icon

Čo by ste poradili mladej mamičke v ťažkých časoch?

28. feb 2026

Ahojte,

rada by som sa opýtala, čo by ste poradili jednej mladej mamičke. Neviem, úplne všetky detaily, napíšem to, čo viem. S priateľom sa zoznámili na VŠ, otehotnela, školu nedokončila. Narodili sa im dve deti, jedno má tri roky a druhé má rok. Priateľ mal úraz (nepracovný) a o prácu prišiel, je aktuálne na čiastočnom invalidnom, v budúcnosti možno bude pracovať, teda dúfa, ale aktuálne nie je schopný. Výšku jeho ID neviem, ale nebude to viac asi ako 400-500 eur, podľa mňa aj menej. Čo sa však stalo je to, že jej priateľ prišiel domov, že svadbu nechce, že sa zamiloval do inej ženy, že to trvá dlhšie. Že sa vráti späť ku rodičom, aby sa dal zdravotne dokopy. Že už s ňou nechce byť, ale deti miluje. Nikde ju nevyháňa, môže tam ostať s deťmi (v byte jeho rodičov), kým mladšie nepôjde do škôlky alebo kým si niečo nenájde, neosamostatní sa. Ale bude musieť platiť energie, elektrinu, tv, proste všetko to, čo ťahal on. Zároveň, že jej bude prispievať na deti, ale nemôže viac ako 90 eur na jedno dieťa, že aj to je vzhľadom na invaliditu pre neho veľa. Ona nemá našetrené nič, výšku jej rodičáku neviem. Nemá sa kam vrátiť, má len otca, ale nestretáva sa s ním, je alkoholik. Čo by ste jej poradili. Samozrejme ísť do práce, dieťa do jaslí. Dieťa nie je odplienkované a z toho, čo som videla, na jasle nie je pripravené a má trochu oneskorený vývoj. Starší začal chodiť do škôlky, ale je veľmi často chorý a bol viac doma s ňou, ako v škôlke. Pracovné návyky tam zrejme veľké nebudú, hlavne ani skúsenosti. Čo by takéto mladé dievča malo urobiť? Podľa informácií sa nemá veľmi na koho obrátiť, nemá jej kto pomôcť.

Strana
z6
zmrzlinka2021
Včera o 17:45
@zuzana76

@zmrzlinka2021 mne vyjovuje model, ze manzel mysli na financie a ja na skolu a zdravie deti. Obaja mame svov prijem, ale ja neriesim financne zalezitosti, rozhodujeme spolu, ale on rozmysla viac v tomto smere. On zase neriesi skoly, len mu predostriem, co, kam s detmi a on suhlasi, jednoducho kazdy mame svoju domenu a toto riadime. Ale keby som musela, tak by som deti uzivila, ale teda nebola by som vobec taka happy a bezstarostna ako teraz.

@zuzana76 žiaľ veľa žien to zažíva a vlastne prežívajú. Mnoho ich kvôli prežitiu ostáva vo vzťahu s chrapunmi

autor
Včera o 17:46
@anonym_e82710

@anonym_autor 😲😲😲😲 hmmm, tak vy ste boli pozrieť kamošky priateľa u jeho mamky? Čo na ten celý cirkus hovorí mamka? Kedy nastupuje do NRC Kováčová a na ako dlho? Inak jeho rodičia sú fakt zlaty, že matke ich syna deti dali až 2 mesiace na vysťahovanie sa z bytu.

@anonym_e82710 ja som povedala niekde, že ona je moja kamoška? Cituj ma. On je bývalý kolega môjho manžela.

zuzana76
Včera o 18:07
@zmrzlinka2021

@zuzana76 žiaľ veľa žien to zažíva a vlastne prežívajú. Mnoho ich kvôli prežitiu ostáva vo vzťahu s chrapunmi

@zmrzlinka2021 kazdy si musi najst svoj model fungovania rodiny, ale ani jeden, muz, ci zena by nemali polavovat z narokov na partnera, tadial cesta nevedie, raz ich to dobehne.

anonym_e82710
Včera o 18:08
@anonym_autor

@anonym_e82710 ja som povedala niekde, že ona je moja kamoška? Cituj ma. On je bývalý kolega môjho manžela.

@anonym_autor takže ty ju nepoznáš, to on je bývalý kolega manžela hej? A prečo píšeš, ze čo by sme poradili jednej mladej mamičke? Prečo nie, čo by sme poradili jednému mladému oteckovi? Veď ak sa s ňou nepoznáš, prečo zhanas radu jej a nie jemu? Nejako mi to nedáva zmysel...🤔😏

zuzana76
Včera o 18:11
@zmrzlinka2021

@zuzana76 môj muž nie je učiteľ a podľa mňa zarába primerane. Čo sa týka štandardu, my sa všeobecne nerozhadzujeme, aj napriek tomu, že spoločný príjem je aspoň podľa mňa veľmi slušný. Proste by sme len menej odložili.

@zmrzlinka2021 sa mi zda, ze si to pisala niekde, ale ok, nepamatam si vsetko, ani si to nejako nedrzim v hlave, ja nie som za to, ze zena ma nyt neschopna chudera, ktoru zivi len chlap. Asi si nerozumieme, som za to, aby chlap bol ten vodca, myslel na celkovu prosperitu rodiny, spravne investoval, neziadal od zeny, aby mu vratila za kavu na benzinke, ci zaplatila polovicu nadrze, som za model ze obaja pracuju pre dobro rodiny. Vsetko je spolocne, ale musia byt vyzreti, ani zena nemoze prehnane minat a ani muz nebyt drzgros, ze od zeny vymami peniaze aj na nakup, lebo teraz plati ona.

zmrzlinka2021
Včera o 18:14
@zuzana76

@zmrzlinka2021 sa mi zda, ze si to pisala niekde, ale ok, nepamatam si vsetko, ani si to nejako nedrzim v hlave, ja nie som za to, ze zena ma nyt neschopna chudera, ktoru zivi len chlap. Asi si nerozumieme, som za to, aby chlap bol ten vodca, myslel na celkovu prosperitu rodiny, spravne investoval, neziadal od zeny, aby mu vratila za kavu na benzinke, ci zaplatila polovicu nadrze, som za model ze obaja pracuju pre dobro rodiny. Vsetko je spolocne, ale musia byt vyzreti, ani zena nemoze prehnane minat a ani muz nebyt drzgros, ze od zeny vymami peniaze aj na nakup, lebo teraz plati ona.

@zuzana76 s tým plne súhlasím. Ja to beriem tak, že s mužom sme jeden tím.

zuzana76
Včera o 18:22
@zmrzlinka2021

@zuzana76 s tým plne súhlasím. Ja to beriem tak, že s mužom sme jeden tím.

@zmrzlinka2021 ved ja tak isto, manzelstvo je tim a neexistuje, ze kto z koho, ale v tej predoslej teme, ja chapem, co chce ta autorka povedat, ze chce chlapa rozhodneho, ked bude zranitelna, napr po porode, etc... tak nie ze on bude od nej cakat polovicu za najom, jednoducho nebude mat v tom case problem to zaplatit. ved je to jeho zena a jeho dieta.

anonym_d6f831
Včera o 19:02
@anonym_autor

@anonym_autor cim dalej tym viac si vymyslas.

bebko1995
Včera o 20:44

Kks extrem 🙈 chudatko 😢 ja by som sa skusila spojit so strankou Donio, castokrat tam su mamicky ktore su samozivitelky a ludia im tam prispievaju 🙏🏻 keby sa vyzbieralo aspon par tisic aby mohla zostat este tie 2 roky s tym najmladsim doma do 3 rokov a potom do prace..mozno popritom najmladsom skusit dorobit skolu, aj ked akoze masaker 🙈

najjulinka
Včera o 21:08
@sisa_s

V prvom rade neodkladne opatrenie, deti do svojej starostlivosti, urcenie vyzivneho

@sisa_s tak a určenie vyživneho aj na seba kým sa stará o deti.

kitycat
Včera o 21:12
@bebko1995

Kks extrem 🙈 chudatko 😢 ja by som sa skusila spojit so strankou Donio, castokrat tam su mamicky ktore su samozivitelky a ludia im tam prispievaju 🙏🏻 keby sa vyzbieralo aspon par tisic aby mohla zostat este tie 2 roky s tym najmladsim doma do 3 rokov a potom do prace..mozno popritom najmladsom skusit dorobit skolu, aj ked akoze masaker 🙈

@bebko1995 ake zas chudatko? On ju niekto nutil aby si spravila 2 deti po sebe s frajerom? Ved ma aspon to byvanie za naklady do zaciatku, co mnohe nemaju... a zbierat sa jej budu ludia na co? Na energie???

Su rodiny kde su chori, po uraze... taki si zasluzis pomoc a nie nedostudovana baba co si nasekala deti bez zazemia

bebko1995
Včera o 21:19
@kitycat

@bebko1995 ake zas chudatko? On ju niekto nutil aby si spravila 2 deti po sebe s frajerom? Ved ma aspon to byvanie za naklady do zaciatku, co mnohe nemaju... a zbierat sa jej budu ludia na co? Na energie???

Su rodiny kde su chori, po uraze... taki si zasluzis pomoc a nie nedostudovana baba co si nasekala deti bez zazemia

@kitycat neviem, mna doma ucili byt k ludom sucitni. Ak nema ziadnu rodinu, iba otca alkoholika (ako to tu bolo pisane), kto vie ake detstvo mala, ak lubila muza s ktorym si spravila deti, ak mu doverovala. Mne je jej uprimne luto, pretoze som si predstavila keby som v takej situacii ja, keby nevyrastam v milujucej rodine. Clovek nikdy nevie co sa vykluje z toho druheho partnera. Za mna je sucit niekedy potrebnejsi ako krute slova a ze si to sama sposobila..pani sa pytala na riesenie, tak som jej ho ponukla. Vase slova nepomozu nikomu, mozno tak vasmu egu, ze sa citite, ze ste lepsia ako toto dievca ktore sa dostalo do takejto zlej situacie..
Vy si svojimi peniazmi podporte koho vy uznate za vhodne ale nevnucujte druhym kto si zasluzi/nezasluzi pomoc.

bluka2
Včera o 22:20

Nevidim to vôbec nejako čierne. Tiež som mala deti vo veku 4 roky a novorodenca sama a ani som nemala zadarmo byt. Ja som si našla dom na gréckom ostrove za par šupov (300€ mesačne), môžem kašlať na škôlku v zime špeciálne v takomto prípade, keď je dieta choré. Radšej sa presunúť niekam, kde je aj v týchto mesiacoch slnečno a morský vzduch. Najlepšie do nejakej poľnohospodárskej oblasti, kde máš v podstate polovicu surovín potrebných na varenie, lebo ti to albánski traktoristi položia len tak k dverám… a ovocné stromy všade len tak. spomínam na to ako na najlepší čas života s deťmi. Celkom dlho sa dalo takto žiť bez stresu. Potom mi začali dochádzať nápady a bolo si treba najst normálnu robotu, tak som si ju našla a presťahovala som sa tam k nej. To už potom nebolo take pohodickove obdobie. Finančný stres nemusí byt ten najväčší stres. Podľa mňa pracovať s takýmito malými deťmi ako jednorodic je viac o drzku. Takže by som sa na jej mieste snažila natiahnuť to obdobie dokiaľ pracuje s tým, že medzičasom by som porozmyslala, kto mi dlží, čo sa dá predať, ako sa dá jednorazovo zarobiť a sústredila by som sa skôr na učenie sa niečoho užitočného (cudzí jazyk, kvalifikácia, možno aj diaľkovo dokončiť tu školu?) lebo práci sa skôr či neskôr nevyhne, tak nech je to potom niečo vhodnejšie pre rodica ako kancelárska práca, kde si trochu oddýchne a nie nejaká malo platená makačka. Musí mysliet strategicky dlhodobo

bluka2
Včera o 22:22

Ak je mladá, to musí mať ešte kopec energie aj na učenie sa v noci, nechápem, prečo si nedokončila školu, ale verim, že sa už poučila

Strana
z6