icon

Čo robiť, keď dlžník nereaguje na dlh?

8. aug 2024

Prosím o radu. Za mojím manželom bol pred pár rokmi jeho brat s prosbou, aby požičal peniaze švagrininmu bratovi. Manžel veľmi nechcel, ale jeho brat ho presvedčil. Peniaze požičal, no jej brat potom utiekol do Anglicka a nebolo o ňom ani slychu. Nikto sa s ním nedokázal skontaktovať. Toto leto však začali z Anglicka chodiť balíky typu. Elektrické autíčko, telelefóny, elektrické kolobežky a podobne. Opýtala som sa švagrinej od koho to je a povedala, že od neho. Povedala mi, že ona s ním kontakt stále nemá. (Veľmi tomu neverím), ale jej mama vraj už áno. So švagrovcami máme normálny vzťah, tak neviem ako reagovať. Situácia sa zmenila a tie peniaze by nám teraz extrémne pomohli. Čo robiť? Ozvať sa? Manžel im to spomínal minulý rok a nič. Ide o sumu 2000€

autor
8. aug 2024

@patus_2 ja nepotrebujem vyťahovať nič. Nám by tie peniaze pomohli, ale vtedy som ešte ani nebola členom rodiny. Pýtam sa ako toto riešiť a či vôbec. Oni sa tvária ako keby nič.

martinkatinka
8. aug 2024

Ono ty pises, ze utiekol... To je podla mna nadnesene... Mozno isiel do prace a tebe sa vam sa neozyval, nemal dovid. Vypytaj si od jeho mamy kontakt, povedz, ze ste mu pred csdom(neviem kedy) pozicali peniaze a chcete to nazad.

monikkatt
8. aug 2024

Urcite to rieste. S kludom ale razne a jasne. Ziadne naznaky. Narovinu sa opytat kedy mieni vratit peniaze co vam dlhuje. Priprav sa ale aj na moznost ze ich nielen ze nevratia ale este aj nastanu rozbroje v rodine.

vev82
8. aug 2024

Prepac ale tvoj muz je zvlastny. 1, pozical bez dokazov peniaze uplne cudziemu cloveku, to je naozaj tupost 2, planovat vytiahnuť to to na detskej oslave je trapne a neviem z akeho dovodu chce znicit oslavu vsetkym. Mal by mat gule, ist za svagrinou alebo mamou, tresknut do stola a ziadat kontakt. Povyhrazat sa policiou. Cimkolvek. Rodina si z vas robí za chrbtom srandu. A ze nevedia jeho adresu 😂 Hej a baliky chodia zo severneho pola od Santa Clausa 🙈🤦🏻‍♀️ Tvoj muz ma mat gule riesit to okamzite a razne. A nerobit plany kde to vytiahnut a kedy. Teraz a ihned. Ale podla mna peniaze uz neuvidite. Okamzite by som prerušila vsetky kontakty.

maminkadeticiek
8. aug 2024

Ale ved ja som ti povedala ako to riesit ak z nich tie peniaze chcete dostat.Znama tak pozicala byvalej kolegyni a nic nemali,ziaden papier.Riesila s pravnikom a on odporucil komunikovat medzi sebou o tej situacii mailom medzi nimi dvomi.Cez to keby ste to chceli hnat pravne viete mat dokaz ze sa to stalo.Nie je to zmluva ale je to dokaz.Ona to s nou vtedy aj doriesila.Lebo uz ked ten dokaz c mailoch bol a bol v tom pravnik uz aj ta kolegyna dostala strach kedze mala v minulosti aj ine opletacky a postupbe jej to po castiach splatila.Uz keby sa to zacalo hrotit ze dokaz v maily,v smskach,pravnik,myslim ze aj svagrina by inak diskutovala o splateni.

jaond19
8. aug 2024

@maminkadeticiek no pokial je manzelkou dlznika tak mi to je luto, ale dlzoba je spolocná

maminkadeticiek
8. aug 2024

@jaond19 Preboha ale co nechapes ze z pravneho hladiska v tejto chvili ziadna dlzoba neexistuje??To ako to mame vysvetlit aby ste to do jednej pochopili?Neexistuje ziaden dokaz o tom ze od nich pytal a dostal peniaze a oni sa o tom doteraz so svagrinou ani len nerozpravali za cely ten cas.Dva roky.Neexistuje dokaz,teda neexistuje dlh,nikto nikomu peniaze nedal,je to slovo proti slovu kym nedokazu opak tak aka dlzoba je svagrinina spolocna?

milanemila
8. aug 2024

Pre mna by bol dlznik ten, komu som peniaze dala do ruky a teda manzelov brat. Takze peniaze by som pytala od neho a nech si to uz oni so zeninym bratom vyriesia ako chcu. Ja neviem ale muzov brat sa neciti ako debil? Mne by bolo vrcholne trapne sa tvarit, ze vlastne dlh neexistuje a “okradnut” vlastneho brata. Bohvie naco realne tie peniaze boli a ci naozaj boli pre brata svagriny 🤷🏼‍♀️
Dat niekomu peniaze len tak do ruky (evidentne aj vlastnemu bratovi) je pekna hlupost, minimalne by som ich poslala na ucet s poznamkou pozicka. De jure ziaden dlh neexistuje.

jaond19
8. aug 2024

@maminkadeticiek vies co dobre ziadna, skoda reci.

mamina7070
8. aug 2024

normalne na tej oslave si zavolajte svagrinu aj jej mamu a muzovho brata a povedzte ze chcete kontakt na jej brata co vam uz x kov dlzi 2000€ a chcete mu poslat predzalobnu vyzvu
casu na vratenie mal dost, jeho sestra vedela pre neho riesit nech riesi aj vratenie

mamina7070
8. aug 2024

alebo jej to napis do spravy este pred oslavou nech ti posle adresu brata aby ste mu poslali predzalobnu vyzvu lebo stale nevratil peniaze co ona pre neho pytala a uvidis co napise
ak napise ze nema tak potom urob to co pisem vyssie

stanulienkat
8. aug 2024

Este by som aj uroky pytala.

colsami
8. aug 2024

Presla som celu diskusiu ale stale nerozumiem jednej veci. Preco prepana neprides k svagrinej, alebo nedvihnes telefon a nepovies jej "Janka tvoj brat nam stale dlzi 2000 euro, ktore ste nas prosili aby sme pozicali pred x(?) rokmi. Neviem kto nanho mate kontakt, ale odkazte mu ze prosime aby sa peniaze do konca mesiaca vratili pretoze ich teraz potrebujeme, dakujem."

Mozno vobec nie je nutne riesit to na oslave a kazit naladu polovici zucastnenym. To je komunikacia ala hotentoti, ved normalne sa bavte....

mircalla
8. aug 2024

@colsami Presne tak, nerozumiem z coho su posrati z prepacenim a alibisticky to udu riesit na oslave. Akurat peniaze pozical muz, tak by mal riesit on. Uz davno by som sa ozvala, nehrozi ze by som niekomu darovala 2000 eur a nevedela si otvorit usta. A nie, netvrdila by som, ze sa nehnevame, ako tu niekto navrhoval, povedala by som, ze sa hnevame a toto sa nerobi. 2000 eur nie je 200 eur.

mircalla
8. aug 2024

@maminkadeticiek Presne tak, oficko ziadna dlzoba neexistuje na papieri a nie su o otm dokazy, takze ostava jedine priama kontrontacia

mircalla
8. aug 2024

@mamina7070 Predzalobnu vyzvu k comu? K pozicke, o ktorej nie je dokaz?

mamina7070
8. aug 2024

@mircalla vyzvu poslat moze aj ustna dohoda je dohoda a samozrejme vymozitelnost je takmer nulova ale je to lepsie ako nerobit nic

unicornlady
8. aug 2024

@colsami Peniaze požičal muž v čase, keď s autorkou ešte ani nebol.
Tak by asi bolo zvláštne, aby ona pýtala tie peniaze. To nech si manžel rieši.

autor
8. aug 2024

@martinkatinka on sa neozyval nikomu.Sestre, mame, bratom. Neskor vyslo najavo, ze ma dlhy. Neviem, ci je to nadnesene

autor
8. aug 2024

@colsami Ja som vtedy mojho manzela ani nepoznala.

mircalla
8. aug 2024
autor
8. aug 2024

@vev82 moj muz je privelky dobrak. On už na to nie raz doplatil. Viem, ze mas pravdu s tym, co pises

mircalla
8. aug 2024

@autor Este raz sa opytam - preco to neriesi tvoj manzel? Mam pocit, ze ani nechce, riesit to chces ty. Preto potrebujes tych ludi naokolo na oslave. On sa to riesit nebude. Mylim sa?

autor
8. aug 2024

@mircalla on to riesi tak raz rozčne. Stale bola odpoved, ze nevedia kde je brat, nemaju kontakt. Lenze od marca sem chodia baliky, takze pravdepodobne kontakt obnoveny. Ked som sa na to opytala svagrinej, povedala, ze ona kontakt nema, ale jej mama ano.

autor
8. aug 2024

@mircalla a ja nepotrebujem ludi na oslave. To bol manzelov napad. Prepanajana. Vysie to aj pisem. Ja sa pytam, ci to vobec riesit, lebo peniaze momentalne potrebujeme, ale nechcem zbytocne nezhody.

monikkatt
8. aug 2024

Normalne tam k nim chodte mimo oslavy, tu nekazte. Ze potrebujete vratit peniaze ktore ste pozicali. Ocividne kontakt maju, baliky chodia tak nech laskavo vyriesia dlhy ktore oni dohodli. Nezhody budu, s tym ratajte. Keby vam to chcel vratit tak to uz urobi a nebudu sa vsetci tvarit ze nic.
Tvoj muz nech otvori usta a nedajte sa odbit

mircalla
8. aug 2024

Vy ste dost benevolentni - manzel pozicia peniaze cudzej osobe bez dokladu. Rodina o tom vie, ma s nim kontakt a tvari sa, ze vsetko v pohodicke a akoby sa to nestalo. Samozrejme, ze to riesit a velmi razne. Akoze nechcem si kazit vztahy to uz je len argument......Nebavime sa o malej sume. Ako si niekto dovoli len tak privlasnit 2000 eur za tichej podpory svagrinej?
Svagrina len vyuziva, ze tvoj manzel je makky. Taka svagrina by u mna skoncila

mircalla
8. aug 2024

@monikkatt Nabuduce ak niektomu poziaciam peniaze a nevarati mi ich, necham tak, nech si ich necha, vsak nechcem zbytocne nezhody. Peniaze vracat predsa netreba, dolezite je, ze nech nie su nezhody

alickapusinka
8. aug 2024

podľa ma tie peniaze potreboval na letenku a tam na život na rozbeh teraz sa ma zrejme dobre tak nechce aby sa o tom vedelo.A klamstva že nevie dotyčna kde býva a balíky majú akeho adresata.Takže dalšie klamstvo.Nedal mu peniaze cez účet.VY ste svetlý príklad toho že už sa nikomu neoplati požičať už ani v rodine.A ja ak idem dať niekomu veľku sumu dám cez účet napíšem že je to pôžička pre toho a toho teraz mohol dať na súd a tak je to slovo proti slovu.Bez papiera sa na súd neoplatí ísť lebo zbytočne súd to zamietne.

mircalla
8. aug 2024

@alickapusinka Zial rodina zneuziva, ze su dobraci....Akoby sme sa bavili o par eurach