Čo robiť, keď manžel fyzicky napadne dieťa?
Mala bola na mna drza a ani nvm ako manzel na nu zacal kricat a udrel ju. Mala ma 5 rokov.
Ja mam skôr pocit, že autorku trápi čo "to vlastne videla", že malú manžel "udrel".... teraz, keď je super zastrasena mixom názorov, píše ako píše... už pravdu nenapíše, ako to bolo, ako ju udrel, verte mi.... 5 ročnú dievčinku udrieť, hm a ešte k tomu chlap, otec....čo si myslíte, ako to pochopila, čo si z tohto "momentu" v jej živote odnesie??? a čo tak trpezlivosť, vysvetlenie, iné podanie, čo po nej jej mama žiadala....
@earlgrey nvm ako vy ale ja chodievam s dietatom aj von dokonca chodi do skolky a aj tam su deti a deti.
@taja567 pisala som ze uz je to vyriesene. A NIE bitkou, cuduj sa svete
@autorka
Ja tiež chodím a dcérou kade tade a tiež je v rovnakom veku...ale nikdy som ani z jej úst a ani od iných deti nepočula niečo tak hrozné ako CHCEM ABY MAMKA ZOMRELA 😔 mne by srdce puklo, kebyže mi toto moje vlastné dieťa povie. Ja by som si ju posadila a opýtala sa jej, či vlastne vie čo to znamená, keď niekto zomrie, či si uvedomuje, že ak niekto zomrie, už nikdy toho človeka neuvidí, nepohladí, nepobozká, nepomojká sa atď.
Ale tak je to tvoja vec, nemusíš byť podráždená na názory iných ľudí, ale hlavne si to vydiskutuj s dcérou, aby vedela, čo znamená, keď si praje smrť niekoho.
@earlgrey no nvm ci by malej pomohlo keby som jej povedala ze ju nikdy nepohladkam atd. No u nas chodia na ihrisko aj vacsie deti. Uz je to vydiskutovane
A ako jej to vysvetlis? Uprimne by ma to zaujimalo, co konkretne si jej povedala alebo co ste jej povedali.
U nas taketo slova nepadli, ale keby ano, tak to vysvetlim ako
@earlgrey pise.
Moje deti sa odmalicka desia toho, ze by maminka uz tu nebola. Rozpravali sme sa napriklad o smrti psika, co mali starki a ze skoda, ze ho deti uz nezazili, teda mladsie dieta. To starsie si ho nepamata. Tak sa pytali, a mali to vysvetlene, co znamena "zomriet"...
Takže už ste šťastná rodinka? Malá je ok, dvere opravené, otec nie je tyran, všetko v poriadku hej? 😂😀
Autorka. Nie. Môj muž nikdy dieťa neudrel a keď premýšľam, tak ani nestratil nervy
@mamamasama tak to je naozaj super muz 🫣
@mamamasama cize s kludom by takyto amok dietata predychal ? to je ozaj kludas... u nas by ten moj kludas uz iste minimalne povedal neico pekne princeznicke a trest by mala urcite prvotriedny vymysleny. Aj keby ju nezbil. To by ale myslim nestihol, by som ho predbehla. Aj s komentarom, ze teraz si moze zelat aby mama zomrela, kolko chce.
@autorka takze nic konkretne...ci to dieta vobec pochopilo, co znamena "takto sa nema spravat", to je take vseobecne...🤔
Takze ste jej aj vysvetlili, co znamena zomriet, kedze to nevedela? Na toto sa pytam. Lebo to dieta musi pochopit, co konkretne je zle na "takomto spravani". Lebo ono sa Vam nehadze o zem v obchode, to je pekne, ale ma ine, tiez vazne hysaky doma, ked jej nieco prikazes.
My sme si uzili toho s prvou dcerou teda dost a v ochode sa mi tiez o zem nikdy nehodila, ale bolo to pre ine veci. Ta nervova sustava musi dozriet, ale treba tam stanovit mantinely. Uz v 5 rokoch to bolo fakt zriedkave, nam sa narodilo tretie dieta, ked mala 5 aj nieco, starsi mal 7. A to uz tieto hysaky ani nemavala vlastne, ked tak rozmyslam...🤔. Ale ako 3 rocna tiez kopala do dveri, takze skusili sme ju raz poslat do izby, aby sa ukludnila. No skoro nam rozkopala dvere, takze sme pouzili na nu ine taktiky potom. Vtedy mala monokle pod ocami, od zlosti jej popraskali zilky, ze vyzerala, ako keby sme ju tlkli 🙄. Su rozne deti. Ale na toto som extra citliva s tym prianim si smrti niekoho, cez toto by nesiel vlak, kym by som si nebola ista, ze to pochopila.
@nevenka píšem s dobrým úmyslom, naozaj je to ťažká téma, vysvetliť smrť ako takú dieťaťu v istom veku. Deti mojej nebohej sestry mali 1 rok a druhe 3,5 roka, keď zomrela. Starám sa o ne a u staršieho, ktorý má teraz 6,5 roka trvalo cca2 roky aby to pochopil, ale ako vravím, je to ťažká téma. Keď aj dieťa niečo také vysloví v návale emócií, v tomto prípade 5 ročne dievčatko, neznamená to, že rozumie pojmu a významu smrti. Vezmite si, čo všetko natara Kevin v Sam doma 1 a prečo, tiez to tam jeho "mamu" zamrzí, ale každý má svoju vinu na danej situácii. Nechcem poučovať, ani nemám právo, len píšem z vlastných skúseností, bohužiaľ.
@simca06022011 Dieťa je ako ty. U nás by taká situácia ani nenastala, takže nie je čo predýchavať. Výchova je gro.
Takze suma sumarum, decko rozbilo dvere, poprialo mame smrt, vypapulovalo otcovi, otec sa jej ospravedlnil, za to ze opravnene dostala po zadku a ceresnicka na torte, dostala odmenu v podobe kina s babkou. Ucite to dieta sa za svoje chyby a pociny ospravedlnovat? Ucite ju dosledkom? Nikde necitam, ze dieta bolo adekvatne potrestane ( a tym nemyslim fyzicky trest). Mate obaja super vychovu a osobne si myslim, ze to nebolo posledny krat co dostala vychovnu.
@0kristina0 ved toto, tiež ma prekvapilo to kino. Moje deti by urcite nedostali (ani by nič také nespravili), ale ak by náhodou niečo také urobili, na kino by mohli rovno zabudnúť.
@0kristina0 kino mala dohodnute s babkou a listky kupene. Listky nie su najlacnejsie a babka jej tiez povedala svoje. Nedopisala som to, ze sme dcere vysvetlili co to znamena, muz sa jej ospravedlnil ze ju udrel ALE aj povedal PRECO to spravil. Mala bola zahanbená samozrejme, ospravedlnila sa aj ona. Alebo čo mu mala padnúť na kolená a odprosiť ho?
Autorka, všetko robíte zle. Všetko. Pri tomto by som kaslala na to, koľko stali lístky. Nevieš sa správať? Nejdes nikde. Dcéra musí pocítiť dôsledky svojho správania. Aj muž. Ospravedlnil sa, ALE. Pokiaľ je tam ale, tak sa vlastne neospravedlnil. Čiže každý ste si niečo povedali a hotovo. Dcéra sa naučila, že nabudúce, keď plasne dverami a tebe povie hnusne veci, aj tak pôjde do kina. Len jej otec mama a babka niečo povedia.
@aurora33 ako suvisi kino s dverni? Ja som zastankyna dosledkov, ale toto je trest, nie dosledok. Mozeme sa bavit o tom, ci primerany alebo nie, len si nepletme pojmy. Napriklad my sme raz odisli z restauracie, ked mal syn asi 3 roky a bol unaveny a nespraval sa dobre. To bol podla mna priamy dosledok jeho spravania. Ale tuto ten suvis nevidim. Druha vec je, ci 5r dieta uz vie pochopit aj trest. A stale je na zvazenie, ci je to v tomto pripade vhodne, kedze dvere nerozbila naschval a v hneve aj doslely clovek povie vselico (navyse si mozno uplne neuvedomila vyznam svojich slov).
Autorka, u nas sa spravanie zvykne zhorsit pri zmenach, napr teraz nastup do skoly. Podla mna vas este caka par vystupov, ale treba to vydrzat a nepopustit, co sa tyka hranic.
Jedna výchovná neuškodí
Tu na mk je to tak. Odporucam skor komunity okolo vedomej vychovy (ig), pripadne nevychovy (u mna s vyhradami). Podla mna ste to vyriesili relativne ok, myslim, ze aj mala bola dost v soku zo vsetkeho. Odporucam dalej to sledovat, davat pozornost a cas v ramci moznosti, ale netolerovat samozrejme nevhodne spravanie. Netreba zas jednu situaciu nafukovat. A o tej smrti by som sa mozno niekedy v klude porozpravala, ze ci to chape. Okolo 5r je taky vek, ze to deti riesia.
Takáto dcera si zaslúži na rit aj každý den
.. Lebo ti v 12 tích bude fajčiť, a ukáže ti stredný prst.
A ak je jedináčik tak tobôž... Je rozmaznaná.
Normálne podľa mňa tu mnohé ženy hráte divadlo...vysledok výchovy ako tu vy píšete ze tuti mutu... Niekedy si dieťa zaslúži riadny výprask. Treba ich vychovávať kým sú malé. Ja moje deti nebijem lebo staršia ma 17nast ale tiež si nedovoľuje lebo ma má rada a vie ze aj ja ju..
A mladšia ma skoro 7 a je od malička taka inteligentná ze ked som raz na nu kričala keď mala 2 aj 3 mesiace tak mi povedala mami ka prečo na mňa kričia, ved ja ta počujem. Takze tak. Ku každému dietatu treba pristupovať individuálne. A tvoje dieta ani nevedelo co povedalo.... To maju z tých "amerických" filmov🫣😁
@deedol veď jasné. Vyriešili sme to, zasa nebudem to riešiť s nou mesiac 🫣
@derdia "Niekedy si zaslúži dieťa riadny výprask"
A takýto ľudia majú deti. Wow. Zmeň slovo dieťa. Niekedy si zaslúži (babka, mama, kolegyňa, pes, mačka) riadny výprask. Stále sa ti zdá tvoja veta v poriadku? Prečo bijete práve tie nevinné deti? Kvôli svojej neschopnosti? Ešte aj tá babka by ti možno vrátila úder paličkou, mačka by ťa poškriabala, pes uhryzol, kolegyňa by zavolala políciu. Cítiš sa ako pani situácie, keď vyrežeš bytosť, ktorá ťa oddane miluje a nevie sa brániť? Blahoželám. 👏🏻👏🏻👏🏻
@mamamasama ano mas pravdu...asi to nie je fakt najlepsie riesene... A samozrejme ze som to nrmyslela bit deti hlavanehlava... Normalny clovek to aninerobi... Vzdy sa snazi situaciu riesit inak. Ale ak to dieta fakt nevie ze "uz staci" tak podla mna jedna vychovna nikomu. Nrzaskodila

@earlgrey presne.