icon

Čo je správne?

natha_sha
7. jan 2021

Prosím poraďte mi alebo aspoň vyjadrite svoj naroz. Som čerstvo rozvedená, z manželstva mám dve deti (4 a 5 r.). Dôvod rozvodu bol veľmi spoločensky život môjho ex, opíjanie sa, trávenie čas s kamarátmi a keď už sa toho nasýtil, až vtedy došiel domov. Na všetko som bola sama. Pár mesiacov po podaní návrhu na rozvod som si našla priateľa (zblížila som sa so starým známym ešte z môjho detstva, ktorého som 20 rokov nevidela).

A teraz k problému. S ex manz sme žili v novostavbe v nadštandardnom dome, bazén, detské vybavenie na terase atd. Súčasný priateľ žije v byte 40 min vzdialeného od môjho domu. Priateľ odo mna chce, aby dom s detmi prišla k nemu a dochádzali sme do skolky každý deň hodinu, vraj do času kým si nevyporiadam majetok s ex manželom sa to dá vydržať.

Deti však ten byt neznášajú, nechcú v ňom byt (napriek to u že im tam nič nechýba), chcú byt na svojom domčeku. Ex manžel problém nerobí, napriek rozvodu nebráni nám byt v dome. Moj priateľ je však z toho besný a dáva mi ultimátum, buď budem s detmi u neho (kým nedôjde k dohode ohľadom majetku s ex), alebo so mnou konci. Deti vraj majú počúvať matku a ten polrok sa dá vydržať.

Čo vy na to? Som akoby medzi dvoma kameňmi ..

Poznámka na koniec: k vyporiadaniu je možné že dôjde do pol roka, keďže ja mám na dome 75 perc a ex iba 25....

zuzanka.zuzu
7. jan 2021

@h2 😂 nič také som nepovedala.... ale už vidím ako všeeeetky vrátane teba by to akceptovali v opačnom garde - ty vlastný byt a tvoj priateľ s exmanželkou a ich deťmi v dome 😉

eeffka
7. jan 2021

@natha_sha nic v zlom ale jedneho si sa nezbavila a uz mas na krku dalsieho... keby som sa ja rozviedla tak nie ze panko bude mne rozkazovat. Domov je tam kde sa dobre citi matka a deti, on tu dnes je, zajtra nemusi byt. Isto sa k nemu nestahuj a ultimata nech si dakam strci, bezohladu na to ako ti pomohol, lebo este si sa ani nedoriesila a uz robi problemy. ty budes s detmi skakat a on bude rozkazovat... no tak urciteeeee. 👎

h2
7. jan 2021

@zuzanka.zuzu Čiste len zhodou okolností som presne takto žila. Ja vo vlastnom byte môj priateľ s exmanželkou a dvoma deťmi v dome. Trvalo to zopár mesiacov a prežila som to v zdraví, bez žiarlivostných scén a ultimát. 😉

zuzanka.zuzu
7. jan 2021

@h2 tak ten tvoj si našiel dobre... dúfam, že na niečo podobné by moja dcéra nepristúpila. žiadny by mi za to nestál. riadne ponižujúce

3petka
7. jan 2021

@natha_sha Najviac ma zarazilo to že ti dáva nejaké podmienky. Ak ťa má rád a záleží mu na tvojich deťoch tak počká on. Úprimne ak by sa mi vyhrážal rozchodom, už by sme boli dávno od seba.

h2
7. jan 2021

@zuzanka.zuzu Čo konkrétne sa Ti na tom zdá ponižujúce? Spať v tom istom dome predsa neznamená mať spolu sex.

ciusinka
7. jan 2021

Moj nazor je taky, ze bola velka chyba prespavat aj s detmi u priatela, ked si este nebola poriadne ani rozvedena..To, ze si sa dala s priatelom dokopy pocas rozvodoveho konania, ok, ale deti si do toho podla mna zatahovat nemala, ale to uz je teraz jedno..Kazdopadne k tvojej situacii, priatel ocividne ziarli, co sa mu na jednej strane necudujem, ale aby ti daval taketo ultimata hned na zaciatku, tak to je na mna trochu moc, to je jedna z nevyhod skocit z jedneho vztahu rovno do druheho..A z praktickeho hladiska, pises, ze dom je zo 75% tvoj, takze po rozvode v nom ostanes s detmi byvat a exmanzel sa odstahuje? Ak je to tak, tak stahovat sa na pol roka k priatelovi je absolutne totalna sprostost, obzvlast ak to deti nechcu..Este by som mozno pochopila, keby to bolo tak, ze by si sa z toho domu musela tak ci tak odstahovat po vyporiadani BSM, ale ak mas v tom dome ostat byvat, tak nevidim absolutne zmysel v tom sa na pol roka odstahovat a potom sa vratit naspat, len aby mal priatel dusu na mieste, ze ta bude mat u seba doma pod kontrolou a nebudes pod jednou strechou s ex..Celkovo jeho pristup ako na teba tlaci s tym stahovanim nie je ok, takze aj ked to nechces pocut, toto podla mna tiez nebude ten spravny partner do buducnosti..

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
osky
7. jan 2021

Deti maju pocuvat matku,ano.
Ale matka ma pocuvat svoju intuiciu,a ked mi estelen v zacinajucom vztahu priatel dava ultimata a vyhraza sa rozchodom,kym ja som v rozvodovom konani...
Okamzite zapnem vsetkych 1000 kontroliek a nebudem sa hnat z kaluze do blata!!!!
Prezoze on si ta berie so zavözkami o ktorych dobre vie.
Deti nie su ziadni dospekaci,jasne ze su naucene na svoj konfort.
Dost ze ste im s ex zrusili normalnu rodinu,este ich mas pripravit aj o domov-jedine ich zazemie v tomto vsetkom...
A zase si to idnesu len tie deti,chudence.
Keby ta tvoj novy mal tak rad,sam by navrhol,prave koli detom,ze je to tak lepsie.
Orist o kompletnu rodinu,zvyknut si na noveho "otca" a este aj byvat u cudzieho chlapa...
To by som nikdy nepripustila!!!!
Toboz nie,ak mi dava taketo blbe ultimatum ..
By som ho hnala!
Sa ukazal v pravom svetle...

vroni
7. jan 2021

No skvelé, jedného máš ešte na krku a už si tam vesias hneď aj ďalšieho 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ To ako fakt bez vtáka ani myšlienku? Nie, nestahovala by som sa. Už len kvôli sebe samej by som sa netrepala kamsi do prcic, odkiaľ by som denno denne hodinu dochádzala. Keď je chlapec taky ťažký frajer, ktorý vie, že na veci sa neviaže, môže sa presťahovať on. Co tak visi on na svojom byte?

zania
7. jan 2021

A on sa potom prestahuje za vami 40 km,ked bude dom len tvoj?

ckocka
7. jan 2021

Nepoznám chlapa ktorý by s prehladom toleroval spoločné bývanie svojej partnerky s jej expartnerom.

h2
7. jan 2021

@ckocka To, že Ty takého nepoznáš, neznamená, že taký neexistuje. Predpokladám, že nejaký výskum na túto tému si nerobila.

ckocka
7. jan 2021

@h2 Iba všeobecné pozorovanie.

san_dra11
7. jan 2021

A co chces ty? Ono sa da pochopit podla mna preco terajsi partner vyvadza, no je tvoja smola, ze si si nieco noveho zacala, pokial za tym starym nemas uzavrete dvere. Ak mas vsak taky vysoky podiel na dome, osobne by som z tade neodchadzala

panelacikova
7. jan 2021

@natha_sha pokiaľ jediným problémom s ex bol jeho zhýralý život a on vám nebráni žiť v dome, kde sú deti zvyknuté a sú tam "doma", tak to určite nesiľ. Nič v zlom, ale nový priateľ nebude asi až taká spriaznená duša, keď nevie pochopiť, že 4 a 5-ročné deti sú naviazané na svoj domov a akosi nechápu, prečo by mali ísť z domu do bytu a ešte aj k cudziemu chlapovi, ktorý by ich zrejme hneď "dával do laty". Ak tam máš navyše aj ty prácu, určite neblbni, veľmi si skomplikuješ život. Aj deťom. Ba dokonca ti to môžu začať čoskoro vyčítať. Pritom nový "vzťah" nemusí vôbec dobre dopadnúť.
Mysli predovšetkým na seba. čo ti prinesie odsťahovanie sa k priateľovi? budeš mať z toho osoh? si pobláznená alebo máš pocit, že toto je naozaj to pravé orechové? alebo si len opustená a dobre ti robí to, že sa o teba zaujíma? je potrebné si to prekotúľať z mnohých strán, ale ak smiem osobne poradiť, a to mám za sebou už ozaj kadečo, neunáhli sa.
ja s dcérou dodnes žijem vo svojom bytíku. dcéru mám z iného vzťahu, nie so súčasným manželom. a napriek tomu žijeme s manželom oddelene. ja vo svojom, on vo svojom. toto je jeden z dôvodov - dcéra. aby sa mohla vyvíjať, aby mala naozaj pocit, že mama je tu pre ňu... už má takmer 11, ale odišla som od ex, keď mala 7, bola staršia ako tvoji chlapci a napriek tomu som nič nesilila. mohla som... mala som prostriedky, aj manžel (vtedy ešte priateľ) mal, mohli sme to dať dokopy. a to sme z jedného mesta! neurobili sme to práve kvôli dcére. potrebovala čas to spracovať, potrebovala roky na to, aby to pochopila. určite by som to neunáhlila!

panelacikova
7. jan 2021

@natha_sha až teraz som si uvedomila ešte, čo píšeš v poslednej vete... tak ak máš ty dokonca 75% z domu a exmuž 25%, tak to už vôbec nie!!! prepánajána. ak máš možnosť to utiahnuť, že máš prácu a máš ju ešte dokonca blízko bydliska, určite sa nesťahuj! deťom bude dobre na dome, v byte sa zbesnejú. všetko sa pokazí. novému priateľovi budú veľmi rýchlo deti vadiť, nie je na ne zvyknutý a v byte (po tom, čo boli zvyknuté na dom) budú fakt besnieť! nerob to. nový priateľ buď pochopí alebo sa urazí a v tom prípade pochopíš ty....

juliet86
7. jan 2021

ako dieta rozvedenych rodicov ti vravim nechaj ich v dome.... stahovanie je narocne aj ked sa stahuje komplet rodina. nie ze po rozvode rodicov... chapem ze tvojmu priatelovi vadi ze byvas s exom. komu by to nevadilo. lazdopadne sposob ako ti dava ultimata vo mne svietia vsetky kontrolky. neber declam domov

panelacikova
7. jan 2021

@ckocka na rovinu? môj manžel toto úplne v pohode toleroval. vedel, že som sa oficiálne s ex rozišla. len som ešte nemala kúpený vlastný byt. mala som prostriedky, ale byty práve "vymizli" z trhu, pretože šli hore a ľudia kupovali. takže som hľadala asi 8 mesiacov. celý ten čas som žila v byte ex... aj som chcela ísť 2-3x do prenájmu, kým to doriešim, ale aj ex, aj súčasný už manžel ma odhovárali potom, že budem hádzať 400 eur na pár mesiacov do luftu. a tak som ostala. nebolo to ľahké, ale dalo sa. a to bol byt, nie dom. čiže autorka v dome má určite dostatok miesta, aby nemusela spať pri bývalom, keď som mala toto miesto ja v byte. takže áno, sú takí muži, ktorí nátlak nerobia a vedia a veria partnerke, že je to OK. je to o ľuďoch, nie každý človek a príbeh je rovnaký...
ešte dodám, že manžel ma volal párkrát, že keby bolo veľmi zle (lebo ex to samozrejme nemohol rozdýchať, že sa odsťahujem, tak denno-denne to so mnou riešil a robil problémy...), ale nešla som. nie kvôli ex, práve kvôli dcére. práve presne kvôli tej dileme, ktorú rieši autorka...

ckocka
7. jan 2021

@panelacikova Gratulujem

panelacikova
7. jan 2021

@ckocka Ďakujem. preto je teraz mojim manželom 🙂

retatka
7. jan 2021

Nechápem niektoré ženy aké sú sebecké ?!A ešte položíš tuto diskusiu .Ved normálna žena u ktorej sú deti na 1.mieste veľmi dobre vie ,čo má urobiť .Nestahovať sa.Žiarlivec tým ziarlivcom ostane ,bude sa to ešte stupňovať .Aby si to s týmto týpkom ,čo už dáva ultimáta nemala ešte horšie ako s tvojim ,,spoločenským ,,mužom.Mne osobne je sympatickejsi človek spoločensky ako žiarlivec !Kvoli žiarlivcov vzťahy krachujú ,život je s nimi ťažký .Dobre si to premysli .Ja osobne by som ostala s detmi načas sama a mala priateľa len na stretávanie .

jaskolka
7. jan 2021

Ste pár mesiacov spolu s tým novým priateľom a už také cirkusy? Neviem, skôr by ma to odradilo od bývania s nim, a možno aj od celého vzťahu, a nie aby som aj deti hnala do úplne noveho bývania, myslím, že dist zmien na nich bol vas rozvod, to, že spoznali nového maminho priateľa a ešte ich aj odlifrovat do úplne nového prostredia? Podľa mňa by to bolo až príliš, deti sú ešte male a ich istoty sa im aj tak už dosť rozbili. Bud to priateľ pochopí, alebo bohužiaľ ani on nebol ta správna voľba.

maximilie
7. jan 2021

@natha_sha toto je aký gulas pre deti???? Bývajú s rodičmi, ale s mamkou občas chodia za cudzím ujom? Podla mňa strašný príklad do života a obrovský chaos pre deti. Nečudujem sa, ze to priateľovi vadi, ze žiješ ešte s ex. Každopádne si mala s novým vzťahom počkať, alebo ešte do toho neťahá deti.
Pre deti žiadne prijateľné rozhodnutie nie je, ale keby exmanzel odišiel a ČASOM (nie hned) sa k vám nastahoval priatel?

makova333
7. jan 2021

@ckocka je to o dovere a vyspelosti cloveka.

hopsadobrandejsa
7. jan 2021

Ak hned od zaciatku rozdava ultimata tak to je pre mna celkom zasadny problem....

To, ze ta chce mat pri sebe dokazem pochopit, ale ze proste "povedz detom a hotovo" tak to mi pride trocha cez ciaru.

Keby som bol v takejto situacii tak az taky curak by som zas nevedel byt. Sorry, ale deti za nic nemozu a co mam z toho, ze ich budem tahat do bytu v ktorom sa necitia pohodlne?

Ak chce aby Vas vztah fungoval tak by mal brat aj ohlad na deti. Ked sa s tebou daval dokopy, dobre vedel, ze deti su sucastou balicka. Ja osobne by som sa k nemu nestahoval. Takto skoro rozkazovat ci rozdavat ultimata nevesti nic dobre.

ckocka
7. jan 2021

@makova333 Rovnako je o vyspelosti začať nový vzťah dokial nemám uzatvorený starý, a to s dvoma deťmi. Nemajú si čo vyčítať.

natha_sha
autor
7. jan 2021

Ďakujem Vám krásne za každú radu.

Keď vyplatim ex manžela, a dom už bude iba moj, tak sa priateľ plánuje ku mne nasťahovať do domu. Nemá problém prísť do iného mesta, keďže skrz prace sj tak tu často chodí. Možno by mi aj finančne pomohol pri vyplatení ex, on finančne nie je zle na tom. To len reagujem na pár otázok v diskusii ktoré boli ohľadom jeho prípadného opustenia bytu....

anita6666
7. jan 2021

@maximilie strašny príklad do života????? Čo je strašné na tom,že si partneri prestanú rozumieť,rozvedu sa a chcú sa stretávať s niekým inym,kto im dokáže naplniť chýbajúce potreby??? Lebo všetci sme len ludia.....?Toto je strašné???? Vieš čo je strašné? Že deti majú dennodenny prístup na internet a vsehochut hnusu tam! To je strašné!!! Ale nad tým sa už nikto nepozastavuje,hlavne aby ocinko a maminka boli spolu až kým ich smrť nerozdelí 😂 no grcam z toho

acrobaleno
7. jan 2021

@natha_sha Na tvojom mieste by som veľmi dobre uvažovala, že či s ním ostať, keď dáva takéto ultimáta. Bola by som zvedavá, že keby mu na to povieš, ok teda..tak sa rozíďme, keď to nechceš tolerovať. A určite od neho nebrať žiadne peniaze. Nemáš pocit, že je to skôr iba rebound vzťah? Nebol náhodou spúšťač rozvodu z časti aj on?