icon

Čo robiť, keď manžel kradne peniaze?

16. okt 2024

Ahojte, idem sa vyplakať. Mám doma zlodeja a neviem čo mám robiť 😭 dnes sa to prevalilo a ja som v hroznom šoku, ani nespím… nenašla som žiadne slová, keď mi to hovoril a to je u mňa veľmi zlé znamenie. Vôbec neviem ako to spracovať, ako sa ďalej správať, ako fungovať…
Kradol niekoľko rokov systematicky po malých čiastkach hotovosť z práce. Vyšplhalo sa to na sumu, ktorá nás teraz možno zruinuje 😭 vraj aby sme sa mali lepšie… 😭
Ja ani neviem čo od vás dievčatá chcem… asi len prázdnu diskusiu a podeliť sa s niekým o moju bolesť 😭

doriiis
16. okt 2024

@h2 ....pre mňa to je laxný prístup.🤷🏻‍♀️,Alebo je iba môj názor,ktorý nikoho zaujímať nemusí.

h2
16. okt 2024

@doriiis Keď je pre teba dôvera vo vzťahu laxný prístup, tak ja ti to neberiem. Zrejme máš za sebou nejakú zlú skúsenosť. ☹️

samik88
16. okt 2024

Aj mňa by zaujímalo ako mu zrazu na to teraz prišli. A hlavne odkiaľ vedia sumu,ktorú ukradol. Viem si presne predstaviť aká je to firma, lebo u nás sú asi všetky také. Na zmluve minimálka a dokladajú na ruku ,len aby nemuseli toľko odvádzať daní. A že kto okráda štát. Drvivá väčšina súkromníkov to tak robí.Ak je aj ten zamestnávateľ taký zlodej tak sa nečudujem,že nevolal políciu. Žiadne faktúry,bločky,dôkazy,nič. To sa potom ťažko dokazuje.
Autorka to nemala ako zistiť ,aj u nás raz dajú viac na ruku,raz menej. Každopádne ma to mrzí ,krádež je vážny problém ,aj keď tvrdí,že to bolo pre rodinu. Bude ťažké to splácať ak ešte máte k tomu nejakú hypotéku alebo úver. Dúfam,že to nejako zvládnete,aj finančne aj psychicky. Najdôležitejšie je stále zdravie ,držím vám palce ✊️

doriiis
16. okt 2024

@h2 ....vieš.Kebyze nad peniazmi rozmýšľam citmi a nie rozumom,tak nemám nič.🤷🏻‍♀️
Toto nie je o dôvere.Ja naozaj nepletiem do všetkého city.Ak ide o peniaze obaja rozmýšľame hlavou,nie srdcom.Bodka

mircalla
16. okt 2024

@doriiis A z akeho dovodu je nutne si dokonca navzajom kontrolovat vyplatnu pasku? Snad som pricetna a viem si ju skontrolovat aj sama a neni to nutne navzajom.
Znies, akoby absencia kontroly vyplatnej pasky bola znakom nedovoery a klamstiev.

h2
16. okt 2024

@doriiis Sranda, ja nad peniazmi tiež rozmýšľam rozumom, neviem, kde si zobrala, že nie.

gribka1
16. okt 2024

Neviem síce, či by som s takým volom ešte chcela mať niečo, ale ak s ním chceš ostať, tak potom nech si nájde aj dve práce a maká od vidím do nevidím, nech to všetko vráti. Všetky peniaze na starosť tebe, on len vreckové.

andymi
16. okt 2024

@doriiis Prosím ťa, laxný prístup? To akože naozaj každý mesiac zapíšeš koľko mužovi nabehlo na účet a potom odratúvaš? To ako v praxi vyzerá? Večer sadnete a odovzdáva ti bločky? Akože tu som bol na obed, tu som tankoval, tu som bol na káve a platil som aj za kolegu, nabudúce ma pozve on....alebo mu dáš vreckové 10 e na deň a keď mu nevyjde, hold smola? Môj muž si peniaze zarába a minie podľa potreby a zváženia, v praxi to znamená, že keď ide na kávu a dostane chuť aj na zákusok, nemusí pýtať povolenie ani sa nemusí báť, že na to nemá. Samozrejme nečakané alebo vyššie výdavky spolu konzultujeme. Takže verím tomu, že autorka ani len netušila, že idú "nad rámec" svojho rozpočtu. Zvyšok je už iba o charaktere jej manžela.

doriiis
16. okt 2024

@andymi ...nie.Sadneme si spolu a pri káve rozhodujeme,čo s peniazmi,ktoré máme nad rámec fixných výdavkov,sporenia a chodu domácnosti.🤷🏻‍♀️My si kupujeme každý pre seba v kuse niečo,takže u nás je toto neodsledovatelne.
Mne sa nejak nechce veriť,že ak to týpek robil vo veľkom,tak si autorka nevšimla,že týpek má viac peňazí.Vlastne si to ani všimnúť nemohla,lebo nevedela,koľko tých peňazí by mal mať.
Tým pádom ani nevie,koľko si medzitým mohol uliat niekde inde.Hazard,prostitútky atď.

bosorkabb
16. okt 2024

@doriiis ak by tvoj muž dostával určitú časť na pásku a účet a zvyšok na ruku tak by si vedela že nie všetko vieš. Tam to nemáš ako kontrolovať.
Napriek tomu že mám prístup k výplatnej páske môjho muža mu ju nepozerám. Je svojpravny vie si ju pozrieť sám a skontrolovať.

april171
16. okt 2024

@doriiis Toto ale nemusia robiť ľudia, ktorí nerobia na smeny a podobne, jednoducho sú práce, kde každý mesiac dostaneš plus mínus rovnaký plat, čo už tam preboha napozeráš v tej páske. Nerobí každý vo fabrike na tri zmeny s príplatkami za sviatky, tam má asi zmysel si to skontrolovať.

andreatytler
16. okt 2024

To vazne? Ze si ho chcu nechat a ani nevolaju policiu??? To znamena ze sef tej firmy kradne tiez a pravdepodobne ovela viac a tvoj muz o tom asi vie. Je to banda zlodejov. Od takych ruky prec. Este nevies s akou mafiou sa zapletu. Taky ludia nemaju skrupule.
Ja by som s muzom neostala ak skonci v base a ak by bol v tejto situacii, zalezalo by ako sa k tomu postavi. Tvoj zda sa ze ani nema v plane tie peniaze vratit a ani nelutuje ze to robil, to znamena ze to bude robit zase. Toto nevyzera dobre.

muchotrafka298
16. okt 2024

Dlho nebola velka diskusia na MK. Nie je zriedkave vyplacanie na ruku, deje sa to pomerne casto. Odkial vedia, ze kolko presne zobral? Mohol mat kludne komplica. Ja neverim, te to robil roky a nikto si nic nevsimol.

ibrunova
16. okt 2024

A je to určite tak, ako ti to manžel povedal? Moc mi to nesedí.

mircalla
16. okt 2024

@doriiis Cize bez toho, zeby ste si navzajom najprv cross check vyplatne pasky si nic pre seba nekupite?

doriiis
16. okt 2024

@mircalla ...pre nás je prvoradé: sporenie,investovanie,účty.Ako ľudia máme viac,ako potrebujeme.Vsetko v podstate kupujeme pre seba.Potraviny,oblečenie,gumy na autá,blbosticky,čo ani nepotrebuješ.

mircalla
16. okt 2024

@doriiis Ale ja sa ta nepytam, co je prvorade, ale ci k tomu si musite vymenit a prekontrolovat vyplatne pasky. Nechapem dovod, vsak sumu vidis na ucte. Akoze dovod?

autor
16. okt 2024

@paty277 som na materskej a dojčím každé 2-3 hodiny aj v noci, maličké má iba pár mesiacov.
@mamina7070 výlety a darčeky jasne že nebudú. Určite nie pre nás, deťom skúsim kúpiť aspoň niečo lacnejšie na Vianoce a narodeniny.
@petracandle pri každej nepravdepodobnej téme píšu ženy, že je to troll, vymyslené… škoda že nie je. Trvalo to roky a bral pár eur denne.
@andreatytler neviem z čoho máš dojem, že to nechce vrátiť. Dnes bol vybavovať úver, uvidíme či ho dostane.

autor
16. okt 2024

Ďakujem aj za komentáre, na ktoré som nereagovala, prečítala som si a budem uvažovať 😩

muchotrafka298
16. okt 2024

Par EUR denne a je to patciferna suma? To bral 20 rokov alebo co? On mal pristup k hotovosti tam v pokladni z nejakeho dovodu, pracoval tam s tym? Lebo ja si neviem prestavit, ze je firma, kde ma kazdy pristup k peniazom. A hlavne,ze si to roky nikto nevsimol, ved v uctovnictve Ti musi aj pokladne sediet.
U nas napr. sa hotovost vo firme ani nedrzi, vsetko sa posiela vylucne na uctu, ci je to vyuctovanie PHM, sluzobka, cokolvek si niekto kupi a dava preplacat.

oliolijanka
16. okt 2024

@autorka ako vyratali, kolko zobral? Ved to ani on sam nemoze vediet.
Ako sa to zistilo? Videl ho vcera niekto, ze zobral 5 euro a z toho usudili, ze kradol roky?
Ja netvrdim, ze ty si vymyslas. Ale davaj pozor, aby tvoj chlap ti vravel pravdu.

muchotrafka298
16. okt 2024

@oliolijanka ved toto co pises na tom celom nesedi viacerym. Ze ako mohli vediet, ake je manko, ked nevedeli, ze to robi roky. Mozno 5, 10, 15 nevieme. Lenze oni to tiez nemozu vediet, ked mu to roky prechadzalo.

simca06022011
16. okt 2024

@muchotrafka298 pokladne v uctovnictve a fyzicky na firmach bezne vobec nesedia... riesi sa jedine ak nejaka pozorna osoba riesi, kam ide tolko hotovosti.. bezne vysoke zosatky napr. v pokladniach ostavaju srockam... a potom sa to snazia nejak platat... (ked napr. konatel atd mina firemnu hotovost)... staci ked uctovnik externy, iba povie, ze vysoky zostatok, upravi sa a riesi to az niekto, komu to uz prekaza... alebo si zacne vsimat.. ze ved tolko neberiem, neminiem... staci zobrat 200eur mesacne a mas za 5rokov 12t... otazne je ako to vedia dokazat ze to on bral... mozno to riesia cez hmotnu zodpovednost, nie ako kradez, kto vie...
O tom ze kopa firiem kasle na inventarizacie pokladni ani nehovorim :DDD

autor
16. okt 2024

@oliolijanka ja neviem ako na to prišli, ani on nevie, bežne pracoval s hotovosťou. Zle fakturoval, takže spätne kontrolovali faktúry. Ja som sa tiež pýtala, že ako to vedia, že to on a že koľko, ale všade je jeho podpis a priznal sa.

andreatytler
16. okt 2024

No mala som dojem lebo si pisala:
"zatiaľ mu dali možnosť pracovať. Neviem či kým to splatí alebo aj potom. No on nechce, chce hľadať niečo nové"
Akoby tam nebola velka snaha s tou firmou spolupracovat...
A tiez na zaciatku pises ze sa priznal len preto lebo mu na to prisli. Takze ak by mu neprisli tak dnes stale kradne.
Ale ak mu krivdim a on to lutuje tak sa ospravedlnujem. Pre mna by toto bolo velmi dolezite ze ako sa k tomu vsetkemu postavil.

muchotrafka298
16. okt 2024

To co si teraz napisala, tak to uplne meni situaciu, kedze on bral cielene lebo mal k tomu pristup. Neviem vsak akym sposobom mohol toto spravit, ze vyfakturoval menej a sebe si potom na ucet poslal tie peniaze? Nedava to ziadnu logiku. Alebo bol dohodnuty s tymi, co im fakturoval, ja fakt neviem. U nas by sa toto stat nemohlo, nakolko uhrady su podpisovane 2 osobami a nie sme velka firma.Fakt by ma zaujimalo, ako to robil, cisto zo zvedavosti, ze ako sa mu podarilo obist system.

Ja som poznala rodinu, kde muz roky rokuce pracoval v zahranici (ked som ich spoznala cca 15 rokov dozadu, tak v UK) a zene povedal, ze malo vie poslat domov, ze nezaraba, ze nemaju pracu. Ona tomu roky verila, chodila po brigadach, lebo on je poslal par libier. 2/3 vyplaty prehral v automatoch, prechlastal a prestavkoval. Jej povedal, ze zaraba tu 1/3 z toho co mal naozaj a ona mu este na letenky zarabala po brigadach s malym deckom, aby mohol dost 1 x rocne domov na Slovensko.

@andreatytler ja si myslim,podla tejto diskusie a prispevkov autorky, ze on sa priznal len preto, ze mu na to prisli a vsade bol jeho podpis, tak to nemohol zvalit na niekoho ineho. Keby mu na to nedosli, tak by v tom podla mojho nazoru pokracoval.

tykat
16. okt 2024

Zle fakturoval? Kontrolovali spatne faktury? A podla toho prisli na to ze par rokov kradol.po par eur. To co za blud. 👀

muchotrafka298
16. okt 2024

@simca06022011 kedze uz autorka napisala, ze falsoval faktury, tak teda teoria s branim hotovosti odpadava. Lebo mne to prislo najlogickejsie, ze vezmem z pokladne.

@tykat asi tak, teraz skusime inu rozpravocku asi.

gribka1
16. okt 2024

@tykat Možno slovenský štýl podnikania😅

muchotrafka298
16. okt 2024

@gribka1 alebo kreativne uctovnictvo 😂 Ma dat - dal - nedal - dal na svoj ucet.