icon

Čo robiť, keď dieťa trpí v nevlastnej rodine?

3. okt 2025

Ahojte, môj šiestak má spolužiaka, ktorého rodičia sú rozvedení a podľa všetkého žije dieťa v striedavej starostlivosti rodičov. Už mi párkrát spomínal, ako sa rozprávali spolu a on mu vravel, že je u otca s macochou dosť trestaný kvôli horším známkam.
Aj teraz dostal trojku, má byť cez víkend u nich, a vraj má celý deň robiť v záhrade, aj keby pršalo napr., a že macocha a nevlastní súrodenci budú pri tom vnútri tancovať (???). Alebo o nejaké 2-3 týždne bude mať ďalší spolužiak narodeninovú oslavu a že vravel, že možno nebude môcť prísť, lebo ak bude v tom čase u nich, tak ho otec nepustí. A vraj už dostal aj bitku niekedy kvôli tým známkam.
Neviem, čo si o tom myslieť a ako s takouto informáciou naložiť. Ja sa do toho moc zamiešať nechcem, niektoré informácie mi prídu aj ako trošku akoby pritiahnuté za vlasy. Vravela som môjmu synovi, že keď sa o tom najbližšie budú rozprávať, nech mu povie, nech ide za učiteľkou a nech sa jej zdôverí - to ale vraj nie, lebo sa bojí, že by dostal výprask aj za to, že sa sťažoval. Čo by ste robili? Díky za názory.

Strana
z2
doriiis
3. okt 2025

Kontaktovala by som matku toho chlapca.

anonym_94a93e
3. okt 2025

poznáš jeho bio rodičov? ak nie, tak potom jedine s učiteľkou. Len to by bolo dobré vedieť na 100 perc. že je to pravda čo dieťa rozpráva.

autor
3. okt 2025
@doriiis

Kontaktovala by som matku toho chlapca.

@doriiis to by som už bola v tom zapletená :/
Myslíš, že keby dostal naozaj výprask, tak by si to matka nevšimla?
Aj s tým tancom, mi to príde trošku akoby sa hral na Popolušku. Pevne verím, že to nie je úplne tak, ako mu rozprával 🙏, ale zasa nechcem ani tváriť, že nič neviem, keby to bola náhodou predsa len pravda :/

autor
3. okt 2025
@anonym_94a93e

poznáš jeho bio rodičov? ak nie, tak potom jedine s učiteľkou. Len to by bolo dobré vedieť na 100 perc. že je to pravda čo dieťa rozpráva.

@anonym_94a93e nepoznám, preto som chcela aj ja tú triednu, nech ju do toho nejako zakomponujú

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_385a05
3. okt 2025

oznamila by som to ucitelka ci by nemohla ona zistit,ci je chlapec ok .. je dost mozne ze si aj povymysla .. ak je oslava o 3t mal by byt predsa u mamy a nie otca .. kazdopadne by som to povedala nech si s informaciouo nalozia ako chcu ... a viac by som sa nestarala

autor
3. okt 2025
@anonym_385a05

oznamila by som to ucitelka ci by nemohla ona zistit,ci je chlapec ok .. je dost mozne ze si aj povymysla .. ak je oslava o 3t mal by byt predsa u mamy a nie otca .. kazdopadne by som to povedala nech si s informaciouo nalozia ako chcu ... a viac by som sa nestarala

@anonym_385a05 oslava by mala byt o 2-3 týždne, ešte nevieme presne dátum, preto možno povedal aj on tak, že keby bol u otca, tak nebude môcť prísť, lebo nevie, na ktorý víkend to presne pripadne.
Počkám ešte asi aj na tú oslavu a uvidím, ako to dopadne aj tam.
Neverím, že by tá matka nevidela na ňom, keby bol fakt nejaký problém a neriešila by to už nejako, ak sa dá - neviem, aké sú právne možnosti pri tej striedavej starostlivosti.
A asi by som nanajvýš išla za tou triednou, nech to skúsi ona nejako preveriť a riešiť, ak by bol fakt nejaký taký divný ten otec, tak sa s nim nechcem zapliesť

svetlonos
3. okt 2025
@anonym_autor

@doriiis to by som už bola v tom zapletená :/
Myslíš, že keby dostal naozaj výprask, tak by si to matka nevšimla?
Aj s tým tancom, mi to príde trošku akoby sa hral na Popolušku. Pevne verím, že to nie je úplne tak, ako mu rozprával 🙏, ale zasa nechcem ani tváriť, že nič neviem, keby to bola náhodou predsa len pravda :/

@anonym_autor
ako si ma matka všimnúť výprask, pokial je 2 tazdne u tatka, ktorý ho zmlati? Pokial mu dá facku ci slahne rukou, nevidno to týždeň.
Matku nespomina? Možno fakt ma strach z bitky, lebo zial mu ta ucitelka nepomôže v tom momente vyprasku.
Mama tiez nie pokial tam nie je a 11 rocny chalan je aj tak stále male dieťa. Neviem utiecť ani sa brániť. Jedine, ze by ich vyprovokoval na výprask s následkami a riešil to potom na políciu s matkou.
Hrozne čosi.

janinah
3. okt 2025

Normalny rodič pri horsich znamkach posadi dieťa k učebniciam nie do zahrady na cely den.Zas samo dieťa v tej jesennej zahrade veľa neurobi bez pomoci.Na tvojom mieste sa porozpravam s ucitelkou.s rodičmi nie.

anonym_edef61
3. okt 2025

@anonym_autor byva chalan u otca daleko od vas? Neda sa to preverit, ci si nevymysla? Ze by ste akoze nahodou okolo tej zahrady isli?
Lebo spustit nejaku akciu bez toho, aby ste si to overili by som sa bala, aby ste nieco nepokazili.
Toto su citlive zalezitosti.

autor
3. okt 2025

Ja neviem, či je toto všetko pravda, ja som to počula od dieťaťa, ktoré to počulo od druhého dieťaťa.
Môže aj moje dieťa nepochopiť správne niečo, čo mu druhý povie, nesprávne podať informácie mne a takisto ten spolužiak trošku (alebo úplne) skresliť realitu.

Neviem vôbec, kde bývajú, viem tak akurát jeho meno, doteraz sa moc nekamošili, začal ho spomínať len tento školský rok.
Skúsim sa možno spýtať ešte nejakých matiek ich spoločným kamošov, či niečo nepočuli tiež od svojich synov.

anonym_3f3c02
3. okt 2025

Ak pôjdeš s tými info za učiteľkou, nic tým nepokazis. Ona si to môže nenapadne sama preklepnúť, a ak to tak bude, upovedomí matku chlapca. Takto by mala aspon matka páky na súde, ze o tom povedala samotná triedna ze k takémuto chovaniu u otca prichádza, ktovie možno bojovala na súde, dostali striedavku, toto by jej možno mohlo pomôcť. Kolízne tusim aj chodia za učiteľmi dieťaťa nie?

nelili1978
3. okt 2025

@anonym_autor ja by som to povedala učiteľke. Skôr budú vedieť ako to riešiť.

anonym_63957f
3. okt 2025

Take ja neviem, ale ja by som teda tak na 100% neverila tomu co povie nasraty tinejdzer ked mu foter povie, ze musi pomahat pri rodinnych pracach a nie sa len flakat. Samozrejme je to foter s macevhov tak ho tyra🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️. Kebyze tak hovori na matku tak to treba brat s rezervou. Ako vies, ze chalaniska vymknu z baraku a nechaju ho makat na zahrade a oni budu mat party v baraku - asi pozerate vela disneyoviek. Najpavdepodobnejsie je to, ze mlady musi spolupracovat na jesennom uklide baraku a zahrady a je z toho na vetvy lebo doma nic robit nemusi. A ty pobezis za ucitelkou povedat, ze ho tyraju🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️lebo jpp.

maciatkolulu
3. okt 2025

@anonym_autor nuž neviem,kebyže počuješ môjho syna ako rozpráva o Tom,čo musel na chalupe s babkou a nevlastným dedom...ako celú noc nespal atď.mam obavy že by si rovno sociálku volala. Takže ťažko takto posúdiť kde je pravda a kde nie,najmä to pubertakoch. Deti vedia teda parádne pridávať a najmä tak,ako im to vyhovuje. Pokiaľ to dieťa nie je zanedbávané,nemá modriny,nie je sklesle,proste nevykazuje známky týrania absolútne by som sa do toho nemiešala

marca12
3. okt 2025

Brala by som to s rezervou. Ze musi pracovat,to je teda strasna vec pre kazdeho pubertaka. A ze dostava bitky,to by snad mal povedat svojej mame. Skor by som sa porozpravala so synom,aby mu dohovoril,aby sa zdoveril svojej mame. Nech to ona riesi s otcom. Ucitelku by som do toho zatial nezatahovala. Mozno skor na rodicovskom sa s nou porozpravat,ci si nevsimla nieco na jeho spravani.

maciatkolulu
3. okt 2025

Inak ma oblieva studený pot keď tu čítam,čo by poniektoré spravili z rečí dieťaťa ,čo to počulo od iného dieťaťa a ako by sa to riešilo s inými matkami,Bohu vďaka za normálne matere v mojom okolí....lebo teda tie moje detváky mali tiež fajn fantáziu. A toto posledné vie vzdychať už len pri vete,odloz po raňajkách. A farbisto opisuje ako ho tyram. A to,že je 11rocnendieta je ešte malé dieťa. Akože.....naozaj treba mu do ruky TLF povedať,že učiteľka je krava a nechať ho chudacika nič nerobiť. Najmä macocha je zaručené aj so svojimi deťmi bosorka. Bola by som extra opatrná v takýchto veciach. Lebo toto kebyže sa dostane mne do uší tak hys im urobila taký bordel s danými zalobcami že by videli.

anonym_0acee6
3. okt 2025

Možno si to dieťa vymýšľa, v každom prípade teba sa to netýka.

anonym_c77a5a
4. okt 2025
@anonym_0acee6

@anonym_0acee6
Akože sa jej to netýka? Čo ak to tak naozaj je a ona má zatvárať oči pred touto informáciou? Koľko bolo týraných detí, na ktoré sa okolie vykašľalo.
Išla by som sa učiteľkou

anonym_63957f
4. okt 2025
@anonym_c77a5a

@anonym_0acee6
Akože sa jej to netýka? Čo ak to tak naozaj je a ona má zatvárať oči pred touto informáciou? Koľko bolo týraných detí, na ktoré sa okolie vykašľalo.
Išla by som sa učiteľkou

@anonym_c77a5a tak podla slov mojej dcery som jej dojebala zivot, len ju dodrbavam a debtam - lebo sme ju dali do skoly na ktoru nesla ani jedna jej kamaratka, vyzadujem aby dosla v urcity cas domov, nie vzdy ju necham ista na kazde stretnutie s kamoskami - ako napriklad koncert do 200km vzdialeneho mesta. Vyzadujem od nej aby si upratala a nie vzdy ju lutujem ked dostane zlu znamku, ked vidim, ze sa neucila tolko kolko by sa mala(i ked uspesne odrbkava svojho otca, ze ona sa uci). Jasne, ze ked sa rozprava s kamaratkami tak som bezcitna bestia co ju debta a nici jej zivot. Pri takych aktivnych mamickach by ma uz davno odviedli v putach

romiada
4. okt 2025

@anonym_autor šk.psychologicka nemôže pomôcť?

autor
4. okt 2025
@romiada

@anonym_autor šk.psychologicka nemôže pomôcť?

@romiada diky za tip, uvidim, ci sa to bude opakovat a pojdem potom do skoly a niekomu tam nahlasim, nech to pre istotu preveria, ci je tam u nich vsetko OK

alienkami
4. okt 2025

Ja by som šla za triednou, že od syna mám takéto neoverené informácie, ale nechcem niečo zanedbať, tak ich podávam ďalej... nech bude taká dobrá a pozrie sa na to bližšie. Nič tým nepokazíš.
Ak má chlapec problémy, určite sa to prejavuje aj v škole - hoci to nemusí byť na prvý pohľad zrejmé, ale nejaké náznaky tam budú. Keď bude učiteľka vedieť, že tam môže byť problém, tak si tie signály skôr všimne.

basska_b
4. okt 2025

Ja nechcem nic zlahcovat, ale ked mu otec povie svoj nazor na jeho prospech., tak ono sa to vo vacsine pripadov lisi od reakcie mamy, ktora mu povie nevadi syncek...
Dalsia vec, ti jeho nevlastni surodenci su asi dost malicki, tak nemozu pomahat pri zahradnych pracach rovnako ako tinedzer. Aj keby boli jeho vlastni, frflal by, ze vnutri tancuju na nejaku Fihu Tralalu...
To bitie je cez ciaru, ale moze celkovo chalan volat po pozornosti... je mi ho tiez luto, puberta a rozvod rodicov je dvojita naloz na psychiku.

ekira1
4. okt 2025
@anonym_0acee6

@anonym_0acee6 presne kvôli takémuto názoru sa už stalo veľa zlých vecí. Pretože tí, čo mohli niečo urobiť, sa ich to netýkalo 🙄

romiada
5. okt 2025
@anonym_autor

@romiada diky za tip, uvidim, ci sa to bude opakovat a pojdem potom do skoly a niekomu tam nahlasim, nech to pre istotu preveria, ci je tam u nich vsetko OK

@anonym_autor ja by som to určite riešila skôr takto. Nakoľko nevieš čo je a čo nie je naozaj pravda. Chlapec možno vola o pomoc ,alebo preháňa aby na seba upozornil (aj tak potrebuje pomoc). A ak to vlastní rodicia nevidia,že ma problém, od Teba by to brali ako utok a môže to dopadnúť ešte horšie. Treba ho nenápadne vyspovedať, a to myslím šk.psychologicka pod nejakou zámienkou dokáže. Držím Ti palce,je skvele že si taká všimava. Tiež by bolo takých ľudí viac.

anonym_2378e0
5. okt 2025
@anonym_autor

Ja neviem, či je toto všetko pravda, ja som to počula od dieťaťa, ktoré to počulo od druhého dieťaťa.
Môže aj moje dieťa nepochopiť správne niečo, čo mu druhý povie, nesprávne podať informácie mne a takisto ten spolužiak trošku (alebo úplne) skresliť realitu.

Neviem vôbec, kde bývajú, viem tak akurát jeho meno, doteraz sa moc nekamošili, začal ho spomínať len tento školský rok.
Skúsim sa možno spýtať ešte nejakých matiek ich spoločným kamošov, či niečo nepočuli tiež od svojich synov.

@anonym_autor skús sa rozprávať s učiteľkou a možno týmto ochrániš dieťa.
Deti majú občas fantáziu, majú reči keď nie je podľa nich, ale netreba to brať na ľahkú váhu.
Mi máme takú veselú príhodu, keď bol syn malý. Povedal v škôlke, ako tatino mňa bije nejakému kamarátovi. Na druhý deň v škôlke si ma zastavili učiteľka a riaditeľka, že ak potrebujem pomoc tak mi pomôžu. Nechápala som o čo im ide, nakoniec učiteľka mi povedala na rovinu, že bitka nie je normálna a nie je dobré, keď to vidí syn. V tom som vybuchla od smiechu, lebo mňa zvykne muž capnúť po zadku 🤣 a v škôlke povedal inými slovami. Potom sa zasmiali aj oni. Veľmi som im poďakovala, že neostali chladné voči rečiam a snažili sa mi pomôcť.
Preto netreba byť ľahostajný

autor
5. okt 2025
@romiada

@anonym_autor ja by som to určite riešila skôr takto. Nakoľko nevieš čo je a čo nie je naozaj pravda. Chlapec možno vola o pomoc ,alebo preháňa aby na seba upozornil (aj tak potrebuje pomoc). A ak to vlastní rodicia nevidia,že ma problém, od Teba by to brali ako utok a môže to dopadnúť ešte horšie. Treba ho nenápadne vyspovedať, a to myslím šk.psychologicka pod nejakou zámienkou dokáže. Držím Ti palce,je skvele že si taká všimava. Tiež by bolo takých ľudí viac.

@romiada

autor
5. okt 2025
@anonym_2378e0

@anonym_autor skús sa rozprávať s učiteľkou a možno týmto ochrániš dieťa.
Deti majú občas fantáziu, majú reči keď nie je podľa nich, ale netreba to brať na ľahkú váhu.
Mi máme takú veselú príhodu, keď bol syn malý. Povedal v škôlke, ako tatino mňa bije nejakému kamarátovi. Na druhý deň v škôlke si ma zastavili učiteľka a riaditeľka, že ak potrebujem pomoc tak mi pomôžu. Nechápala som o čo im ide, nakoniec učiteľka mi povedala na rovinu, že bitka nie je normálna a nie je dobré, keď to vidí syn. V tom som vybuchla od smiechu, lebo mňa zvykne muž capnúť po zadku 🤣 a v škôlke povedal inými slovami. Potom sa zasmiali aj oni. Veľmi som im poďakovala, že neostali chladné voči rečiam a snažili sa mi pomôcť.
Preto netreba byť ľahostajný

@anonym_2378e0 🙂
keby to boli ešte reči malých deti, tak by som to brala s ešte väčšou rezervou aj ja 🙂
ale keďže toto bolo už asi tretí raz, čo ho od začiatku školského roka spomenul v súvislosti s tým trestaním, preto mi to už nepríde ani ako predvádzanie sa.
No uvidíme ... stále verím, že to je len skreslené a nebude nejaký problém za tým 🙏

autor
5. okt 2025

... a vďaka za názory a pomoc ❤

Strana
z2