Čo s mamou?
V skratke moja mama prestava chodit. Vysetrenia mozne aj nemozne za sebou . predtym aktivna zena , ktora este minuleho roku behala s kosackou a teraz o palicke . Bola hospitalizovana na neurologii, nic vsetky mozne rehabilitacie nic nepomaha platnicky aj kolena niesu tak opotrebovane aby mala take tazkosti . Dnes sme boli za primarkou a ze jej znovu treba magneticku rezonanciu mozgu a este krcnej chrbtice , pretoze toto este nema urobene. A na zaklade toho by ju mohli prijat na rehabilitacne oddelenie .Neviete niekto poradit co by to mohlo byt ja uz som z toho dost vycerpana .
Ani ani ziadne trpnutie skor nevlada dvihat nohy potkne sa aj na koberci musi si davat strasne pozor.
@majocka35 ono to tak niekomu začína tiež mi blizka osoba zakopavala na začiatku a padali veci z ruk..ale dufajme že to nieje to ak necíti trpnutie ...ono to každému inak začína a ma ine priznaky niekomu sadne na oči niekomu na chrbticu atď...preto to hneď nediagnostikujú a pacienta si prehadzujú..
@majocka35 - určite trvaj na mri a nedaj sa odbit
@majocka35 - ešte sa spytam, nemá mamina svalové zasklby?
@majocka35 a mama by sa nedala presvecit na ten post? Ono to nie je o tom ze hladujes, ale namiesto jedla pijes len cerstvo lisovane zeleninove a ovocne stavy, 2-4 litre denne. Ja som to drzala 10 dni, ale su ludia co to dali aj tri mesiace, zalezi od toho aky je problem. Alebo surova strava, ked nie stavy..ta sa pouziva aj pri liecbe rakovin...no keby si dala povedat si myslim ze by jej to pomohlo. Drzim palce, nech sa jej polepsi..
@alexandraalexandrova - v prvom rade treba zistiť, čo mamine je, jasné, že strava môže byť nápomocná, ale toto vyzerá na nejaké neurodegenerativne ochorie a z toho sa človek stravou nedostane
baby ale nestraste dopredu ziadne diagnozy .lebo tusim kde smeruju tie zasklby a trpnutie. inak to moze byt milion veci hlavne poriadne vysetrenie u neurologa.punkciu a mri.
tiez ma napada skleroza multiplex, ano, moze byt aj borelioza, ale to by sa aj celkovo inak ze citila, mala by bolesti klbov, celeho tela..... a ine...
moze ist aj o nieco s nervami v oblasti krizovej chrbtice.. nechapem, preco jej chcu robit krcnu MRI, ked krcna suvisi s rukami a nie nohami.....
MOze ist aj o nejake lozisko v mozgu a nasledna strata koordinacie, napr. nezhubny nador a pod.. ale to by na MRI uz predtym videli....
este ma napada aj porucha rovnovahy, skuste dat vysetrit vestibularny system. nemotava ju? napr. Menierov syndrom moze sposobovat take, ze clovek nevie chodit, musi sa drzať a pod.. ale to neviem, ci ona ma....
a tiez by som patrala po psychologickej pricine choroby.... mama urcite nieco nema spracovane, lebo prestat sa hybat, to je doslova ze sa nehybe aj v zivote v niecom, alebo sa nechce pohnut z nejakeho " miesta".. nejaky nedorieseny problem, ktory nevie prekonat, spracovat, alebo jednoducho prijat, akceptovat? kludne to moze byt aj nieco z davnejsej minulosti..... Keby som mala cas, pohladala by som v takych knihach, kde su tieto veci popisane, ale pri malej sa mi neda....
mozem pozriet v jednej z nich... napis mi, ci ma problem vyslovene napr. akoby s bedrovymi klbmi , alebo to nevie ani specifikovat, len ju nohy neposluchaju? ma aj ine problemy?
to , ze uz mala nieco v crevach, opat len svedci o tom, ze nevie nieco stravit.... cize musi ona sama patrat, pozriet sa do svojho vnutra a tam si uprimne prezriet, co ju trapi a co s tym dalej.... telo je len odraz duše.... cez choroby nam duša hovori, ze nieco nie je OK...
@rebellefleur ved si citala ze na to lekari nevedia prist co jej je...jasne ze by bolo dobre najprv to zistit.. a niekedy to co vyzera na neurodegenerativne ochorenie, nim vobec byt nemusi. Cely zivot si telo svinime nespravnou stravou a potom ked vdaka tomu prestava fungovat rychlo hladame diagnozu. Poskodene nervy, klby, dosluhujuce srdce, to je vsetko len nasledok nespravnej zivotospravy, telo to taha 50-60 rokov a potom povie dost...faktom je ze post este nikomu neuskodil, ale pomoct to moze a velmi. A kym sa nepride na to co panej je, tak sa bude cakat so zalozenymi rukami az kym nebude neskoro?
@alexandraalexandrova - nemá čakať so založenými rukami, ale treba v prvom rade vybaviť mri. Ja sa nedivim, že keď ju posielali len na rehabilitacie, že nevedia, čo jej je
ako nechcem byt zle pochopena ako to myslim,ale keby si mna tak pohadzovali od lekara ku lekarovy a mala by som taky vazny stav.tak si zavolam rychlu poviem ze som spadla lebo sa nonstop potkynam a odpadla som
.a uz ked bude v nemocnici vsetko bude rychlejsie aj viac vysetreni viac lekarskych hlav pokope.lebo napr. ku dobremu neurologovy sa caka dlho
@rebellefleur no, ved prave..ked sa na tak dolezite vysetrenia caka tak dlho, na MRI, cetecko niekedy aj mesiace, termin k odbornim lekarom mesiace, tak potom co ine ostava cloveku? Bud caka so zalozenymi rukami, lebo svojvolne nemoze vtrhnut do ambulancie ze mi spravte vysetrenia, alebo za tu dobu aspon cosi pre seba urobi, ako napriklad ten post...a z vlastnej skusenosti pisem ze niektori lekari to maju na haku co pacientovi je, ini to zas na haku nemaju, ale limity od poistovni nepustia, dalsi jednoducho problem podcenia a su aj taki co nemaju ani sajnu co dotycnemu pacientovi je...
@alexandraalexandrova vieš čo spraví pôst s chorým človekom?? Docentka na neurológii mi rozprávala že chcela jedna pani sa vyliečiť stravou a ostala z toho pripútaná na lôžku jej stav sa zhoršil mala atak za atakom..
A bolo tu spomenuté že strašíme..toto nieje strašenie ale je dôležité neodkladať spomenuté vyšetrenia a ak sa potvrdí hneď nasadiť liečbu. Ak sa nepotvrdí chvalabohu môže žiť s kľudom.. ale aspoň si človek nebude vyčítať že s tým nešiel skôr
@alexandraalexandrova - alebo treba oblbnut celý systém ako nad tebou napísala @majkam6
@rebellefleur alebo..ale je smutne ze inak sa pomoci tak lahko nedopatras...
@alexandraalexandrova - áno bohužiaľ je to smutné.. sama som radšej za iné cesty ako lieky, ale sú prípady/stavy, kedy si treba pomôcť k vyšetreniam ako sa len dá a neriešiť v prvom rade stravu a toto je podľa môjho názoru presne tento prípad
@dharmasanata myslim ze ty sama nevies co urobi post s chorym clovekom. Keby si raz ten post skusala ako ja, by si videla sama. Post vyliecil uz velmi vela ludia aj zo zjavne neliecitelnych chorob. Jasne ze ziadna neurologicka by ti nepriznala ze aj bez drahej liecby sa da niekomu pomoct, lekari totiz velmi radi predpisuju ludom lieky aj tam kde netreba. Pochybujem ze ta pani o ktorej pises ostala na lozku kvoli postu, skor kvoli tomu ze ju musela na prikaz lekarov prerusit a napchali ju nejakym sajraktom co ju dorazil. Ako nic v zlom, ale nepis mi tu o niecom o com nic nevies a nemas to odskusane. Post je tisicky rokov stara liecebna metoda, kazde chore dive zviera instinktivne vie, ze ked je vazne chore ma prestat zrat, len ludia su nepoucitelni...
@rebellefleur ja ti tvoj nazor neberiem..ved som ani ja nepisala ze post ma byt jedina forma liecby...
@alexandraalexandrova vidím že si až veľmi múdra a nemá cenu sa s tebou naťahovať.. to čo pomohlo tebe inemu nemusí... pani v pokročilom veku bohvie s akou diagnozou na pôst nemusí dobre reagovať... ale jasné ty vieš určite viac ako docentka na neurologii si hviezda tlieskam ti...
Baby každá máme svoj nazor, hlavne nech sa podarí zistiť čo pani je a pomôcť jej .. 🙂
@alexandraalexandrova
@dharmasanata skocim medzi vas damy.tak urcite pani neuskodi ked sa bude zdravsie stravovat papat vitaminove doplnky a pit zeleninove stavy a podobne.ale urcite nie byt iba o zelen. stavach cely den.ale zasa ani jedna z vas nevylucila vysetrenia u lekarov a hladanie spravnej diagnozy kvoli naslednej liecbe ze🙂
@dharmasanata mozno by ti neuskodilo zlozit ruzove okuliare z oci. Ja som zdravotnik a velmi vela veci z toho co ma na skole ucili v praxi nefunguje. mam osobne skusenosti a prehodnotila som niektore veci co ma ucili ako svatu pravdu, ked som videla ze to tak nie je ako sa pise v knizkach. Ak ty chces pani docentke verit kazde jej slovo, nech sa paci, ja verim tomu co som zazila, videla a co som si odzila. Presviedcat ta nebudem, nemam preco.
a odporucila by som vzhladom na komplikacie vela magnezia,milgamy a vela vitaminov B,a ani kyselina listova by nebola zla.vsetko je na podporu nervovej sustavy a svalov
Inak tá pani o ktorej som pisala odmietala liečbu bola len na surovej strave a šťavách lebo jej niekto zaručil že ju to vylieči taký pôst...a bohužial malo to opačný efekt inak by som to nespomínala...a čo sa týka sajrajtu čo jej mali dať lekari ako tvrdí pani alexandra tak nedostala lebo odmietla a nespolupracovala...
@majkam6 sama si pisala ze lekari nevedia co mame je a ze si ju prehadzuju ako horuci zemiak...mne na dobu cakania ten post pride velmi prospesny, tuto @dharmasanata je zas presvedcena ze je to smrtelne nebezpecne a tvoju mamu to zabije.
Mali sme raz na oddeleni jednu mladu babu, ochrnula zo dna na den na dovolenke v Taliansku. Nikdy lekari neprisli na to co jej bolo a dodnes je na vozicku. Je tomu uz 15 rokov. Mozno keby vtedy konali rychlejsie a snazili sa viac, nemusela tak dopadnut. Ked lekari nic nerobia, lebo nevedia co, alebo im to nesuri, vtedy je podla mna dobre skusit si pomoct. Hlavne o tom mali byt moje komenty. Ale myslim ze tu koncim lebo niektorym tu zjavne dviham tlak, no 🙂
@dharmasanata ano, takto ti to podala pani docentka. Ze kde je v skutocnosti pravda, to nevies, predpokladam ze si sa tej panej nesla osobne spytat ako to s nou vlastne bolo...ale ok, ved ver comu chces, mne je to jedno...uz fakt koncim,nemam naladu sa tu dotahovat

A mamina to ako pociťuje? Trpnutie alebo brnenie? Tiež ma napadlo ako prvé skleroza multiplex keď píšeš že sa to stupňuje či nahodou nedostáva ataky...