Čo mám ďalej robiť so vzťahom?

petra922
12. nov 2012

Ahojte spriatelom sme chodili sme spolu vyse 3 rokov ale otehotnela som a zlakli sme sa a kedze moji rodicia ho neznasali a doteras nemaju radi, Tak som ho nechala a jeho som nepriznala ako otca, ale po 11 mesiacoch sme zistili ze bez seba nedokazeme zit vzdy som hi milovala a aj milujem a on to chce napravit ze sme boli taky sprosty a jeho to velmi trapi ze to neurobil skor.co mam robit ja sa chcem k nemu vratit ale rodicia mi to nedovolia problem je ze som v 2.rocniku VS a byvam u rodicov a mala bude mat rok....mama nechce aby som ho kontaktovala ze ak ho budem kontaktovat tak si mozem zbalit veci a mozem odist ale bez dcery. ...Som uz bezradna 😔

sissy27
12. nov 2012

neviem, v čom konkrétne očakávaš radu - či zostať s priateľom alebo poslúchnuť mamu, no keďže nevieme, v čom je problém, že tvoji rodičia nemajú radi tvojho (ex)partnera, tak do tohto rýpať nejdem (možno majú naozaj nejaký relevantný dôvod tak ako ho mali moji rodičia a možno nie), ale v prvom rade - mama ti dcéru zobrať nemôže, takže ak ťa teda vyhodí, pôjdeš aj s malou... druhá vec - tvoj (ex)priateľ nemá žiadny právny nárok na malú, keďže nie je v RL uvedený ako otec - neviem, aký ste mali k tomu dôvod, lebo takto ty nemáš nárok na výživné pre malú, ale dá sa to napraviť - stačí, ak spolu zájdete na matriku, do 5min to máte vybavené, len dobre si to zvážte, lebo späť sa to už vziať nedá...

vavrenka
12. nov 2012

bez dcery?? vsak to je tvoja dcera a nie dcera tvojej mamy! podla mna si plnoleta, mas pravo na svoj zivot, i ked sa to tvojej mame nepaci a rada by bola, aby si zila zivot podla jej predstav a ocakavani. mozes sa rozhodnut - bud jej opat spravis povoli a radost ako si to robila doteraz, alebo si zacnes zit svoj zivot, ale zaplatis za to matkinym odmietnutim.. tazke rozhodnutie, ale radim ti, ak mamine nepoveis stop teraz, mozno nebudes uz mat na to nikdy silu a este v 60tke ju podes pocuvat a zit podla jej predstav..

zana0077
12. nov 2012

skoda, ze si svoju otazku nezalozila ako temu...alebo volnu diskusiu.....mozno by ti viacero poradilo spolocne....nepises nic o oteckovi dietatka....ako sa stara o malu, ci vie zabezpecit rodinu, v neposlednom rade, preco ho vasi neprijali....atd, ale myslim, ze jednou odpovedou nie je mozne pomoct....

lujza123
12. nov 2012

@petra922 ked pises ze si v druhom rocniku VS tak hadam si plnoleta a zodpovedna za svoje dieta ci nie? Mozes si robit a ist kam chces, mimochodom keby si zbalis veci a odides bez dcery tak je to tresny cin opustenia maloletej osoby o ktoru sa mas starat kedze si jediny rodic zapisany v RL. K tvojmu priatelovi , ked je jej otec mal by byt zapisany v rodnom liste, je to jej otec nech je hociaky, ma k nej vyzivovaciu povinnost.
Nepises preco ti mama zakazuje ho vobec kontaktovat, mami su vseliake ale vacsinou chcu pre svoje deti to najlepsie. Tvoja mama je podla mna presvedcena ze ten tvoj (?ex) priatel je idiot a kreten ked ti dava taketo ultimata. Ci ma alebo nema pravdu ti tu nikdo nepovie.
Takze si vyber, co chces, je to tvoj zivot a ty si musis zariadit ako uznas za vhodne, tazko sa da poradit v takejto zlozitej situacii ked nevieme detaily.
Ja by som tiez potrebovala poradit ci si dam na obed ryzu alebo zemiaky, myslis ze mi tu niekto poradi ked nevie co mam radsej?

yana.
12. nov 2012

mne moji rodicia tiez zakazali kontaktovat mojho priatela, teraz uz manzela, tak som sa zbalila a ked neboli doma vypadla. Brat urobil to iste, este predo mnou. Potom ked videli ze to myslime vazne sa spamatali, a zacali nas akceptovat....

stanislavao
12. nov 2012

tak toto nemyslite vazne? vy ste dospela osoba, dcera je vase dieta. mate partnera, s ktorym mate dieta. ved chodte spolu byvat, mame oznamte, ze sa stahujete. akoze nechapem ako vam chce zobrat dceru? ved ked partner zaraba, dokaze sa postarat snad o svoju rodinu, tak mozete dostudovat. nie ste prva ani posledna, ktora studuje pocas materskej, alebo naopak ma na vyske dieta. nenechajte sa matkou vydierat. a preco ste neuviedli otca dietata? myslite si, ze takto je to lepsie? neni. matka je vasa maka, vy jej dcera, ale ste slobodny a svojpravny clovek. postavte matku pred hotovu vec a verte mi, ze to casom predycha.

traktor
12. nov 2012

precitala som si toto https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/neuvedenie-otca-v-rodnom-liste-a-jeho-narok-na-dieta/ a ak je to pravda..tak sa tvojej mame ani necudujem, ze nechce, aby si ho kontaktovala... a k tomu , co pises tu..dieta ti nikto zobrat nemôze, ty si jeho matka a pokial sa riadne staras, nie je co riesit.. ostatok si vsak musis vyriesit sama..nie my tu..ale ty, tvoj priatel, tvoji rodicia..ty vies ake mas moznosti, ci budes mat kde byvat, ked od rodicov pôjdes k priatelovi, ci je schopny a ochotny sa o vas postarat,co tvoja skola, co s dietatom, kym ty budes sediet v lavici ..atd..atd.. ja ti môzem len drzat prsty, ze sa rozhodnes spravne a nebudes potom nestastna aj ty aj tvoje dieta..

asfodelka
12. nov 2012

@petra922 ak tak velmi das na nazor matky mala si sa s nou poradit aj tom ci mat dieta ako slobodna matka. a ak si sa v tom dokazala rozhodnut sama tak nevidim problem preco by si sa aj dalej nemala rozhodovat sama. skor mam pocit ze svojmu priatelovi neveris ze by Ta dokazal zabezpecit a postarat sa o rodinu. nehadz vinu na mamu ze nieste spolu. ja som odisla z domu do podnajmu proti voli mojej matky. povedala nech sa nevraciam nikdy. a po mesiaci ju presiel vsetok hnev a volala ma co sa nezastavim doma. materinska laska prekona vsetko. ona nebude zit s Tvojim priatelom ale Ty. a ak Ta lubi miesto u nej budes mat navzdy. a co sa tyka dietata nema na neho ziadny dosah. jedine ze by Ti ho odobral sud.

kaja73
12. nov 2012

ak je otec ten co je v tom linku od traktor,tak dievca utekaj od neho prec-mama ma pravdu.
Laska hory zial neprenasa ani z alkoholika a gemblera nevie spravit zo dna na den fajn ocina a manzela. 😲
Ala aj mama by mala pochopit, ze si uz dospela a mas prava na svoje vlasane chyby a rozhodnutia.

cat
12. nov 2012

"alkoholik, klamar, gambler a hulvat a bije dokonca aj svoju mamu"- toto si napísala o ňom v inej téme. Myslíš,že takýto človek sa zmení? Na kolko, na mesiac, dva? Fúúúha. Ja sa tvojej mame nečudujem vobec. Čo máš robiť sa pýtaš? To myslíš vážne??!! Ty veríš chlapovi, ktorý bol schopný biť vlastnú matku? Prirodzená povaha človeka zmeniť nejde, agresor takým aj ostane- moj názor.

ludka140281
12. nov 2012

ja by som hladala ubytovanie....dieta potrebuje rodičov,ale ty už dieta niesi musiš rozhodnut aj za dcerku a ak je vas vztah s priatelom ok,tak by som mu ako otcovi dala šancu a svojim rodičom by som povedala,že to predsa len skusim a nech ma skusia pochopit,proste laske sa neda povedat dost..... a prečo chcu upriet malej otcovu lasku...no a šla by som za hlasom srdca.....,ale to by bolo moje rozhodnutie...držim prsty,nech to tvoje je na dobro TVOJEJ rodine 🙂

talula
12. nov 2012

v prvom rade si dobre rozmysli co vlastne chces a tiez si uvedom aj co nechces!! Skutocne s nim chces zit? Chces, aby vychovaval vase dieta? Je tu este vela otazok, ktore si musis klast... Pretoze clovek je niekedy az tak presvedceny o veciach, ktore skutocne nechce... tiez sa mi to stalo ked som otehotnela so svojim priatelom a ine riesenie ako zostat s nim som nevidela, mala som stastie, ze zivot zariadil, aby sme sa rozisli a ja vychovavala svoju dceru sama a ako sa spetne pozeram, som velmi rada, ze je to ako to je... Ak ho zapises do RL bude nim on, no mozno si neskor najdes muza, ktory by sa o vas chcel postarat, ktory by bol zodpovedny, a ty by si chcela, aby bol on ten kto je zapisany v RL...