Čo s mamou?
V skratke moja mama prestava chodit. Vysetrenia mozne aj nemozne za sebou . predtym aktivna zena , ktora este minuleho roku behala s kosackou a teraz o palicke . Bola hospitalizovana na neurologii, nic vsetky mozne rehabilitacie nic nepomaha platnicky aj kolena niesu tak opotrebovane aby mala take tazkosti . Dnes sme boli za primarkou a ze jej znovu treba magneticku rezonanciu mozgu a este krcnej chrbtice , pretoze toto este nema urobene. A na zaklade toho by ju mohli prijat na rehabilitacne oddelenie .Neviete niekto poradit co by to mohlo byt ja uz som z toho dost vycerpana .
@majocka35
Ahoj, skuste reumatologiu. Mali sme podobny problem. Takmer rok neschopnost vstat z postele, potom jej posudkova lekarka vycitala z papierov, ze po protizapalovych reumatologickych liekoch sa jej polepsilo. Konecne nejaka diagnoza a mohla sa zacat liecba. Uz to nie je co byvalo za mlada, ale je schopna sa aj o vnucata postarat aj zahradku.
@bocianka123
podľa mňa to môže byť,lebo tam odchádzajú svaly v končatinách..
Baby ziadne trpnutie ani brnenie nema vcera sa jej to takisto pytala primarka ani zasklby nic len sa jej tazko dvihaju nohy . a inak pravda , je ze najlepsie bybolo zavolat si zachranku atd. Vcera som bavila s kolegznou jej mamka je sestricka a vravela ze slusny clovek musi na vysetrenia cakat a cakat a ked privezu bezdomovca , aleebo alkoholom potuzeneho cloveka tak hne ma vsetky vysetrenia aj take co im netreba.
Píšeš, že nepriaznivý zdravotný stav tvojej mamy trvá už niekoľko mesiacov. Nemá urobené ani základné vyšetrenia NMR- nukleárna magnetická rezonancia. Ak navštevujete neurologickú ambulanciu, požiadaj neurologičku o vypísanie žiadanky na vyšetrenie MR mozgu a na vyšetrenie MR krčnej chrbtice. Neviem v ktorej časti Slovenska bývate a ako ďaleko musíte cestovať na MR vyšetrenie, ale rátaj s tým, že tam určitá čakacia doba. Najlepšia by bola hospitalizácia v nemocnici na neurologickom oddelení, aby mamine urobili ďaľšie vyšetrenia a nemusíš s ňou v tomto stave behať a čakať u odborných lekárov. Požiadaj jej neurologičku, nech jej napíše návrh na hospitalizáciu na neurologickom oddelení, trvaj na tom, pretože stav trvá celé mesiace!
Oni si teda dávajú na čas! Poinformuj sa na lekárov Neurológov v nemocnici a porozprávaj sa s nejakým schopným neurológom, aké sú možnosti, aby sa to takto nenaťahovalo a v rámci hospitalizácie jej urobili príslušné vyšetrenia. Keď by sa jej aj termín MR prekrýval s hospitalizáciou v nemocnici, nevadí, ak to bude mimo objektu nemocnice, oni ju tam prevezú sanitkou. Takže hlavne trvaj na MR vyšetrení, nedaj sa odbiť/ aby si mohla maminu objednať- určite bude dlhšie čakať/ a vybaviť hospitalizáciu. Ak môžeš napíš bydlisko maminy/aj do IP/ možno budem môcť poradiť MR , kde to pôjde skôr/. Veľa šťastia.
Marce63 dakujem za odpoved mama bola hospotalizova na neurologii v PP tyzden. Urobili jej az jednu MR neviem uz teraz presne coho , ale teraz nas caka krcna , mozog a este jedno uz ani neviem . Ale rozmyslali sme ze to takto poriesime znovu ze proste pojde na hospitalizaciu , lebo takto tazko sa dostavat k lekarom je o drzku a samozrejme tie cakacie doby . A sme z vychodu spadame pod Poprad.
A samozrejme navstevujeme neurologicku kde musime prist o 5 h rano lebo objednat sa tam neda a ani za poplatok .Berie 12 ludi ak ste 13 domov zazili sme. Ja sa nestazujem len je to fakt ja by som naozaj radsej priplatila za objednanie ako take jazdenie rano a dufanie ze nebudeme 13.
MR je blizko nemocnice to je v pohode .
V tejto dobe je to zo zdravotnictvom bieda. Clovek sa musi pomoci priam doprosovat. Bude asi najlepsie keby mamku hospitalizovali a tak jej uz snad spravia vsetky dostupne vystrenia a pridu nato co s nou vlastne je. Len ak nato nebudu vediet prist je pravdepodobne ze vas poslu domov a kolotoc sa bude len a len opakovat. Neskusali ste zajst do ineho mesta. Vies mozno tam by boli doktori s vacsou chutou do hladania😉
Dakujem za odpoved zajtra ideme do Ruzomberka na nejake KTB obstreky. Naordinoval to lekar v Rk ked sa bola objednat na operaciu platniciek a zistil, ze ziadnu netreba co je samozrejme aj dobre .
@majocka35 zda sa mi ze operaciu platniciek spominas az teraz ci nie? Tak to meni pohlad na dany problem... mozno ziadna SM ale skor nejaka galiba okolo platniciek a spol..
No snad viac ukazu vysetrenia. Drzte sa.
galiba okolo platniciek sa nepotrvrdila .
a dakujem
@majocka35 tiež odporúčam krv na boreliózu, MR mozgu na vylúčenie nádoru na mozgu, MR chrbtice - miecha, lumbálnu punciu, ak predchádzajúce vyšetrenia nič neukážu, Parkinsona a SM by som vylúčila, postihovali by celé telo a na dg. SM má už vysoký vek. Držím palce, nech sa to porieši a nech to nie je vážne.
dakujem pekne
@majocka35 viem, možno trepnem , ale neuživa maminka atovarstatín? /atoris, torvazin a pod...... degeneruje svalstvo, treba kontrolovať či netreba znižovať dávky, resp . vysadiť. Vo veľkom predpisujú kardilogovia a pod na cholesterol, my sme museli znížiť z 80 na 40 a doplniť b vitamín - teraz neviem presne ktorý na regeneráciu svalstva
Skusim zistit dakujem

@alexandraalexandrova ty si normalna????? Kde som pisala ze to niekoho zabije???? Ty si iná háveď...pisala som o pripade kedy pani s SM ostala ležiacou pacientkou lebo odmietla liečbu a dala sa na pôst