icon

Čo robia muži, keď sú sami doma?

7. nov 2024

Možno zaujímava otázka no zarazilo ma že môj nerobí skoro nič. Som doma tento týždeň keďže našu kanceláriu prerábaju a mala som možnosť vidieť čo "robí" môj mužík. Má poobednú, ráno ledva vstane o ôsmej, hneď si zapne telku. Potom sa pomota chvíľu na dvore potom zase telka pokiaľ nepôjde do práce. Medzitým tuka do mobilu hrá hry a šomre že poobedne sú za trest. Cez nočnú to isté že nočné by mali zrušiť. Ja som bola doteraz v domnení že on keď je sám doma tak aspoň niečo robí ale vôbec nič. Ja som tiež robila na smeny a cez poobednú som ráno navarila upratala aj do záhrady som stihla ísť porobiť. Cez nočnú to som spala do obeda a do večera bolo ešte kopa času porobiť si povinnosti. Teraz máme 2 deti, ja ráno utekám do škôlky školy potom do práce. Po práci zas vyzdvihnúť deti, ísť domov navariť, so starším úlohy spraviť, kuchyňu spratat atď atd. Potom zobrať deti von aby sa vybehali. Večer sprcha deti dať na poriadok, čítať si na dobrú noc a uspať ich. Stále ten istý kolotoc.
Manžel nepomáha skoro nič, zahrá sa s deťmi keď má náladu. Vždy mi povie že on je unavený z práce že potrebuje si oddýchnuť.

mirka0677
8. nov 2024

@timilv ved keby sa ten jej aspoň staral o dom a záhradu, tak ok, proste funguju aspon na rozdeleni muzskych a zenskych prac. Ale ešte aj záhradu ju nechá porylovat a pozera na nu. Akože normálne mi je takýchto žien ľúto, že ozaj otrocia a ešte si to ani neuvedomujú. Ako možno je ozaj aj nejako chorý, tiež som mala také obdobie, kedy som nič nevládala, niečo mi asi chýbalo (železo, alebo nejaké iné prvky) a vtedy ozaj muž robil doma viac ako ja. Ale neviem si predstaviť, že hocijako chorá by som ráno spala a nechala deti chodiť o 1,5h skôr do školy.

minenkak
8. nov 2024

Takže keď niečo nechce tak to nerobí, prečo si s ním

h2
8. nov 2024

Aj rúbať drevo zvládne aj žena, mala by si sa nad sebou zamyslieť a neotravovať s tým chlapa, keď si chce, chudáčik, oddýchnuť. 😉
No dobre, ale teraz vážne: aj muži upratujú a varia. Nevidím jediný dôvod na to, aby to nerobili. Keď to muž nechce robiť, nech zabezpečí, aby to zaňho robil niekto iný. Čiže buď zaplatí osobe, ktorá za týmto účelom príde a urobí to, alebo "zaplatí" svojej žene, tým, že ona, AK CHCE A SÚHLASÍ S TÝM, nebude chodiť do práce, ale bude sa len starať o deti a domácnosť. Ak chodia obaja rodičia do práce na plný úväzok, nevidím jediný dôvod, aby po práci pokračovala v "druhej smene" doma len žena a robila úplne všetko, zatiaľ čo muž nerobí vôbec nič!

autor
8. nov 2024

@minenkak Lebo sme manželia a máme spolu deti.
@h2 Už kašli na to drevo, to není náš prípad keďže kurime plynom. Ja nemôžem ostať doma bez práce potrebujeme aj moju výplatu a po druhé to by som nedala doma ja som spoločensky človek.

jarmilaj
8. nov 2024

Naozaj nerozumiem, prečo autorka založila túto diskusiu.
Žeby preto, aby sme konečne pochopili, aké sme neschopné?

jarmilaj
8. nov 2024

Ahaaaa, takže on ani to drevo ...

janci27
8. nov 2024

Tak ak sa rube drevo, na to uz treba aby ste boli dvaja, jeden rube a druhy uklada, aby sa to rychlo spravilo, cize aby si manzel mohol rychlejsie zase sadnut na gauc. Tak preco aj pri ostatnych cinnostiach nie ste na to tiez dvaja, aby to bolo cim skor hotove a mohli oddychovat potom spolu. Kym ty navaris, on nech da do pracky, nieco uprace, alebo kym ty sa ucis s detmi, tak on moze zotriet podlahy alebo cokolvek co treba spravit. Je lahke povedat, ze to nevie, ukaz mu to, nech sa nauci. To je len jeho lenivost, ze sa to ani nechce naucit. A urcite varenie, upratovanie a starostlivost o deti neni cisto zenska praca, to ti potvrdi milion zien.

luccija
8. nov 2024

Dobre tak to ukončíme, že na všetko máš svoj systém on je stresmen, lekárov sa boji, takže všetko robíš ty a si spokojná.To je najdôležitejšie.

h2
8. nov 2024

Veď ja ti nekážem zostať doma. Len tvrdím, že ak obaja s mužom chodíte do práce, mali by ste sa obaja aj starať o domácnosť a deti. A nie len ty. Veď ani tebe samej to takto nevyhovuje, ináč by si sem nepísala. Tak sa teraz netvár, že je to takto v pohode. Nie je.

minenkak
8. nov 2024

Takže žiadna láska a šťastie,len povinnosti,ale tak ak si apokojna

minenkak
8. nov 2024

Ja keď toto tu čítam tak som taká rada za toho môjho malého budhu

ruzovakrava
8. nov 2024

Ja musím podotknúť k tomu zvýšeniu poplatku za plyn ako si písala...skúste teda kúriť len tým drevom ktoré on naštiepe 🙃

minenkak
8. nov 2024

@ruzovakrava a budú mať 18stupnov

kamagma
8. nov 2024

Obaja robime na zmeny, robi to iste co ja ked som doma, prata, nakupuje, vari, zehli, postara sa o deti -skola,skolka, kruzky, ci je pred nocnou, ci po nocnej , musi ked som v dennej ja..

ruzovakrava
8. nov 2024

@minenkak však jediné čo robí je že štiepe drevo tak musia mať aspoň 30 kubíkov doma 😃

minenkak
8. nov 2024

@ruzovakrava veď ale poobednú keď ma nerobí doobeda, nočnú určite spí do piatej a potom sa musí prebrať a zas do práce,v zime je zavčasu tma takže cez zimu nemôže ,tak možno majú dva koše dreva a preto sa autorka boji tých nedoplatkov

minenkak
8. nov 2024

Prečo tak dries doma,kedy máte vôbec sex

vanilka83
8. nov 2024

@daniela1911 😂😂😂👍 moja reč!ja mam zásadu že ja nezehlim a sporák som v živote neumyla...to musí muž keď už vidí že na to kašlem a je to už až do očí bijuce 🫢

vikiki29
8. nov 2024

Nakoniec sme sa dopracovali k tomu, že ani tu jedinú vec čo by mal ako chlap robiť - rúbanie dreva nerobí, lebo im to drevo vlastne ani netreba. Toľko šťastia 🤣 Ale ak by im trebalo tak by určite chcel rúbal 🤣

h2
8. nov 2024

@ruzovakrava Neblázni, to by zamrzli! 😆

vanilka83
8. nov 2024

Môj muž umyje riady...veď jeme všetci aj on,nie len ja a deti,dá prať keď vidí že je kopa špinaveho prádla, vezme smeti deti berie ráno do školy a školy on,ja ich zasa po skole vyzdvihujem,žehli keď je kopa prádla na žehlenie,Stará sa o muškáty a kvety iba on,keď mu poviem umyje dlazky,kúpeľne si umývam sama aj prach,vysáva robot. Navarí keď ma na niečo chuť a ja som unavená,ide na nákup,učí sa so synom a robí si úlohy. Vozí ho na futbal,trénuje s nim šachy,lebo chodí na šach.Posklada prádlo zo sušičky,ide so psom,vsetko robíme úplne plnohodnotne spoločne pre nás život,domov, deti...keď je unavený on potiahnem ja,no keď som unavená ja,alebo som chorá alebo mam menzes plnohodnotne ma zastúpi a žiadne reči okolo toho nepočúvam. Večeru mu nechystám, väčšinou mame studenú, to co si kto praje,keď sa mi večer chce ešte varit a mam chuť na niečo tak uvarím,ale nie stále.

vilma7
8. nov 2024

Fakt máš na všetko odpoveď..A k čomu sú tí teda informácie, čo doma robíš iní muži?

beronsche
8. nov 2024

Autorka - keď si vlastne taká spokojná, prečo sem vlastne píšeš?
Veď u vás čistá paráda - ako pises - ty ako mama si trpezlivá, o deti sa staráš, zabezpečujes okolo nich celú logistiku, ako žena varíš, peries, upratujes, vlastne celú domácnosť riešiš, rylujes, kosíš, čiže vlastne aj záhrada je prevazne na tebe.

Manžel leží uzimeny a unavený na gauči, deti nechystá, lebo je stresman a teda ani na vlastné deti nemá nervy a chystať ich proste nechce, k lekárovi s nimi nemôže, on sa lekárov boji, na besiedky nechodí, lebo .. (neviem, asi kašle na to), domácnosť má na háku tiež, lebo veď ty zvládaš. Ale tak, keď dostane všetko pod nos, tak waw - navarí, akurát neuprace, šak prečo by to robil, že?
Ako vravím idylka.

Znova sa musim vrátiť k prvej otazke- ak je to fakt takto výborne nastavené a tebe to vyhovuje, prečo sem píšeš?

Mám podozrenie, že si čakala pritakavacky, čakala si uistenie, že všetci muži sú lenivé lemry, ktoré seru na vlastné deti a nerobí ti dobre počuť, že to tak vôbec nie je...

jarmilaj
9. nov 2024

@beronsche a kúrime na 21, lebo ešte len začalo byť chladno, a od januára pôjde hore plyn

lucianak
9. nov 2024

Totalne zbytocna diskusia. Nic si si nevzala k srdcu. Dri dalej aj za muza.
Ja som kedysi chodila 3x v tyzdni na 7 do prace, tak dieta som zial musela nosit do rannej druziny, kedze aj muz chodil rano. Ale ked som sla az na obed, tak keby to u nas fungovalo tak ako u vas, tak to by ho muz musel budit rano a nosit do ranky, aby som sa ja princezna mohla vyspat. V ziadnom pripade. Mohla som spat dlhsie ja a zaroven aj dieta. Ved mi srdce trhalo, ze dieta ma 4 roky a muselo vstavat pred pol 6. Ked mal muz poobedne, robil aj do polnoci, hocikedy aj dlhsie a RANO VSTAL, ABY SVOJE DIETA ODNIESOL DO SKOLKY NA 8. Ved ho zaniesol a mohol dalej pospat, kolko potreboval.

Moj navari napr len spagety, lebo vie, ze navarim ja. Ale ☝️riady za mnou poumyva aj sam od seba bez toho, aby som ho o to prosila. Ved aj on sa chce najest. To ja mam robit vsetko? Este aj na nakupy chodi so mnou, aby som ja nevlacila tie tazke tasky. Len prosim ta, nenapis, ze ty na nakupy chodis s taskou na kolieskach, aby muz mohol doma oddychovat a nahodou si nepretazit ramena.
Nevedela by som v takom vztahu fungovat, prepac.

Mna este zaujima ako vase deti vnimaju otca. Ked vidia, ze ocino nerobi nic... a vsade je len mamina - v skolke/skole, pri uceni, vareni, upratovani, v zahrade,....

aurora33
9. nov 2024

Môj keď je doma a ja v práci tak robí toto: zobudí deti, urobí im ranajky, desiatu, zavezie do skoly, doma uprace čo treba ( popostiela, umývačka, povysava,) navarí, ak treba. Porobi niečo vonku v záhrade.
Ja keď prídem z prace domov tak ma čaká poriadok, teplý obed, káva na stole a spokojný chlap 🥰

anna_anicka83
9. nov 2024

@beronsche Podľa mňa toto vzniklo aj povahou tejto maminy. Možno ten istý chlap by pri úplne inej žene vedel fungovať. Ale tu to zaváňa syndrómom - viem, to najlepšie, najrýchlejšie. Môj muž bol (a ešte stále to nie je 100%) notoricky meškač. Typ, čo ráno vstane a 10 minút nevie, kde je sever. Ktorý je schopný pri robení raňajok začať upratovať skrinky v kuchyni. No, tak jasné, že parkrát prišiel neskoro do škôlky, že dcérine účesy vyzerali ako by som ju 2 dní nečešala. Ale naučil sa. Takže už pri druhej dcére chodí tak 3 minúty pred ôsmou, ale nemešká🙂Každý máme veci, čo nemáme radi a preto to máme rozdelené. Ja neznášam nakupovať, chodíť k lekárom, tak chodí on. Mňa absolútne nebaví záhrada. Tento rok som tam presne urobila dve veci. Na mne je prádlo, celá kúpeľňa a všetky dátumy a potreby ohľadne školy a ZUŠ, nakupovanie veci pre deti. Aj keď najstaršia už chodí veci s tatom nakupovať (viac jej dovolí🙂). Samozrejme, že sa to mení, nedá sa ísť vždy podľa plánu. A ostatné serepetičky, čo treba sa robia podľa potreby. Napríklad ja som dnes ráno urobila raňajky, dala variť ryžu, dusí sa mäso. Manžel spravil kávu, obliekol sa s deťmi a teraz robí kapustu. Ja sedím a pijem kávu a ťukám sem. Za chvíľu pôjdeme von, čiže on dokončí jedlo, ja prichystám malé deti. Veľká vybrala umývačku. Áno, dala by som to aj sama, aj rýchlejšie, aj deti podľa mojich predstáv oblečené. Ale načo? Mám ešte aj v sobotu vstávať o šiestej, aby som spravila rýchlo obed, raňajky, poriadila deti, medzitým si narýchlo zjedla jedlo, rýchlo vypila kávu a pána tvorstva zobudila s kávou v ruke o pol desiatej, aby išiel s nami?Lebo chceme do desiatej vypadnúť sa prejsť, tak aby sme boli na obed doma. Takto sme obidvaja spokojní, ja som ráno začala a on mal priestor na svojich 20 minút na záchode, a ja mám zas teraz svojich 20 minút na telefóne🙂

lucimax
9. nov 2024

Myslim ze tvoj muž si nasiel skvelu zenu. V podstate ty si spokojná, vládzeš, stíhaš, máš o všetkom prehľad a takto ti to vyhovuje. Jedine ťa zarazilo vidieť a zažiť bežný deň svojho muža, keď má poobednú a urobí si voľné predpoludnie. Zrejme si ho robí pravidelne. Ty keby máš dopoludnia voľno, stihneš 500 vecí. Zatiaľ sa ti zdravie nehlási, nemáš dôvod spomaliť a zaťažiť manžela. Moja rada znie - uč sa od svojho muža. Takto sa to robí. Skús si dopriať ten zážitok, nechať raz za čas zodpovednosť za vyšikovanie do škôlky a školy na manžela. Alebo vyzdvihnutie detí popoludní manželom keď má rannú. A ty choď po práci na kávu, alebo na táračky, kozmetiku..co si mala rada pred deťmi. Nenachystať hrnce, nenakrajat cibulu, manžela máš šikovného, dovoĺ mu zvládnuť to samému. No veľká výzva pre teba- dovolíš si pustiť tú potrebu mať všetko pod kontrolou? Dovolíš si nechať zodpovednosť mužovi a už nekontrolovať, dôverovať? Po troške, aspoň na 1-2 povinnosti, len to skúsiť a ochutnať aké to je. Držím ti palce 🙂

beronsche
9. nov 2024

@jarmilaj ?
Jaaj už chápem, to si ešte dodala ďalší autorkin argument...🙂

autor
9. nov 2024

@lucianak Na nákupy chodím sama alebo s deťmi. Tlačím nákupný košík a potom nákup dám do auta a auto odnesie domov. Doma to manžel vyloží z auta keď je doma a potom ja ukladám do chladničky a do špajze čo som nakúpila. Deti ho vnímajú normálne veď sa s nimi zahrá keď má čas a chuť.
@lucimax Áno zarazilo ma vidieť že doma nič nerobí, myslela som že robí tak ako ja keď mám voľno starám sa aj tak o všetko čo treba. Na kávu a klebety s kamoškami nemôžem. Ony nikdy nemajú čas na mňa lebo starajú sa o deti a domácnosť a nemá kto im postrážiť deti.