Čo by ste si mysleli o správaní manžela?
Ahojte,
nechcela som zakladat otazku, aby ste mohli pridavat viac prispevkov. No skor to sedi na otazku. Co si myslite o spravani sa, mojho manzela? Sme spolu vyse 13 rokov, mame spolu aj deti. Spolocne radosti, ale aj starosti. No mna by zaujimal Vas nazor na to, ako sa on voci mne sprava. Ja som doma, a robim vsetko co sa tyka domacich prac a deti. Manzel pracuje, pomoc velmi staba, sem tam je kvoli tomu hadka. Ale ok, som doma, takze porobim co treba. Obskakujem od rana celu rodinu. No v tom nevidim problem.
Problem, alebo skor otazka na Vas je, ci je normalne, ze moj muz pre mna nic neurobi. Cez vikend si pospi, rada by som aj ja, poviem mu to, ale on proste nevstane, ze zabudol, nezobudil sa... Povie, ze pojde s mnou k lekarovi, no nejde, lebo zaspal. Opyta sa, ci nieco nepotrebujem z obchodu, poviem co by som chcela, a on prve co vkroci do dveri, krici, prepac, zabudol som Ti to kupit. Poviem, ze travime spolu malo casu, tocime sa len kolo deti, tak prislubi, ze ked bude mat volno, tak mi venuje cas. No ale nevenuje, robi si svoje veci 🙄 . Ked som bola chora, vzdy sa naslo nieco, preco si nemoze zobrat volno a postarat sa o deti, ale ked je chory on, volno si vzdy vybavi. No a kopec inych malickosti, ako to on vola. Lenze pre mna ako zenu to nie su malickosti, su to pre mna dolezite veci, a ked mi raz nieco slubi, tak by mohol aspon nieco dodrzat. No statistika je u mna taka, ze neurobil ani jednu jedinu vec, o ktoru som ho ziadala. Ja si uvedomujem, ze su niekedy dni, ze clovek zabudne, ale vzdy a za kazdym? A este mi drzo povie, ked uz nevladzem, vsetko mu poviem, ze takym spravanim sa mu vzdialujem. Ako by ste reagovali vy? Zda sa Vam to, ze je to ok, len ja riesim malickosti?
Doteraz to bolo vsetko na mne, viem mojou chybou, vsetko som robila zanho. No ani po vysvetlovani nepomohlo, este mi povedal, ze nie je vo vaznici, nebudem mu rozkazovat, on urobi, ked sa mu bude chciet.
Ale ani ja nie som vo vaznici, urobim, ked sa mi bude chciet 😅 . A akosi uz dopredu tusim, ze cely tyzden sa mi chciet nebude 😀 .
@bbeellaa predovšetkým sa nauč mať seba samú rada, tak zdravo a uber jemu z konfortu a pridaj sebe, uveď to do rovnováhy. Keď nekúpi , nevar , per len to čo je v koši , žiadne behanie po byte dome a ovoniavanie prádla, ostatné zhrň, na kopu . Ráno a vyspi a žiadne chystanie raňajok , môj muž aj syn 16 rokov si raňajky chystá sám a aj desiatu do školy, teraz išiel do Londýna, oblečenie a všetko ostatné si nachystal sám , vrátane výmeny EUR za libry tak ked to zvládne 16 ročný chlapec tak to zvládne aj ten tvoj .
@bohuslava8, u nas ani viroza, ani choroba prenho nic neznamenali. Mali som vysoke teploty, musela som utekat do obchodu a detom navarit, lebo on bol pre nieco urazeny, a lezal na sedacke, a ani s nim nehlo. Predtym, ked som bola chora, mala som skoro 40-tky teploty, on zahlasil, ze musi ist niekam, lebo sa z deti zblazni, a nechal ma tam samu!!! Nespocetne vela krat som mu vravela, ze nemam v nom oporu, ze co ked vazne ochoriem, ved on sa mi otoci chrbtom, vsetko som mu povedala, a on len sucho, prepac.
Hej, podobna situ aj u nas
@mima4 namazat chlebík masielkom dať na to šunku , alebo džemík , uvariť čajík a kávu ... ako kto chce, u nás to robí syn , ja než sa vykotím z postele už ma čaká na prebaľováku káva a dole sú raňajky. Odmenou za to je mamina, ktorá mu dá sem tam nejaké evríčko , ja kľudná a nie nervná ... no neurob to .🙂
@maminuska, tak tak musim sa naucit mat rada samu seba. Velmi dobre si vychovala svojho syna.
@mima4, no ranajky u nas nie su len o rozkoch. Kazdy den chystam detom mliecko, chystam lieky, pucim ich, vysypavam. Pripravujem desiatu a ranajky. Kazdemu z nich uvarim do termosky cajik. Na ranajky a desiatu robim ovocie, zeleninu, syry...pre deti, pre manzela chystam kasu a kavu. Pre muza este aj smothies, aby mal na desiatu.
@bbeellaa Možno by to chcelo ísť na to diplomatickejšie 😉 , začni tými vecami, ktoré boli pre neho nadštandard a tvoj prejav lásky, pozornosti (napr. raňajky, desiate,....). To, že si na materskej znamená, že počas toho ako je on v práci ty sa staráš sama o deti, ale keď mu v robote "padla" staráte sa o deti spoločne. Starostlivosť o domácnosť ste si mali od začiatku vzťahu podeliť na spravodlivú polovicu, tu nie je o čom, aby jeden drel a druhý si šunky váľal. Navyše, ak máte dieťatko, ktoré si vyžaduje špeciálnu opateru, mal by byť tvoj manžel oveľa viac ohľaduplnejší a najmä nápomocný, keďže to je neskutočná psychická a fyzická záťaž. Nech si to vyskúša teraz pre zmenu on na 13 rokov zostať doma s deťmi, s full servisom pre všetkých členov, bez nároku na deň oddychu a slovka uznania. Ty kľudne môžeš nastúpiť do práce a tváriť sa, že si pán tvorstva a všetci ti majú byť vďační, pretože ty ich predsa živíš a ak by nebodaj neposlúchali, tak im nepridelíš peniaze na chod domácnosti.
Len tá predstava o výmene úloh, pozície v domácnosti mnoho mužov vydesí. My sme sa s mojim tak striedali v začiatkoch manželstva, keďže sme obaja boli denní študenti na VŠ, takže presne vedel, čo to obnáša starať sa o tri deti a domácnosť 😉. A aj tak tam bol rozdiel - keď bol on od rána do večera v BA v škole ja som mala tip top domácnosť, deti spokojné, ešte som aj stihla nachystať si niečo na ďaľší deň do školy a keď bol doma manžel, tak večer, keď som dokvitla z Blavy ja, tak deti síce spokojné, napapané (vždy mali navarené dopredu, len ohriať), vyhrané ale byt hore nohami 😀 a muž nič iné okrem nich nestíhal 🙂 . Vtedy mi povedal, že sa síce pekelne snaží, ale buď budem mať po návrate zo školy perfektný poriadok a navarené alebo spokojné deti. Rozhodla som sa pre tie deti 😉. Keďže to trvalo pár rokov, tak sa mu to vrylo do pamäte 😀 , že si to dodnes váži a veľmi si cení, že domácnosť klape, o deti je postarané a aj na neho mi zvýši čas 🙂. Samozrejme, pomáha mi, aj keď na zarábanie peňazí je u nás priritne on. Stále si totižto uvedomuje, že nie je problém zarobiť peniaze, ale je skutočne náročné vytvárať a udržiavať teplo domova nonstop a najmä z lásky k ostatným- či už k deťom alebo k partnerovi.
ja by som sa s nim rozviedla, keby mi toto spravil. Mas doma chlapa na zabitie, nozik vo vrecku sa mi otvara. To jak som citala, ze ta nechal doma samu v teplotach, lebo mu vlastne deti liezli na nervy, tak ma skoro trafilo.
Sa spamataj,zena, lebo ti utecie k nejakej vyslachetenej damicke s vacsimi narokmi ako mas ty.
A na seba mas cas kedy? Medzi 23.00a 01.00h rano, ked vsetci uz spia?
Moj manzel, ked bol na rodicaku asi dva mesiace, tak to tiez tak nejako u nas vyzeralo. Dieta v pohode, n a obed som chodila domov, obed bol vzdy nacas. Dokonca po robote si ma vyzdvihli a furt sa niekam slo, co bolo super. Ale nebolo to tip-top- riad bol vzdy umyty, deti najedene a niekedy aj pradlo vyprane a poskladane ( prehanam, zhrhnute na kopu), ale sporak spinavy, hracky vsade a podobne;
Ale rada na to spominam. Preto pisem, ze toto by som nezniesla. Tolerujem vela veci, ale toto nie.
@bbeellaa Až teraz som si prečítala ako sa k tebe správa, keď si chorá ☹ . Toto už nie je o tom, že si neuvedomuje, čo svojou lenivosťou, zábudlivosťou, necitlivosťou,... spôsobuje, ale o tom, že tam chýba ten základný cit - láska k tebe. Neviem si ani predstaviť, že sa takto dokáže správať jeden chlap k svojej žene, k matke svojich detí, ktorá sa o nich denno denne stará. A ty mu ešte nachystáš kašu na raňajky a smoothies na desiatu.....asi aby bol fit, keď sa bude šetriť na gauči 😖.
Ze?
Ma normalne nasral, ten chlap a to som ho ani v zivote nevidela.
@trdelnik234 🙂 Presne, aj mňa z toho skoro trafil šľak 😀.
@trdelnik234 Má šťastie, že sa neoženil s tebou alebo so mnou 😀 .
@bbeellaa ja som mala podobneho manzela.. Nikdy s nicim nepomohol, rad sa skryval za svoju pracu.. Nikdy v sobotu rano nevstal, nikdy neurobil kavu, neprebalil malu.. Ziadna malickost.. Ked som bola chora a tiez tresol s dvermi a niekam zmizol.. Ja som sa s nim rozviedla. Prestala som mu varit, prat a zehlit, ked mi prestalo na nom zalezat.. Demonstrativne si rano obliekal do prace pokrcene kosele a tricka aby v praci ukazal, aku on ma hroznu zenu a aky je on chudacik.. 🙂.
@bbeellaa no tak moja milá. Ako píšeš.... už si si zvykla. Zvykla na to, že fuul servis pre neho je samozrejmosť. Tiež som bola žena, ktorá musela mať doma navarené, vypraté, upratané, cez víkend napečené. Lenže jednu dobu sa to už toľko nabalilo, že som povedala dosť!!! A ver tomu, že zmena prišla. Nemám ideálneho muža, ale zmenil sa o 70% oproti tomu, čo bol predtým. Ale musel chcieť aj on a musela som na tom trvať aj ja. Proste džbán pretečie. Nemala som problém, žeby zabudol napr. s tým, čo som chcela zámerne, alebo niečo neurobil naschvál. Proste chlapi sú iní. Dá sa to tolerovať do určitej miery. No treba odhadnúť tú mieru.
Skús to ako ti písala neviem ktorá kočka. Úsečne a stroho. Lebo tie rozhovory čo si písala nikam nevedú. Daj mu ultimátum. Buď sa budeme na niečom podieľať obaja, alebo sa budem venovať len tomu, čo ma nebude vyvádzať z miery. Má ruky, nech si operie, navarí, nakúpi. Pozri si niekde na nete ceny za služby, ktorá poskytujú firmy - upratovanie, pranie, varenie.... a hoď mu účet - pánovi tvorstva. Držím palce, nedaj sa!!! Máš tiež právo žiť život, ktorý bude po vôli aj tebe, nielen jemu. Vieš, deti vyrastú, vyletia z hniezda, ale ty budeš žiť ďalej. No s takým pakom?
Bud by sme boli uz 10 rokov stastne rozvedeni, alebo by som si prave odpykavala polovicku trestu za tazke ublizenie na zdravi. Inak myslim, ze lenivost tohto partnera by na sude brali ako polahcujucu okolnost.
@laila22
Takto sa zit neda, dofrasa. Dobre si spravila;
ja som mala tiež skúsenosť s takým, čo sľuboval a nesplnil. Ja som zas taká povaha, že som nepovedala nič, všetko v pohodke. Až na to, že jeho slová som po druhom takom prísľube prestala brať vážne. Keď sme sa aj "dohodli" že niekam ideme, tiež som na to zabudla a urobila som si iný program. (síce sa mi marí, že sme sa dohodli, ale to vážne aj ideme? Óóó, keď ja už mám iný program, však som myslela, že to je len taká "dohoda". Tak nabudúce možno...). Celkovo moja skúsenosť - vysoko účinné je zopárkrát vrátiť rovnakou mincou, a to bez mračenia sa, bez uboleného výrazu, bez dlhých rečí a výlevov - tie často nie sú vôbec potrebné, u niektorých chlapov len otupujú pozornosť a ešte si myslia, ako sú "na koni", lebo žena sa niečoho doprosuje. Na tvojom mieste - ponúknem sa, že niečo preňho urobím (hoc ty robíš už asi aj tak všetko) - ale napr. ideš do obchodu, opýtaš sa, čo dobré mu máš kúpiť, a just na to zabudneš atď. Aspoň to úprimné začudovanie, ten neveriaci pohľad by mal stáť za to. Netreba dať nechať so sebou zametať.
Hoc sama si u vás zadelila pozície. On náčelník, sultán, ktorý ťa ešte naťahuje, zatiaľčo ty napäto čakáš, čo bude, ako zareaguje, vstane - nevstane, kúpi - nekúpi..? Však keď by sa aj núkal, že niečo pre teba urobí a ty si už mala skúsenosť s tým, že to neurobí, tak poviem rovno - že už od neho nič nežiadam, lebo nie je schopný to splniť (však aj tak nič pre teba nerobí, tak aspoň nech nechodí po dome ako kohút).
@trdelnik234 😀 veru, máš pravdu 🙂 . Ja by som môjho nevymenila za nič na svete 🙂 . Aj teraz - ja som doma, pretože som cez víkend parádne prechladla (zmokla som ako myš 😀 ) a ten môj po celom dni v práci, vybavil nákupy, rozniesol deti po krúžkoch a teraz ešte sedí na ZRPŠ s dvoma najmladšími, ktoré nemal už čas doniesť domov po krúžkoch, keďže sa to krylo so začiatkom rodička. Neberie to ako niečo mimoriadne, vie, že rodina je vtedy šťastná, silná, keď drží spolu a myslíme na seba vo všetkom.
@bbeellaa tvoj muž má jedno štastie , že nemá za manželku tu z niektorých z nás, ak by mal konkrétne mňa tak by z toho gauča išiel svinským krokom , môj manžel je so mnou kompatibilný tak na 80 % , veľa vecí mu musím povedať aby spravil lebo " on to nevidí " ale ked mu poviem prosím ťa urob nákup tak ho spraví , vybav dovolenku , tak ju vybaví .. len plánovať musím ja .. ale toto č máš doma ..no KATASTROFA.
Ja by s sa nerozvádzala , máte spolu deti ale lekciu by som mu uštedrila teda riadnu .
@maminuska moze ho skusit skopnut z gauca.. je tam riziko, ze to nepochopi, lebo chapat nexhce... ja som napr. casto premyslala ci je fakt tak blby, alebo to robi naschval.. vysli mi z toho naschval.. kedze empatia mu ostala hlavne k mame a sestre.. darmo som vysvetlovala, ze ked varim, periem zehlim.. robim to pre vsetkych.. on ranajky iba sebe... raz mi pripravil ranajky do postele.. zobudil ma o 7:00, ze tu mas urobil som Ti ranajky do postele..
@laila22 na teba si pamätám ešte ked si bola tehotná ... mala si to veru ťažké , ale u teba to bola kombinácia + neodtatá pupočná šnura , ked sa toto spolu skombinuje to je fakt n rozvod .
Mne keby urobil toto manžel , tak si dám paralén a idem k rodičom alebo nejakej kamoške, v lete niekde pod strom na deku .
@bbeellaa
a zarobí dosť na pomocnicu v domácnosti a babysitting?, ak áno, rieš to tak

@lucinocka, nie nebudem pisat listocky, to je moje, to je tvoje. Ked chces veceru, ci obed, odpraces riady, ked nie, tak chod do restiky. Ano operam Ti, ale ty poskladas suche veci....
@maminuska, prave preto, nech je zamestnany, aby sa nenudil 😝 .