icon

Čo by ste robili na mojom mieste?

18. máj 2023

Mám 31 rokov, 4 roky úžasného manžela, sme spolu dokopy 6 rokov. Samozrejme na začiatku sme si vyjasnili budúcnosť, že chceme raz spolu dieťa, on už má jednu 9 ročnú dcéru, vychádzame to je fajn. Máme 2 izbový byt na hypotéku avšak neprerobeny. Šetríme na postupnú prerábku, peniaze nerozhadzujeme, nechodíme na dovolenky, nekupujeme si drahé oblečenie, šetríme každé euro ale ide to pomaly. Splácať ho budeme ešte cca 15 rokov. Sme priemerna rodina nezarabame veľa. Ide o to že mi začínajú biť biologické hodiny, avšak keď sa pozriem aká je hnusná doba, ja pracujem v školstve ( nie som učiteľka) a vidím aká je väčšina detí rozmazana, pubertaci si nevážia, majú všetko na čo si pomyslia, bojím sa mať dieťa do dnešnej doby. Aj keď sa pozrieme na dospelých aki sú rozhnevaní so svojimi rodičmi, prípadne fetakov. Moje 2rovesníčky zo strednej 2 sú fetacky pritom ich rodičia sa o nich dôsledne starali, ďalšie sa z trucu nebavia, iné nonstop nadávajú na rodičov.. bojím sa že aj mne sa to stane. Ďalej byt máme zatiaľ tak napoly zariadený, chceme nakomplet nové podlahy, vstavané skrine,dvere v celom byte, kuchyňu kúpeľňu nakomplet, posteľ gauč.. proste takmer všetko. Len kým na to nasetrime bojím sa že už nebudem môcť otehotnieť. Nechcem dieťatko vychovávať v tomto staršom byte nie som materiálna, ale chcem aby sme tu mali novo čisto a potom sa venovať dieťatku. Napríklad kamarátky už majú po 3 deti, žijú v starom, ošarpané steny,pozliepane nábytky a vravia že sa zle cítia, ale netušia kedy si prerobia keď všetky peniaze idú hlavne do detí.Doplním byt sme kúpili úplne v pôvodnom stave tak už sme doňho vložili dalších niekoľko tisíc eur ale to čo som napísala nám ešte chýba. Potom keď budem na.materslej viem že veľa neušetríme keď prídem o veľkú časť príjmu a väčšina peňazí pôjde do dieťatka na jeho potreby. Čo by ste mi poradili? Ďakujem za rady.

Strana
z2
miadi
18. máj 2023

Pod odtokom kybel to by ste mohli dat trubky vymenit uz teraz. Stol som mame kupila pred cca 15r v ikea za 100e a do dnes vyzera ako novy. Ani nas velky stol z drevo masivu za x krat viac uz tak dobre nevyzera lebo sa tam lepilo malovalo modelovalo dinosaur poskrabal atd. Ked budes mat dieta zmenia sa ti hodnoty a zdravie bude pre teba to najvzacnejsie. $ boli aj budu Aj ked teraz mas Mozno malo. Skor ako setrit treba rozmyslat ako najst lepsie plateny job. ( Tvoj muz uz jedno dieta mà aj to je zavazok a vydavky) a tie kamosky co mas ze nie su spokojne s byvanim to este neznamena ze by vymenili svoj zivot materstvo za krasny novy barak bez deti. Clovek by vzdy chcel /potreboval viac ako ma . Ale Treba sa tesit zo zivota kym mas strechu nad hlavou nie si hladna si zdrava milovana mas tak vela . A mozes mat aj viac .

autor
19. máj 2023

@miadi fuu z tvojich slov ktoré píšeš robia zo mňa riadnu materialistku. Niekedy sa treba držať faktov a jasne napísaných vecí v príspevku a nie hneď vyťahovať aké hodnoty kto má keď ani nevieš. Ver tomu že pre mňa je zdravie a rodina na prvom mieste keď od 12.rokov bola u nás záchranka pre ocina 10 rokov to trvalo a neskončilo to dobre. Poznám rodiny ktoré nonstop kupujú nové nábytku, ženy čo po 3. Rokoch menia kuchyne len na o sa im už nepáčia. To mi príde extrémne povrchné. Mám známu ktorá žije v jednoizbovom byte s mužom 4 deťmi a je na prášky a ľutuje že najprv si nezariadila bývanie. Áno nábytky sa dajú kúpiť aj lacno to ja viem ale chceme už konečne bývanie kde to bude ladiť a kde sa budeme ako rodina cítiť dobre. My sme veľmi šťastní, môj muž a jeho dcéra sú moje všetko a ja si chcem postupne zariadiť bývanie myslím ako každý podľa svojho vkusu. A opakujem ja viem že deťom to je jedno ale nebudem do konca života žiť v byte s pozliepanych nábytkov lebo to bolo práve lacné. A práveže mi príde zodpovedne si najprv zariadiť bývanie ako robiť deti.

deginko
19. máj 2023

A vy vôbec neuvažujete,že vám bude treba väčšie bývanie?preto som ja predtým písala môj príspevok,že radšej by som to zatiaľ nerekonstruovala,radšej odkladala ,dieťa čím skôr,a keď bude mať tak 2-3r kúpiť väčší byt...preto mi rekonštrukcia príde zbytočna.Ale ak tam máte ostať navždy tak to chápem,a riešila by som rekonštrukciu aj plánovanie dieťaťa naraz.Lrbo dieťa nepríde hneď,aj keby sa hneď podarilo..stále budeš 9 m tehotná...

hruska91
19. máj 2023

@autorka - No vidíš a odpovedala si si sama. 🙂 čiže rieš byvanie

miadi
19. máj 2023

Wow z mojich slov si si zobrala ze z teba robim materialistku. Ale to je uz o tvojom chapani co si z mojich slov vyvodis. Nepoznam ta nesudim ta. Hodnoty ake mas netusim . Hovorim vseobecne. Ale z tvojej reakcie vidim ze si vztahovacna a nic dobre si z mojich slov neppchopila. Tak Asi si materialista. Co tu pleties nejaku znamu co mà 4 deti a je na prasky? Asi mà viac deti ako zvlada co to mà spolocne s tebou????Ja zas poznam stastnu single matku co mà 2deti a prenajima si jednu izbu v ghetto za 20 peso na tyzden . A co teraz? Nebavime sa tu ci mas mat 4 deti ale 1. Si Strasne negativna a deti ani nechces mat len hladas vyhovorky preco nie. Ved si ujasni priority je to jednoduche. Najprv renovuj byt a potom v 40 sa snaz o dieta. Tvoja vec. Ci ti este bude dopriate sa uvidi. Materstvo nie je pre kazdu. A s tvojim mindset pre teba zjavne nie je. Nic zle to neznamena. Je uplne ok ked nechces mat deti a hlavne je pre teba mat vynoveny byt. To su tvoje zivotne volby a ja ta za to nesudim. Len si Myslim ze nie si k sebe uprimna. Z toho co pises tuzbu po dietati nevidim.

rorino
22. máj 2023

Záleží od priorít,možno ten byt bude krásny,útulný,ale ...bez detského smiechu,

Strana
z2