icon

Čo robiť s nefungujúcim manželstvom?

staromodna
11. jún 2019

Ahoj. Viem, že nás mnohí odporučíte na paroveho terapeuta, ale neverím psychológom. Chcem pochopiť čo mám robiť. Mám doma poklad, ktorý si ale nevážim. Mám najlepšieho muža na svete a nemôžem ho zniesť. Asi som typická žena čo si neváži dobrého muža. Problémy u nás začali narodením prvého dietata, časom sme to ustáli a narodením druhého dieťaťa sa nase problémy znova ukázali. Nemám chuť ani na spoločné spanie. Nemáme na seba nijakú chvíľu cez deň. V blízkosti nežije naša rodina a tak sme na všetko odkázaní sami. Nemáme na seba hodinu času a ak áno, sme zničení z dna. Neviem konkrétny ďalej. Najviac ma vytáča sama na sebe, že mu nadávam. Neviem čo mám s tým robiť. Nepomôže mi presvedčenie, že to robiť nesmiem. Nepomáha mi rátanie. Sme celý deň s deťmi. Ani staršie nechodí teraz do škôlky, takže naše problémy sa ešte viac prehĺbili.

Strana
z2
lubi40
12. jún 2019

@nika3136 ako sorry, ale zijem 1500km od rodiny, nemam tu nikoho. Materska je 3 mesiace, potom sup sup do prace, alebo ta vyhodime. Decko je chore, robis z domu, alebo ta nezaplatime - 4 dni OCR do roka. Ani neviem spocitat kolkokrat som sla do prace po prebdenych nociach. Obaja z muzom robime, deti su v jasliach a v skolke. Prerabame dom: manzel cele vikendy na stavbe, ja sama s detmi -nakupy, potraviny, oblecenie, vybavovanie, varit, upratat vsetko robim sama.
A stazujem sa? Akoze som dospely clovek, ktory spravil nejake rozhodnutie a znasam jeho dosledky. Nie som usmrkane rozmaznane decko, ktore vyruvuva, ze mu nikto nepomoze. A aj keby, nic mi to nepomoze, lebo veci su tak ako si ich clovek zariadi. Ja nehovorim, ze je to(vzdy) lahke, ale toto JE zivot....

anda2
12. jún 2019

Zobrať deti a ísť na Ihrisko,na zmrzlinu spolu. A dôležité vydržať,toto obdobie prejde na vždy dačo príde. Nám tiež nik nepomohol a nepomáha s deťmi,otca nám chorého rakovina. A tiež boli u nás dní mesta a Desmod i 21 hod.zobrali deti 12 a 5, obaja o pome do mesta a tak super sme si to užili,deti medovníky,trdelniky a nakoniec zaspievali, ohňostroj a spokojný domov. Zmeniť stereotyp to pomáha. Alebo aj sama ozvať sa starým kamoškam a ísť na kávu. Alebo nasjt si v okolí nové kamošky aj s deťmi a vzájomne si pomôcť. Ja keď som mala malého tak mi ho ráno suseda brala do škôlky s dcérou a poobede zas ja. Cez prázdniny keď bola 2dnu v práci tak bola u nás jej dcérka, takto sme si pomáhali navzájom. A zas nik není dokonalý a nemá všetko tip top.Drzim palce na zvladnutie

jana_eyre_2
12. jún 2019

necitam moc diskusiu len pridam..

viem ako dokaze muz liezt na nervy, hoci je dobry a snazi sa.. tiez obcas mam take stavy a je mi to luto, taktiez som stale s detmi, muz v praci a on je pritom jediny co mi s nimi pomoze..

ale uznavam ze je toho obcas vela, aj ked asi to u nas nie je taky extrem ako vyznieva z tvojho textu, mna len obcas chyti splin ak je toho moc..

a co urobim v takom pripade? ked ma nervy prejdu (som jednoducho impulzivna ovaha), ked sa vyrevem sa ze uz toho mam dost a nakoniec porozpravam sa s nim.. vysvetlim mu polopate co mi vadi aj sa ospravedlnim ak som nieco prehnala, on povie svoje mne a dohodneme sa co robit dalej..
zvacsa sa viac snazi byt s detmi a ja si mozem robit ine, alebo niekam ist bez nich aspon na hodinku (napr.nakup potravin je moja parketa, chodim raz do tyzdna do lidla zasadne bez deti on je s nimi doma na zahrade alebo.idu na bicykle.. len teraz nemam uz 3tyzdne auto a veru ta hodina na vypadnutie mi moc chyba.. )

kedysi ked boli deti mensie sme mali napriklad zauzivane, ze v sobotu doobeda vsetky berie na prechadzku a ja som sama doma..

teraz ked su deti v skole/skolke a mam doma len najmladsieho doobeda a je pekne, tak cele vikendy chodievame na vylety mimo domu (hoci tato mal posledny cas viac volna bez nas, proste to tak vyslo, tak snad mi to vrati).. pre nas oboch su vylety psychohygiena.. a ano su horucavy, preto nase vylety v tomto rocnom obdobi je najma les, potok pre deti, kopa jedla v ruksaku a my sedime na trave a pozerame na ako sa hraju s blatom.. da sa to absolvovat aj s babatkom..

premna je liek na kazde nervy vypadnut z domu.. zaciatky zivota s babatkami su zvacsa tazke co si budeme klamat (hoci jasne nie kazdy to tak pocituje, ale niekto asi ano 😉) ale zaklad je sa zo vsetkeho vykecat a pokusit zaradit si do zivota aj nejaku zmenu..

ja viem, ze kopa ludi bude radit aby si dala niekomu dieta, aj cudziemu a sli ste niekam sami.. ale ja si myslim, ze obcas to proste nejde (ja si neviem predstavit kto by mi dal pozor na tri deti a tak to od nikoho ani nechcem) a da sa najst oddych taky kde mas deti stale pri sebe a predsa sa ti zlepsi nalada..

ALE na to si treba sadnut s muzom a dohodnut si pravidla, treba mu vysvetlit co citis a treba ho pocuvat ako to vidi on.. vravis, ze je dobry a ked je dobry pochopi to a bude ti chciet pomoct.. drzim palce, vsetko sa zlepsi, len sa rozpravajte..

diewcatqoo
12. jún 2019

@lubi40 ja milujem taketo mudre reci.. takato povysenecka sprava od niekoho tejto mamicke urcite pomoze, hned si uvedomi, o com je zivot. Prepac, ale mohla si si to odpustit.
Kazdy znasa urcite veci inak. Niekto je viac citlivy, niekto menej. Ocividne vobec nevies, co je to poporodna depresia. Bud rada, ze to nevies, ze si to nezazila, pretoze tam staci obcas naozaj malicko a moze nastat skrat. Ja som tiez nevedela, kym som si tym sama nepresla. A keby som to nezazila sama, asi by som mala tiez taketo priblble reci ako ty. To vobec nie je o lutovani sa alebo o rozmaznanosti.
Hrajme sa vsetky na supermatky, ako zvladame lavou zadnou niekolko deti, ako sme daleko od rodiny, ako kmitame okolo domu, v domacnosti, okolo muza... potlapkajme sa navzajom po pleci, kto viac znesie, ktora to ma tazsie a kopnime si do inej, ktora momentalne prechádza tazkym obdobim a vysmejme sa jej, ze nie je taka super ako my ostatne.
Boze, zeny.. namiesto toho, aby sme sa vzajomne podporili, nadavajme si do rozmaznanych deciek. Ano, o tom je zivot - daj najavo, ze nieco nezvladas a hned sa najde niekto, kto ti da pocitit aka si neschopna a bude sa nad teba vyvysovat... je to smutne.

zlatica99
12. jún 2019

Mala by si si podľa mňa oddýchnuť. Je vidno podľa toho čo píšeš, že by si aj chcel, no sily ti to už nedovoľujú. Isto by sa vám niekto na noc postaral o deti. Aj tak krátko by vám podľa mňa stačilo na to, aby zas nejaká tá iskra prebehla

wiw8
12. jún 2019

Najst si cas na spolocne chvile je velmi podstatne. Spolocne straveny cas netreba podcenovat, prave naopak. Vela to dokaze. Oplati sa aspon raz do mesiaca dat peniazky do operky a vybehnut niekam.

bagre
12. jún 2019

@staromodna no keď ťa to zvalcuje, tak svet nepadne, - zdvihneš sa. a pôjdeš ďalej... jasné že sa omluvíš a posnažíš sa do budúcna, ale každý má nejakú slabinu. A keď ste obaja unavení, tak ste..no.. fakt..a hotovo. Budete oddychovať... Ono unavený je každý pri malých deťoch, len je rozdiel, či je nablízku niekto kto pomôže, prípadne sa deti premocú lebo sú dobré vzťahy v tesnej blízkosti, alebo rodičia ťahajú sami. Vy ste na to dvaja, a to je super,- niekde je to len matka a otec má svoj svet... tú únavu treba rešpektovať a vedieť si oddýchnuť, nie ťahať ako kôň a riskovať že sa človeku niečo stane, resp. "len" totálne vyhorí.

sonya0000
13. jún 2019

Staršiu by som dala naspäť do škôlky v prvom rade a budete mať viac času sa venovať aj menšiemu dieťaťu..poobede urobiť manželovi kávu po práci , porozprávať sa , prípadne zobrať deti na prechádzku ,zmrzlinu, spolu . Tiež mám dve malé deti po sebe ,sme z východu presťahovaní na zapad,celé dni som sama s deťmi , nemám tu nikoho kto by mi postrazil ,pomohol..mám skvelého manžela , ale tiež som mala po narodení 2.dcerky pocit,že je toho všetkého na mňa veľa,,ale prešlo to..musíte si ale sama uvedomiť ,že deti sú malé len raz ,treba si to užívať, domácnosť nemusíte mať na 💯 upratanu..myslím že treba začať od seba ,a aj manželovi sa bude lepšie vracať domov keď uvidí spokojnu ženu.. a radšej sa teraz spamätať ,lebo si môže nájsť aj inú,vážte si čo máte,,my na výlety chodíme vždy v nedeľu,je teplo teraz sa dá s deťmi hocikde,,a myslím že aj muž potrebuje vedieť že ho ľúbite ,treba ho pohladiť ,byť k nemu milsia ,sama budete mať lepší pocit zo seba,..

janina1127
14. jún 2019

Lenže toto je ten problém @sonya0000, že by sme chceli aby všetko bolo tip top. Ale to proste nejde, najmä nie pri malých deťoch. Tiež ako sa malá narodila som veľa vecí prehodnotila. Kedysi som bola veľký pedant na upratovanie, chodila som s vysávačom a mopom pomaly každý deň. Teraz už nie. Teraz ako treba. Dvakrát do týždňa, niekedy raz a vôbec si z toho nerobím ťažkú hlavu. Je pre mňa dôležitejšie aby som sa jej venovala, a mužovi. Aby moja rodina bola šťastná a aby sme spolu mali zážitky 🙂

sonya0000
14. jún 2019

@janina1127 ano ,veď som to napísala že nemusí byť všetko na 100percent ,keď celý deň žena behá okolo detí k tomu všetko chce mať tip top tak sa nemôže čudovať že už potom nema ani na nič chuť a síl,,je unavená a nervózna tak potom to schyta manžel 😁nevravím konkrétne o pani čo písala príspevok ,myslím to všeobecne..a ináč mám kamošku ktorá má tiež male deti a tá má vždy tak upratané akoby ani deti nerobili bordel 😃 zo začiatku som tiež mala stresy že toto nemám urobené ,tamto ale už má to prešlo ,nestihnem dnes,stihnem zajtra 😉

zibi
14. jún 2019

@staromodna myslim, ze si velmi unavena
rozyslam este nad tym, ci si sa nezamyslala nad tym, ze mozes byt anemicka
ked som mala malo zeleza, bola som velmi nervozna, vsetko mi vadilo a nevedela som preco..postupne prisla velka unava, nechut sa pohnut, cvicit, cinnosti, ktore som predtym zvladala som nevladala spravit...ine zeny maju zasa uzkost, busenie srdca, vypadavanie vlasov..urcite si mylsim, ze az ten tvoj stav moze obe deti doma, kojenie ta ubera o ziviny, telo spali viac kalorii ked kojis a stitka je strasna mrcha... a skus normalne krvny obraz..aj zeny s pomocou a jednym dietatom maju toho dost.tebe sa to nakopilo.
a tvoj muz je v tom nevinne, ono na kom sa ako mas vyvrsit, ked nikoho nemas, jasne ze na nom😂 a ze ti ide na nervy, aj to je normalne...
skkus zajst za obvodnou, nech ti spravi ober krvi, zelezo, stitku, celkovo ako na tom si . uvidis, ze par masiacov napises, ze je uz lepsie😉

jvlo
14. jún 2019

@staromodna ale takéto pocity ma každá druhá 😀 Vezmite deti a choďte na kávu, alebo do cukrárne na zmrzlinu. Vytvorte si nový stereotyp. U nás je to tak, že každý piatok poobede berieme naše 3 deti a ideme do mesta, na koláč, na zmrzlinu, na prechádzku lebo Ja potrebujem zmeniť vzduch. A je úplne jedno, či je doma všetko upratané, opravte, navarene, či je malý najdený, vyspaty.... Ideme a hotovo. Nehľadaj za tým žiadnu ukážkovu rodinku sediacu na káve ako z filmu, skôr je to ako krotenie divých šeliem, ale teším sa na to od pondelka. Keď budeš spokojnejsia aj sex bude

kassandra25
14. jún 2019

@staromodna tak to s tymi detmi chapem...., ze nie si sama takto...., no neviem, znie mi to, akoby si si svoju frustraciu zo zapeklitej rodinnej situacie vybijala na tom svojom muzovi, aj ked on zato nemoze, pripadne sa vam snazi este pomoct? Pochopila som spravne? Tak bud zacni fackat sama seba, aby si si vybila svoju prebytocnu zle stravenu energiu, alebo si obuj tenisky a chod behat, alebo cakaj, kym sa tvoj muz nezacne branit a tvoje udery v podobe kriku, nadavok a zleho chovania ti nezacne vracat, no ale potom, ked mate takuto zapeklitu situaciu s detmi, co poznam velmi dobre aj ja, budes mat situaciu, ze budu z teba krupy a sulky ocnych mazov, vrstiev pokozky tvare od umarania padat. Takze si vaz co mas, lebo neuveris, ale su ludia, co su natom ovela horsie....., ps: psychologom neverim ani ja. Sama osobne jednu vystudovanu taku poznam, je to byvala kamaratka a stoji za prd.

pieces
14. jún 2019

Treba si uvedomiť, že človek tu zajtra možno ani nemusí byť, život je naozaj krátky... Človek by mal žiť ako keby tu bol dnes posledný krát. Mne osobne to dosť pomáha. Chodila som k psychologičke, síce za inej situácie, ešte som vtedy nemala dcéru, no a prišla som na to, že človek sa potrebuje hlavne vyrozprávať, takže to ani nemusí byť psychológ, kto Ťa vypočuje... Nič netrvá večne. Aj toto životné obdobie raz skončí a príde lepšie obdobie.

michaelakors
14. jún 2019

@staromodna A preco ste malu vybrali zo skolky? Ak je hyperaktivna este k tomu potrebuje kolektiv a rezim skolky este viac. Mala by si potom viac casu na seba a malicke a monzo aj manzela.
My mame doma 2 male deti. 22 mesacne a 2 a pol. Tiez nemame a muzom vela casu na seba. Na stastie nam cez den obe pekne naraz spia, mame 2 kocik a vtedy sa s muzom prejdeme, porozpravame. Alebo je jeden s 1 dietatom a druhy a druhym, aj to je fajn oddych na nervy, venovat sa len jednemu.
Ak prsi, chodte do indoor ihriska, mala sa vyburi.
Hlavne mysli na deti ak mas nervy a vybuchnes na manzela, moze to mat na ne zly vplyv a oni to hadanie alebo kricanie pochytia od teba a budu tiez zlostne alebo budu prezivat trapenie, deti potrebuji harmoniu, aj rodicia.

mimibb
14. jún 2019

@staromodna strašne mi pripomínas mňa pred par rokmi... U mňa to bolo tak, že som neustále čakala uznanie... Čakala a nedočkala sa, následne prišla úplná frustrácia, všetko a vsetci boli zlí.... A to mam 3 deti a rodinu 200km od seba... Hádky s mužom, v ktorých som ho chcela vyprovokovať k činom.... Trvalo to do doby, kým som si uvedomila, že sa v podstate nemám rada... Začala som na sebe pracovať, vážiť si samu seba a nič od nikoho necakat... Dovolím si mat čas na seba, na svoje zaujmy a nemám potrebu si svoju frustráciu vybijat na mužovi, lebo už nieje.... Každá nespokojnosť vychádza z deficitu niečoho, lenže to niečo si musíme dat samé....

vanilka83
14. jún 2019

@staromodna ja som si dala inzerat na pomoc v domacnosti na brigada.sk a som skoro odpadla ozvalo sa mi asi 100 ludi! Vybrala som si jednu studentku chodi kazdy piatok na 3 hod. Za 15 eur ale viem ze chodia studenti aj za 12 eur 3oj izbovy byt je upratany cca za 3 hod. My s malym zatial sme vonku ak budes mat stastie na nejaku milu osobu ktora ma rada male deti mozes sa jej rovno popytat(ked ju trosku otukas spoznas) ci by ti nepostrazila 1 x do mesiaca obe deti a vy s muzom mozte na rande opit sa do kina cokolvek co mate radi... Popros muza ze chces vase manzelstvo dat doporiadku nech ti prispeje myslim ze bude len rad! A kamosky? Ja mam len dve jedna byva v inom meste a druha zas nema nikdy cas ale treba chodit medzi ludi do materskych centier na ihriska do parkov do kutikov tam sa da zoznamit ked sa potrebujem s niecim poradit napisem tu ked potrebujem relax dam spat maleho otvorim vino a kuknem nejaky dobry film ale velmi vela sme vonku v byte by som zcvokla materstvo je fuska ale najkrajsie a zaroven najtazsie su prve roky to prejde maly ti pojde do skolky potom druhy a ty do prace vsetko je tak ako ma byt vsetko ma svoju postupnost z materskej myslim prepne kazdej druhej hlavne ak ma dve deti uz pripadas si byt izolovana ale nie si tento cas patri tebe a tvojim detom treba sa s tym zmierit a raz za cas ist vypustit paru... Akokolvek

aceris
15. jún 2019

@lubi40 skutocne neverim, ze je to presne tak ako pises....znie mi to skor chvalenkarsky, nafukujuco a namyslene. Poznam taku osobu co presne takto o sebe rozpravala...nakoniec vysvitlo, ze pracu ma lahku, niekedy pol dna bez toho aby mala robotu. Ak aj daku mala tak okolo toho rozpravala par dni a ja som presne to iste mala hotove za dve hodiny a bez reci....muza mala vzdy o 16 doma a vikendy robili na dome, deti velke a uz nepotrebovali pozornost...takze realne cez tyzden mali na seba kopu casu...
Neverim, ze len makas a makas, nemas pre seba a pre muza ani minutu. Jedna rodina sa dokaze postarat o deti a byt aj spolu, druha sa len stara o deti a padnu mrtvy do postele...a toto pozor..za par rokov sa clovek zobudi a zisti, ze uz partnera nema ale je to len spolubyvajuci. Nieco mi na tvojich reciach strasne smrdi....

Presne viem, co autorka preziva...kazda sme ina, kazdy clovek je iny...a zvlada ine mnozstvo prace...a najma...mozes mat kvantum roboty a zvladat to, ale ruku na srdce..kolko sa venujes cisto detom a ich napredovaniu? Ja radsej nenavarim (staci ze ma maly co jest) a venujem sa mu a snazim sa rozvijat ho v reci, pohybe a pod. Viem ze vela matiek to nerobi, lebo radsej poriadia domacnost a postaraju sa o muza..sak dieta sa zabavi samo...ale pozor! Aj tu plati, ze kazde dieta si vyzaduje ine mnozstvo pozornosti.

Tiez mam v podstate dobreho muza...ale je milion veci, ktore ma vytacaju do obratok a vykrutila by som mu krkom...ak mas vztah a nestaras sa on, tak zahynie.

kikina84
Autor odpoveď zmazal
vanilka83
15. jún 2019

@jana_eyre_2 presne su horucavy ale my sme s malym vonku stale mame maly byt bez klimy tu by sme neprezili... Chodim s nim rano do tej 11tej do parku do tiena na ihriska pod stromy a poobede zas ked vstane bezime von ked uz nie je taky upek cca kolo 16tej na odrazadlo na zmrzlinu na nakup na ihrisko.... A medzi tym mam kopu casu na oddych kym spi a aj co to poriadit umyt riad dat prat...

olusik112
15. jún 2019

Maš dve maličke detičky. Si unavena iba. Treba vytrvat. Časom to bude len lepšie. Deti sa budu spolu hrat. A nebudu vyžadovat teba na 24h denne. Mala som podobny vekovy rozdiel medzi detmi plus delđie dve unavena jak hovado som bola a velmi často všade bordel. Nemala som chut na sex ani pomyslenie na to. Teraz maju 5r a8r. Sa vyhraju dlhe hodiny spolu. Je to o kusisko lepšie. Dovtedy skuste si s mužom podelit kto čo bude robit v domacnosti . Viem že precuje ale npr nakupovanie , vysavanie, okupanie staršieho uloženie na spanie, vynesenie smeti, niečo by zvladol popri robote i on. Čim tebe ostane trocha času na relax.

lubi40
16. jún 2019

@aceris nechvalim sa, nenamyslam si, ze som dokonala, lebo som pravy opak. Padam na hubu. Doma mam bordel, robim od 8:30 do 5, muz to iste. Na nic nemam cas. V piatok som bola po 1,5 roku vecer vonku.
Ale vyplakavanie mi nijako nepomoze. Uz nemam 20, mam deti, rodinu a teda aj zodpovednost. To je zivot, len to som chcela povedat. Nic viac, nic menej. Chcela som mamicke povedat, ze zit v nejakej naivnej predstave jej velmi nepomoze, treba brat zivot tak ako je a nie utapat sa zialom a riesit "blbosti".
Est raz, nie som ziadna super matka/super zena. Robim vela chyb, som vycerpana, unavena a zcasu na cas mi deti lezu na nervy. Ale to je zivot, nebudem snivat o dokonalej rodine, kde sa kazdi cele dni usmieva, deti posluchaju na slovo, manzel ma nosi na rukach a kazdy den sa milujeme. Lebo to je blbost, tak to nefunguje a akurat sa clovek z toho zblazni...

janina1127
24. jún 2019

Presne ako píšeš @sonya0000. Pre mňa je podstatnejšie to aby doma sme mali všetci plný žalúdok a aby sme sa usmievali na svet. Aby bolo všetko fajn. Stresovať sa podľa mňa nemá zmysel a duplom nie nad nejakým špinavým riadom alebo niečím.

Strana
z2