icon

Čo by ste si pomysleli?

15. apr 2023

Ahojte rada by som vedela váš názor na jednu vec - či by ste reagovali ako ja a zachovali by ste sa tak ako ja…mám dlhoročnú kamarátku, vyrastali sme spolu, chodili sme spolu do školy. Do nedávna sme boli najlepšie kamarátky a to aj napriek tomu že už bývame v iných mestách, stretávali sme sa aj 2x do týždňa na kávu. Ona mala 5 rokov priateľa, mali byt vraj aj zásnuby ale nedošlo k ním napokon. Pred týmto jej priateľom mala tiež vzťah cca 3 roky, čiže dajme tomu že tiež dlhodobý. Keď mala tento vzťah sa mi zdôverila že bola na potrate. Ale povedala mi to tak ako keby ju to vôbec neťažilo. Len pre obraz. Už vtedy bola dospelá, s tým priateľom bývala, mala stabilnú prácu. Bolo mi to zvláštne lebo rozprávala o tom priateľovi ako ho veľmi miluje a ako im to klape. Myslim si ze to tak naozaj aj bolo keďže vtedy sme ešte bývali spolu v jednom meste a mala som tu česť ich navštíviť aj u nich v domácnosti niekoľkokrát a jej expriateľ bol naozaj fajn chlap. Nechcela som ten rozhovor o potrate nejak rozmazavať, tak som jej len povedala ze má to mrzí. Krátko na to sa ich vzťah rozpadol a ona si začala s tým priateľom čo s ním bola 5 rokov. Presťahovala sa do jeho mesta, my sme sa navštevovali stále čiže sme si vždy všetko rozprávali, bola som ju navštíviť aj tam, potom začali aj spolu bývať v podnájme, ona bola stále v tej práci akurát zmenila miesto pracoviska, čiže financie, fungujúci vzťah, milujúca polovička. Ku koncu ich vzťahu sa to zrazu úplne otočilo a kamarátka mi povedala že priatel ide pracovať do švajciarska s nejakou pofidérnou partiou, čo sa mi moc nezdalo lebo zhodou okolnosti môj dobrý kamarát pozná toho jej priateľa, veľakrát sme sa o ňom bavili, keď zistil že má vzťah s mojou kamarátkou, známy o ňom všetci tvrdili ze je to super človek, ze veľmi túži po rodine ale doteraz nemal šťastie nájsť tu pravú, tak som sa aj potešila že kamoška sa nemusí ničoho báť a vzťah je naozaj fungujúci. Na ďalšom stretku mi kamoška zahlásila že on odchádza do toho zahraničia vraj ju volal so sebou ale ona nechcela ze ona chce buducnost prežiť na Slovensku a nie v zahraničí, čo plne chápem ale neverím ze on by ju tu len tak nechal a odišiel by po toľkých rokoch vzťahu len tak preč. Prišlo k rozchodu, vraj ju on opustil a našiel si inú, volala mi samozrejme cela zdrvená ale mne to na neho vôbec nesedelo. S odstupom času od rozchodu sme mali s tou kamoskou debatu zas na stretnutí, ukazovala mi jeho fotky s tou dotyčnou ktorá bola tehotná. Toto uz bolo cca po roku čo boli rozideni, mne to prislo ako posadnutosť sledovať každý krok bývalého po roku od rozchodu ale budiš. Ako sme sa tak rozprávali tak z nej vypadlo že dobre urobila že šla na další potrat! A zas úplne s ľahkosťou mi to oznámila. Ja poviem len tak na upresnenie, ja som typ človeka čo si váži ľudsky život a nikdy by som nešla len tak z rozmaru na potrat najmä ak mám partnera ktorý túži po rodine a mám fungujúci vzťah financie a som zabezpečená. Samozrejme keď sa stane iná vec beriem. Mne sa týmto neskutočne zhnusila, neskôr som sa dozvedela od jej známej že ona bola v 16 na potrate keď mala prvého priateľa. Príde vám to úplne v poriadku? Mne vtedy všetko zapadlo, ona mi plakala na ramene prečo ju chlapy opúšťajú prečo jej každý vzťah len tak stroskotá, ale ako som zistila tieto veci tak sa mi neskutočne zhnusila ako človek ze som sa s ňou prestala rozprávať úplne. Ako očierňovala aj tých jej expriatelov, pritom oni chceli rodinu. Myslite si že som sa zachovala zle? Keďže sme boli kamarátky od detstva tak má to trochu trápi ale mne príde ze ju ani nie. Len ja si nemôžem pomôcť ako sa mi po tomto z nej urobilo zle.

Strana
z2
maxalla
15. apr 2023

Nedovolila by som si o niekom tvrdit, ze siel na potrat "z rozmaru". Mozno nechce deti vobec. Niektore zeny by ani nemali byt matkami. Tlacit zenu do materstva nie je dobre pre nikoho. Ja by som jej rozhodnutie akceptovala a nesudila. To, ze je asi nezodpovedna, co sa tyka ochrany, je druha vec.

lujza123
15. apr 2023

Ty si co akože nejaký mladý klon záborskej ci co?
A tvoje morálne zábrany su aké, kamoška sa ti zdoveri s veľmi osobným tajomstvom a ty to hneď vyslepačíš cudzím ľuďom na fóre. Co tým sleduješ? Cítiš sa blbo lebo ju odsudzujes tak hľadáš nejaké spriaznené duše co ta potlapjaju po pleci ze "super si, ženská bola 2 x na potrate tak ju treba poohovárať "

Lebo mat dieťa s priateľom (nie manželom) vo vzťahu v ktorom to škrípe, bez peňazí, v podnájme je teda výhra

Vieš čo, ja poznám jednu co bola na potrate 4 x! Dve deti si nechala ale postarať sa o ne nevie. Nieje to zlá osoba, len ma co robit sama do sebou

mareka49
15. apr 2023

Neviem, či som dobre čítala s porozumením.
Takže bola 3 krát na potrate?
Pomyslela by som si škoda ľudského života.
A šla ďalej.
Lebo neviem prečo ako kedy..
Sa tak rozhodla.
Ona bude niesť následky za svoje rozhodnutia.
Ak sa ti to veľmi prieči, tak už ju ne kontaktuj.
Ale ktovie co ešte tebe osud prichista

mimka1402
15. apr 2023

@katarinka89 Ja? To autorka.😀 A ty. Nemá nikto právo riešiť to ako sa zachovala. A nikomu normálnemu nenapadne zakladať diskusiu o živote kamarátky.
Nemusím s tým súhlasit, ale dať to na fórum? Detinske.
Negatívne? Ten príbeh nie je o nej ale o kamarátke. Autorka sa len hrá na niekoho kým nie je. Takých ľudí dobehne karma.
Ale ďakujem ja som spokojná vo svojom živote. Preto mi neprinalezi hodnotiť životné rozhodnutia iných. 😉

marca12
15. apr 2023

Tebe sa moze vztah javit ako ukazkovy,ale vztah robia drobnosti poskladane do skladacky. Cize ona to tak nemusela citit. Nevies,aky bol skutocne ako sa spraval a podobne. A asi nechcela zit sama s dietatom,ked sa jej dlhorocny priatel rozhodol ist do zahranicia. Je to jej vec ako sa rozhodla a kto sme my,aby sme sudili? Mozno z nej hovoril smutok a preto sa tak chladne vyjadrila.

tykat
15. apr 2023

Pri takomto prispevku si vzdy pomyslim ze ako dobre ze nezdielam s cudzimi ludmi svoj zivot. Aspon nemusia hodnotit mna a moje rozhodnutia a maju cas riesit svoje problemy.
Neviem si predstavit ze napisem takyto traktat o cudzom zivote. Ja som to ani docitat nevladala.

svetlonos
15. apr 2023

Autorka,
ako si dovolujes tvrdit, ze jej ti muzi neublizili a vo vztahoch jej bolo super, netrpela??
To mas teda odvahu!
Mam najlepsiu kamaratku - od skolky, chodili sme spolu na zakladku, ten cely cas byvali v jednom panelaku.
Bavili sme sa o vsetkom - skoro. O mne a mojom prvom priatelovi si vsetci mysleli, aky sme doko aly par. Mali nas za vzor, dozvedela som sa to az po rochode po 8mich rokoch...
Ked som po rozchode tej kamoske hovorila, v com boli problemy - nechcela to vidiet. No a nakoniec vdaka "milym peripetiam" mi dala za pravdu - dobrovolne mi to priznala, ze som v nicom neprehanala a ospravedlnila sa mi.
O druhom vztahu mojom som tiez nehovorila vsetko, len tie pekne veci - dovolenky, darceky, kazdodenne mile pozornosti, ranajky do postele s kvetmi. Kto nas videl, citil lasku na kilometre - ano, tak to bolo. No kazda minca ma dve stranky, Aj tento druhy vztah - bud bol uzasny alebo doslova pekelny.
A ja nievsom ten typ, ze by som pocas trvajuceho problemu o nom rozpravala. Niekedy ozaj az po dlllhom case, idealne uz ked som danu temu mala spracovanu.
Preto by som si netrufala povedat, ako to maju aj naj kamosky v sukromi.
Ty hovoris ako akceptujes jej rozhodnutia - ale nie je to pravda. Mohla si jej to povedat do oci.
Ja by som napr. isla na prerusenie len v 2 pripadoch. Ohrozenie mojho zivota ( smrt) alebo dg absolutne nezlucitelna so zivotom. Aj to by som ho porodila asi az keby si vybralo to babo.
Napriek tomu by som nesudila zeny, ktore na potrat boli - dobre, taka co ide 3x rocne je uz masaker.
Ale ty nevies preco isla ta tvoja kamoska. Privelmi sudis a snazis sa tu robit zo seba tu skvelu. Precitaj si to este raz a predstav si, ze o tvojom zivote takto pise ona.
Kazdy z nas ma nejake temy, ktorecriesi/ mal by, nikto nie je chodiaca dokonalost - ani ty.
Ries svoje problemy a na ked s tym zacnes - ver mi- nebudes mat na riesenie kamosky ani cas ani prebytocnu energiu.

maminkadeticiek
15. apr 2023

Aj mne by sa zhnusila.Ok,nikto neviem,v akej situacii musi zena byt,ked je nutena ist na potrat.Ale trtkat kade tade a podstupit 3 potraty!?Do riti ved to nemoze byt nahoda!Totalna neucta k zivotu,k vlastnej krvi.Nesudim,ale nedokazem prijat taketo cloveka za priatela kedze je to absolutne proti mojim hodnotam.

zuza265
15. apr 2023

@maminkadeticiek ale ved tym co si napisala sudis. Zas ked si taka otvorena je ok to priznat. Podalsie - kamoska tu cosi napisala o svojej kamoske, o ktorej nieco vie ale nie vsetko a nie isto. Usudok na nu si spravit neviem.

domkakvet
15. apr 2023

Ja sa ti necudujem, ze sa ti zhnusila, nevyhladavaj ju, ak sa ti ozve, tak s nou mozes skocit von, nemusis ju uplne odsudit, ale nevyhladavala by som ju.

0kristina0
16. apr 2023

Autorka a napadlo ta vobec, ze na tych potratoch vobec nebola len potrebuje byt zaujimava? Mne pride strasne cudne, ze udajne dva x otehotnela a tebe ako najlepsej kamoske to ani raz nepovedala, iba ti oznamila, ze bola na potrate. Nemala potrebu sa ti zdvoverit, ze neplanovane otehotnela ale s potratom sa ti pochvalila. Nie je ti to cudne?

Strana
z2