icon

Čo je to byť sebecký?

natalym
12. mar 2015

Mám takú dilemu. Čo je to podľa Vás byť sebecký. Môj muž mi často vyčíta, že som sebecká a že myslím iba na seba.
Napr. rýchlo mu spravím jesť aby som sa mohla najesť aj ja. Len rozmýšľam, a nie je od neho sebecké, že si nechá odo mňa robiť jesť
keď to môže urobiť aj on? Predsa pracujem tak isto ako aj on, hrnce a chladnička je naša spoločná, ja si chcem tiež kľudne sadnúť k jedlu.
Mali by sme predsa jesť spoločne, keď už, či nie, príp. pripravovať jedlo spoločne.......
Čo je to podľa Vás správať sa v partnerstve nesebecky?
Čo by ste povedali na to, že Váš manžel, otec Vašich detí, povie školopovinné dieťaťu, keď si pýta peniaze na lístky na obed, že zarob si.
Len sa snažím zase pochopiť........
Ďakujem.

0silvia0
13. mar 2015

@natalym ale čo máš zo všeobecných definícií? Každý má tu svoju definíciu s určitými odchýlkami. Podľa mňa je sebecký človek ten, ktorý nemá potrebu dávať a všímať si iných a ich potreby, jednoducho vidí len seba a svoje potreby, svoje pocity. Myslím, že takto to vidí väčšina.
Ale myslím si, že týmto správaním človek-sebec kričí "všimnite si ma" a to je znakom vnútorného nevyzretia. Zrelý človek nepotrebuje seba upozorňovať svojou sebastrednosťou.

pemasinika
13. mar 2015

Chceš vedieť, čo je to byť sebecký ? Pozri sa na svojho manžela cez iné ako ružové okuliare a uvidíš odpoveď ☹

natalym
autor
13. mar 2015

@0silvia0 Chcela som to vedieť, lebo môj manžel ma obvinil, že som sebecká, ja si to o sebe nemyslím a chcela som vedieť čo to vlastne znamená. Je na tom niečo zlé?

0silvia0
13. mar 2015

@natalym nie, ale myslím, že sama už dávno vieš, že on obviňuje teba z niečoho, čo je charakteristické skôr pre neho 🙂

tjaden
13. mar 2015

@natalym toto robí aj môj to už je tak správna žena ma nachystať mužovi jedlo na stôl a to zohriate na správnu teplotu so všetkým čo k tomu potrebuje pekne pripraviť príbor a kebyže mu budeš krájať a dávať do úst tak budeš naj žena na svete....boha tak ty varíš on si má dať len tolko námahy aby si to jedlo dal na tanier a ak to nevie ty si sebec??

natalym
autor
13. mar 2015

Nevadí, ja to prežijem. Urobila som chybu a za chybu sa pyká. Ja si svoj pohár horkosti vypijem až do dna a postavím sa tomu čelom, nepotrebujem sa skrývať za niekoho chrbát. Ja urobím maximum čo budem môcť, dotiahnem čo treba, budem sa snažiť správať sa tak ako chcem aby sa iní správali ku mne.
Ja verím, že na každého príde a čo mi je súdené to príde. Ja svoj sľub manželský dodržím.
Ja nepotrebujem nového muža, nechcem. Chcem byť slobodná a to môžem byť aj s ním aj bez neho.
Držte mi palce prosím.

tjaden
13. mar 2015

@natalym aj totosom si už vypočula...ako čo mám bozkávať zeleninu ked ju krájam do polievky? bude na tom dosť lásky? bože tak máme deti prácu upratovanie nestihame sa s jedlom obcávať

spirit16
13. mar 2015

V com si urobila chybu?

natalym
autor
13. mar 2015

@spirit16 Nechcem to tu písať, kto ma číta, vie.
V podstate sa jedná o akúkoľvek chybu, možno nie som dobrou manželkou.

tjaden
13. mar 2015

@natalym no a to čo povedal decku že zarob si fuu tak toto nám robil foter kúpil bratovi loptu a začal od nás pýtať peniaze a samozrejme male deti čo nemôžu ani brigádovať sme pozerali naňho že odkiaľ? tak ju bratovi nedal, jebnutý na hlavu, by som bola zvedavá či sa aj s ním tak foter rozprával ked bol decko

natalym
autor
13. mar 2015

@tjaden Naša má 17 rokov. Napriek tomu si myslím, že rodič je povinný prispievať dieťatu pokiaľ je školopovinné na základné potreby. Toto ma hnevá viac ako to varenie a pod.

spirit16
13. mar 2015

Tak potom mam otazku ja. Ako sa definujes chybu v zivote. Ako sa da urobit v zivote chyba?

natalym
autor
13. mar 2015

@spirit16 Ja som zatajila veci, ktoré sa týkali financií. Je to chyba. Síce fakt netuším ako som sa mohla tomu vyhnúť, jedine lopatou tresnúť manželovi po hlave, aj tak by mi to bolo prd platné. Bola to chyba.
Tiež som mohla spraviť chybu pri oltári, nemala som povedať áno.

tjaden
13. mar 2015

@natalym no kebyže chce tablet alebo čo ja viem čo ale o základné veci sa majú starať rodičia nehnevaj sa ale tvoj muž je jedna sebecká sviňa , sorry ale tieto typy dobre poznám a nenávidím ich strašne, ale ved tvoja dcéra si o ňom názor urobi

natalym
autor
13. mar 2015

@tjaden Tak on má aj takýto tvrdý humor.

spirit16
13. mar 2015

@natalym
No ak si povedala ano pretoze si ho milovala a chcela si s nim zit, tak to chyba nebola.
Chyba to bola len v pripade ze si povedala ano a vedela si ze nerobis dobre.
Ak clovek ide proti svojmu vnutornemu presvedceniu, alebo vnutornej intuicii, tak potom si svoj zivotny pribeh velmi zauzluje.

Chyba v zivote nastava len vtedy, ak clovek robi nieco proti svojmu vnutornemu citeniu.

natalym
autor
13. mar 2015

@spirit16 Tak teraz je to už jedno.

mimi1237
Autor odpoveď zmazal
timea7
13. mar 2015

@natalym no keby toto povedal nášmu dieťaťu, tak by to tvrdo odskákal. 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 A že nevaríš z lásky? Ty predsa nie si povinná variť vôbec, To kde je napísané, že že na má automaticky prebrať v partnerstve starostlivosť o prípravu jedla? V zahraničí by ho baby vysmiali. U nás varia všetci a to sú okolo mňa iba muži. A keď ťa nepochváli, pochváľ sa sama. Inak ja si myslím, že trochu sebecký treba byť, alebo asertívny? Jednoducho mať sa rád, lebo je taká doba, že ostatní by na človeku orali 😖 😖 😖 😖 😖
Príklady: Som sebecká, keď mi muž nosí nápoje a občas aj jedlo do postele, aj keď nie som chorá?
Je sebecký on, keď mu v nedeľu večer robím jeho obľúbené jedlo, lebo má naň neuveriteľnú chuť, aj keď máme navarené?
A vzťah k dcére.....no som stará korčuľa, ale veľmi ma teší,imponuje mi, že môj otec ma vždy víta, ako keby som prišla po pol roku z USA, že nikdy nezabudne na kvety, darček, keď mám sviatok, že považoval za absolútnu samozrejmosť stáť pri mne a pomáhať mi pri všetkom, čo som kedy v živote urobila. Dúfam, že som mu to aspoň čiastočne vrátila, keď mal veľké zdravotné problémy a starala som sa o neho. Čo do detí vložíš, to sa ti raz vráti. Nemyslím splnenie ich každého rozmaru, ale pocit, že je tu vždy niekto, na koho sa môže obrátiť pre pomoc, podporu a útechu. Tvoj partner sebecký je. Tvoj syn by mu mal povedať - zarobím si, keď vyrastiem a nie len na stravné lístky, ale aj na to, aby som ti mohol platiť domov dôchodcov, keď budeš starý a nebudeš sa vládať sám o seba postarať. Ja to nevládzem teraz, lebo som malý.

pemasinika
13. mar 2015

@natalym robíš chybu. Tvoj muž je šikanista. Tým, že ho podporuješ, ochaňuješ a pritom sama trpíš, mu len dávaš silu pokračovať v robení zla. Cieľom šikanistu je zakrývanie vlastných nedostatkov aby odvrátil pozornosť od svojich chýb. Ty aj keď sa budeš akokoľvek snažiť, predstavuješ terč jeho útokov. Vieš prečo? Lebo dokonalosť neexistuje, je tu na to on, aby na to upozorňoval. Stavia sa do role obete a z teba robí neschopnú. Neočakávaj u neho zmenu v zázračný obrat.
Ja som tu už vo viacerých podobných diskusiách písala, že som s takým žila 18 rokov. Keď už rozoberáme varenie, nilenže nikdy nenavaril, ale ani deti nenakŕmil, pri stole bol vždy prvý a ja som najskôr musela nakŕmiť dve malé deti a ešte sa mi vysmieval, že som neschopná, lebo to robím pomaly (čo je samozrejme, musela som sa prispôsobiť jedeniu detí a až tak sa najesť).
Teraz mám partnera, ráno ma budí už vôňa uvareného obeda, na stole mám prichystané raňajky, rovnako aj moje deti a nikdy si nesadne k stolu ako prvý, ale naopak ako posledný, aby sme najskôr všetci my mali dostatok na tanieri. Už nie som tá neschopná, pomalá a neviem aká, ale som nilovaná, obdivovaná, že ako všetko stihám a pritom robím asi o polovicu menej ako kedysi, pretože v mojom partnerovi mám obrovskú pomoc a podporu. Voľný čas potom venujeme deťom, sebe... Proste, aj tak sa dá, aj tak sa dá - tiež by som tomu nikdy neuverila, myslela som, že som neschopná, hoci sama som sa starala o štyri deti. Môj ex mi zakázoval aby staršie deti chodili v škole na obedy, lebo ja som doma a nudím sa. Len kým som dve malé deti v zime poobliekala a seba, po schodoch zniesla kočiar s dcérkou, vrátila sa po druhú, išla s nimi na nákup, malé dvojročné cupíkalo vedľa kočiarika, keď sme prišli domov už bolo unavené a chcelo spať, ešte menšie dieťa v kočíku sa práve zobudilo a plakalo, lebo bolo hladné, syn prišiel zo školy a ja som niekedy ešte nemala dovarený obed, dcérky mi plakali, nevedela som ku ktorej skôr skočiť,medzitým variť obed, syn mi vravel, že keď sa uvoľní miesto na psychiatrii, nech mu ho rezervujem 🙂 . Môj ex prišiel domov, ja som mala celý byt a deti obriadené, nedajbože aby stúpil na hračku ležiacu na zemi, lebo vrieskal do nepríčetnosti, že čo som doma robila celý deň. A keď nemal žiadnu zámienku, tak sa mi vysmieval, či čakáme sociálku, že je doma tak upratané. Proste nikdy, nikdy u manipulátora nedosiahneš dokonalosť a pochvalu. Je to len večný boj. Je len na tebe, či ho chceš hrať a či máš dostatok síl prežiť svoj život v odpúšťaní, ktorú bezohľadne zneužije a bude stále stupňovať svoju agresivitu voči tebe.

0silvia0
13. mar 2015

@pemasinika ale ako nakopnúť ženu, ktorá pozná len ten svoj pohľad a nikdy nezažila rovnocenný láskyplný vzťah a to, čo má doma považuje za bežnú normu vzťahu? Kedy bol u teba ten zlom a začala si riešiť situáciu? A ako to vnímal ex, že si sa takto zmobilizovala a ukázala mu, že žiadny chlap nebude mať nad tebou žiadnu moc?

alice107
13. mar 2015

NATALYM , ja som zaznamenala uz , ze mas prblemy v manzelsakom zivote. a to znacne.
tvoj muz pochadzaa z istej rodiny, ktora ho formovala jeho osobnost. ty si to nevidela pred sobasom, ako o sa chova,ake ma zivotne hodnoty a postoje?
alebo si to prehliadala?

takze tvoj muz si ta nevazi, skor uprednosstnuje ´´nacho´´ kulturu, nevie ,co je to zodpovednost za zverenu osobu/cize vlastne deti/, nema spravny pohlad na to, co je to partnersky a manzelsky zväzok.
je to nezrely jedinec.

takze co vlastne chces pocut? ze za to,aky zivot vedies ty aj tvoje deti si spoluzopovedna aj ty? no ano, si.

tym,ze si suhlasila s vytvorenim modelu rodiny podla jeho vnimania.

tvoj muz v tebe vidi ´´gazdinu´ aby som napisala jemny vyraz pre to, co si on prdstavuje pod pojmom ´´manzelka´´a v tebe aj detoch bremeno. a to aj po finacnej stranke

takze je na tebe, ci toto budes akceptovat. pretoze su pravne prostriedky ktorymi sa da docielt aby havne zoidpovednost za deti prevzal.
uctu ktebe ale nemozes nanuti tomu cloveku nikdy.

je na tebe,aci to budes akceptovat, ci nie

vas model rodiny mi pripomina model rodiny z nimulych storoc v nizkych soc.vrstvach.
zena je handra, deti bremeno na zivenie.
atoto ty tolerujes auz moho rokov.

takze co vlastne ches od ludi tu na fore ? aby ti potvrdili, co uz sama musis vediet davno?
tu na fore ti nikto za teba nevyriesi tvoj problem. to musis len ty sama.

hameeda
13. mar 2015

@pemasinika : to sa skutočne ťažko číta, tiež by ma zaujímalo kde bol ten zlom keď si nabrala so 4 deťmi odvahu od neho odísť

lilianalieska
13. mar 2015

@natalym a preco sa niekedy nezatnes a 4 dni nenavaríš - môžeš mu povedať, že či by ti ukázal ako sa varí z lásky - že ho to 4 dni necháš robiť.
Vieš ja neznášam keď niekto ide drbať niekoho za to, čo sám nerobí...
Ja mám úžasného manžela, sme spolu viac ako 11 rokov, navarí, okna umýva pravidelne, upratuje, perie, prádlo skladá. Ja si neviem predstaviť že by som fungovala s ním tak, ako čítam v niektorých príspevkoch. Fakt mi je z toho až smutno a o to viac si vážim to, čo doma mám...

mala_hobitka
13. mar 2015

@natalym No poriadny sebec je ten chlap. Skus mu prestat robit ten servis aby zistil kolko energie a casu zaberie obycajne varenie vecere, vysavanie, pranie....atd. Robite obaja tak co vymysla? Kazdy clovek co vychodi povinnu skolsku dochadzku je dost inteligentny na to aby zvladol bezne domace prace - ak ich nerobi je to lenivost a pohodlnost.

silvia44
13. mar 2015

@lilianalieska Napodobne 🙂 a nemenila by som 🙂 Kazdy chlap by sa mal takto spravat.

natalym
autor
14. mar 2015

Každá posudzujete so svojho pohľadu, alebo porovnávate svojich mužov s mojím, to je veľmi subjektívne.
Nevarím, málo, mohla by som aj by som mala, nerobím to, vysávať, nevysávam, vysávajú deti, pranie - perie práčka, žehlí dcéra alebo ja. Nepotrebujem aby to robil. Mne úplne stačí, keď chodí do roboty a robí naplno a poriadne.
Toto nie je o tom kto má čo robiť v domácnosti. Ide o to, že je málo empatický, ale to sa dá povedať aj mne, takže čo som čakala, sánky v lete?
Len niekedy človek potrebuje uznanie, pochvalu, a to chýba. Že som sebecká? Možno aj som, o mňa sa nikto nestará, tak ja sa tiež starám len toľko koľko je nutné. A ani viac robiť nemienim.
To je asi takto: roky mi vyčítal, že neumývam auto. Že videl tú a tú a umývala pekne auto mužíčkovi.
Nerobím to a ani to robiť nebudem. Lebo on neumýva riad, neutiera prach, neumýva podlahy atď atď.Už ho to ani nenapadne mi to hovoriť, no ale pár rázy ma pekne vytočil, vždy som vysvetlila dookola a nerobila to.
Len nemám vždy toľko trpezlivosti, buď to urobím pre pokoj v rodine, alebo sa povadíme.
Tieto veci ma vôbec ale vôbec netrápia.
Sú iné, hlbšie, to sa možno ani nedá vyriešiť, lebo to presahuje jeho chápanie a možno ani ja nechápem zase jeho.

natalym
autor
14. mar 2015

Proste potrebovala som vedieť čo je to sebecký, lebo mi to bolo vytknuté a ja nemám ten pocit, že by som bola sebecká.
Ale je pravda, že veci robím, len keď musím, je potrebné, nie celkom dokonale no presne preto, lebo sa mi nedostáva pochvaly, povzbudenia, povšimnutia. No a veci, ktoré ma bavia, ktoré sa týkajú priamo mňa tak tie robím úplne inak načas a poriadne. A toto je zrejme tá moja sebeckosť.......
Ešte jeden príklad, kedysi som mu kupovala veci na oblečenie. Už to nerobím, nič, ani ponožky, aj keď má deravé. Proste si to nevšímam, max. mu poviem nakúp si ponožky. Potom keď sme v nejakom obchode spolu tak ich kúpime. Presne preto, lebo keď som mu niečo kúpila, tak to ofrflal alebo si ani nevšimol. Mojim deťom kupujem ja ponožky celý život, on ani nevie či majú alebo nemajú, lebo ho to nezaujíma, sebe si kupujem sama, nevie či mám alebo nemám a ani ho to nezaujíma. Prečo by mňa mali zaujímať jeho ponožky???? Nezaujímajú ma. Upozorním ho a nech si kúpi sám. V tomto prípade som sebecká. Áno, priznávam.

natalym
autor
14. mar 2015

Prosím to s tými ponožkami berte ako príklad. Nie že mi tu budete vypisovať akým spôsobom zabezpečujete rodinu ponožkami vy. 😀

spirit16
14. mar 2015

AKurat ze Tvoj ponozkovy priklad, nie je prikladom sebectva.