icon

Čo by ste urobili, keby ste mali doma alkoholika?

6. okt 2020

Keby ste mali doma alkoholika co urobite? Snazite sa pomoct,alebo sa vykaslete na neho a vyhodite ho?? Kazdy mi radi vyhodit ho,ale ja na to nemam povahu.

marzuz89
6. okt 2020

@jana_eyre_2 to, že záleží od toho, aký je v opilosti, nemyslíš vážne že nie? Takže opitý dobrák je ok?

mimkao
6. okt 2020

Môj otec bol alkoholik, prinieslo nám to rušné a divoké detstvo, hlavne, keď sme videli mamu plakať. Ale nikdy ju neudrel.
Mama to s ním ale nevzdala, ostali bývať spolu v jednom byte a otec prestal piť až keď sme už my deti boli dospelé a mali vlastné rodiny.
Teraz je to ale skvelý otec, aj dedo, ja osobne s ním vychádzam lepšie, ako s mamou a on spolu s mamou si k sebe opäť našli cestu.
Podotýkam, traumu z detstva kôli tomu nemám.

vivusika
6. okt 2020

Ja som vydržala 21 rokov... Nikdy nás neudrel, ani neublizoval, ale jednoducho pil. 2-3 mesiace nič a potom dvojtýždňovy tah... prišiel veľa krát o prácu a mal problém v každej novej vydržať. Až sa k tomu posledné roky pridruzila aj nevera a to už bola čerešnička na torte. Sme dva mesiace bez neho a užívame si ten kľud...

mirro
6. okt 2020

Ak chceš,napíš mi správu.

komir63
6. okt 2020

A) Vyhodiť ho.
B) Začať piť s ním. Ve dvou se to lépe táhne.

julliska
6. okt 2020

A prečo pije? S kým pije? Predpokladám, že nenasava každý deň, to by už asi ani prácu nemal..

jana_eyre_2
6. okt 2020

@marzuz89 necitas asi čo píšem - autorka sa pýta či ho vyhodite, ale vpohode som zvyknutá že všetko musím dopodrobna vysvetlit.. no asi by som len tak nevyhodila dobrého chlapa čo by pil a mal by záujem problém riesit, ale naopak by som nad pomocou ani neuvažovala ak by to bol agresor.. nikde nevravím že piť je v pohode, takže prosím nedomyslaj si 😉

nikolalegria
6. okt 2020

Z vlastnej skúsenosti, pokial ten človek nechce z vlastnej vole prestat, nikdy neprestane. Ja som sa vydala za alkoholika lebo som ho nezvladla opustit a myslela som si ze ked sa vezmeme a bude chciet mat deti, co aj chcel tak ho to nejako nakopne a uvedomi sa. Nakoniec sa dostal do nemocnice kde mu povedali ze este pol rika bude takto pit a odide mu pecen, takze isieo na liecenie, po 3 mesiacoch od navratu z liecenia som ho nasla spiteho a to uz bola posledna kvapka. Poznam ludi ktorí boli aj 3x na liečení ale stale sa k tomu vracali. Lepšie odísť alebo nechať odísť, lebo taki ludia znicia aj tych ktori ich miluju 😕

strigonn
6. okt 2020

Ak Ta miluje a Ty jeho bud pri nom nech dá deje čokoľvek.. Véd o tom je láska.. Vymeniť niekoho je také slovenské a ľahké no prežiť aj ťažké chvíle po boku niekoho kto vám vycaruje úsmev na perach je láska.. Ale ak prekročí hranice a je tam aj násilie.. Určite ruky preč.. Násilie a láska nejdu dokopy

malinka158
6. okt 2020

Ak chces mozes mi napisat spravu.

marca12
6. okt 2020

Hnala by som ho na terapie,liecenie. Nieco spustilo jeho alkoholizmus. Ak bol predtym dobrym clovekom,je tazke ho len tak odkopnut.

robertoo1
6. okt 2020

Ahoj,ak to neni dlhodobé skúsil by som ci sa nezmení,,,ale bez lekárskej pomocí to asi nepojde.

kubkovamama
6. okt 2020

Pokiaľ si to nepripúšťa,si bez šance situáciu zlepšiť.Moj prvy frajer bol gambler.Nedal si povedat,prešlo 20r a stále je opakovane v tom.Prvy exmanžel začal piť až nedávno,cca v 45r.. syna tam nepustam.Nech ma sociálka povláči,ale viem čo to je za pohlad..a môj syn v takom prostredí nebude.Exsvokor druhého partnera bol ťažký alkoholik,svokra sa síce rozviedla a on žil 100km ďaleko v murovanej búde bez práce a s kopou dlhov..Môjmu ex-synovi sa ozval po rokoch nezáujmu,že by potreboval postarať,pomôcť,bola to troska.Vsetkych nás to stiahlo,lebo môj expartner nedokázal odmietnut.Nakoniec svokor umrel na rakovinu,metastázy,bez žalúdka,opatrovala som ho tehotná.A poviem ti,už vzivote nikdy by som to nespravila.Moj vtedy malý syn to nechápal,prečo pomaham niekomu,kto sa k nám chová zle,nepodakuje,pomoc vyžaduje(finančnú) a rozvážať po kumpanoch.Bolo to veľmi zle a ťažké obdobie.Az do konca, posledné minúty pred smrťou si nepriznal,kam až došiel a jedine vinou alkoholu.Ako pomôcť máš pomôcť..je to základná ľudská povinnosť.Ale odtiaľ potiaľ.Pokial to zasahuje do tvojich financií,výchovy detí,tvojej psychickej vyrovnanosti-resp.nici ťa to psychicky aj fyzicky,tak stop.Nie si samaritan čo obetuje život pre niekoho kto nemá vlastnú snahu.Aj ten kto sa snaží,ale padne do toho znova a znova..aj tam síce asi s ťažkým srdcom,aj tam by som to prerušila.Alkohol,drogy,gamblovanie,stávkovanie sú strašné veci čo kto to nemal doma alebo blízko nemá predstavu aké to je náročné byť v blízkosti takého človeka.Skrati ti to život o tretinu.Ja by som ho vyhodila.Prerusila kontakty.

sterea
6. okt 2020

Môj otec pil. Podstúpil aj liečenie a pomohlo mu, ale to by tvoj manžel musel chcieť. Bez jeho záujmu zmeniť sa, to nepôjde. Vzhľadom na to čo si napísala, odporúčam vyhodiť ho. Možno ho to nakopne a pochopí, že ak chce mať rodinu musí pre to niečo urobiť, musí sa zmeniť, absolvovať protialkoholické. A ak ho to nenakopne, tak bohužiaľ pôjde ku dnu. Ale to by šiel aj tak, ibaže pri tebe by ten pád na dno trval dlhšie a teba by psychicky stiahol na dno. Nehovoriac o finančných problémoch, ktoré s tým môžu súvisieť. A ešte jedno si uvedom, že ak deti budú vidieť doma večne naliateho otecka, s veľkou pravdepodobnosťou začnú aj oni chlastať, pretože to budú brať tak, že to je normálne.

jvlo
6. okt 2020

Vyliala by som vsetok alkohol, vzala mu vsetky peniaze a bud by pit prestal, siel sa liecit alebo by som ho vyhodila.

dussi
6. okt 2020

@mimkao úžasný HAPPY END takéhoto hrozného trápenia. Prajem vašim rodičom len šťastné chvíle. Obdivujem vášho otca, že to dal a obra v svojom vnútri porazil.

saxalendra
6. okt 2020

Treba dať ultimátum. Buď sa pôjde liečiť alebo nemôže ostať. Zažila som podobné s otcom. Môj otec sa lieči ambulantne.

tarinka155
6. okt 2020

Zila som z takym 11r. Najprv som sa mu snazila pomoct,bol lieceny 4krat no nic nepomohlo.nakoniec spachal samovrazdu az tak mu z toho preskocilo😢 podla mna sam musi chciet.

oktobermimi
7. okt 2020

Toto som mala doma aj ja "nemam kam ist"... prepil pracu, kradol my peniaze poziciaval si cele dne noci v lihu a ja ? Tahala nadcasi aby bolo na ucty a obzivu...nie nikdy ma fyzicky nenapadol ale robil to psychycky zhadzoval ponizoval urazal...stale sluby ako prestane, dokonca najorv som ja pila snim ale vysrala som sa na to a to doslova 👏 dala som mu na vyber ja alebo flaska...jehi volba som bola ja avsak len ked som bola doma ked som nebola bol slopat(treba mala som ranne sla som z domu o 5tej on 10minut po mne na pumpu a stade do senku a vracal sa tah hodku dve nez som dosla aby sa prespal)
Po byte som nachadzala flase tam kde by ich nik necakal (prilepene z vnutra posuvnej skrine na dvera, v stupackach...) pred kazdym som.ho branila ze UZ nepije (uverila som)
Ponaucenie?
Ak nechce neprestane

amelie2017
7. okt 2020

Moj otec bol/je alkoholik, agresivny, mali sme v tomto smere velmi zle detstvo, o financnej stranke radsej ani nevravim, dlhy budu splacat este asi aj vnucata. Preto za seba viem, ze s alkoholikom by som nezila. Ale keby do toho teraz spadol moj muz, lebo napr. nezvladne smrt rodica, stratu prace a pod,. najpr by som sa snazila pomoct, lebo by som kvoli alkoholu nechcela prist o to, co mame. Ale keby som videla, ze to k nicomu nevedie, rozvod. Ja sa roky trapit nebudem, a hlavne nebudem trapit svoje dieta. Pre mna je sice manzelstvo dolezite, ale trpiet v nom to nie.

jenny333
7. okt 2020

Moja mama doteraz nevyhodila môjho brata. Mala to urobiť dávno no nechce aj napriek tomu že oco sa kôli nemu utrapil na smrť ale bol aj chorý. Doteraz mama trpí pri bratovi ale ajtak ho ospravedlňuje a nedá naňho dopustiť. V našej rodine nič nešlo normálne a alkoholik ničí naďalej celú našu rodinu. Som šťastná že ťa nežijem. Už ako sa zariadili rodičia je ich vec moj názor ich nikdy nezaujímal. Tak ako si spravili tak majú. Teraz dožije mama a brat skončí ako bezdomovec. Poviem to takto chlastal celý život robil dlhý je agresivny on už dávno nieje môj brat a nehodlám mu v živote s ničím pomáhať.

mimkao
7. okt 2020

@sterea nie, nemusia sa deti alkoholika stať alkoholikmi. Môže sa im to aj tak zhnusiť, že sa sami budú aloholu vyhýbať.

tinkerbell
7. okt 2020

Musí ísť na liečenie, inak to vôbec nemá zmysel. Je to zadarmo v rámci PN a trvá cca 10 týždňov.

katt884
7. okt 2020

Urcite v kazdom pripade sa treba obratit na ODBORNIKOV!!!! Zo zaciatku urcite treba navsteva u psychologa. A potom sa uvidi....

olivka84
7. okt 2020

Ja som mala otca alkoholika. Takže skúsenosti mám dosť. Treba myslieť na seba lebo správanie alkoholika je deštruktívne a ničí život aj ostatným. Ak nechce pomoc jediná šanca je odísť. Nelutovat ho. Snažiť sa pomôcť áno ale ak nechce tak ujsť kade lahsie

olivka84
7. okt 2020

@mimkao u nás to je presne tak oco pil ale ani jeden s nás súrodencov nepije ja si ani na Silvestra nepripijam

mirro
7. okt 2020

@jenny333 to si o mne písala? ja som tam žila. Mama ochorela z neho, a bolo sa treba starať o ňu. Doma dve minideti. Po mojich skúsenostiach-nie. Netrpela by som vedľa seba alkoholika. A ako to skončilo? Mama o necelé dva roky zomrela a on sa uchlastal na smrť.

jenny333
7. okt 2020

@mirro to som písala o sebe. Ja som odtial odisla ešte pred pôrodom dcérky.Nežijem snimi. Nedokázala by som žiť v takom toxickom prostredí. Radšej by som šla do kryzoveho centra ako zit v rodine alkoholika.

katuska19
7. okt 2020

baby, klubok dole pred vsetkymi, ktore ste si presli takymto peklom.

sterea
7. okt 2020

@mimkao Ani ja a ani moji súrodenci nepijeme, netvrdím že to tak je vždy, ale bohužiaľ to nie je nič výnimočné. Poznám viacero rodín, kde hlavne synovia začali piť, nehovoriac, že otec im ponalieval, však aby stáli na jeho strane a nie na maminej ...... A koľko pubertiakov odolá príležitosti vypiť si zadarmo ....