú má ona strednú školu, ale asi nič špeci. Treba myslieť na to, že jedno dieťa nie je schopné ísť do jaslí a druhý starší je v kuse chorý. A jej prácu na doma sotva niekto dá, keď nemá čo ponúknuť. On má skončenú asi nejakú priemyslovku, s maturitou. Na gympel viem, že nechodil.
@anonym_autor myslim na to, tak toto by mohol byt krok povedzme o tri roky, predsa 4 a 7 rokov je uz rozdiel, zatial zistit na co ma narok, ist byvat povedzme s druhou mamickou, spolu si prenajat byt. Neviem, ma malo moznosti.
Nemá veľa možností ale píšeš že vraj deti miluje, takže nájsť si prácu na ranné smeny a doobeda nech je s nimi ocko keďže do práce nechodí. Ak s tým nesúhlasí tak vybaviť striedavu starostlivosť súdne a skrátený úväzok niekde
@lilinka88 on sa nevie aktuálne postarať poriadne sám o seba a nie to ešte o dieťa. Určite si nemôže zobrať dieťa k sebe. A za byt a za energie/TV/net apd bude platiť okolo 300 eur. A má k dispozícii 2i byt. Kde zoženie lacnejšie bývanie za 300eur? Jedine ak samostatnú izbu niekde.
@anonym_autor to je zaujimave...
Nevie sa poriadne o seba postarat-je ID,chce zanechat 2 deti-podotykam male deti,kôli nejakej inej zene...
No ja by som bola zvedava na tu zenu vazne,ktora je cela bez seba z takehoto chlapa.
@zuzana76 čo si prekvapená, vieš koľko ľudí s VŠ pracuje v obchode, vo výrobe a v iných takýchto odvetiach. Apropo nie je VŠ ako VŠ
@candii tak si treba lepsie zvolit VS, nie studovat hocico, ked potom robim to, co sa da aj bez maturity, ale to je off topic. Ja napriklad nepoznam nikoho, kto pracuje s VS vo vyrobe. Baba by ako ped. asistentka mala o nieco viac casu pre deti, keby vystudovala aj nejaku dobru kombinaciu, tak si miesto v skole najde.
@anonym_autor nepíšem,že má hľadať lacnejšie ako toto, ale lacnejšie celkovo - na začiatok nejakú ubytovňu, ktoru by jej ponúkol zamestnávateľ alebo malý 1-2izbovy byť. Nemôže sa spoliehať na bývanie u bývalých svokrovcov. Veľmi rýchlo si môžu povedať,že im bude výhodnejšie byť prenajímať a zarobiť alebo si mladý povie,že tam chce ísť znova bývať s frajerkou. Ona musí byť už samostatná.
Nehovorím,že hneď sa sťahovať,ale čím skôr do práce, odkladať čo najviac sa dá a urobiť si nejakú zálohu aj na depozit na bývanie, aj celkovo.
Nech zoberie aj upratovanie napr na 2 hodiny alebo brigádu v obchode a nech netvrdí pán otec,že sa s rodičmi 3 dospelí ľudia nedokážu postarať o 1-2 malé deti na 4 hodiny. Má za je rovnakú zodpovednosť ako ona. Nech mu pomáha teda jeho nová priateľka.
V prvom rade čím skôr žiadať o zverenie detí do starostlivosti, v návrhu uviesť rovno aj výživné, ktoré ponúka. So spísaním jej pomôžu na Úrade práce, každý úrad má bezplatné právne poradenstvo.
Čo sa týka jaslí, tam nevadí,že dieťa nie je odplienovane, pokiaľ má dieťa spomalený vývoj, treba to riešiť s lekármi, nie si len myslieť. Určite tie jasle treba skúsiť a nie iba myslieť a vyhovárať sa, ona už nemá priestor na výhovorky, opušťanie, lutovanie a pod, musí riešiť a nie sa spoliehať na bývanie u svokrovcov. Keď ju zo dňa na deň vyhodia, čo urobí?
@anonym_autor Ahoj, toto ma tvoja kamaratka naozaj velmi tazku situaciu. Mne este napada taka moznost, ze to mladsie dieta, kedze sa otec stahuje k rodicom,ze kym by kamoska bola v praci, ze by ho strazil on- tu tvrdis,ze on sa nepostara o seba, co teda sa mi zda divne, ak uz nejaky cas dokaze randit s nejakou inou zenou🤔asi to az tak pravda nebude,ze by nedokazal. Stale je to jeho dieta a ma mu byt prednejsie ako nova frajerka (alebo nech ide na rande aj s kocikom😁), prip. nech mu teda rodicia pomozu s drobcom, ked sa vrati do detskej izby, ved by to bolo len za cas kym by bola kamoska v praci. Kamoska nech si najde pre zaciatok cokolvek, jedna moja znama, ked ju partner s dietatom opustil a tiez siel do detskej izby🙄😄 tak ona isla pracovat do DM-ky, ma ta dobru sefku a DM-ka sa ako zamestnavatel dobre o nich stara (aspon ona je spokojna), su tam rozne uväzky a dobre platia. Takze ziadne vyhovorky ako sa on nepostara, stale je v prvom rade otec, a kedze nepracuje, ma casu dost. Asi takto nejako pre zaciatok by kamoska mohla skusit🍀

https://jedenrodic.sk/ako-pomahame-jednorodicom...