icon

Čo robiť, ak preplatok z daní zobrala sestra?

Včera o 13:33

Mama je dôchodkyňa, pracuje ako výpomoc na dohodu mali jej vrátiť dane šekom. Kedže peniaze neprišli ja som odvolala polku sveta za to, peniaze prebrala moja sestra ktorá má rovnaké meno a priezvisko ako mama. Ja ani mama nie sme s s ňou v kontakte, kvôli jej životospráve.
Čo robiť ak aby mama dostala preplatok z daní. Od sestry to nevymozeme

Strana
z3
simca06022011
Dnes o 05:58

@anonym_autor a ked byva inde a nie su v kontakte, ako sa k nej ten sek dostal? To chodia na rovnaku adresu??

simca06022011
Dnes o 06:01

Ako by som postupovala teda, normalne by som to reklamovala na DU, ze tebe to dorucene nebolo, nech si to riesia s postou komu to vydali. Ziadne, ano ja vime, vybrala to sestra, nie sme v kontakte. NIE. Ja som peniaze nedostala, mne dorucene neboli. Bodka. Na poukaze ma posta podpis, cilso obcianskeho... nech si to vymahaju spat.
Porobte si poriadky v adresach, neexistuje aby ak mama nema rovnaku adresu ako sestra, tak jej vydaju poukaz len tak. AK by ano, pochybila posta = ich problem. Je v SR kopa ludi s rovnakym menom, to by si hocikto mohol hocico vyberat. A hocikomu by mohla posta zastavovat zasielky v mene niekoho ineho.

anonym_935ebd
Dnes o 06:01
@simca06022011

@anonym_autor a ked byva inde a nie su v kontakte, ako sa k nej ten sek dostal? To chodia na rovnaku adresu??

@simca06022011 veď píše, že si dcéra chodí po listy priamo na poštu, hneď na prvej strane, lebo býva raz tam raz tam, u uvedenom dome má trvalý pobyt, lebo je spoluvlastník

simca06022011
Dnes o 06:02
@anonym_935ebd

@simca06022011 veď píše, že si dcéra chodí po listy priamo na poštu, hneď na prvej strane, lebo býva raz tam raz tam, u uvedenom dome má trvalý pobyt, lebo je spoluvlastník

@anonym_935ebd to som citala, ja sa pytam na ADRESU. Ak dcera ma rovnaky TP ako matka tak na veciach maju rovnaku adresu.. logicky. Ak nie, tak ma adresu inu a (to kde aktualne prebyva je nepodsatne) pochybila posta, je to iny clovek.

anonym_935ebd
Dnes o 06:03
@simca06022011

@anonym_935ebd to som citala, ja sa pytam na ADRESU. Ak dcera ma rovnaky TP ako matka tak na veciach maju rovnaku adresu.. logicky. Ak nie, tak ma adresu inu a (to kde aktualne prebyva je nepodsatne) pochybila posta, je to iny clovek.

@simca06022011 adresu čoho? Veď tam má trvalý pobyt, tak si zbehne občas na poštu a zrovna sa jej podarilo prebrať matkin šek. Jasné, že majú rovnakú adresu

simca06022011
Dnes o 06:04
@anonym_935ebd

@simca06022011 adresu čoho? Veď tam má trvalý pobyt, tak si zbehne občas na poštu a zrovna sa jej podarilo prebrať matkin šek. Jasné, že majú rovnakú adresu

@anonym_935ebd jasne som sa pytala.

anonym_935ebd
Dnes o 06:05
@simca06022011

@anonym_935ebd jasne som sa pytala.

@simca06022011 autorka už na tvoje otázky odpovedala na prvej strane.

simca06022011
Dnes o 06:06
@anonym_935ebd

@simca06022011 autorka už na tvoje otázky odpovedala na prvej strane.

@anonym_935ebd ano ten "pobyt" prispevok som prehliadla :D

efka77
Dnes o 06:08
@simca06022011

Ako by som postupovala teda, normalne by som to reklamovala na DU, ze tebe to dorucene nebolo, nech si to riesia s postou komu to vydali. Ziadne, ano ja vime, vybrala to sestra, nie sme v kontakte. NIE. Ja som peniaze nedostala, mne dorucene neboli. Bodka. Na poukaze ma posta podpis, cilso obcianskeho... nech si to vymahaju spat.
Porobte si poriadky v adresach, neexistuje aby ak mama nema rovnaku adresu ako sestra, tak jej vydaju poukaz len tak. AK by ano, pochybila posta = ich problem. Je v SR kopa ludi s rovnakym menom, to by si hocikto mohol hocico vyberat. A hocikomu by mohla posta zastavovat zasielky v mene niekoho ineho.

@simca06022011 presne. Ty nemas povinnost zistovat. Proste peniaze neprisli,kontaktujem DU a nech si riesia....

autor
Dnes o 06:30
@efka77

@simca06022011 presne. Ty nemas povinnost zistovat. Proste peniaze neprisli,kontaktujem DU a nech si riesia....

@efka77 ja som kontaktovala DU, povedali že ak peniaze nikto nepreberie o 10 dní po splatnosti šeku im peniaze pošta vráti. Potom môže mama opätovne požiadať o vyplatenie preplatku.
Tie peniaze sa na DU nikdy nevrátia, čiže mama nemôže požiadať o opätovné zaslanie. Oni si svoju povinnosť splnili, peniaze poslali mame šekom,tak ako to mala na daňovom priznaní poznačené. Pošta si od toho dáva tiež ruky preč, lebo na šeku (údajne) nebolo rodné číslo na základe čoho by mohli identifikovať prijímateľa.
Je to začarovaný kruh.

anonym_8d8e9c
Dnes o 07:07
@anonym_autor

@anonym_8d8e9c aké exekúcie?
@anonym_dac5bc lebo nemá účet a nikdy predtým sestra jej poštu neprehrala. Aj vlani mala preplatok a prišlo jej to riadne šekom. V obci kde žije nie je žiaden bankomat a keď som bola naposledy doma nikde sa kartou platiť nedalo

@anonym_autor Nema ucet? Ona nikdy nepracovala? Ja naozaj nerozumiem tomu, ako niekto v EU v r. 2026 nemoze mat ucet. Fakt nie. A v tej praci na dohodu, co ma teraz, kek ako davaju peniaze? Do ruky? 😯
Mama si musi proste zriadit ucet. Cez toto vlak nejde, lebo sa to stane znova. Zbytocne tu nad tym meditujes. Ale ak nie, tak sestra sa nabuduce zase potesi😏

simca06022011
Dnes o 08:55
@anonym_autor

@efka77 ja som kontaktovala DU, povedali že ak peniaze nikto nepreberie o 10 dní po splatnosti šeku im peniaze pošta vráti. Potom môže mama opätovne požiadať o vyplatenie preplatku.
Tie peniaze sa na DU nikdy nevrátia, čiže mama nemôže požiadať o opätovné zaslanie. Oni si svoju povinnosť splnili, peniaze poslali mame šekom,tak ako to mala na daňovom priznaní poznačené. Pošta si od toho dáva tiež ruky preč, lebo na šeku (údajne) nebolo rodné číslo na základe čoho by mohli identifikovať prijímateľa.
Je to začarovaný kruh.

@anonym_autor podate reklamaciu na DU, ze vy ste peniaze neprebrali. DU si to bude riesit z postou... a treba sa naucit, ze poukazky su v roku 2026, naozaj zastarala vec... nespolahliva

vevesh
Dnes o 09:35
@anonym_autor

Je to začarovaný kruh.

@anonym_autor pisomne podat staznost na DU, ze ste peniaze nedostali a nech si to riesia oni, kto tie peniaze prebral. Lebo telefonovanim a omackami okolo sestry nic nevyriesite, kedze sa same staviate do pozicie horuceho zemiaka, ktory si bude du a posta prehadzovat a vy skoncite bez penazi. Takto, ak ju uda du alebo posta, to nebude ani vas problem a policia to riesit bude - lebo je ine, ak tu staznost podas ty a ak verejny urad....

anonym_dac5bc
Dnes o 09:39

Podľa pravidiel pošty bežný šek vyplatia aj tomu z rodiny kto má rovnakú adresu ak nie je vylúčený z preberania zásielok
ak je šek do vlastných rúk vtedy len príjemcovi
ako bol poslaný šek?

efka77
Dnes o 10:23
@anonym_autor

Je to začarovaný kruh.

@anonym_autor nemaju to take jednoduche. Ked podate na DU oficialnu ziadost o vyplatenie preplatku ( vy ste nic neprevzali a tak to tam aj napiste) musia si s postou vybavit kto penize prebral a ci takmohol urobit. Neverim ze tam nebol identifikator.Odovodnenie ze oni vystavili sek a viac sa ich netyka nieje ok.

efka77
Dnes o 10:25
@simca06022011

@anonym_autor podate reklamaciu na DU, ze vy ste peniaze neprebrali. DU si to bude riesit z postou... a treba sa naucit, ze poukazky su v roku 2026, naozaj zastarala vec... nespolahliva

@simca06022011 veru,veru.
Bud to chcete riesit alebo nie. Ak ano,treba ist na to oficialne. Vela veci sa povie..... A potom ked to uz maju dat na papier veci vyzeraju inak. Minimalne budete mat ich paragrafove odovodnenie aby ste mohli riesit dalej

Strana
z3