Čo robiť, keď sa susedia príliš starajú do rodinných vzťahov?
Ahojte, ospravedlňujem sa, že píšem anonymne. Neviem sa rozhodnúť, čo mám robiť. Či ísť do konfliktu, alebo ignorovať. Naši susedia sa nechávajú ovplyvňovať tým, čo môj svokor na nás rozpráva. Stále sa hrá pred nimi na obeť. Tolerujeme mu všetko, robí si čo chce a napriek tomu sa na nás a hlavne na mňa ako nevestu sťažuje. Napríklad nám zamoril dom mačkami, ktoré ja naozaj nemusím. Nepovedala som mu pol slova. Dokonca sa o ne starám, naše psy ostali kvôli jeho mačkám zavreté a musíme ich venčiť. A to všetko len aby bol kľud. Nikdy som s ním nemala nejaký otvorený konflikt a tiež so susedmi, ale dnes som opäť počula narážky na moju osobu a celkovo na nás ako na rodinu. Je pravda, že tento dom postavil a nám ho predal. Preto má u nás bremeno dožitia. Nasťahoval sa sem pred piatimi rokmi, ja som tu vydatá vyše dvadsať rokov. Odkedy prišiel ku nám bývať, cítim dosť veľkú nevraživosť od všetkých blízkych susedov. Hrozne ochladli naše vzťahy. Prestali nás zdraviť, mňa a deti. Napríklad si uložil drevo pod altánok, ktorý nás niečo stál. Nemusím snáď vravieť, že na to určený nebol. Napriek tomu, že sme mu nič nepovedali, iba ponúkli náhradné riešenie, tak sa na nás sťažoval. Vyťahuje na nás súkromné informácie a má veľkú snahu nás znemožniť a ja neviem prečo. Aj to by som ešte prehliadala, keby ich do takýchto vecí nezačal zaťahovať aj fyzicky. Požiadal ich o pomoc pri stavaní prístrešku na auto. Nepovedal si o pomoc, ani o vyjadrenie, či s tým vôbec súhlasíme. Každý si tu zveľaďuje nehnuteľnosti, majú zamknuté brány a všetko riešia v súkromí. A susedia bez toho, aby sa nás ako majiteľov domu opýtali, či s tým vôbec súhlasíme, mu to postavili. Pred domom a na obecnom pozemku. Podotýkam, že starostka to povolila a o ničom sme nevedeli, až keď to tam zrazu stálo. Vyzerá to hrozne. Jednoducho mi to tam vadí. A ešte viac mi vadí spôsob, akým to urobili. Vo všetkom nás obchádza a robí si ako keby sa nás nič netýkalo. Tiež nám osadil pred domom takú dosť veľkú pozbíjanú lavičku a ani nám neoznámil, že to má v úmysle. Všetci susedia vedia, že tam parkujeme auto. Napriek tomu mu pomohli, samozrejme kým sme neboli doma. Nemôžeme sa s ním o tom rozprávať, lebo by sa hrozne urazil. Urobí to vždy vtedy, keď nie sme doma. A ešte nezabudne do toho zaťahovať všetkých susedov, aby sledovali a zabávali sa na tom, ako budeme reagovať. Muž sa chce vyhnúť konfliktu, ja mu rozumiem, ale myslím, že takto im dobrovoľne posúva hranice v ich prospech a na úkor rodiny. Možno si niekto pomyslí, že čo tu riešim, ale mňa skutočne celá táto situácia trápi. Dom nám predal, takže si myslím, že nie som až tak drzá a nevďačná, keď chcem, aby aj nejako slušne vyzeral. Nepríde mi normálne, že nám také veci tají a požiada o pomoc cudzích ľudí, aby im počas toho vyprával, aká som hrozná. Ešte ma k tej lavičke napadlo, mám ju rovno pod oknami a robievam aj nočné. Takže okrem toho, že nám sťažil parkovanie, je tam hluk. Ale nikto z nich, si takú pred dom sebe nechce dať. Ja viem, že má potrebu aj nárok na spoločnosť, ale pripadá mi to celé, ako by sa chcel s nami priečiť. Mohol prísť, našli by sme miesto, aj lavičku by sme nejakú peknú kúpili. Ale to by už nemohol hrať chudáčika pred susedmi. Otvorený rozhovor s ním nepripadá do úvahy. On opovrhuje ženami, môj názor ani argument, by ho nezaujímal. Moja otázka je, či povedať susedom, aby sa aspoň fyzicky neangažovali? Ich nadmerná iniciatíva mi je nepríjemná, pociťujem to ako zásah do súkromia. Na druhej strane som tu "len" nevesta a muž to riešiť nebude, hoci sa mu to tiež nepáči. Myslím, že ak to nestopnem o chvíľu nám bude pred domom stáť ďalšia búda. Ďakujem za prečítanie a vaše názory.
Ak tam svokor roky zil kym vam to predal, tak jasne, ze ma zo susedmi fajn vztah a pomozu kde sa da, ved on asi robil roky to iste u nich...problem nie su aktivni napomocni susedia (co by ini za to dali), ale ze svokor nepochopil, ze ten dom predal a aj ked tam byva, nie je uz jeho... toto nikdy robit dobrotu nebude uprimne :( Co spravil svokor s peniazmi s predaja? Nema sancu si kupit nejake mensie byvanie osobitne? Dozitie je relativne, tipujem, ze ma len nieco po 60ke a to je na dlho a problemy sa budu hrotit...
Ked ste kúpili, podla zakona je dom váš....ale z ineho hladiska to berie svokor...a presne chapem, o čom hovoríš, takto to ma aj môj brat, rodičovský dom je napísaný uz nanho ale otec ma pravo dozitia, ale chova sa, akoby bol dom stále jeho a neda sa to vysvetlit...brat s priateľkou prídu z roboty a dom je v prestavbe, minule napríklad prisli a otec zbural vinnu pivnicu a stava tam niečo ine...alebo vysadili travu, otec im to preryroval, ze tam bude sadit volaco...
Momentálne je to tak , ze brat si vzal uver a kupil ďalší dom, kde sa odsťahuje... rodičia ostanú sami...potom sa uvidi co bude ďalej..
Tazko radiť v takejto situacii, sudit sa s vlastným otcom...dalo by sa, ale to je take..ja by som do toho nešla...
tak bez vášho súhlasu takéto veci robiť nemôže, mali by ste si sadnúť a rozumne sa porozprávať, bola veľká chyba súhlasiť so spolužitím
po pravde, riešila by som mu samostatné bývanie alebo by som sa odsťahovala ja
Ako ti poradit? Kazdopadne suhlasim s tebou ze svokor tam uz nema co vymyslat... ako nechapem ako ste mohli kupit dom s bremenom (chapem rodina ale aj tak). Este keby ste to zdedili s bremenom, pochopim, ale kupit a este bremeno...
Kazdopadne suhlasim, ze mal by sa spravat ako podnajomnik, nie ako majitel a je mi velmi luto ze vo vlastnom dome nemas klud. Kazdopadne by som kontaktovala obec, ze akym pravom cokolvek povolili nemajitelovi pozemku/stavby.
Chapem ze teba zrejme neberie vazne, ale ze sa mu ani syn nepostavi a neuzemni ho ... to mi je divne... prave pre toto je tazko radit... ste majitelia so zviazanymi rukami.
Ako na jednej strane ti poviem ze tu nebude naveky... len teda kludne moze zit aj dalsich 30 rokov a to by som asi nezniesla... Drzim palce nech najdete vychodisko.
@anjelicek26 Tiež to vnímam tak, že pomoc susedov je niekedy dobrá, ale nie za týchto okolností, keďže nám ostali narušené vzťahy. Áno, dom postavil, nebýval tam 35 rokov a teraz je späť. Peniaze minul s frajerkou. Rozišli sa a on sa vrátil ku nám. Má 73 rokov.
@suzitok Ďakujem za odpoveď. Vidím, že nie som sama. Už som si začala naozaj o sebe pochybovať, že niekde robím chybu ja. Odsťahovať sa, by bolo riešenie aj pre nás, ale peniaze sme dali do tohto domu. Muž by nesúhlasil.
Je vela takychto rodin, len o tom nehovoria, aj susedia to tak maju, po veceroch, ked je ticho, pocut castokrat hadky...nie je dobre takto žiť...oni to riesia teraz tak, že prestavuju dom, rodičia budu mat zvlast vchod, je to ale taky dom, ze lahko ho potom daju do pôvodného stavu, ale plánujú to skor prenajímať, ked rodičia zomru..
Tak keby ste odisli, o nic nepridete,dom je stale váš...
@lucka_ke On má vlastnú časť domu vyhradenú. Má to urobené ako dvojizbový byt s vlastným vchodom. Spoločne využívame dvor. Odsťahovať sa v tomto veku nikam nechce. Má 73 rokov a raz príde čas, keď bude potrebovať našu opateru. Hoci teraz je až veľmi aktívny. Manžel tiež odísť nechce.
A co tak na drzovku proste lavicku odmotnovat a odpratat? A nebavit sa s nim o tom? On sa nepytal, tak ani ty to neoznamuj.. bude si dovolovat coraz viac, vobec nezavidim tuto situaciu
@suzitok My sme tiež oddelení, využívame spoločne iba dvor. Len neviem, či tým susedom niečo povedať, či nie. Neviem si predstaviť, že by som len tak niekomu pred domom niečo postavila. Tak nechápem, ako to môžu urobiť oni.
Mozno by som požiadala starostku/starostu, aby respektoval, ze dom uz nepatri staremu panovi a aby mu nevydavali povolenia, na ktore absolútne nema pravo....normalne by si povedala, zw si robi rozne neuvedomele stavby a nevyhovuje vam to...da sa to aj pekne a slusne doriešiť, aby to nevyznelo zle na urade a zároveň, aby sa dedko nehneval...a susedov je dobre, ze mate takychto , ze sa spoľahnúť na nich, ale tiez by si mali uvedomiť, ze nie svokor rozhoduje...na druhej strane, ked ich aj poziada o pomoc, oni nemaju odkial vediet, či súhlasíte, ci nie...
@taga Ja som to urobila, preto sa chcem trochu o tom porozprávať. Nechcem prestreliť a situáciu ešte zhoršiť. Oni ju dnes namontovali zase. To bol celosusedský ceremoniál, hučali na celú ulicu, ako som si to mohla dovoliť a suseda vykrikovala z okna, že či tam vydrží aspoň do rána. Zničiť ju nechcem. Má ju od druhého syna. Ten tiež o tom mimochodom ani necekol. Dokonca vedeli, že budeme preč a vtedy to urobili.
@suzitok toto je dobry tip, dat jasne vediet na stavebnom urade, ze povolili stavbu na vasom pozemku niekomu, kto nie je majitelom, ze to je pekne prestrelenie kompetencii... No a k autorke, toto su uz pekne naschvaly, to by som si zo susedmi vybavila aj ja, ze kto je tam majitel...
@suzitok Susedia boli ku nám v pohode, kým svokor neprišiel a nezačali sa nám vyhýbať. Takže myslím, že o situácii vedia, preto neviem ako im povedať slušne nech sa do nás nestarajú. Hrá na nich divadlo, ako sa má pri nás zle. Keby som im niečo povedala, očakávam, že bude z toho konflikt a to síce nechcem, ale asi sa to bude musieť stať. Ten nápad s úradom je fajn, tiež som na to myslela, ale naozaj netuším, či by nás nebol schopný potom zažalovať, že ho obmedzujeme.
@katkaseiner Súhlasím, že dom s bremenom nebol dobrý nápad. Veľmi sa mi do toho nechcelo. Vedeli sme však, že skôr či neskôr sa budeme musieť o svokra starať, tak sme ten dom nakoniec vzali. S tým, že keď bude pri nás, bude to pre nás menej časovo aj organizačne náročné. Že vždy bude niekto doma. Svojím spôsobom nám to dokonca vyhovovalo. My sme tam vtedy už bývali. Nemuseli sme sa nikam sťahovať a vedeli sme v akom je skutočnom technickom stave. Takže nám nehrozili nijaké nepríjemné prekvapenia. A cena bola samozrejme tiež dobrá...veď rodina. No čo dodať :/
Z toho,co pises mi pripada,ze ma svokor tak trochu psychicku poruchu a potrebuje pozornost a byt obetou. Uplne ta chapem. Mame toto s mamou. Nezijem s nou,ale pomahame jej neustale. Vzdy najskor u nej porobime a az potom si porobim vo svojej domacnosti a aj tak nas ohovara kade chodi ako je na vsetko sama,nikto jej nepomoze. Prve,posledne jej ako deti davame a len sa stazuje kazdemu. Naozaj vyzerame pred ludmi ako hlupaci. Ked jej pekne vysvetlujeme,zduje sa. Nenarobis s tym nic. Susedom by som povedala,ze mu radi pomozete,ale kedze vas nepoziada,tak ako mu mate pomoct
Neda sa rozdelit aj dvor? Odist by som sa bala, co tam porobi, ak tam nebudete.
@anjelicek26 Ďakujem za odpoveď, už len nájsť na to odvahu. Predsa len vzťahy so susedmi sú dôležité.
Tu ale nie su problemom vztahy so susedmi, ale v prvom rade so svokrom. Treba mu dat jasne najavo, kto je dnes majitelom domu. On dostal peniaze, vy dom. Bez vasho suhlasu tam nic nemoze prerabat a menit, ci sa mu to paci alebo nie. Nemoze mat aj peniaze aj pravo rozhodovat o dome, ktory vam predal. A toto treba oznamit aj susedom.
@marca12 Mrzí ma, že to zažívaš s vlastnou maminou. Také niečo sa človeka vždy dotkne. On vyzerá navonok ako suverénny človek, v plnej sile, ale má už svoj vek. Ľudia ho vnímajú ako rovnakého, ale ja tie zmeny na ňom vidím. Nikdy pred tým sa takto nesprával. Myslíš, že by to mohla by to byť aj začínajúca demencia?
@elizabet173 Dvor sa rozdeliť nedá. Myslím dokonca, že s doživotným bremenom má nárok na vstup do domu najkratšou a najschodnejšou cestou. Náš je aj pozemok za domom, ale keby sme mu urobili vlastný vchod, s tým by nesúhlasil. Tam nie je slnko a to by mu vadilo.
@elizabet173 Myslím, že problém je hlavne svokor, preto som zatiaľ nič susedom nehovorila, ale so svokrom nepohnem. A susedia vedia, aká je situácia, tak by sa myslím nemali starať. To by nám vlastne úplne stačilo, keďže tie veci mu pomohli postaviť oni. Aj keby som nevedela, čo sa v ktorom dome deje, bez opýtania by som si niečo také na ich mieste nedovolila.
S tym suhlasim, ale susedia nemusia vobec vediet, ze ste dom kupili, ze je vas. A teda ja by som so svokrom pohla. Preco si cusala, ked dopratal macky? Ja by som psov nezatvarala ani nahodou. Drevo v altanku? No na druhy den by tam nebolo. Nechali ste to tak a teraz sa divite. Bolo treba nastavit jasne pravidla, ked ste uz urobili taky nezmysel, se ste kupili dom s jeho pravom tam dozit. Ano, moze to byt zacinajuca demencia, ak sa doteraz tak nespraval
Uricte to musi riesit muz ci chce ci nie inak sa to nepohne..a zistila by som si ci nie je mozne to bremeno zrusit na sude vzhladom na situaciu..ak by sa to dalo sla by som do toho a svokra vystahovala..aj ked si myslim ze tie peniaze z predaja uz asi nema co?
Vau, to naozaj ludia niekde takto ziju??? Uplne sialene. Co vasa dedina zaspala v 15.storoci? Ako po pravde, ja by som v takom vidlakove nikdy nezila, keby som sa nahodou ocitla v takej situacii, tak dom svokrovi naspat odpredam, vy ste ho kupili od neho, takze stary panko bude mat peniaze este niekde odlozene, cenu by som navysila o vsetky rekonstrukcie a pristavby, ktore ste tam spravili. Odstahovala by som sa do civilizacie, kludne do najblizsieho mesta, do maleho bytu, psov si zvyknuta vencit, takze to nie je problem a hotovo. Dedko nech si bacuje vo svojom dome po svojom a vy si bacujte na svojom. Dedko moze zit kludne este dalsich 30 rokov. To 30 rokov este budes takto zit? Sialene. Normalne chodte odtial prec. A muz tiez, nech si laskavo otvori zobacik, je to jeho otec, nech mu povie, co si mysli. Ozaj rodinne vztahy hodne stredoveku
to sa tažko číta, nie len prežíva. Vôbec Ti nezávidím túto situáciu, keď si napísala, že svokor opovrhuje ženami, viem presne čo to je za typ človeka. s takým sa nedá ani o počasí bez toho, aby nevznikol konflikt.
pamätaj, že Vám bude znepríjemnovať život dovtedy, kým si ho s manželom neposadíte a jasne a rázne mu nedáte najavo, že tentokrát je už on u vas doma nie vy unho a pokiaľ nebude rešpektovať pravidlá, tam sú dvere. ja viem že ľahko sa to píše, ale ty a tvoj manžel ste jediní, kto s ním môže narobiť poriadky.
aj moja starká inak je na starobu úplne vyšinutá, mrzí ma že to takto musím povedať, ale ona čím je staršia tym väčšie rozbroje robí, ohovára vlastnú krv. preto som s ňou skončila lebo si dovolila rozprávať veci ktoré nie sú pravda na moju osobu.
@elementissa inak, precitala som teraz, ze ma 73 rokov. Tak nie 30, ale 20 rokov moze zit este bez problemov. Moj dedko umrel ako 94rocny. Aj to len preto, lebo 2 roky pred nim umrela babka a on stratil zmysel zivota. Kazdy den len omielal, ako chce umriet, ako chce ist za babkou. Keby mal pistol, bol by sa zastrelil. Takto sa iba vyhladoval na smrt. Prestal jest, prestal chodit, lahol do postele a 2 roky cakal, kym konecne umrie. Keby babka zila, tahal by aj cez stovku. Nemal ziadny zdravotny problem

si vlastník domu aj ty alebo len muž?