icon

Čo by ste poradili mladej mamičke v ťažkých časoch?

28. feb 2026

Ahojte,

rada by som sa opýtala, čo by ste poradili jednej mladej mamičke. Neviem, úplne všetky detaily, napíšem to, čo viem. S priateľom sa zoznámili na VŠ, otehotnela, školu nedokončila. Narodili sa im dve deti, jedno má tri roky a druhé má rok. Priateľ mal úraz (nepracovný) a o prácu prišiel, je aktuálne na čiastočnom invalidnom, v budúcnosti možno bude pracovať, teda dúfa, ale aktuálne nie je schopný. Výšku jeho ID neviem, ale nebude to viac asi ako 400-500 eur, podľa mňa aj menej. Čo sa však stalo je to, že jej priateľ prišiel domov, že svadbu nechce, že sa zamiloval do inej ženy, že to trvá dlhšie. Že sa vráti späť ku rodičom, aby sa dal zdravotne dokopy. Že už s ňou nechce byť, ale deti miluje. Nikde ju nevyháňa, môže tam ostať s deťmi (v byte jeho rodičov), kým mladšie nepôjde do škôlky alebo kým si niečo nenájde, neosamostatní sa. Ale bude musieť platiť energie, elektrinu, tv, proste všetko to, čo ťahal on. Zároveň, že jej bude prispievať na deti, ale nemôže viac ako 90 eur na jedno dieťa, že aj to je vzhľadom na invaliditu pre neho veľa. Ona nemá našetrené nič, výšku jej rodičáku neviem. Nemá sa kam vrátiť, má len otca, ale nestretáva sa s ním, je alkoholik. Čo by ste jej poradili. Samozrejme ísť do práce, dieťa do jaslí. Dieťa nie je odplienkované a z toho, čo som videla, na jasle nie je pripravené a má trochu oneskorený vývoj. Starší začal chodiť do škôlky, ale je veľmi často chorý a bol viac doma s ňou, ako v škôlke. Pracovné návyky tam zrejme veľké nebudú, hlavne ani skúsenosti. Čo by takéto mladé dievča malo urobiť? Podľa informácií sa nemá veľmi na koho obrátiť, nemá jej kto pomôcť.

anonym_be2bf1
28. feb 2026

Krízové centrum - je tu jedna pani na MK čo je šéfka takéhoto krízového centra kdesi v MT.
Tak nech sa spojí s pani. nick Felinda.

anonym_fb092f
28. feb 2026

- bývanie v podstate vyriešené, lepšie nenájde
- hľadať jasle/skolku, pracovať na osamostatnení deti a odplienkovani
- priateľ/jeho rodičia/ostatna rodina/priatelia - pomoc s deťmi, aspoň odviezť/vyzdvihnut zo škôlky
- hľadať prácu, skúsiť sa obrátiť aj na mestský/obecny úrad, organizácie
- financie - ak bude pracovať, ma nárok aj na rodičovský príspevok, plus výživné, to by jej mohlo vyjsť finančne
- starostlivosť/vyzivne/socialna pomoc pre deti riešiť súd, UPSVaR a iné organizácie

anonym_f59367
28. feb 2026

Tu ma jedine napada teda ostat v tom byte a cez sud vyzivne a stretavanie s deti. A ked bude otecko s detmi, pokusit sa najst nejaku brigadu. Ale teda tu ak nebude otecko zodpovedny, ze si deti brat nebude, to bude tazke...
Toto nevidim nejako ruzovo...

anonym_c3daed
28. feb 2026

Presne to iste jej vieme poradiť, čo aj sama vie….🤷‍♀️ ak býva u priateľoch rodiča, nech sa stará babka s dedkom a ona môže ist pracovať. Alebo jasle…. Veď rodičák jej zostava. Žiadne iné východisko nemá. 🤔

sissy27
28. feb 2026

@anonym_autor ja to tak tragicky nevidim - ma pre seba a deti zabezpecenu strechu nad hlavou aspon na nejaky cas, za cenu energii a nie komercne najomne, to je uplne skvele. Jej expartner nech je aky chce, ale v tomto sa zachoval lepsie ako hociktory iny. Ze ona nedokoncila vs - no holt neprimne, ale ja bez vs si vie najst slusnu pracu. Ze nema pracovne navyky - tak si ich kua bude musiet vyrobit a nie fnukat.
Expartner vyzera, ze napriek vsetkemu o deti zaujem ma, takze ked uz nebude moct platit vysoke vyzivne, tak sa s nim treba dohodnut, ze sa bude starat viac osobne, aby si ona mohla vytvarat pracovne navyky a zarabat.

zmrzlinka2021
28. feb 2026

Dievčatá

Ale ona sa vôbec nemôže spoliehať na exfrajera. On vôbec nemusí mať záujem riešiť deti, ani jeho rodicia

sissy27
28. feb 2026
@anonym_be2bf1

Krízové centrum - je tu jedna pani na MK čo je šéfka takéhoto krízového centra kdesi v MT.
Tak nech sa spojí s pani. nick Felinda.

@anonym_be2bf1 toto nie je pripad pre krizove centrum, preboha. Baba aj s detmi ma kde byvat, nikto ju netyra, nebije, jediny jej problem je, ze bude musiet do prace a nie sa nechat zivit od chlapa. Este aj chlap ma zaujem o deti, tak kde tam vidis dovod na krizove centrum??

anonym_f31db3
28. feb 2026

@anonym_autor budem sviňa. Staršie do škôlky, mladšie k otcovi kým budem v práci.

zuzubb007
28. feb 2026

Ak nemá pomoc od rodiny, tak smer centrum pre matky s deťmi, bude to tam masaker alebo nech sa zamestná, iná pomoc nieje ak si ju nechceš nasťahovať k sebe, ak je otec na id s dieťaťom môže byt, kým bude choré jednoduchá vec

autor
28. feb 2026

O jeho rodine toho veľa neviem, ale vyzerá to tak, že jeho rodičia ju nejako veľmi nemusia. Každopádne otec robí niekde v zahraničí, neviem či v Nemecku, či Holandsku alebo niekde. Jeho mama robí tu. Chalana čaká pobyt v Kováčovej, aktuálne nie je schopný sa sám postarať o dieťa.

zmrzlinka2021
28. feb 2026
@anonym_autor

O jeho rodine toho veľa neviem, ale vyzerá to tak, že jeho rodičia ju nejako veľmi nemusia. Každopádne otec robí niekde v zahraničí, neviem či v Nemecku, či Holandsku alebo niekde. Jeho mama robí tu. Chalana čaká pobyt v Kováčovej, aktuálne nie je schopný sa sám postarať o dieťa.

@anonym_autor nech sa na nich nespolieha.

domkakvet
28. feb 2026

@anonym_autor nema kde ist, tak nech je rada, ze moze ostat v cudzom byte.

anonym_be2bf1
28. feb 2026
@sissy27

@anonym_be2bf1 toto nie je pripad pre krizove centrum, preboha. Baba aj s detmi ma kde byvat, nikto ju netyra, nebije, jediny jej problem je, ze bude musiet do prace a nie sa nechat zivit od chlapa. Este aj chlap ma zaujem o deti, tak kde tam vidis dovod na krizove centrum??

@sissy27 tak ako chce dáma. Nech býva aj pod mostom môže mi to byť fuk.

sissy27
28. feb 2026
@anonym_be2bf1

@sissy27 tak ako chce dáma. Nech býva aj pod mostom môže mi to byť fuk.

@anonym_be2bf1 ty mas problem pochopit precitany text? Ved byvanie ma k dispozicii za naklady, preco by mala ist pod most??

strelkyna1
28. feb 2026

Ma byt k dispozicii (zatial). Z toho sa musi odrazit. Vzala by som na strazenie aspon 3 cudzie deti, moje by sa spolu s nimi prehralo. Za kazde vypytala aspon 500 na mesiac. Sice by to bolo na cvokarnu, ale je to praca z domu bez kvalifikacie, ktora dokaze uzivit. Kedysi davali aj nejaky prispevok od statu na opatrovanie cudzich deti doma v celkom slusnej vyske, ale neviem, ci to este funguje. Snazila by som sa usetrit aspon par eur z toho na horsie casy (keby ma vykopli z toho bytu). A ak by som mala silu zabojovat (neviem, ci by som v takej situacii zvladala), tak mozno k tomu este aspon nejaky vecerny kurz na doplnenie vzdelania.

anonym_ca2973
28. feb 2026

Odplienkovanie do jaslí? Chápem, že do škôlky, ale do jaslí? Nie sú tam deti od 6. mesiacov? Toto mi príde ako nejaká výhovorka…
A otec neschopný postarať sa o vlastné deti, ale t…ie s inou mu problém nerobí? 🤔

autor
28. feb 2026
@strelkyna1

Ma byt k dispozicii (zatial). Z toho sa musi odrazit. Vzala by som na strazenie aspon 3 cudzie deti, moje by sa spolu s nimi prehralo. Za kazde vypytala aspon 500 na mesiac. Sice by to bolo na cvokarnu, ale je to praca z domu bez kvalifikacie, ktora dokaze uzivit. Kedysi davali aj nejaky prispevok od statu na opatrovanie cudzich deti doma v celkom slusnej vyske, ale neviem, ci to este funguje. Snazila by som sa usetrit aspon par eur z toho na horsie casy (keby ma vykopli z toho bytu). A ak by som mala silu zabojovat (neviem, ci by som v takej situacii zvladala), tak mozno k tomu este aspon nejaky vecerny kurz na doplnenie vzdelania.

@strelkyna1 úprimne, oni ju tam nechajú bývať s deťmi, kým si niečo nenájde, alebo sa nejako nedá dokopy. Nenechajú si z bytu urobiť materskú škôlku. Ty by si zverila dieťa do škôlky mladej 24 žene, ktorá má sama čo robiť so svojimi dvoma deťmi? Čo som radila ja, je dieťa do jaslí a na pol dňa chodiť upratovať, niekde na polovičný úväzok Lidl, DMka, čokoľvek. Ale, malý je stále chorý Týždeň v škôlke, týždeň doma. Neviem ako by toto vyzeralo. Každopádne ja jej s prácou neviem pomôcť. Bývať má kde, dočasne.

anonym_3bb0d5
28. feb 2026

Stale pises, len ako to nejde. Vsetky deti byvaju chore a rodicia do prace chodia. Ak chce, zariadi sa, ako jej tu radili. Ak sa e nechce pracovat, musi vyzit z toho, co ma - rodicovsky, pridavky a 180 eur. Elektrika a voda nie je zasa tak vela. Spocitaj, celkom pekne cislo je to, z toho sa najedia. Veci na oblecenie moze aj z charity pobrat, ak sa jej teda do prace nechce, lebo tak to vyzera

anonym_3bb0d5
28. feb 2026

Zle pisem, este je jedno riesenie, nech si niekoho najde, kto ju zasponzoruje

catherinah
28. feb 2026
@anonym_3bb0d5

Stale pises, len ako to nejde. Vsetky deti byvaju chore a rodicia do prace chodia. Ak chce, zariadi sa, ako jej tu radili. Ak sa e nechce pracovat, musi vyzit z toho, co ma - rodicovsky, pridavky a 180 eur. Elektrika a voda nie je zasa tak vela. Spocitaj, celkom pekne cislo je to, z toho sa najedia. Veci na oblecenie moze aj z charity pobrat, ak sa jej teda do prace nechce, lebo tak to vyzera

@anonym_3bb0d5 v tejto situacii to ale naozaj nejde. Čo spraví s tym chorým dietatom napriklad?

anonym_dc11de
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_8fded4 v byte jeho rodičov. On sa vrátil ku rodičom do svojej izby.

@anonym_autor ešte raz. Koľko ma on rodičov? Píšeš ze sa vráti k rodičom do detskej izby. A zároveň aj ona bude bývať v byte jeho rodičov. Nechápem.

autor
28. feb 2026
@anonym_dc11de

@anonym_autor ešte raz. Koľko ma on rodičov? Píšeš ze sa vráti k rodičom do detskej izby. A zároveň aj ona bude bývať v byte jeho rodičov. Nechápem.

@anonym_dc11de kde tam vidíš viac rodičov? Rodičia sú stále iba dvaja. Jeden byt je tam, kde sa vrátil (domov) a v druhom byte býval so svojou partnerkou (tam ostala ona). Počítajme spolu...

anonym_dc11de
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_dc11de kde tam vidíš viac rodičov? Rodičia sú stále iba dvaja. Jeden byt je tam, kde sa vrátil (domov) a v druhom byte býval so svojou partnerkou (tam ostala ona). Počítajme spolu...

@anonym_autor ja počítam dobre. V akom druhom byte? Rodičia bývajú v dvoch bytoch? To asi nie.

autor
28. feb 2026
@anonym_dc11de

@anonym_autor ja počítam dobre. V akom druhom byte? Rodičia bývajú v dvoch bytoch? To asi nie.

@anonym_dc11de kde píšem, že rodičia bývajú dvoch bytoch? Rodičia bývajú v jednom byte, kde sa vrátil k nim ich syn. V ich druhom byte býval syn predtým s priateľkou a deťmi, teraz tam ostala sama s deťmi.

anonym_3bb0d5
28. feb 2026
@catherinah

@anonym_3bb0d5 v tejto situacii to ale naozaj nejde. Čo spraví s tym chorým dietatom napriklad?

@catherinah a ostatne, co spravua? Nebude sama na svet bez chlapa.

candii
28. feb 2026
@zuzana76

@candii tak si treba lepsie zvolit VS, nie studovat hocico, ked potom robim to, co sa da aj bez maturity, ale to je off topic. Ja napriklad nepoznam nikoho, kto pracuje s VS vo vyrobe. Baba by ako ped. asistentka mala o nieco viac casu pre deti, keby vystudovala aj nejaku dobru kombinaciu, tak si miesto v skole najde.

@zuzana76 "mala" , "keby" to je už bezpredmetné riešiť. Čas už nevráti, treba riešiť aktuálnu situáciu

anonym_349e6c
28. feb 2026
@anonym_dc11de

@anonym_dc11de sedis si na kabli? kqzdy chape, len ty nie. rodicia maju 2 byty- v jednom ziju oni, v druhom zil syn s frajerkou.

anonym_d6f831
28. feb 2026

Zvladne to. Bude musiet. 180€ od otca deti + 120 € pridavky na deti spolu ma 300€ na energie za byt. Z rodicovskeho, zrejme nizsieho 364,80€ bude kupovat stravu, plienky a drogeriu. A pojde aspon na brigady, kym budu deti u otca - tam nech idu kazdy druhy vikend. 2 vikendy po 16 hodin (so, ne) dajme tomu 200€ by to mohlo priniest.
Kolko stoja jasle v jej okoli, ci maju volne miesta a ci dokaze zarobit viac akoby ju stali jasle, to my nevieme.

tykat
28. feb 2026

@anonym_autor deti cez den otcovi a ona do prace. Ved to maju idealne ked on nepracuje a berie ID. A ked ona dojde z prace tak si mlady pan moze ist na zalety, ked tak velmi chce. Uz vidim ako po nom.chnapne ten jeho novy objekt zamilovania, bude doma na tri doby chalanisko 😁

anonym_349e6c
28. feb 2026
@tykat

@anonym_autor deti cez den otcovi a ona do prace. Ved to maju idealne ked on nepracuje a berie ID. A ked ona dojde z prace tak si mlady pan moze ist na zalety, ked tak velmi chce. Uz vidim ako po nom.chnapne ten jeho novy objekt zamilovania, bude doma na tri doby chalanisko 😁

@tykat na co niektore reagujete a pisete somariny. otec nie je schopny sa postarat sam o seba, nie to o deti, preto ide k rodicom a do kupelov.