Čo by ste poradili mladej mamičke v ťažkých časoch?
Ahojte,
rada by som sa opýtala, čo by ste poradili jednej mladej mamičke. Neviem, úplne všetky detaily, napíšem to, čo viem. S priateľom sa zoznámili na VŠ, otehotnela, školu nedokončila. Narodili sa im dve deti, jedno má tri roky a druhé má rok. Priateľ mal úraz (nepracovný) a o prácu prišiel, je aktuálne na čiastočnom invalidnom, v budúcnosti možno bude pracovať, teda dúfa, ale aktuálne nie je schopný. Výšku jeho ID neviem, ale nebude to viac asi ako 400-500 eur, podľa mňa aj menej. Čo sa však stalo je to, že jej priateľ prišiel domov, že svadbu nechce, že sa zamiloval do inej ženy, že to trvá dlhšie. Že sa vráti späť ku rodičom, aby sa dal zdravotne dokopy. Že už s ňou nechce byť, ale deti miluje. Nikde ju nevyháňa, môže tam ostať s deťmi (v byte jeho rodičov), kým mladšie nepôjde do škôlky alebo kým si niečo nenájde, neosamostatní sa. Ale bude musieť platiť energie, elektrinu, tv, proste všetko to, čo ťahal on. Zároveň, že jej bude prispievať na deti, ale nemôže viac ako 90 eur na jedno dieťa, že aj to je vzhľadom na invaliditu pre neho veľa. Ona nemá našetrené nič, výšku jej rodičáku neviem. Nemá sa kam vrátiť, má len otca, ale nestretáva sa s ním, je alkoholik. Čo by ste jej poradili. Samozrejme ísť do práce, dieťa do jaslí. Dieťa nie je odplienkované a z toho, čo som videla, na jasle nie je pripravené a má trochu oneskorený vývoj. Starší začal chodiť do škôlky, ale je veľmi často chorý a bol viac doma s ňou, ako v škôlke. Pracovné návyky tam zrejme veľké nebudú, hlavne ani skúsenosti. Čo by takéto mladé dievča malo urobiť? Podľa informácií sa nemá veľmi na koho obrátiť, nemá jej kto pomôcť.
Neviem koľko je rodičovský príspevok momentálne..ale
Ak teda budeme rátať
- rodičovský príspevok 350 +-
- rodinné prídavky 120
- daňový bonus 200
- výživné 180
Spolu 850
???
Ak by aj platila za byť ex rodičov 300.
Stále jej zostane suma z ktorej môžu síce skromne ale vyžiť...
Pero papier... zapisovať náklady.
Extra sa uskromniť.
A plánovať budúcnosť.
Nezávidím túto situáciu ale kamoška proste musí zabojovať...
@anonym_b41dde keď nemá príjem, nemá ani daňový bonus.
inak, u nas v praci je kopec ludi s ID a normalne pracuju. Zrejme to nie je jednoduche, tak ale asi je to jedina moznost. Ja som bola tiez po vaznom uraze a musela som ist do prace aj v bolestiach, detto moj muz po vaznej operacii, ked mu slo skutocne o zivot. Proste, z niecoho sme museli platit ucty.
@anonym_74d11f mne rano kym syn spal prisla sestricka od dr. pichnut infuziu (vyskocene platnicky) a kym stiekla tak sedela pri mne. A potom odisla a ja som musela fungovat s miminom + prvackou (musela som ju min. vybrat zo skoly). Na nejake kupele ci milenca som ani nepomyslela. Muz dosiel z prace a hned sa staral, v noci k nemu vstaval a rano isiel do prace.
@anonym_74d11f mne rano kym syn spal prisla sestricka od dr. pichnut infuziu (vyskocene platnicky) a kym stiekla tak sedela pri mne. A potom odisla a ja som musela fungovat s miminom + prvackou (musela som ju min. vybrat zo skoly). Na nejake kupele ci milenca som ani nepomyslela. Muz dosiel z prace a hned sa staral, v noci k nemu vstaval a rano isiel do prace.
@tykat U nas podobne. Tiez som mala narok na kupele (zhodou okolnosti tiez Kovacova ako dotycny pan z pribehu), ale kto by sa staral o deti...?
Ma byt k dispozicii (zatial). Z toho sa musi odrazit. Vzala by som na strazenie aspon 3 cudzie deti, moje by sa spolu s nimi prehralo. Za kazde vypytala aspon 500 na mesiac. Sice by to bolo na cvokarnu, ale je to praca z domu bez kvalifikacie, ktora dokaze uzivit. Kedysi davali aj nejaky prispevok od statu na opatrovanie cudzich deti doma v celkom slusnej vyske, ale neviem, ci to este funguje. Snazila by som sa usetrit aspon par eur z toho na horsie casy (keby ma vykopli z toho bytu). A ak by som mala silu zabojovat (neviem, ci by som v takej situacii zvladala), tak mozno k tomu este aspon nejaky vecerny kurz na doplnenie vzdelania.
@strelkyna1 co? A tych 500 na mesiac za kazde dieta je iba tak a mamicky im nabalia stravu, odvody nebude treba platit a este aj stat da prispevok? 🤣
@tykat U nas podobne. Tiez som mala narok na kupele (zhodou okolnosti tiez Kovacova ako dotycny pan z pribehu), ale kto by sa staral o deti...?
@lenka_da ved to, a tu sa z chlapa chudacika robi pomaly tretie decko.
Ja som po polroku bolesti a infuzii isla na ozon, aj s 3r synom lebo nemal s kym ostat, tie 2,5h bol s muzom, doviezol ma domov, den som polezala a na dalsi uz som sa starala. A o 2t.znovu a potom este raz.
@autor co mu vlastne je?
@sissy27 Myslis, ze ten chlap ju tam nech byvat aj o rok, dva, pat? S tymto byvanim moze pocitat mozno chvilku, potom mu prepne, bude sa chciet zenit, dalsie dieta a tato sa moze ist past.
@zuzana76 wtf?? Ty tiez citas inu diskusiu alebo co? Nechal ju tam byvat teraz, KYM MLADSIE NEPOJDE DO SKOLKY ALEBO SA NEOSAMOSTATNI SKOR. A to uz teda hadam je v zaujme jej samotnej, aby sa posnazila a vyriesila si nejako bytovu otazku (ked uz to teda neslo skor ako s 2 detmi). Mohol ju kludne poslat do prdele rovno, ale jej aktualna situacia rozhodne nie je kriticka. Len sa jej bude musiet chciet pracovat, to je cele.
@zuzana76 wtf?? Ty tiez citas inu diskusiu alebo co? Nechal ju tam byvat teraz, KYM MLADSIE NEPOJDE DO SKOLKY ALEBO SA NEOSAMOSTATNI SKOR. A to uz teda hadam je v zaujme jej samotnej, aby sa posnazila a vyriesila si nejako bytovu otazku (ked uz to teda neslo skor ako s 2 detmi). Mohol ju kludne poslat do prdele rovno, ale jej aktualna situacia rozhodne nie je kriticka. Len sa jej bude musiet chciet pracovat, to je cele.
@sissy27 aha, nechal ju tam byvat, niekto, kto urobi dve deti a len tak sa zdekuje, lebo on sa zalubil do inej, nie, citam tuto diskusiu a bez prace ani nema ako ten byt platit, ci myslis, ze hentaky, co sa supne na ID a PN jej bude platit najom ako dlho? To ze na cas odisiel k rodicom? a teraz jej povedal, ze tam moze byvat? no nepocitala by som s tym velmi.
@sissy27 pise, ze ma ona platit vsetko co platil on - teda v tom byte, moze byvat, kym mladise nepojde do skolky, teda asi dva roky, bude jej davat 2x90 eur, teda 180, ale platby sa byt su tusim 300 eur, ak si dobre pamatam. Ona sice nieco dostane, ale zit z tohto? No inak, ako ze si bude musiet najst aj nejaku pracu to nevidim.
@anonym_autor naco robili tie deti keď nemali:
-dokončenu školu
-prácu a pracovné návyky
-vlastne zázemie
-spoločný zväzok, aspon zásnuby
????
V dnesnej dobe sa ešte stále nájde žena ktorá nerozmýšľa? Sorry aj tak jej treba, nech sa vyhrabe z vlastných sraciek sama
@tykat na co niektore reagujete a pisete somariny. otec nie je schopny sa postarat sam o seba, nie to o deti, preto ide k rodicom a do kupelov.
@anonym_349e6c keď je schopný obháňať novú sukňu, tak na tom asi až tak zle nebude.
-dokončenu školu
-prácu a pracovné návyky
-vlastne zázemie
????
V dnesnej dobe sa ešte stále nájde žena ktorá nerozmýšľa? Sorry aj tak jej treba, nech sa vyhrabe z vlastných sraciek sama
@galadriel90 ženy milujú sračky.
@lenka_da ved to, a tu sa z chlapa chudacika robi pomaly tretie decko.
Ja som po polroku bolesti a infuzii isla na ozon, aj s 3r synom lebo nemal s kym ostat, tie 2,5h bol s muzom, doviezol ma domov, den som polezala a na dalsi uz som sa starala. A o 2t.znovu a potom este raz.
@autor co mu vlastne je?
@tykat raz keď nemá záujem, neprinútis ho. Už ho exfrajerka nezaujíma.
@anonym_d6f831 to neviem. Úraz mal pred rokom. Keď sa narodil druhý malý. Pokiaľ viem PN už nemá. Bližšie detaily o jeho osobnom živote ja nemám. Osobne si myslím, že si frajerku vymyslel. Ale všetko je možné.
@anonym_autor
Vôbec ju nerieš. Sama si pokašľala život.
Má 24 rokov, 2 deti, nemá poriadne vzdelanie, žiadnu prax. Priateľ sa na ňu vykašlal a teraz plače z čoho bude žiť. Nad tým mala rozmýšlat pred tym, ako si spravila deti. Ok pri prvom to mohla byt nehoda, nahoda atď, ale pri druhom už určite nie. Má bývanie, rodičák, pridavky, vyzivne. Kolko žien nemá ani to? Nech si dieťa odplienkuje a pekne do jaslí a ona do práce. Že je druhe dieta stale chore? Ktoré nieje? Dedko pracuje v zahraničí, babka tiež pracuje? Keď áno, nech financne pomozu vnučatam, ked nie, nech postrazi deti. Že slečnu jeho rodicia nemusia? Prečo?
Ani ja by som nebola nadšena keby moje dieta v 24 rokoch malo 2 deti, ženu bez vzdelania, on bez vzdelania za pasom. Pride uraz a rodina je v 💩. Najprv treba študovat, pracovat a šetrit a potom robit deti. Je mi luto len tych deti, ktore budu vyrastat v chudobe.
@tykat raz keď nemá záujem, neprinútis ho. Už ho exfrajerka nezaujíma.
@zmrzlinka2021 tak ale deti by ho mohli zaujimat, nie ze ja idem a ty sa staraj. Este ze nemala uraz ona, lebo to by si to mohla rovno hodit.
@sissy27 aha, nechal ju tam byvat, niekto, kto urobi dve deti a len tak sa zdekuje, lebo on sa zalubil do inej, nie, citam tuto diskusiu a bez prace ani nema ako ten byt platit, ci myslis, ze hentaky, co sa supne na ID a PN jej bude platit najom ako dlho? To ze na cas odisiel k rodicom? a teraz jej povedal, ze tam moze byvat? no nepocitala by som s tym velmi.
@zuzana76 akoze sorry, ale mat byvanie len za naklady je sakra luxus - lebo este stale tu mame hypoteky alebo komercne najomne. A hadam by princezna nechcela byvat zadarmo 🙈 on sa nehodil na ID len tak z rozmaru, on mal uraz. Alebo myslis, ze naschval si sposobil zranenia len aby mohol ist na invalidny?? Ona moze byt rada, ze sa nemusi este aj onho starat a zivit ho ako by sa vo vztahu patrilo, ze?? Ci solidarita a “v dobrom aj v zlom” plati len smerom k zene? On jej deti nespravil, oni si ich spravili spolu. Ona preco nemala dovtedy vyriesene byvanie, vzdelanie, pracovne navyky, uspory?? Nikto jej nekazal otehotniet pocas studia a nedostudovat, je xy zien, ktore to zvladli. Ze sa jedno dieta “pritrafilo” pochopim, ale druhe uz povazujem za planovane (alebo nezodpovednost).
Nerobme z nej chudinku, ktora za nic nemoze a teraz je v neriesitelnej situacii, lebo to tak nie je.
A vyzivne nech jej urci sud, nemusi sa uspokojit s 2x90€, aj ked si nemyslim, ze v tomto pripade vytrieska viac. Ale skusit to moze.
@zuzana76 akoze sorry, ale mat byvanie len za naklady je sakra luxus - lebo este stale tu mame hypoteky alebo komercne najomne. A hadam by princezna nechcela byvat zadarmo 🙈 on sa nehodil na ID len tak z rozmaru, on mal uraz. Alebo myslis, ze naschval si sposobil zranenia len aby mohol ist na invalidny?? Ona moze byt rada, ze sa nemusi este aj onho starat a zivit ho ako by sa vo vztahu patrilo, ze?? Ci solidarita a “v dobrom aj v zlom” plati len smerom k zene? On jej deti nespravil, oni si ich spravili spolu. Ona preco nemala dovtedy vyriesene byvanie, vzdelanie, pracovne navyky, uspory?? Nikto jej nekazal otehotniet pocas studia a nedostudovat, je xy zien, ktore to zvladli. Ze sa jedno dieta “pritrafilo” pochopim, ale druhe uz povazujem za planovane (alebo nezodpovednost).
Nerobme z nej chudinku, ktora za nic nemoze a teraz je v neriesitelnej situacii, lebo to tak nie je.
A vyzivne nech jej urci sud, nemusi sa uspokojit s 2x90€, aj ked si nemyslim, ze v tomto pripade vytrieska viac. Ale skusit to moze.
@sissy27 ty tiez citas, co pisem? Jasne, ze sa ma starat a ze bez prace to neda. Ale on je otec tiez, ja by som im dala striedavku a tyzden nech potiahne on a tyzden ona. Ved v prvom komentari som narazala na skolu, ze preco ju nedokoncili. Dalsia vec, keby boli normalny par, tak by sa vymenili, on doma, ona domorace. On je na ID ale nemoze sa starat. Su zeny matky, co nemaju ruky a staraju sa. On zbabelo odisiel od rodiny.
-dokončenu školu
-prácu a pracovné návyky
-vlastne zázemie
????
@galadriel90 nech posle deti chlapovi na par rokov, ona studovat na par rokov a potom si ich vezme, ved decka su aj jeho.
-dokončenu školu
-prácu a pracovné návyky
-vlastne zázemie
????
@galadriel90 inak s tebou suhlasim, dnesne zeny nerozmyslaju, hned sa niekomu zavesia na krk, alebo si niekoho zavesia na krk, hned deti a potom zistia, ze to nefunguje. Ale chalanisko ma rovnaky priblem ako ona, tie decka su aj jeho. Jeho 2x90 eur si pomaly moze strcit za klobuk. Oni su v srackach obaja.
@anonym_autor deti zveriť do svojej starostlivosti, poziadat o vyzivne, ak je možnosť vrátiť sa rodičom a začať pracovať
@anonym_autor Našla som odkaz, podľa ktorého nie je jednoduché vysťahovať matku s maloletým dieťaťom, ale asi by bolo potrebné uzavrieť nejakú písomnú zmluvu, resp. sa poradiť s právnikom: https://ficek.sk/vypratanie-bytu-s-dietatom-20932
@zmrzlinka2021 tak ale deti by ho mohli zaujimat, nie ze ja idem a ty sa staraj. Este ze nemala uraz ona, lebo to by si to mohla rovno hodit.
@tykat Ja tiez zasnem, ako sa chlap automaticky vie zbavit peoblemu, ved on ju tam necha byvat a bude platit 180 eur a uz ho vlastne nic nemusi trapit. Takymto by som hned davala striedavku. Automaticky sa pocita, ze deti zene. A chlapi su z problemov vonku. Mozu mat okolo 25 rokov, este poriadne nic neodrobili, dve deti, rozpadnuty vztah, nic vlastné. Stale to pisem, zeny, rozmyslajte predtym, ako splodite deti. Rozmyslajte pri vybere partnera.
Bude to mat velmi tazke. Nasekat si dve deti s "priatelom", pocas VS a potom ju nedokoncit, zaroven nemat ziadne pracovne skusenosti, to je tolko chyb, ze bude tazke sa z toho vyhrabat. A ked sa nema ani na koho obratit, tak zrejme jej ostava len dufat ze pomoze charita. Lutujem vsak iba deti-budu vyrastat v chudobe, ukratene o moznosti, s vystresovanou mamou
@anonym_2811ef smutné, že takéto vysokoškolský vzdelaná žena nemá pracovné návyky. To chcela doštudovať a ostať sedieť doma? Možno by si mohla nájsť opatrovateľku pre obe deti súčasne a zamestnať sa. Ako jedno rodič určite má nárok na nejaké príplatky + výživné od priateľa. Bývanie jedine prenajať garzónku, na niečo väčšie treba viac financií. Oblečenie zo sekaca, potraviny v akcii....Držím jej palce 👍.
@lilinka88 on sa nevie aktuálne postarať poriadne sám o seba a nie to ešte o dieťa. Určite si nemôže zobrať dieťa k sebe. A za byt a za energie/TV/net apd bude platiť okolo 300 eur. A má k dispozícii 2i byt. Kde zoženie lacnejšie bývanie za 300eur? Jedine ak samostatnú izbu niekde.
@anonym_autor on sa nevie postarať sám o seba a milenku si našiel? To nemyslis vážne.
O jeho rodine toho veľa neviem, ale vyzerá to tak, že jeho rodičia ju nejako veľmi nemusia. Každopádne otec robí niekde v zahraničí, neviem či v Nemecku, či Holandsku alebo niekde. Jeho mama robí tu. Chalana čaká pobyt v Kováčovej, aktuálne nie je schopný sa sám postarať o dieťa.
@anonym_autor veď si našiel frajerku, nech sa postarajú obidvaja. Či slečna chce chlapa, ale jeho záväzky už nie?
@tykat ide na pobyt do národného refabilitačného centra Kováčová - to nie sú kúpele, to je nemocnica.
@anonym_autor NRC Kováčová je rehabilitačné centrum, nie nemocnica.
@anonym_autor NRC Kováčová je rehabilitačné centrum, nie nemocnica.
@anonym_e82710 NAŠE ZARIADENIE
Národné rehabilitačné centrum Kováčová je špecializovaná nemocnica v odbore fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia s celoslovenskou pôsobnosťou
@anonym_e82710 NAŠE ZARIADENIE
Národné rehabilitačné centrum Kováčová je špecializovaná nemocnica v odbore fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia s celoslovenskou pôsobnosťou
@anonym_autor ja som tam bola ako pacient a vtedy mi bolo povedané, že to nie je nemocnica, ale rehabilitačné centrum.

@anonym_349e6c ved to autorka pise
inak, u nas v praci je kopec ludi s ID a normalne pracuju. Zrejme to nie je jednoduche, tak ale asi je to jedina moznost. Ja som bola tiez po vaznom uraze a musela som ist do prace aj v bolestiach, detto moj muz po vaznej operacii, ked mu slo skutocne o zivot. Proste, z niecoho sme museli platit ucty.